Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

aparat cyfrowy MEDION


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> aparat cyfrowy MEDION
Autor
Wiadomość
mazerlok
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Lis 2002
Posty: 156
Miasto: trzebinia

Post#1 Post autora tematu 30 Sie 2004 11:29   

aparat cyfrowy MEDION


aparacik zaczą przekłamywać kolory w czasie robienia zdjęcia
na ekraniku są OK ale w chwili robienia zdjęcia przekłamuje kolory ze szczególnym upodobaniem w kierunku zielonego i żółtego
dodatkowo podgrzewa kartę CF do dość wysokiej temperatury
czy ktoś może pomuc to naprawić??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Sie 2004 11:29   





Powrót do góry
   
rojberek
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 16 Lut 2003
Posty: 5

Post#2 09 Wrz 2004 20:22   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Zaczął przekłamywać kolory i przegrzewać się nagle, czy stopniowo było
coraz gorzej? Sprawdź czy te kolory nie są słabiej widoczne na ekraniku w czasie podglądu - automatyczny balans bieli aparatu może próbować je podciągnąć w czasie robienia zdjęcia i robi to trochę za mocno.
Powrót do góry
   
gibon
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 31
Miasto: gliwice

Post#3 12 Wrz 2004 21:23   

aparat cyfrowy MEDION


tez miałem podobny problem ale pogrzebałem w opcjach i sie naprawiło
Powrót do góry
   
jan_man
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Wrz 2003
Posty: 160
Miasto: jasło

Post#4 23 Sie 2005 16:05pomocny post - solucja   

Re: aparat cyfrowy MEDION


twoj problem to wydostajacy sie smar na platki migawki po prostu smar ktoey wydostal sie z przekladni zlepia platki migawki spowalniajac tym samym ich ruch. jedyna naprawa to czysto mechaniczne wyczyszczenie.
jesli masz sokoli wzrok i lupe to mozesz zrobic to sam ale uwazaj przy rozbieraniu. jednak jesli chcesz podam ci telefon to pana janusza ktory zrobi ci to fachowo - nestety za pewna oplata.
sam mialem to samo zabieralem sie za czyszczenie ale nie te oczy
Powrót do góry
   
mazerlok
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Lis 2002
Posty: 156
Miasto: trzebinia

Post#5 Post autora tematu 25 Wrz 2005 10:28   

Re: aparat cyfrowy MEDION


smar powycieralem.ale czemu tak nagrzewa karte CF?
czy to nie zasilacz?
Powrót do góry
   
jan_man
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Wrz 2003
Posty: 160
Miasto: jasło

Post#6 25 Wrz 2005 19:26   

Re: aparat cyfrowy MEDION


aparat owszem dosyc sie grzeje podczas robienia zdjec grzeje sie w obrebie akumulatorkow albo raczej akumulatorki. zasilacza nie masz wewnatrz aparatu.
mysle ze nagrzewanie sie to jrest taki typ. kolo akumulatorkow jest przetwornica ona moze sie nagrzewac.
podaj nr gg klikne do ciebie i podam ci numer telefonu do fachmana od tego sprzetu jesli bedzie chcial wiecej wiedziec na temat mediona to tam uzyskasz dobre info. nie podaje yu na stronie bo wiesz nie wiem czy ten pam bylby rad z tego ze jego nr chodzi po necie
pozdrowienia
Powrót do góry
   
mazerlok
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 29 Lis 2002
Posty: 156
Miasto: trzebinia

Post#7 Post autora tematu 25 Wrz 2005 23:35   

Re: aparat cyfrowy MEDION


dziEki za pomoc
moje gg to 7653606
albo na emila : mazerlok(malpa)o2.pl
mazerlok2(malpa)o2.pl
wchodzą oba
Powrót do góry
   
paping12
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Wrz 2005
Posty: 10
Miasto: Poznan

Post#8 26 Wrz 2005 16:37   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Witam serdecznie. Otóż mam podobny problem z aparatem Medion MD 6000. Przekłamuje kolory w kierunku zieleni i purpury. Generalnie zdjęcia wydają się być mocno prześwietlone. Ponieważ nie miałem czasu na szukanie servisu (wyjazd) pożyczyłem identyczny aparat od kolegi, zamieniając kartę CF na moją własną. I tu niespodzianka. Po zrobieniu paru fotek problem pozostaje identyczny. Zatem wsadziłem do aparatu kolegi jego własną kartę, która przedtem działałą bez zarzutu. Ale okazało się, że na jego karcie niestety zjawisko też zaczęło występować. Formatowanie obydwu kart nic nie pomogło, ustawienie defaultowe aparatu też nic. Proszę o pomoc, bo wychodzi na to że mam na sumieniu teraz aż dwa aparaty !
Powrót do góry
   
jan_man
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Wrz 2003
Posty: 160
Miasto: jasło

Post#9 26 Wrz 2005 18:20   

Re: aparat cyfrowy MEDION


paping12 poczytaj moja odpowiedz na post troszke wyzej---to nie jest wina pamieci i nie zepsules aparatu mediony tak maja ze po okolo 1000 wykonanuch zdjec wylewa sie smar z przekladni i zalewa platki migawki.
podobno wystarczy jednorazowe przetarcie na sucho platkow po ich zdemontowaniu. mowie jednorazowo bo podobno wiecej juz sie nie zanieczyszczaja. tak twierdzi pan janusz ktory naprawil jez setki tego typu uszkodzen. mozna to wyczyscic samemu ale trzeba miec sokoli wzrok. chcesz-podaj meila opisze ci jak sie to rozkreca ale mysle ze lepiej zainwestowac kolo 50 zlotych i dac fachowcowi tez moge ci podac jego adres i nr telefonu ale na meila bo nie wiem czy bylby szcesliwy gdyby jego nazwisko latalo bezposrednio po necie.
tak ze nie przerazaj sie to nie twoja wina tylko ten aparat to taki typ- mogles mu jednak pomoc sostawiajac aparat na miejscu naslonecznionym "" sie zagotowal"
Powrót do góry
   
paping12
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 26 Wrz 2005
Posty: 10
Miasto: Poznan

Post#10 26 Wrz 2005 19:45   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Dzięki wielkie jan_man za wyczerpujące wyjaśnienia. Jasne, że czytałem Twoje wcześniejsze uwagi, ale chciałem sie upewnić, że w moim konkretnym wypadku wszystko z elektroniką OK. Oczywiście, że poproszę o tel. ewentualnie adres do pana Janusza. Jest to zbyt delikatny zabieg, aby sobie samemu eksperymentować. Mój adres: paping(malpa)tlen.pl
Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
wesoly9
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 8
Miasto: Oleśnica

Post#11 18 Gru 2005 13:34   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Od kiedy Aparat cyfrowy ( Medion 6000) ma migawkę?
Powrót do góry
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 1059
Miasto: ŻARY - lubuskie

Post#12 21 Lut 2006 22:32   

Re: aparat cyfrowy MEDION


witam mam aparat MD 9721 który robi zdjęcia na zielono i wyczytałem że nalezy wyczyścic smar z migawki!! więc rozebrałem ten aparacik doszczętnie i bawie sie tym obiektywem lecz nie zabardzo wiem co mam czyścić!!! czy musze rozkręcic obiektyw czyli rozebrać soczewki aby się gdzieś dostac czy nie?odkręciłem nawet matrycę od obiektywu ale nic tam nie widzę!! proszę o jakąś podpowiedź

pozdrawiam
Powrót do góry
   
webra
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 26
Miasto: Piekary Śląskie

Post#13 25 Lut 2006 16:57   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Witam...musisz zdjąć :
a) układ dalmierza
b) całą ramkę z przetwornikiem CCD
c) zdjąć pierścień regulacji ostrości (przekręcając do oporu w lewo i do góry )
d) odkręcić obiektyw (trzy srebrne śrubki)
e) rozkręcić mechanikę migawki (nie przestawiając tryba pośredniczącego migawki) i dokładnie ją wyczyścić
f) poskładać tak żeby działało :D

pozdrawiam...
Powrót do góry
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 1059
Miasto: ŻARY - lubuskie

Post#14 25 Lut 2006 17:32   

Re: aparat cyfrowy MEDION


dzięki ale wczoraj wieczorem dobrałem się do środka i faktycznie było tamtroszkę jakiegoś oleju czy smaru na jednym skrzydełku!! wszystko poskładałem ale jest jeszcze problem że zdjęcia wychodzą troszkę ciemne!! oczywiście robiłem je w domu !! czy jest możliwość jakiejś regulacji aby zdjęcia były jaśniejsze??
Powrót do góry
   
thomasz222
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 288
Miasto: Krosno/Warszawa

Post#15 26 Lut 2006 23:34   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Jasnośc da się wyregulować poprzez: Menu/Exposure/EV/np.+2.0 Do tej opcji trzeba dojść przez przewinięcie menu do drugiej podstrony. To powinno pomóc :)
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lut 2006 23:34   





Powrót do góry
   
webra
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 26
Miasto: Piekary Śląskie

Post#16 27 Lut 2006 18:46   

Re: aparat cyfrowy MEDION


gracus7 napisał:
dzięki ale wczoraj wieczorem dobrałem się do środka i faktycznie było tamtroszkę jakiegoś oleju czy smaru na jednym skrzydełku!! wszystko poskładałem ale jest jeszcze problem że zdjęcia wychodzą troszkę ciemne!! oczywiście robiłem je w domu !! czy jest możliwość jakiejś regulacji aby zdjęcia były jaśniejsze??



Witam !!!
O ile przed naprawą aparat robił dobre zdjęcia to prawdopodobnie przestawiłeś tryb pośredniczący w mechanizmie migawki(pod blachami przesłony).Patrząc do środka obiektywu, zauważ czy w ciemnym pomieszczeniu przesłona jest całkowicie otwarta.Jeśli nie to metodą prób i błędów przekręcaj osią silnika o ok. pół obrotu,aż do skutku...wiem ,wiem, to silnik krokowy ale to w 100% sprawdzona metoda.

Pozdrawiam...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2006 18:46   





Powrót do góry
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 1059
Miasto: ŻARY - lubuskie

Post#17 04 Mar 2006 21:18   

Re: aparat cyfrowy MEDION


witam! rozebrałem jeszcze raz całą optykę i wszystko jest OK! z przesłonami!!!
wygląda na to że tak juz jest w tym modelu bo ciemne zdjęcia wychodzą mi w pomieszczeniach a jak robiłem zdjęcia na podwórku w dzień to było w miarę OK!!
a dla zainteresowanych powiem że robiłem wczoraj test tego aparatu z aparatem kolegi konica minolta Z2 też 4,1mega i robiliśmy fotki jednego obiektu na takich samych ustawieniach jeśli chodzi o rozdzielczość i ostrość itd i mniej więcej z tego samego miejsca i jestem w ciężkim szoku z powodu efektów jakie wyszły!! aparat mnie wyniósł 200zł a kolega zapłacił 1500 a zdjęcia prawie identyczne...
Powrót do góry
   
thomasz222
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 288
Miasto: Krosno/Warszawa

Post#18 05 Mar 2006 00:57   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Hehe w tej minolcie płaci się za 10-krotny zoom... no ale faktem jest że albo przepłacił, albo to było dawno, bo teraz Minolte Z6 można za taką kase kupic :D
Co do moich wrażeń z robienia zdjęć Medionem, to są całkiem podobne, tzn. mam porównanie z Minoltą Z3, którą posiada znajomy, no i wypada całkiem podobnie...z wyjątkiem ciemniejszych pomieszczeń robionych bez lampy - w Minolcie światło ma w końcu przez co wpadać :D , no a z Medionika czasem muszą być poruszone.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
webra
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 26
Miasto: Piekary Śląskie

Post#19 05 Mar 2006 14:20   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Witam
Czy ktoś kiedyś fleszował aparaty MD9700,MD600 itp.?
W kilku modelach tego typu mam problem z firmware a w necie nie mogę nic ciekawego znaleźć.


pozdrowienia
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5034
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#20 31 Maj 2006 22:47   

aparat cyfrowy MEDION


Czy takie uszkodzenie migawki może powstać w wyłączonym aparacie np podczas przesyłki pocztą? Bo wydaje mi się że to chyba dzieje się podczas ruchu obiektywu... Ale oczywiście mogę się mylić...

Druga sprawa: czy to normalne, że w modelu 9700 zębatki przez moment charczą przy wysuwaniu obiektywu(przy prawie maksymalnym wysunięciu)?
Powrót do góry
   
thomasz222
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 288
Miasto: Krosno/Warszawa

Post#21 01 Cze 2006 14:33   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Obojętne czy sie rusza nim czy nie, chociaż większe jest prawdopodobieństwo że coś 'kapnie' podczas ruchu... Ważne jest czy aparat był wystawiony na ekspozycję słoneczną - po czymś takim często smar dostaje się na migawkę...chociaż nie musi być żadnej przyczyny, nie będziesz znał dnia ani godziny... :D
Co do trzeszczenia zębatek to raczej normalne, częstsze po rozebraniu i złożeniu aparatu.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5034
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#22 01 Cze 2006 16:36   

Re: aparat cyfrowy MEDION


webra napisał:
Witam...musisz zdjąć :
a) układ dalmierza
b) całą ramkę z przetwornikiem CCD
c) zdjąć pierścień regulacji ostrości (przekręcając do oporu w lewo i do góry )
d) odkręcić obiektyw (trzy srebrne śrubki)
e) rozkręcić mechanikę migawki (nie przestawiając tryba pośredniczącego migawki) i dokładnie ją wyczyścić
f) poskładać tak żeby działało :D


Nie wiem jak mam wykonać punkt c) owszem da się obrócić w lewo ale nie da się wyciągnąć do góry;/ no chyba że ja coś źle robię...? Kręcę w lewo to coś z zygzakowatymi rowkami w których są m. in. śrubki od obiektywu. Czy tam może trzeba coś wcześniej odkręcić? Pudełko z wziernikiem ma zostać?

PLIZ POMOCY

PS a co do tego smaru... czy to się dzieje nagle czy stopniowo?
Powrót do góry
   
thomasz222
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 288
Miasto: Krosno/Warszawa

Post#23 01 Cze 2006 18:18   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Witam
Nie w lewo tylko w PRAWO!! do oporu i wtedy schodzi pierścień...
Wziernik ściągnij cały - 2 śrubki na zewnątrz i 1 w środku po ściągnięciu górnej 'klapki' (tez zabezpieczonej śrubką) - trzeba ściągnąć żeby tasiemkę od migawki odczepić...
Smar wycieka raczej nagle, przynajmniej z obserwacji tak wynika...
pozdrawiam, owocnej pracy :)
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5034
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#24 01 Cze 2006 19:00   

aparat cyfrowy MEDION


ok wyczyściłem migawkę :)

Mam jeszcze jeden głupi problem... chciałem rozładować kondenstator od flasha ale zjarał się jakiś element szeregowo podłączony do kondensatora (oznaczony jako FB1). To był bezpiecznik czy rezystor? Nie potrafię sprawdzić bo spalił się całkowicie:(

Teraz dopiero zauważyłem że jest jeszcze trzeci kabelek od kondensatora...;/

Nie wiem co mnie skusiło żeby zwierać na końcach kabli zamiast bezpośrednio na kondensatorze...
Zwarłem końcówki 1 i 3, nie zauważyłem wcześniej końcówki 2.
Pewnie to był błąd ale zamiast spalonego elementu wstawiłem zworkę... a dopiero później dotarło do mnie że istnieje 2. Ale sądzę że to tylko jest rezystor od ładowania...
Po włączeniu aparatu słychać cichutki pisk przetwornicy i kondenstator ładuje się do ok 200V, ale lampa nie błyska, kondensator się nie rozładowuje... Jakim cudem mogło się stać coś takiego i co może być uwalone? Nie straszcie tylko że transformator...:( Jakie są szanse naprawienia?

Załączniki:
Powrót do góry
   
webra
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 26
Miasto: Piekary Śląskie

Post#25 02 Cze 2006 01:54   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Witam ...
To co się spaliło (FB1) to dławik, po zwarciu go np. cyną ,lampa musi działać, jeśli nie działa sprawdź Q9... często padał przy tego typu operacjach .Drugim powodem(również częstym) jest przerwa na trafie wyzwalającym (obok Q9) jest on przyklejany klejem silikonowym do obudowy, odkręcanie płytki lampy powoduje wygięcie go i przerwę na jego końcówkach. W razie niepowodzeń daj znać ...załatwię całą lampę.

Pozdrawiam

PS. sory za pomylenie kierunku obrotu pierścienia :cry:
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5034
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#26 02 Cze 2006 10:29   

aparat cyfrowy MEDION


Tak przy okazji, kręciłem nie tym elementem co trzeba i dlatego nie chciało zejść;)

Jeżeli jest to dławik to w jakim celu jest trzeci przewód, który go omija?

Q9 jest od przetwornicy? gdyby był uszkodzony, to pewnie kondensator by się nie naładował. A gdyby nawet nie był jej częścią to chyba nie miał jak się uszkodzić. Muszę to jeszcze raz rozkręcić i luknąć dokłaniej Pozostaje więc pewnie trafo:( Właściwe kabelki od trafa do lampy trochę naciągnąłem przy demontażu... Trzeba to będzie odlutować?
Powrót do góry
   
webra
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 26
Miasto: Piekary Śląskie

Post#27 02 Cze 2006 22:53   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Przetwornica Q5,Q6
sterowanie wyzwalaniem palnika trafo T2,Q9(5G103)
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5034
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#28 03 Cze 2006 00:38   

aparat cyfrowy MEDION


Jak można sprawdzić Q9? Multimetrem w układzie może być ciężko bo na ten tranzystor dostaje się tylko krótki impuls... Zastanawiam się czy na niskim napięciu (rzędu kilku V tak jak w mierniku) działa tak samo jak na wysokim... Czym ewentualnie zastąpić?

Jakie oporności powinno mieć trafo na uzwojeniach?
Powrót do góry
   
webra
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 26
Miasto: Piekary Śląskie

Post#29 04 Cze 2006 11:11   

Re: aparat cyfrowy MEDION


Witam...
transformatorek powinien mieć przejścia z wszystkimi wyprowadzeniami,
co do tranzystora ,zobacz link
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/30929/TOSHIBA/GT5G103.html
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Cze 2006 11:11   





Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5034
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#30 16 Cze 2006 22:11   

aparat cyfrowy MEDION


Trafo ma połączenia między wszystkimi 3 wyprowadzeniami.
Podłączyłem multimetr do wyprowadzeń transformatora przylutowanych do płytki. podczas robienia zdjęcia nie pokazał nic. Wylutowałem Q9. Poniżej są jego pomiary (na zakresie badania diod) w obu kierunkach:

CE 1200 i nieskończoność
BE 100 i 100
BC 1300 i nieskończoność

Trochę dziwne mi się wydają te oporności ale z datasheetu wynika, że na złączu BE ma jeszcze jakieś dziwne coś, może to przez to...?

Czy mogę po prostu zewrzeć kolektor z emiterem żeby sprawdzić czy trafo działa? Wtedy chyba powinna błysnąć lampa... Boję się tylko żeby nie przesadzić z prądem.

PS do czego jest potrzebny ten dławik, który się spalił?
Webra, możesz mi podać swój nr gg? może nie zaśmiecałbym forum setkami głupich pytań...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> aparat cyfrowy MEDION
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Aparat cyfrowy Medion 6000 (5)
Aparat cyfrowy Medion problem z flashem (3)
Aparat cyfrowy MEDION MD9700 LIFETEC (2)
aparat cyfrowy Medion - nie działa lampa (4)
aparat cyfrowy medion 6000 problem z instalacją (2)
Aparat cyfrowy Medion 7467 problem z karta RAM (5)
Aparat cyfrowy Medion-po formacie karty pamięci nie reaguje (7)
Aparat cyfrowy a PC (6)
aparat cyfrowy (6)
aparat cyfrowy (26)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS