Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę
Autor
Wiadomość
Panoramiks
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 10
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 19 Cze 2010 22:21   

Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Witam mam problem gdyż jak dzwonie z bramki handyTone-486 odbiorca mnie słyszy a ja jego nie (bełkot nie do zrozumienia). Bramka jest podpieta do routera Netgear DG834G v4.A i jak dzwonie z komputera jest wszystko ok.
Proszę o pomoc bo nie wiem w czym tkwi problem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2010 22:21   





Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#2 20 Cze 2010 00:25pomocny post - solucja   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


W 99% przypadków to wina ustawień kodeka. W ustawieniach BRAMKI zmień kodek na G711u i wszystko powinno być w porządku.
Powrót do góry
   
Panoramiks
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 10
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 20 Cze 2010 10:51   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Zmieniłem na kodek G711u ale nic nie pomogło.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2010 10:51   





Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#4 20 Cze 2010 14:57pomocny post - solucja   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Dobra odszukaj, jeszcze sekcji NAT:

"NAT" W instrukcji nie ma napisane jakie tu są opcje, sprawdź i włącz coś.

"NAT Mapped IP WAN" side public IP if connected to LAN of a SOHO router. Jeżeli masz stały IP to tu możesz wpisać swój adres IP.
"NAT Mapped Port WAN" tu wpisz port 5060.

Poza tym, tak jak proponuje Twój operator, odnajdź opcje lub ich odpowiedniki i ustaw tak jak powinno być (wszystkie znajdziesz w sekcji "Advanced User Configuration"):

NAT Keep Alive Enable: Yes
Register Expires: 3600
Proxy: sip.voipmax.pl
Display Name: (pozostaw puste)
User ID: login konta sip
Password: hasło konta SIP
Use Auth ID: NO
Auth ID: (pozostaw puste)
Preferred Codec: G711
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2010 14:57pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Panoramiks
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 10
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 20 Cze 2010 16:42   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Jest tak samo jak było dodam że na mojej noki n82 dzieje się to samo.
Trudno najwyżej sobie podaruje ;)
Powrót do góry
   
alvaro99
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 19 Sty 2009
Posty: 646
Miasto: Brzeszcze

Post#6 20 Cze 2010 18:37pomocny post - solucja   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Może tu chodzi o przekierowanie odpowiednich portów w routerze?
Powrót do góry
   
Panoramiks
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 10
Miasto: Warszawa

Post#7 Post autora tematu 20 Cze 2010 20:50   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


nie wiem już mam dość nawet na kompie mam taka sytuacje. Gdy podłączyłem modem sagem od Neostrady jakość jest super jak dzwonie z kompa wiec to pewnie winna routera. Tylko nie wiem co w nim poprzestawiać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2010 20:50   





Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#8 20 Cze 2010 21:25pomocny post - solucja   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Oczywiście, żę jeżeli nie jest to wina kodeka to chodzi o porty. Z tym żę większość bramek radzi sobie bez problemu z NATem, bo ma odpowiednie ustawienia. Według mnie kolega dalej nie ustawił w bramce odpowiednio opcji do NATu.
To, że rozmówca ciebie słyszy to jest oczywiste, bo pakiety wychodzą bez problemu, natomiast, gdy przychodzi do Ciebie to trafiaj na router i tu zaczyna się problem bo jeśli nie wskażesz routerowi na który adres wewnątrz sieci należy ten pakiet przekierować to z całą pewności sam się nie domyśli.
W takim razie spróbujemy jeszcze inaczej, jeżeli potrafisz przekierować port w routerze przekieruj port 5060 -zrobisz to najprościej w zakładce virtual servers ustaw public port 5060 private port również 5060 i adres IP wpisz adres swojej bramki.
Jeżeli dalej nie będzie działać, to ja już się poddaje. W tym i powyższym poście dotyczącym bramki wskazałem Ci wiele możliwości jak możesz rozwiązać ten problem, reszta już w twoich rękach - powodzenia.
Powrót do góry
   
Panoramiks
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 10
Miasto: Warszawa

Post#9 Post autora tematu 20 Cze 2010 22:35   

Re: Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę


Dzięki Wielkie udało się :) Obejrzałem video poradnik na YouTube i się udało.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Voipdiscount nie słychać odbiorcy przez bramkę
Strona 1 z 1
Podobne tematy
EasyBox 802 - Nie loguje mi się do Voipdiscount (5)
Chitahi - Nie wykrywalny przez żadne urządzenie, talerze słychać (2)
SPA112 + Freeconet - Wysłanie faksu przez bramkę VOIP, operator Freeconet (10)
Ventrilo - Nie słychać mnie przez ventrilo ani inne podobne programy (2)
Nie słychać mnie na skype ani na ts, ale słychać muzykę z głośników (45)
fax Canon L350 nie przechodzą wszystkie strony do odbiorcy (3)
Ricoh mp2000 - nie można wpisać adresu e-mail odbiorcy (8)
SpeedTouch 716 WL - nie potrafię ustawić VOIP - inną bramkę? (2)
TELEFON W TP SA i VOIPDISCOUNT na przykładzie Speedtouch 510 (3)
Tlenofon + Voipdiscount jaki wybrać sprzęt !! (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS