FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Pies zabity przez ultradźwięki - prawda czy mit?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Pies zabity przez ultradźwięki - prawda czy mit?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#31 23 Jun 2010 15:36   

Re: Pies zabity przez ultradźwięki - prawda czy mit?

Było że gościowi przeszkadzał pies sąsiadki, kupił z kolegami sprzęt, przyłożyli do drzwi, był pisk, pies zaskuczał i koniec
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#32 23 Jun 2010 21:41   

elektro155 wrote:
Było że gościowi przeszkadzał pies sąsiadki, kupił z kolegami sprzęt, przyłożyli do drzwi, był pisk, pies zaskuczał i koniec

Taaa... a Gulczas wymienił skuter na UFO... Też na filmie było. A Reksio sam sobie budę malował. :)

Kiedy wbijesz sobie do głowy, że KINO i TELEWIZJA mają własne prawa wszechświata? ;) Nie koniecznie zgodne z rzeczywistymi.

Tak przy okazji. To, że ludzie nie słyszą jakiegoś dźwięku, wcale nie znaczy że go nie ma. Jest i działą tak samo, niezależnie od tego czy go słyszysz czy nie.
Skor ty nie wariujesz, to pies też nie zwariuje.
Back to top

Jakub Urban
Poziom 15
Poziom 15

Post#33 23 Jun 2010 22:08   

Witam!
W Połowie lat 90-tych do moich rodziców przyszedł komornik(takie były czasy) i miał ten ultradźwiękowy odstraszacz na psy.Kiedy wszedł,wyleciały 3 psy,2 wilczaste kundle i wyżeł niemiecki szorstkowłosy.Kundle uciekły natychmiast z piskiem,a suka wyżła(poszczuta przez pijanego robola) podleciała do komornika i wydarła kawał materiału z nowych portek komornika.Odstraszacz niestety nie pomógł.
Co do telewizorów,to w 2005 roku przywlokłem takiego grata z takim pilotem i przestroiłem.Szybko nawalił w nim powielacz i zasilanie więc wyniosłem na stryszek(jeszcze go zrobię)
Pilota testowałem na moich psach.Pierwszy(mieszaniec z dzikim wilkiem) miał wieeelki strach w oczach i zaraz uciekł.Drugi wyżeł(pies)szorstkowłosy tylko zakręcił łbem i.....obwąchał pilot i zaraz poszedł bez strachu.
Co do słyszenia ultradźwięków, to mam 27 lat i doskonale słyszę ten pilot(pisk) i popsute przetwornice w tunerach SAT, telewizorach i nagrywarkach DVD też.
Back to top

ciekawicz
Poziom 2
Poziom 2

Post#34 Post from the author of the topic 26 Jun 2010 03:17   

Panowie, z tego co napisaliście w czasie gdy dyskusja się rozwinęła, wywnioskowałem, że jednak jest możliwe skonstruowanie takiego urządzenia domowym sposobem.

Przecież odpowiedni głośnik wysokotonowy (tweeter) piezoelektryczny wraz ze wzmacniaczem, np. 300W oraz dość prosty układ generujący określone częstotliwości - to wszystko co jest potrzebne. Przykładowo mówiąc, kilka takich głośników na parterze 10 piętrowego budynku, emitujących wystarczająco silne (wzmacniacze!) dźwięki powiedzmy 25-28 KHz może chyba dość szybko spowodować masowe wariactwo wszystkich psów w bloku (i innych zwierząt słyszących na podobnych zakresach może). Czyli jednak okazuje się, że plotka mogła mieć realną podstawę. Realną - w sensie uzasadnioną naukowo. A ludzie później się dziwią, że ludzie masowo wierzą w nawiedzone domy czy ufo. Wystarczy, że elektronik-amator tak się zabawi, wszystkim psom w bloku odbije a ludzie będą rozpowiadać, że "złe" nawiedziło ich kamienice :)

Hehe, no cieszę się w każdym razie, że interesujący temat został poruszony.

Z pozdrowieniami dla wszystkich.
AC
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Pies zabity przez ultradźwięki - prawda czy mit?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Koło Orffyreusa - prawda czy fałsz (344)
Zarabianie w Internecie. Czy to prawda? (8)
MP3Pro czy to jest prawda? (13)
Pies decybel - czy jest na to jakiś sposób elektroniczny? (14)
diody LED są niebezpieczne dla zdrowia - czy to prawda? (1)
Mandat za prędkość (przy temp. -10), prawda czy fałsz? (62)
Globalne ocieplenie - prawda czy fałsz? (7)
Jest kot, czy pies to dobry pomysł? (16)
Pies agresywny przez odstraszacz (6)
Ognie błędne - prawda czy mit? (2)

Page generation time: 0.107 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed