FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Echosonda - pro¶ba o pomoc

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Echosonda - pro¶ba o pomoc
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 31 Aug 2004 14:30   

Witam.
Otóż mam za zadanie zbudowanie prostej echosondy, takiej która zawierać będzie podstawowe funkcje.
Sercem tego urz±dzenia ma być mikrokontroler z rodziny 8051.
Niestety nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać, a w internecie nie mogę znaleĽć żadnych gotowych schematów takiego urz±dzenia, którymi mógłbym się posiłkować. Może kto¶ z Was miał do czynienia z czym¶ podobnym i mógłby mi pomóc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 Aug 2004 14:30   

Back to top

olekewaagata
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 31 Aug 2004 19:41   

Re: Echosonda - pro¶ba o pomoc

Sercem tego urzadzenia będzie nadajnik-odbiornik impulsu ultradzwiekowego. Od razu Cie uprzedzam, że według mnie nie masz szans samemu go zrobić, chociażby dlatego, że moc nadajnika powinna byc w granicach 200-300 wat. Gotowe nadajnik-odbiornik s± w sklepach wysyłkowych z akcesoriami żeglarskimi (najtańsze w cenie około 300 zł).
Następna sprawa to sterowanie tego nadajnika, sterowany jest 20 mS impulsem pradu zmiennego 50 kHz o amplitudzie około 400-600 V.
Tak, że mikroprocesor będzie napewno ale jego koszt będzie minimalny do pozostałych kosztów. Je¶li faktycznie musisz to wykonac to komunikuj się ze mna na PV, mam fabryczna echosonde ale bez nadajnika.
Postaraj sie sci±gn±c dokumentację z serwisów producenckich.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Aug 2004 19:41   

Back to top

pit_com
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 11 Mar 2006 11:11   

A koledze nie chodziło przypadkiem o "zwykł±" echosondę???? S± po 10zł za komplet i działaj± na 5V !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Mar 2006 11:11   

Back to top

kotu
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 11 May 2006 21:50   

Pyt_com - zależy jaki chcesz mieć zasięg ;-) Sonarkami za 10 zł można sobie powykrywać na metr twarde obiekty idealnie prostopadłe do odbiornika fal ultradĽwiękowych. Wiem bo sam robiłem co¶ takiego ;-)
Pozdrawiam.
KoTu.
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 11 May 2006 22:46   

chyba nie masz szans i nie oplacasie tego robic gotowesa za tanie za ok 500-700zl kupisz duzo lesza , bez doswiadczenia w tym kierunku wydasz o wiele wiecej i zaoszczedzisz miesiace doktoratow na ten temat , przetwornik musisz kupic a to juz polowa ceny tych z allegro.
Zdecydowanie odradzam , chyba ze nie chcesz tego uzywac a tylko poznac troche temat.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> Echosonda - pro¶ba o pomoc
Page 1 of 1
Similar topics
MYSQL I C++ pro¶ba o pomoc (2)
Pro¶ba o pomoc z AVT1097. (9)
Pro¶ba o pomoc - mikrokontroler... (6)
mega128_PWM - pro¶ba o pomoc (2)
Wykrywacz metali - pro¶ba o pomoc (5)
zasilacz do cyfrówki pro¶ba o pomoc. (12)
Pro¶ba o pomoc z zadaniami (2)
echosonda- przeróbka na bezprzewodow± na potrzeby RC (19)
Echosonda na ryby(wędkarska) (4)
Echosonda! (1)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed