Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access ->Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Panoramiks
Level 7
Location: Warszawa
Joined: 23 Feb 2010
Posts: 10
Panoramiks
Level 7
Post#1 19 Jun 2010 22:21  Topic author   

Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Witam mam problem gdyż jak dzwonie z bramki handyTone-486 odbiorca mnie słyszy a ja jego nie (bełkot nie do zrozumienia). Bramka jest podpieta do routera Netgear DG834G v4.A i jak dzwonie z komputera jest wszystko ok.
Proszę o pomoc bo nie wiem w czym tkwi problem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jlmrafael
Level 18
Location: Jelenia Góra
Joined: 21 Oct 2009
Posts: 195
Helped: 28
Post rating: 10
jlmrafael
Level 18
Post#2 20 Jun 2010 00:25Helpful post    

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


W 99% przypadków to wina ustawień kodeka. W ustawieniach BRAMKI zmień kodek na G711u i wszystko powinno być w porządku.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Panoramiks
Level 7
Location: Warszawa
Joined: 23 Feb 2010
Posts: 10
Panoramiks
Level 7
Post#3 20 Jun 2010 10:51  Topic author   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Zmieniłem na kodek G711u ale nic nie pomogło.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jlmrafael
Level 18
Location: Jelenia Góra
Joined: 21 Oct 2009
Posts: 195
Helped: 28
Post rating: 10
jlmrafael
Level 18
Post#4 20 Jun 2010 14:57Helpful post    

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Dobra odszukaj, jeszcze sekcji NAT:

"NAT" W instrukcji nie ma napisane jakie tu są opcje, sprawdź i włącz coś.

"NAT Mapped IP WAN" side public IP if connected to LAN of a SOHO router. Jeżeli masz stały IP to tu możesz wpisać swój adres IP.
"NAT Mapped Port WAN" tu wpisz port 5060.

Poza tym, tak jak proponuje Twój operator, odnajdź opcje lub ich odpowiedniki i ustaw tak jak powinno być (wszystkie znajdziesz w sekcji "Advanced User Configuration"):

NAT Keep Alive Enable: Yes
Register Expires: 3600
Proxy: sip.voipmax.pl
Display Name: (pozostaw puste)
User ID: login konta sip
Password: hasło konta SIP
Use Auth ID: NO
Auth ID: (pozostaw puste)
Preferred Codec: G711

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Panoramiks
Level 7
Location: Warszawa
Joined: 23 Feb 2010
Posts: 10
Panoramiks
Level 7
Post#5 20 Jun 2010 16:42  Topic author   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Jest tak samo jak było dodam że na mojej noki n82 dzieje się to samo.
Trudno najwyżej sobie podaruje ;)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
alvaro99
Level 22
Location: Brzeszcze
Joined: 19 Jan 2009
Posts: 668
Helped: 34
Post rating: 2
alvaro99
Level 22
Post#6 20 Jun 2010 18:37Helpful post    

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Może tu chodzi o przekierowanie odpowiednich portów w routerze?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Panoramiks
Level 7
Location: Warszawa
Joined: 23 Feb 2010
Posts: 10
Panoramiks
Level 7
Post#7 20 Jun 2010 20:50  Topic author   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


nie wiem już mam dość nawet na kompie mam taka sytuacje. Gdy podłączyłem modem sagem od Neostrady jakość jest super jak dzwonie z kompa wiec to pewnie winna routera. Tylko nie wiem co w nim poprzestawiać.

Helpful post? + 0
Back to top
jlmrafael
Level 18
Location: Jelenia Góra
Joined: 21 Oct 2009
Posts: 195
Helped: 28
Post rating: 10
jlmrafael
Level 18
Post#8 20 Jun 2010 21:25Helpful post    

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Oczywiście, żę jeżeli nie jest to wina kodeka to chodzi o porty. Z tym żę większość bramek radzi sobie bez problemu z NATem, bo ma odpowiednie ustawienia. Według mnie kolega dalej nie ustawił w bramce odpowiednio opcji do NATu.
To, że rozmówca ciebie słyszy to jest oczywiste, bo pakiety wychodzą bez problemu, natomiast, gdy przychodzi do Ciebie to trafiaj na router i tu zaczyna się problem bo jeśli nie wskażesz routerowi na który adres wewnątrz sieci należy ten pakiet przekierować to z całą pewności sam się nie domyśli.
W takim razie spróbujemy jeszcze inaczej, jeżeli potrafisz przekierować port w routerze przekieruj port 5060 -zrobisz to najprościej w zakładce virtual servers ustaw public port 5060 private port również 5060 i adres IP wpisz adres swojej bramki.
Jeżeli dalej nie będzie działać, to ja już się poddaje. W tym i powyższym poście dotyczącym bramki wskazałem Ci wiele możliwości jak możesz rozwiązać ten problem, reszta już w twoich rękach - powodzenia.

Helpful post? + 0
Back to top
Panoramiks
Level 7
Location: Warszawa
Joined: 23 Feb 2010
Posts: 10
Panoramiks
Level 7
Post#9 20 Jun 2010 22:35  Topic author   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Dzięki Wielkie udało się :) Obejrzałem video poradnik na YouTube i się udało.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę
Page 1 of 1

Similar topics to voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę

EasyBox 802 - Nie loguje mi się do Voipdiscount (5)
Chitahi - Nie wykrywalny przez żadne urządzenie, talerze słychać (2)
SPA112 + Freeconet - Wysłanie faksu przez bramkę VOIP, operator Freeconet (10)
fax Canon L350 nie przechodzą wszystkie strony do odbiorcy (3)
Ricoh mp2000 - nie można wpisać adresu e-mail odbiorcy (8)
Nie słychać mnie na skype ani na ts, ale słychać muzykę z głośników (45)
Ventrilo - Nie słychać mnie przez ventrilo ani inne podobne programy (2)
SpeedTouch 716 WL - nie potrafię ustawić VOIP - inną bramkę? (2)
TELEFON W TP SA i VOIPDISCOUNT na przykładzie Speedtouch 510 (3)
Tlenofon + Voipdiscount jaki wybrać sprzęt !! (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.091 seconds