Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)
Autor
Wiadomość
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#1 Post autora tematu 24 Cze 2010 14:00   

Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Otóż problem jest nastepujacy moj brat posiada internet radiowy ktory udostepnia mi za pomoca hasla. Jego odbiornik oddalony jest od mojego domu o ok 50. W kuchni od strony jego domu wszystko tryka elegancko ale juz w moim pokoju na gorze nie (druga strona domu) Ciagne ten internet za pomoca wbudowanego wifi w laptopie HP Pavilion DV9000. Co polecacie na zwiekszenie zasiegu mysle o jakims AP z dodatkowo kupiona antena zalezy mi tylko na tym WIFI laptop bedzie stal w 1 miejscu u mnie w pokoju lecz jest to po 2 stronie domu wiec trzeba bedzie sie przebijac przez caly dom sygnalem. Jakie polecacie rozwiazania odleglosc to bedzie ok 70-80m co sobie z tym poradzi?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#2 24 Cze 2010 14:05   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Dwa AP

AP1 przy oknie, otrzymuje WIFI od brata - kablem do AP2 do środka domu, ten AP2 rozprowadza sygnał po domu.

Wszelkie przedłużacze/wzmacniacze WIFI to przepis na pewne kłopoty i niestabilność łącza.

Jak silny jest sygnał od brata po drugiej stronie domu, zainstaluj inssider-a na laptopie i przeskanuj sieć.
Powrót do góry
   
haker999
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 162
Miasto: okolice krakowa

Post#3 24 Cze 2010 14:08   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Ja polecam AirLive G.DUO
2 wbudowane radia, 1 do odbierania 2 do rozsyłania.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#4 24 Cze 2010 14:11   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


haker999 napisał:
Ja polecam AirLive G.DUO
2 wbudowane radia, 1 do odbierania 2 do rozsyłania.


OK jeśli antena do otrzymywania sygnału od brata może się znajdować w tym samym miejscu co antena to rozprowadzania WIFI po domu. Jeśli nie, to kable antenowe wprowadzają tłumienie, nawet te 5-10m. W takim wypadku lepsze dwa osobne AP-eki.

No i dwa APek będa tańsze niż Duo.
Powrót do góry
   
haker999
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 162
Miasto: okolice krakowa

Post#5 24 Cze 2010 14:20   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Mam dom o wielkości 12m x15m starego typu (grube ściany) i router właśnie AirLive G.DUO jest ustawiony na samym dole (3 piętra ) i zasięg ogrania cały dom nawet dookoła domu i nie spada poniżej 50%
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2010 14:20   





Powrót do góry
   
witux
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5146
Miasto: Stalowa Wola

Post#6 24 Cze 2010 14:20   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


bogiebog napisał:

No i dwa APek będą tańsze niż Duo.


TP-LINK TL-WA500G4 + TL-WR543G :D i jeszcze na jakiś śmieszny panel zostanie.
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#7 Post autora tematu 24 Cze 2010 14:33   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Zrobilem ten test jak to przedstawic na forum?

Dodano po 3 [minuty]:

a moze byc AP od strony brat a takie cos w laptopie
karta_tp_link_usb_tl_wn620g_108mbit_s

??

Link do aukcji serwisu allegro usunąłem. Regulamin pkt. 10.11.[witux]

Powrót do góry
   
haker999
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 162
Miasto: okolice krakowa

Post#8 24 Cze 2010 14:55   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


jeżeli dasz podwójne ap tak jak pisaliśmy wyżej to tego juz nie potrzebujesz
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#9 Post autora tematu 24 Cze 2010 15:29   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Test:
Vendor: TP-Link Technologies Co.Ltd
Kanał: 1
RSSI: -84
Rodzaj: WPA:TKIP
Typ Sieci: Acces Point
Predkosc: 11

Signal strenght [dBm] ok.83-82 zmienia sie o okolo 1 czasem 2



Poradza sobie 2 AP z taka sila sygnalu ?

Dodano po 3 [minuty]:

A i przeciez trzeba bedzie puscic kabel przez kilka pokoi na gorze skoro 1AP kablem do 2AP bedzie podlaczony nie da sie zalatwic tego bezprzewodowo miedzy dwoma AP?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2010 15:29   





Powrót do góry
   
Stanley_P
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 13 Gru 2006
Posty: 826

Post#10 24 Cze 2010 15:44   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


bogiebog napisał:
<..>No i dwa APek będa tańsze niż Duo.


Przy zakupie i owszem (fakt, trochę paradoksalnie, bo powinny być droższe), jednak po 2-3 latach eksploatacji już niekoniecznie. Dwa urządzenia mają dwa zasilacze, które pobierają dwa razy więcej energii. Według moich orientacyjnych obliczeń (założyłem pobór ok. 10W/urządzenie, koszt 1 kWh ok. 40gr), różnica w kosztach eksploatacji wyniesie około 35zł/rocznie na korzyść G.DUO. Czyli po dwóch latach ok. 70zł, po trzech 105zł. Inna sprawa nad którą można dywagować, to jak długo bedziemy ów sprzęt eksploatowali ze względu na postęp technologii, ale myślę, że te 2-3 lata można przyjąć.
Oczywiście są sytuacje, kiedy użycie 2 AP-eków połaczonych skretką (pierwszy stoi w punkcie najlepszego odbioru sygnału, drugi rozsyła w miejscu najbardziej optymalnym) jest rozwiazaniem lepszym, a niekiedy nawet jedynym możliwym. I być może jest tak w omawianym tutaj przypadku.

Zresztą pisałem już o tym w dyskusjach na podobne tematy tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8187817#8187817
i tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8013453#8013453

Tak czy siak, jak widać wybór rozwiazań i sprzetu jest i jak zwykle ostateczna decyzja należy wyłącznie do Autora wątku ;-) . Ja postawiłem na G.DUO i jestem b. zadowolony (fakt-faktem: u mnie miejsce w którym stoi router pozwala zarówno na odbiór sygnału "z zewnątrz" oraz na pokrycie sygnałem moich pomieszczeń ).

Pozdrawiam -

Stanley
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#11 Post autora tematu 24 Cze 2010 16:01   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


A ktos na podstawie testu sygnalu moze przewidziec czy da rade uzyskac bdb polaczenie w domu za pomoca 2 AP? I jakie najlepiej kupic te AP?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#12 24 Cze 2010 17:27   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


> I jakie najlepiej kupic te AP?


witux napisał:
TP-LINK TL-WA500G4 + TL-WR543G

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Cze 2010 17:27   





Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#13 Post autora tematu 24 Cze 2010 19:11   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Polaczyc bede musial 2 AP za pomoca kabla a pozniej od drugiego AP do komputera rowniez kablem? Czy mozna bezprzewodowo jakos?

Dodano po 3 [minuty]:

Moze kupic AP + router wtedy chyba bede mogl bezprzewodowo to zalatwic?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#14 24 Cze 2010 19:11   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


internet ))) ((( AP1 ===kabel=== AP2 )))) (((( laptop
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#15 Post autora tematu 24 Cze 2010 19:14   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Antena Box 2,4 Tp Link TL-WR543G moze cos takiego od strony brata wtedy sygnal z routera chyba dojdzie do pokoju po drugiej stronie i bedzie mniej zachodu?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#16 24 Cze 2010 19:19   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


> wtedy sygnal z routera chyba dojdzie do pokoju po drugiej stronie i bedzie mniej zachodu?

A co wyśle ten sygnał ? bo router już nie, radio (WIFI) w routerze będzie odbierać sygnał od brata więc potrzebujesz drugie radio do przesyłąnia dalej do pokoju.
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#17 Post autora tematu 24 Cze 2010 23:45   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


internet ))) ((( AP1 ===kabel=== AP2 )))) (((( laptop wtedy sygnal bedzie bdb a lacze szybkie bedzie dalo rade grac w cs-a na db pingach?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#18 25 Cze 2010 00:01   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


> wtedy sygnal bedzie bdb a lacze szybkie bedzie dalo rade grac w cs-a na db pingach?

To zależy od przenikania sygnału przez ściany.
Jeśli teraz łaczysz z netem brata na oknie i możesz grać OK to ta konfiguracja też winna być OK.

Aby się upewnić możesz pożyczyć sprzęt WIFI od brata (router lub AP-ek) i postawić go w domu w miejscu gdzie będzie AP-ek do rozprowadzania sygalu po domu. Następnie podłącz się z pokoju po drugiej stronie, sprawdź jakie masz łacze (siła sygnału w dbi) do tego Ap-eka i jaki ping time. To ci da pojęcie jakie dodatkowe opóźnienia wprowadzi ten AP-ek.
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#19 Post autora tematu 25 Cze 2010 18:37   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


jest jakas mozliwsoc nie puszczajac kabla po domu ?
np AirLive G.DUO + AP bo nie widzi mi sie puszczenie kabla przez sypialnie i przedpokoj...
Powrót do góry
   
Avatat
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Maj 2007
Posty: 975
Miasto: Zamość

Post#20 25 Cze 2010 18:46   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Robisz to w ten sposób.
Dom brata (()) Kuchnia - APC==============AP (()) Twój pokój.
Inaczej nie da rady, to najlepszy sposób.
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#21 Post autora tematu 25 Cze 2010 19:29   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Dobra jakie te APki brac moze ktos zna stronke zeby odrazu na zamowienie dali wiecej kabla ?
Powrót do góry
   
Avatat
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Maj 2007
Posty: 975
Miasto: Zamość

Post#22 25 Cze 2010 21:19   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


AP: http://www.cyberteam.pl/produkt/show/747.html Ten do domu, a na odbiór:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/34.html

Skrętka: http://www.cyberteam.pl/produkt/show/906.html (Przy zamówieniu podaj interesującą Cię ilość metrów, powinni Ci wyliczyć cenę za pojedynczy odcinek)
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#23 Post autora tematu 25 Cze 2010 23:11   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


niemozna zrobic internet (()))) AP1 -------kabel------ komputer?
Trzeba koniecznie internet ((((()))))AP1 ------kabel------AP2-----komputer?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 23:11   





Powrót do góry
   
Avatat
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Maj 2007
Posty: 975
Miasto: Zamość

Post#24 25 Cze 2010 23:23   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Można :D, ale Ty chciałeś podłączyć przecież laptopa przez WiFi, więc?
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#25 Post autora tematu 26 Cze 2010 01:54   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


a ta 1 opcja to nie przez wifi bedzie prosciej chyba .... poco 2 AP skoro mozna od 1 puscic kabel bezposrednio do laptopa ?

Dodano po 5 [minuty]:

komputer bedzie stal glownie na biurku wiec ta 1 opcja bedzie lepsza dla lacza i chyba bedzie smigal lepiej niz teraz?
Powrót do góry
   
Avatat
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Maj 2007
Posty: 975
Miasto: Zamość

Post#26 26 Cze 2010 09:20   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Jeśli jest tak jak mówisz - to wystarczy jeden AP, ten Ovis WL-5460AP v2.
Jak Ci dojdzie, to od razu zainstaluj w nim najnowszy firmware ;)
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#27 Post autora tematu 26 Cze 2010 13:22   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Czekajcie a w przypadku gdybym kupil AirLive G.DUO postawil go w miejscu najlepszego sygnalu ten ma mozliwosc rozeslania dalej internetu ale czy jest mozliwosc podlaczenia do niego kabla i poprowadzenie go az do komputera. Te rozwiazanie moglo by byc znacznie lepsze odleglosc od sypialni do mojego pokoju dokladniej biurka to ok 10m wiec tragedi by nie bylo i moze by sobie poradzil wyslac sygnal a gdybym potrzebowal bdb lacza to podlaczyl bym kablem np do cs-a ??

Dodano po 42 [sekundy]:

Pozatym te 10m to niebyloby przez sciany bo pokoje bylyby otwarte?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18175
Miasto: Adort Kele

Post#28 26 Cze 2010 13:30   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Cytat:
ale czy jest mozliwosc podlaczenia do niego kabla i poprowadzenie go az do komputera.


Masz 4 porty LAN w duo, możesz po kablu podłączyć 4 komputery.
Powrót do góry
   
Avatat
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Maj 2007
Posty: 975
Miasto: Zamość

Post#29 26 Cze 2010 13:53   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Można i WiFi słać i LAN'em.
Powrót do góry
   
Fenix54
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Cze 2010
Posty: 13

Post#30 Post autora tematu 26 Cze 2010 18:16   

Re: Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)


Czyli kupie AirLive G.DUO i to bedzie lepsza opcja wiecie na jakiej stronce moge to kupic wraz z odpowiadajaco mi iloscia kabla Lan?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Wzmocnienie sygnalu WIFI (AP)
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
wzmocnienie sygnalu wifi w laptopie (2)
Wzmocnienie sygnalu Wifi - schemat (1)
Repeater Wifi - wzmocnienie sygnalu (11)
Wzmocnienie sygnalu wireless .. (9)
Wzmocnienie sygnalu po stronie odbiorcy (3)
Huawei e156g i wzmocnienie sygnalu (2)
neostrada od sasiada i wzmocnienie sygnalu w domu (4)
Wzmocnienie sygnalu jaki AP jaka funkcje (4)
Odebranie i wzmocnienie sygnalu przez router (2)
Wzmocnienie sygnalu Edimax LT 6408 + E398 (LTE) (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.089 seconds

elektroda.pl temat RSS