Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Radmor 5412 - tranzystory mocy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Radmor 5412 - tranzystory mocy
Autor
Wiadomość
astronomus
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 70

Post#1 Post autora tematu 31 Sie 2004 20:03   

Radmor 5412 - tranzystory mocy


Darlingtony, które siedzą w Radmorze (BD649, BD650) to totalna porażka. Niewiele im potrzeba aby aby szlag je trafił, a powodów może być conajmniej 1000.
Czym je zastąpić, ich beta wynosi >750 i nie da rady wrzucic tam zwykłych tranzystorów. Może macie jakieś pomysły ?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
janek11389
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 08 Kwi 2004
Posty: 6689

Post#2 31 Sie 2004 20:24   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


Witam! Bardzo prosto, załóż zwykłe tranzystory 2n3055 i BDX18 lub 318 i dołóż do nich BD139 i BD140 po prostu zrób darlinktona, na pewno pójdzie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2004 20:24   





Powrót do góry
   
Wojtek.zse
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 21 Sty 2004
Posty: 1451
Miasto: Gorzów Wielkopolski

Post#3 31 Sie 2004 20:28   

Radmor 5412 - tranzystory mocy


Ja proponuje zalozyc BDW93C i BDW94C są wytrzymalsze- zawsze je stosuje.
Powrót do góry
   
excray
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2504
Miasto: z globalnej wioski

Post#4 31 Sie 2004 21:27   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


A ja bym polecał darlingtony BD911, BD912. Mają całkiem dobre parametry.
Powrót do góry
   
Wojtek.zse
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 21 Sty 2004
Posty: 1451
Miasto: Gorzów Wielkopolski

Post#5 31 Sie 2004 21:51   

Radmor 5412 - tranzystory mocy


BD911 i BD912 to nie są darlingtony mają za mały współczynnik wzmocnienia i aby je stosowac trzeba byloby dodac jescze dodatkowo np BD139 BD140. Pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Sie 2004 21:51   





Powrót do góry
   
excray
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2504
Miasto: z globalnej wioski

Post#6 31 Sie 2004 22:40   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


Masz rację Wojtek1985, to nie są darlingtony :oops: . Mea culpa.

Przepraszam. Pomyliły mi się wzmacniacze. W FM5412 zawsze stosowałem BDW93C/94C. Nigdy tam nie zakładałem BD911/912.
Aha widziałem ciekawe darlingtony - BDV64B/65B
Powrót do góry
   
K100
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 31 Sie 2004
Posty: 22
Miasto: S-c

Post#7 01 Wrz 2004 16:35   

Radmor 5412 - tranzystory mocy


Jeżeli chodzi o BD911/912 to gdzie musiałbym dołączyć BD139/140 ?? Co myślicie o BDV64B/65B ?? Chodziło by na tych tranzystorach? W katalogu jest podane że potrzebują Cobmax-400pF o co chodzi z tym parametrem?
Powrót do góry
   
excray
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2504
Miasto: z globalnej wioski

Post#8 01 Wrz 2004 16:58   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


W załączniku masz pokazane jak należy dołączyć te tranzystory. Można zastąpić tranzystorami BDV64C/65C, tylko że one mają inne wymiary obudowy i trzeba by trochę tutaj pobawić się. Za to mają fajne parametry :).
To Cobmax o którym piszesz, to jest pojemność maksymalna złącza kolektor baza, a nie jakiś dodatkowy kondensator.

Załączniki:
Powrót do góry
   
astronomus
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 05 Kwi 2004
Posty: 70

Post#9 Post autora tematu 01 Wrz 2004 17:20   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


Jednak zastosowałem oryginalne tranzystory, okazało się, że BD 649 nie padł (na szczęście), uszkodził się tylko BD 650, a ponieważ te miałem więc tylko ten wymieniłem.
Ale uważam, że temat zastosowania zwykłych tranzystorów jest nadal aktualny. Te darlingtony są zbyt wrażliwe a lepsze BDW93C, i 94C za drogie - komplet 36 zł.
Pozdr.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Wrz 2004 17:20   





Powrót do góry
   
K100
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 31 Sie 2004
Posty: 22
Miasto: S-c

Post#10 01 Wrz 2004 17:57   

Radmor 5412 - tranzystory mocy


Dzięki zastanawiam się czy to ma sens... No bo przecież wtedy były same BD911/912 bez BD149/150 i grało super ??? Skoro tak było chyba nie trzeba stosować BD149 prawda?? A co do tego gifa to na samej górze są 2*BD649 i 2*BD650. Czy po takim połączeniu zwiększą się parametry tranzystora np. jak Jc=15 to po takim zabiegu będzie wynosił 30A?
Powrót do góry
   
excray
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2504
Miasto: z globalnej wioski

Post#11 01 Wrz 2004 18:14   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


Miałeś na myśli BD139/140 oczywiście, nie BD149/50.
Bardzo możliwe, że u Ciebie już ktoś poprawił stopnie sterujące na mocniejsze, a jeśli nawet nie, to jeśli działało to i będzie działąć :)
Tam na górze nie ma 2*BD649/50. Tranzystory BD649/50 jak mówiono to darlingtony, a darlingtony najczęściej oznacza się takimi właśnie symbolami (podwójny tranzystor). Tam jest jeden BD649 i jeden BD650, a poniżej masz ich najprostszy układ zastępczy na BD911/12 + BD139/40.
Powrót do góry
   
fox321
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Kwi 2003
Posty: 85
Miasto: Warszawa

Post#12 02 Wrz 2004 22:01   

Re: Radmor 5412 - tranzystory mocy


W stopniu koncowym radmora stosowalem BDW93 i 94C jak rowniez mocniejsze darlingtony 150 W - BDW83 i 84D. Na tych ostatnich chodzi bardzo dobrze.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Radmor 5412 - tranzystory mocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Radmor 5412 - tranzystory ,koncówka mocy (2)
RADMOR 5412 - Tranzystory mocy, jakie zamienniki? (2)
Radmor 5412 - grzeją się tranzystory (10)
Radmor 5412 - grzejące się tranzystory w zasilaniu (12)
Radmor 5412. Czy tranzystory kt837ikt805 można zastosować jako końcowe? (10)
Radmor 5412 - w jednym kanale grzeją się tranzystory, w drugim pali opornik. (3)
Radmor 5412 - Radmor 5412 stałe napięcie na prawym kanale (11)
RAdmor 5412 podniesienie mocy (17)
radmor 5412 końcówka mocy (7)
Radmor 5412 - podniesienie mocy (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.087 seconds

elektroda.pl temat RSS