Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podłączyć gramofon do komputera


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> jak podłączyć gramofon do komputera
Autor
Wiadomość
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#1 Post autora tematu 25 Cze 2010 13:42   

jak podłączyć gramofon do komputera


Witam,
mianowicie chciałbym przegrywać winyle na komputer. Kupiłem do tego wzmacniacz. Nie wiem teraz jak to podłączyć by nagrać to w programie Cool Edit Pro. Proszę o szybką odpowiedz:)
Powrót do góry
   
VoltAmper
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 249
Miasto: Gdzieś daleko

Post#2 25 Cze 2010 13:54   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Jakie złącze ma gramofon DIN? Jeśli DIN to przejściówka Din>Jack i wpiąć się pod złącze Line-In kart dźwiękowej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 13:54   





Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#3 Post autora tematu 25 Cze 2010 14:17   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


gramofon ma na 2 jacki podpoiłem to do wzmacniacza i nie wiem jak to wyprowadzić ze wzmacniacza do komputera
Powrót do góry
   
VoltAmper
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 249
Miasto: Gdzieś daleko

Post#4 25 Cze 2010 14:24   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Omiń wzmacniacz. W takim razie potrzebujesz przejściówkę (kabel)
Cinch ->jack. Cinch do gramofonu jack do komputera. Ja do zrzucania (co prawda z walkmana i przez kabel jack-jack) używałem poczciwego Audiograbbera 1.73-efekt bardzo dobry
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#5 25 Cze 2010 14:49   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Nic to nie da. Jeśli gramofon ma wkładkę piezo trzeba podłączyć go przez układ zmniejszajacy impedancję - wtórnik na tranzystorach lub wzmacniaczach operacyjnych, a jeśli ma wkładkę magnetyczną, to potrzebny jest korektor RIAA. Jesli wzmacniacz ma wejscie gramofonowe, to ma także wzbudowany korektor RIAA, wtedy wystarczy puscić sygnał z wyjść liniowych wzmacniacza do komputera. Nie próbuj podawać sygnału z wyjśc głosnikowych - spalisz wzmacniacz i kartę dźwiekową.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#6 Post autora tematu 25 Cze 2010 14:50   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


oj ziom to mnie teraz zdołowałeś.. Kupiłem wzmacniacz dlatego by wzmocnić sygnal i podłączyć przez niego gramofon do kompla.. a jak mam jeszcze cos takiego
http://www.djshop.pl/i2687,behringer,behringer-u-control-uca202.html
lepiej przez to podłączyć ?
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#7 25 Cze 2010 14:52   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


To w linku, to tak naprawdę zewnętrzna karta dźwiękowa, jeśli w komputerze masz zintegrowaną, to ten interface moze, choć niekoniecznie musi okazać sie od niej lepszy.

A jaki masz gramofon?
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#8 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:03   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


kartę dźwiękową mam słabą.. dlatego wolałbym przez to. Ale chciałbym tez zeby sygnał przechodził przez wzmacniacz też.
mam technics sl-qd22
Powrót do góry
   
mirekgnd
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 218
Miasto: WPR

Post#9 25 Cze 2010 15:05   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Witam.
Owszem charakterystyka RIAA jest niezbędna do kopiowania winyli, ale ominiesz to ustawieniami w Winampie. Zobacz jak wygląda krzywa RIAA i tak ustaw korektor. Czyli dół podbij a góra lekko niech opadnie do dołu. Zresztą każdy 10-cio punktowy korektor da rade. Wyjście z gramofonu ma poziom około 5mV (tylko magnetyczny)więc podłącz je do wejścia mikrofonowego w kompie. Powinno być o.k.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#10 25 Cze 2010 15:09   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Wzmacniacz ma wejscie phono? To pod nie trzeba wpiac gramofon, a sygnał dla interfejsa pobrać z wyjścia liniowego.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#11 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:10   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


ma ma ;)

Dodano po 1 [minuty]:

ale wolałbym jakby sygnał szedł przez jacka
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 15:10   





Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#12 25 Cze 2010 15:12   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


mirekgnd napisał:
Witam.
Owszem charakterystyka RIAA jest niezbędna do kopiowania winyli, ale ominiesz to ustawieniami w Winampie. Zobacz jak wygląda krzywa RIAA i tak ustaw korektor. Czyli dół podbij a góra lekko niech opadnie do dołu. Zresztą każdy 10-cio punktowy korektor da rade. Wyjście z gramofonu ma poziom około 5mV (tylko magnetyczny)więc podłącz je do wejścia mikrofonowego w kompie. Powinno być o.k.
Pozdrawiam


Kolega nie będzie nagrywał sygnału z Winampa, tylko z wejścia karty.

Domach napisał:
wolałbym jakby sygnał szedł przez jacka


Tak to sobie możemy dywagowac w nieskończoność, podaj jaki to wzmacniacz i jakie ma wejscia i wyjścia lub wrzuć ewentualnie jakieś fotki.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#13 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:22   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


rozumiem:P mój wzmacniacz to TECHNICS SU-V500 M2
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 15:22   





Powrót do góry
   
VoltAmper
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 249
Miasto: Gdzieś daleko

Post#14 25 Cze 2010 15:22   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Krótko-jaki gramofon
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#15 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:23   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


jak podłączyć gramofon do komputera
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#16 25 Cze 2010 15:31   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


No i wszystko jasne. Podpinasz tak:
gramofon> kabel cinch-cinch > phono (wzmacniacza)> tape rec out (tape 1 lub tape2, obojętnie które)> kabel cinch-cinch > line in (interfejsu behringer)
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#17 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:44   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


gramofon podłączam do czego? tape rec out? Nie widzę tego..
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#18 25 Cze 2010 15:48   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Gramofon do pierwszej pary gniazd od lewej, a interfejs do 5 lub 7 pary gniazd od lewej (wg fotki jaką załączyłeś).
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#19 Post autora tematu 25 Cze 2010 16:01   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Nic się nie nagrywa. Trzeba coś zmienic w sofcie? Jak tak podłączyłem to Aux przestał grac..
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#20 25 Cze 2010 16:08   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Jaki AUX?
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#21 Post autora tematu 25 Cze 2010 16:09   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


do tego wzmacniacza chce mieć podłączany komputer i gramofon. komputer podłączyłem przez AUX (wczesniej działal), który teraz nie działa
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#22 25 Cze 2010 16:14   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Tak się nie da. Musisz na czas nagrywania zorganizować inny wzmacniacz do odsłuchu. I odłącz komputer od AUX.
Inne rozwiazanie - kupić lub zbudować zewnętrzny korektor RIAA i przez niego przepuścić sygnał z gramofonu zamiast przez wzmacniacz, wtedy wzmacniacz będziesz mógł wykorzystać jako odsłuch.
Inaczej nie da się tego rozwiazać.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#23 Post autora tematu 25 Cze 2010 16:21   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


dziwne rozwiązanie.. ale ok robię tak jak mówisz i nic się nie nagrywa
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1564
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#24 25 Cze 2010 16:23   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


A masz ustawioną w sofcie tą zewnętrzną kartę Behringera jako urzadzenia nagrywające?

Rozwiązanie nie jest dziwne - jeśli używasz wzmacniacza do odtwarzania płyt gramofonowych masz ustawione jego wejscie na PHONO i sygnał z tego wejścia idzie na wzmacniacz mocy i głosniki. Jeśli ten sygnał będziesz nagrywał na komputer, to wzmacniacz musi być nadal ustawiony w tryb PHONO, bo na wyjściu tape rec (czyli wyjscia sygnału ze wzmacniacza do urządzenia nagrywającego) zawsze jest obecny sygnał z aktualnie aktywnego wejscia. W tej sytuacji nie ma żadnej możliwości, żeby ten wzmacniacz jednoczesnie odtwarzał dźwięk z komputera - to wymagałoby przełączenia wzmacniacza w tryb AUX, co z kolei spowodowałoby odłączenie wejscia PHONO i tym samym sygnał z gramofonu zostanie odcięty na przełaczniku wejść i komputer nic nie nagra. Proste i logiczne.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 16:23   





Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#25 25 Cze 2010 17:13   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Ale cudujecie.

Gramofon podłączasz we wzmacniaczu do gniazd oznaczonych PHONO.
Wzmacniacz podłączasz do komputera przy pomocy gniazd oznaczonych TAPE REC OUT. W komputerze podłączasz do niebieskiego gniazda na karcie muzycznej.

Wchodzisz w ustawienia głośności Windowsa, ustawiasz regulację nagrywania, i zaznaczasz LINE IN, albo WEJŚCIE LINIOWE.

We wzmacniaczu ustawiasz źródło (SOURCE) na gramofon (PHONO).
Jeśli do wzmacniacza masz podpięte kolumny, to w tym momencie będzie w nich słychać muzykę z gramofonu.

To na tyle.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#26 Post autora tematu 25 Cze 2010 17:33   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


wolę opcje by podłączyć to przez kartę dźwiękową na USB. W opcjach nie mogę znaleźć by karta była jako urządzenie nagrywająca.

PS.
wzmacniaczu mam przełącznik by zmienić z Aux na Phono, więc nie widzę potrzeby wyjmowania kabla, gdy chcę przegrać winyl.
Powrót do góry
   
prezeswal
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5994
Miasto: Warszawa

Post#27 25 Cze 2010 19:18   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Porady zostały udzielone, reszta należy do autora.
Temat zamykam (p.16 regulaminu).

Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> jak podłączyć gramofon do komputera
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć gramofon i organy do komputera? (5)
Jak podłączyć gramofon analogowy do komputera przez USB (12)
Gramofon Technics sl-qx300 jak podłączyć? (4)
Jak podłączyć neon do komputera? (1)
jak podłączyć diodę 4,5v do komputera? (16)
Jak podłączyć mikrofon do komputera? (14)
Jak podłączyć mikrofon do komputera? (3)
Jak podłączyć 16 kamer do komputera ? (5)
Jak podłączyć mp3 do komputera. (3)
Jak podłączyć amplituner do komputera pc (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS