Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak podłączyć gramofon do komputera


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> jak podłączyć gramofon do komputera
Autor
Wiadomość
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#1 Post autora tematu 25 Cze 2010 13:42   

jak podłączyć gramofon do komputera


Witam,
mianowicie chciałbym przegrywać winyle na komputer. Kupiłem do tego wzmacniacz. Nie wiem teraz jak to podłączyć by nagrać to w programie Cool Edit Pro. Proszę o szybką odpowiedz:)
Powrót do góry
   
VoltAmper
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 249
Miasto: Gdzieś daleko

Post#2 25 Cze 2010 13:54   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Jakie złącze ma gramofon DIN? Jeśli DIN to przejściówka Din>Jack i wpiąć się pod złącze Line-In kart dźwiękowej
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#3 Post autora tematu 25 Cze 2010 14:17   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


gramofon ma na 2 jacki podpoiłem to do wzmacniacza i nie wiem jak to wyprowadzić ze wzmacniacza do komputera
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 14:17   





Powrót do góry
   
VoltAmper
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 249
Miasto: Gdzieś daleko

Post#4 25 Cze 2010 14:24   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Omiń wzmacniacz. W takim razie potrzebujesz przejściówkę (kabel)
Cinch ->jack. Cinch do gramofonu jack do komputera. Ja do zrzucania (co prawda z walkmana i przez kabel jack-jack) używałem poczciwego Audiograbbera 1.73-efekt bardzo dobry
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#5 25 Cze 2010 14:49   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Nic to nie da. Jeśli gramofon ma wkładkę piezo trzeba podłączyć go przez układ zmniejszajacy impedancję - wtórnik na tranzystorach lub wzmacniaczach operacyjnych, a jeśli ma wkładkę magnetyczną, to potrzebny jest korektor RIAA. Jesli wzmacniacz ma wejscie gramofonowe, to ma także wzbudowany korektor RIAA, wtedy wystarczy puscić sygnał z wyjść liniowych wzmacniacza do komputera. Nie próbuj podawać sygnału z wyjśc głosnikowych - spalisz wzmacniacz i kartę dźwiekową.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#6 Post autora tematu 25 Cze 2010 14:50   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


oj ziom to mnie teraz zdołowałeś.. Kupiłem wzmacniacz dlatego by wzmocnić sygnal i podłączyć przez niego gramofon do kompla.. a jak mam jeszcze cos takiego
http://www.djshop.pl/i2687,behringer,behringer-u-control-uca202.html
lepiej przez to podłączyć ?
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#7 25 Cze 2010 14:52   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


To w linku, to tak naprawdę zewnętrzna karta dźwiękowa, jeśli w komputerze masz zintegrowaną, to ten interface moze, choć niekoniecznie musi okazać sie od niej lepszy.

A jaki masz gramofon?
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#8 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:03   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


kartę dźwiękową mam słabą.. dlatego wolałbym przez to. Ale chciałbym tez zeby sygnał przechodził przez wzmacniacz też.
mam technics sl-qd22
Powrót do góry
   
mirekgnd
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Paź 2009
Posty: 218
Miasto: WPR

Post#9 25 Cze 2010 15:05   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Witam.
Owszem charakterystyka RIAA jest niezbędna do kopiowania winyli, ale ominiesz to ustawieniami w Winampie. Zobacz jak wygląda krzywa RIAA i tak ustaw korektor. Czyli dół podbij a góra lekko niech opadnie do dołu. Zresztą każdy 10-cio punktowy korektor da rade. Wyjście z gramofonu ma poziom około 5mV (tylko magnetyczny)więc podłącz je do wejścia mikrofonowego w kompie. Powinno być o.k.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#10 25 Cze 2010 15:09   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Wzmacniacz ma wejscie phono? To pod nie trzeba wpiac gramofon, a sygnał dla interfejsa pobrać z wyjścia liniowego.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#11 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:10   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


ma ma ;)

Dodano po 1 [minuty]:

ale wolałbym jakby sygnał szedł przez jacka
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#12 25 Cze 2010 15:12   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


mirekgnd napisał:
Witam.
Owszem charakterystyka RIAA jest niezbędna do kopiowania winyli, ale ominiesz to ustawieniami w Winampie. Zobacz jak wygląda krzywa RIAA i tak ustaw korektor. Czyli dół podbij a góra lekko niech opadnie do dołu. Zresztą każdy 10-cio punktowy korektor da rade. Wyjście z gramofonu ma poziom około 5mV (tylko magnetyczny)więc podłącz je do wejścia mikrofonowego w kompie. Powinno być o.k.
Pozdrawiam


Kolega nie będzie nagrywał sygnału z Winampa, tylko z wejścia karty.

Domach napisał:
wolałbym jakby sygnał szedł przez jacka


Tak to sobie możemy dywagowac w nieskończoność, podaj jaki to wzmacniacz i jakie ma wejscia i wyjścia lub wrzuć ewentualnie jakieś fotki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 15:12   





Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#13 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:22   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


rozumiem:P mój wzmacniacz to TECHNICS SU-V500 M2
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 15:22   





Powrót do góry
   
VoltAmper
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Kwi 2010
Posty: 249
Miasto: Gdzieś daleko

Post#14 25 Cze 2010 15:22   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Krótko-jaki gramofon
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#15 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:23   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


jak podłączyć gramofon do komputera
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#16 25 Cze 2010 15:31   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


No i wszystko jasne. Podpinasz tak:
gramofon> kabel cinch-cinch > phono (wzmacniacza)> tape rec out (tape 1 lub tape2, obojętnie które)> kabel cinch-cinch > line in (interfejsu behringer)
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#17 Post autora tematu 25 Cze 2010 15:44   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


gramofon podłączam do czego? tape rec out? Nie widzę tego..
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#18 25 Cze 2010 15:48   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Gramofon do pierwszej pary gniazd od lewej, a interfejs do 5 lub 7 pary gniazd od lewej (wg fotki jaką załączyłeś).
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#19 Post autora tematu 25 Cze 2010 16:01   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Nic się nie nagrywa. Trzeba coś zmienic w sofcie? Jak tak podłączyłem to Aux przestał grac..
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#20 25 Cze 2010 16:08   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Jaki AUX?
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#21 Post autora tematu 25 Cze 2010 16:09   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


do tego wzmacniacza chce mieć podłączany komputer i gramofon. komputer podłączyłem przez AUX (wczesniej działal), który teraz nie działa
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#22 25 Cze 2010 16:14   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Tak się nie da. Musisz na czas nagrywania zorganizować inny wzmacniacz do odsłuchu. I odłącz komputer od AUX.
Inne rozwiazanie - kupić lub zbudować zewnętrzny korektor RIAA i przez niego przepuścić sygnał z gramofonu zamiast przez wzmacniacz, wtedy wzmacniacz będziesz mógł wykorzystać jako odsłuch.
Inaczej nie da się tego rozwiazać.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#23 Post autora tematu 25 Cze 2010 16:21   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


dziwne rozwiązanie.. ale ok robię tak jak mówisz i nic się nie nagrywa
Powrót do góry
   
thereminator
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2005
Posty: 1500
Miasto: Niż Wschodnioeuropejski

Post#24 25 Cze 2010 16:23   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


A masz ustawioną w sofcie tą zewnętrzną kartę Behringera jako urzadzenia nagrywające?

Rozwiązanie nie jest dziwne - jeśli używasz wzmacniacza do odtwarzania płyt gramofonowych masz ustawione jego wejscie na PHONO i sygnał z tego wejścia idzie na wzmacniacz mocy i głosniki. Jeśli ten sygnał będziesz nagrywał na komputer, to wzmacniacz musi być nadal ustawiony w tryb PHONO, bo na wyjściu tape rec (czyli wyjscia sygnału ze wzmacniacza do urządzenia nagrywającego) zawsze jest obecny sygnał z aktualnie aktywnego wejscia. W tej sytuacji nie ma żadnej możliwości, żeby ten wzmacniacz jednoczesnie odtwarzał dźwięk z komputera - to wymagałoby przełączenia wzmacniacza w tryb AUX, co z kolei spowodowałoby odłączenie wejscia PHONO i tym samym sygnał z gramofonu zostanie odcięty na przełaczniku wejść i komputer nic nie nagra. Proste i logiczne.
Powrót do góry
   
Gość
Poziom 26
Poziom 26





Post#25 25 Cze 2010 17:13   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Ale cudujecie.

Gramofon podłączasz we wzmacniaczu do gniazd oznaczonych PHONO.
Wzmacniacz podłączasz do komputera przy pomocy gniazd oznaczonych TAPE REC OUT. W komputerze podłączasz do niebieskiego gniazda na karcie muzycznej.

Wchodzisz w ustawienia głośności Windowsa, ustawiasz regulację nagrywania, i zaznaczasz LINE IN, albo WEJŚCIE LINIOWE.

We wzmacniaczu ustawiasz źródło (SOURCE) na gramofon (PHONO).
Jeśli do wzmacniacza masz podpięte kolumny, to w tym momencie będzie w nich słychać muzykę z gramofonu.

To na tyle.
Powrót do góry
   
Domach
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 26 Kwi 2009
Posty: 20
Miasto: Legionowo

Post#26 Post autora tematu 25 Cze 2010 17:33   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


wolę opcje by podłączyć to przez kartę dźwiękową na USB. W opcjach nie mogę znaleźć by karta była jako urządzenie nagrywająca.

PS.
wzmacniaczu mam przełącznik by zmienić z Aux na Phono, więc nie widzę potrzeby wyjmowania kabla, gdy chcę przegrać winyl.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Cze 2010 17:33   





Powrót do góry
   
prezeswal
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Paź 2007
Posty: 5991
Miasto: Warszawa

Post#27 25 Cze 2010 19:18   

Re: jak podłączyć gramofon do komputera


Porady zostały udzielone, reszta należy do autora.
Temat zamykam (p.16 regulaminu).


Moje artykuły: (Dodaj)
26 Luty 2014 Prosty sterownik silników krokowych.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> jak podłączyć gramofon do komputera
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak podłączyć 16 kamer do komputera ? (5)
Jak podłączyć mikrofon do komputera? (3)
Jak podłączyć mikrofon do komputera? (14)
jak podłączyć diodę 4,5v do komputera? (16)
Jak podłączyć neon do komputera? (1)
Gramofon Technics sl-qx300 jak podłączyć? (4)
Jak podłączyć gramofon analogowy do komputera przez USB (12)
Jak podłączyć gramofon i organy do komputera? (5)
Jak podłączyć mp3 do komputera. (3)
jak podłączyć unitre R8040 do komputera (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS