Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak podłączyć gramofon do komputera


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->jak podłączyć gramofon do komputera Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#1 25 Jun 2010 13:42  Topic author   

jak podłączyć gramofon do komputera


Witam,
mianowicie chciałbym przegrywać winyle na komputer. Kupiłem do tego wzmacniacz. Nie wiem teraz jak to podłączyć by nagrać to w programie Cool Edit Pro. Proszę o szybką odpowiedz:)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
VoltAmper
Level 17
Location: Gdzieś daleko
Joined: 23 Apr 2010
Posts: 252
Helped: 17
Post rating: 3
VoltAmper
Level 17
Post#2 25 Jun 2010 13:54    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Jakie złącze ma gramofon DIN? Jeśli DIN to przejściówka Din>Jack i wpiąć się pod złącze Line-In kart dźwiękowej

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#3 25 Jun 2010 14:17  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


gramofon ma na 2 jacki podpoiłem to do wzmacniacza i nie wiem jak to wyprowadzić ze wzmacniacza do komputera

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
VoltAmper
Level 17
Location: Gdzieś daleko
Joined: 23 Apr 2010
Posts: 252
Helped: 17
Post rating: 3
VoltAmper
Level 17
Post#4 25 Jun 2010 14:24    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Omiń wzmacniacz. W takim razie potrzebujesz przejściówkę (kabel)
Cinch ->jack. Cinch do gramofonu jack do komputera. Ja do zrzucania (co prawda z walkmana i przez kabel jack-jack) używałem poczciwego Audiograbbera 1.73-efekt bardzo dobry

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#5 25 Jun 2010 14:49    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Nic to nie da. Jeśli gramofon ma wkładkę piezo trzeba podłączyć go przez układ zmniejszajacy impedancję - wtórnik na tranzystorach lub wzmacniaczach operacyjnych, a jeśli ma wkładkę magnetyczną, to potrzebny jest korektor RIAA. Jesli wzmacniacz ma wejscie gramofonowe, to ma także wzbudowany korektor RIAA, wtedy wystarczy puscić sygnał z wyjść liniowych wzmacniacza do komputera. Nie próbuj podawać sygnału z wyjśc głosnikowych - spalisz wzmacniacz i kartę dźwiekową.

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#6 25 Jun 2010 14:50  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


oj ziom to mnie teraz zdołowałeś.. Kupiłem wzmacniacz dlatego by wzmocnić sygnal i podłączyć przez niego gramofon do kompla.. a jak mam jeszcze cos takiego
http://www.djshop.pl/i2687,behringer,behringer-u-control-uca202.html
lepiej przez to podłączyć ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#7 25 Jun 2010 14:52    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


To w linku, to tak naprawdę zewnętrzna karta dźwiękowa, jeśli w komputerze masz zintegrowaną, to ten interface moze, choć niekoniecznie musi okazać sie od niej lepszy.

A jaki masz gramofon?

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#8 25 Jun 2010 15:03  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


kartę dźwiękową mam słabą.. dlatego wolałbym przez to. Ale chciałbym tez zeby sygnał przechodził przez wzmacniacz też.
mam technics sl-qd22

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mirekgnd
Level 17
Location: WPR
Joined: 02 Oct 2009
Posts: 215
Helped: 17
Post rating: 8
mirekgnd
Level 17
Post#9 25 Jun 2010 15:05    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Witam.
Owszem charakterystyka RIAA jest niezbędna do kopiowania winyli, ale ominiesz to ustawieniami w Winampie. Zobacz jak wygląda krzywa RIAA i tak ustaw korektor. Czyli dół podbij a góra lekko niech opadnie do dołu. Zresztą każdy 10-cio punktowy korektor da rade. Wyjście z gramofonu ma poziom około 5mV (tylko magnetyczny)więc podłącz je do wejścia mikrofonowego w kompie. Powinno być o.k.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#10 25 Jun 2010 15:09    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Wzmacniacz ma wejscie phono? To pod nie trzeba wpiac gramofon, a sygnał dla interfejsa pobrać z wyjścia liniowego.

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#11 25 Jun 2010 15:10  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


ma ma ;)

Dodano po 1 [minuty]:

ale wolałbym jakby sygnał szedł przez jacka

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#12 25 Jun 2010 15:12    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


mirekgnd wrote:
Witam.
Owszem charakterystyka RIAA jest niezbędna do kopiowania winyli, ale ominiesz to ustawieniami w Winampie. Zobacz jak wygląda krzywa RIAA i tak ustaw korektor. Czyli dół podbij a góra lekko niech opadnie do dołu. Zresztą każdy 10-cio punktowy korektor da rade. Wyjście z gramofonu ma poziom około 5mV (tylko magnetyczny)więc podłącz je do wejścia mikrofonowego w kompie. Powinno być o.k.
Pozdrawiam


Kolega nie będzie nagrywał sygnału z Winampa, tylko z wejścia karty.

Domach wrote:
wolałbym jakby sygnał szedł przez jacka


Tak to sobie możemy dywagowac w nieskończoność, podaj jaki to wzmacniacz i jakie ma wejscia i wyjścia lub wrzuć ewentualnie jakieś fotki.

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#13 25 Jun 2010 15:22  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


rozumiem:P mój wzmacniacz to TECHNICS SU-V500 M2

Helpful post? + 0
Back to top
VoltAmper
Level 17
Location: Gdzieś daleko
Joined: 23 Apr 2010
Posts: 252
Helped: 17
Post rating: 3
VoltAmper
Level 17
Post#14 25 Jun 2010 15:22    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Krótko-jaki gramofon

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#15 25 Jun 2010 15:23  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


jak podłączyć gramofon do komputera

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#16 25 Jun 2010 15:31    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


No i wszystko jasne. Podpinasz tak:
gramofon> kabel cinch-cinch > phono (wzmacniacza)> tape rec out (tape 1 lub tape2, obojętnie które)> kabel cinch-cinch > line in (interfejsu behringer)

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#17 25 Jun 2010 15:44  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


gramofon podłączam do czego? tape rec out? Nie widzę tego..

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#18 25 Jun 2010 15:48    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Gramofon do pierwszej pary gniazd od lewej, a interfejs do 5 lub 7 pary gniazd od lewej (wg fotki jaką załączyłeś).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#19 25 Jun 2010 16:01  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Nic się nie nagrywa. Trzeba coś zmienic w sofcie? Jak tak podłączyłem to Aux przestał grac..

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#20 25 Jun 2010 16:08    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Jaki AUX?

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#21 25 Jun 2010 16:09  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


do tego wzmacniacza chce mieć podłączany komputer i gramofon. komputer podłączyłem przez AUX (wczesniej działal), który teraz nie działa

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#22 25 Jun 2010 16:14    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Tak się nie da. Musisz na czas nagrywania zorganizować inny wzmacniacz do odsłuchu. I odłącz komputer od AUX.
Inne rozwiazanie - kupić lub zbudować zewnętrzny korektor RIAA i przez niego przepuścić sygnał z gramofonu zamiast przez wzmacniacz, wtedy wzmacniacz będziesz mógł wykorzystać jako odsłuch.
Inaczej nie da się tego rozwiazać.

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#23 25 Jun 2010 16:21  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


dziwne rozwiązanie.. ale ok robię tak jak mówisz i nic się nie nagrywa

Helpful post? + 0
Back to top
thereminator
Warunkowo odblokowany
Location: SYBERIA
Joined: 15 Aug 2005
Posts: 1742
Helped: 133
Post rating: 75
thereminator
Warunkowo odblokowany
Post#24 25 Jun 2010 16:23    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


A masz ustawioną w sofcie tą zewnętrzną kartę Behringera jako urzadzenia nagrywające?

Rozwiązanie nie jest dziwne - jeśli używasz wzmacniacza do odtwarzania płyt gramofonowych masz ustawione jego wejscie na PHONO i sygnał z tego wejścia idzie na wzmacniacz mocy i głosniki. Jeśli ten sygnał będziesz nagrywał na komputer, to wzmacniacz musi być nadal ustawiony w tryb PHONO, bo na wyjściu tape rec (czyli wyjscia sygnału ze wzmacniacza do urządzenia nagrywającego) zawsze jest obecny sygnał z aktualnie aktywnego wejscia. W tej sytuacji nie ma żadnej możliwości, żeby ten wzmacniacz jednoczesnie odtwarzał dźwięk z komputera - to wymagałoby przełączenia wzmacniacza w tryb AUX, co z kolei spowodowałoby odłączenie wejscia PHONO i tym samym sygnał z gramofonu zostanie odcięty na przełaczniku wejść i komputer nic nie nagra. Proste i logiczne.

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#25 25 Jun 2010 17:13    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Ale cudujecie.

Gramofon podłączasz we wzmacniaczu do gniazd oznaczonych PHONO.
Wzmacniacz podłączasz do komputera przy pomocy gniazd oznaczonych TAPE REC OUT. W komputerze podłączasz do niebieskiego gniazda na karcie muzycznej.

Wchodzisz w ustawienia głośności Windowsa, ustawiasz regulację nagrywania, i zaznaczasz LINE IN, albo WEJŚCIE LINIOWE.

We wzmacniaczu ustawiasz źródło (SOURCE) na gramofon (PHONO).
Jeśli do wzmacniacza masz podpięte kolumny, to w tym momencie będzie w nich słychać muzykę z gramofonu.

To na tyle.

Helpful post? + 0
Back to top
Domach
Level 7
Location: Legionowo
Joined: 26 Apr 2009
Posts: 20
Domach
Level 7
Post#26 25 Jun 2010 17:33  Topic author   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


wolę opcje by podłączyć to przez kartę dźwiękową na USB. W opcjach nie mogę znaleźć by karta była jako urządzenie nagrywająca.

PS.
wzmacniaczu mam przełącznik by zmienić z Aux na Phono, więc nie widzę potrzeby wyjmowania kabla, gdy chcę przegrać winyl.

Helpful post? + 0
Back to top
prezeswal
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Warszawa
Joined: 04 Oct 2007
Posts: 4996
Helped: 514
Post rating: 38
prezeswal
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#27 25 Jun 2010 19:18    

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Porady zostały udzielone, reszta należy do autora.
Temat zamykam (p.16 regulaminu).


Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> jak podłączyć gramofon do komputera
Page 1 of 1

Similar topics to jak podłączyć gramofon do komputera

Jak podłączyć gramofon i organy do komputera? (5)
Jak podłączyć gramofon analogowy do komputera przez USB (12)
Gramofon Technics sl-qx300 jak podłączyć? (4)
Jak podłączyć neon do komputera? (1)
jak podłączyć diodę 4,5v do komputera? (16)
Jak podłączyć mikrofon do komputera? (14)
Jak podłączyć mikrofon do komputera? (3)
Jak podłączyć mp3 do komputera. (3)
Jak podłączyć amplituner do komputera pc (7)
jak podłączyć unitre R8040 do komputera (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.071 seconds