FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

KOŁO - ślepa uliczka ludzkości ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> KOŁO - ślepa uliczka ludzkości ?
Author
Poziom 25
Poziom 25

Post#31 30 Jun 2010 07:01   

Re: KOŁO - ślepa uliczka ludzkości ?

Pozatym gąsienica jest swego rodzaju elestycznym kołem.

Ale kolega zakładający topic nie zauważył że wszystkie cząści istot żywych mają przekrój zbliżony do KOŁA.
Nie wyobrażam sobie kwadratowych oczu!
Żyły kości paliczki ....... wszystko okrągłe.

A to że wymyslono koło czyli wielobok o nieskończonej liczbie boków to jest coś.
Zresztą kto posiedział nad kwadraturą koła ten wie o co biega z Kołem.
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#32 30 Jun 2010 07:04   

A co ma gąsiennica do istot żywych?
Back to top

Kuniarz
Poziom 22
Poziom 22

Post#33 Post from the author of the topic 30 Jun 2010 07:04   

Okrągłe tak, ale nie zawieszone na swobodnej osi - o to tu chodzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jun 2010 07:04   

Back to top

DVDM14
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 30 Jun 2010 09:14   

atom1477 wrote:
A co ma gąsiennica do istot żywych?

Ta?

Czy taka?

Bo koledze się chyba pomyliły :P
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#35 30 Jun 2010 09:45   

Ale co to ma wspólnego z kołem?
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#36 30 Jun 2010 12:15   

Bo gąsienica rys.2 to zwyczajne rozciągnięte koło podparte w wielu miejscach.
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#37 30 Jun 2010 12:49   

Gąsiennica rys.2 owszem.
Ale gąsiennica rys.1 nie ma nic wspólnego z gąsiennicą rys.2 a więc idąc tym tropem można powiedzieć że gąsiennica rys.1 nie ma nic wspólnego z kołem.

Po za tym: Twierdzenie że życie nie wymyśliło albo nie stosuje koła (na osi) jest tak samo nieprawdziwy jak twierdzenie że woda jest niezbędna do życia.
Pozbierać się ze śmiechu nie mogę jak „nałukowcy" uparcie szukają wody na innych ciałach niebieskich aby znaleźć życie (i w żadnym wypadku nie mam tutaj na myśli życia duchowego, chodzi mi o zwykłe życie chemiczne).
Tak więc nie wiadomo czy faktycznie żadna istota żywa nie ma koła.
Back to top

bartek3579
Poziom 16
Poziom 16

Post#38 30 Jun 2010 14:22   

Ziemia nie jest przebadana do końca. Cały czas są odkrywane nowe gatunki roślin, zwierząt itp. Wiec lepiej się wstrzymać z mówieniem ze koło nie występuje w przyrodzie. Jeśli chodzi o ruch obrotowy to w naturze występuje np. spadające nasiona klonu.

Myślę, że nie jest błędem ludzkości stosowanie rozwiązań niewystępujących w naturze. Czy ktoś powiedział, że natura jest doskonała? Idąc zasadą, że w naturze wszystko jest najlepsze, to po co ewolucja?

Małe OT: Czemu autorzy tematów w dziale "Na wesoło HydePark" proszą o powagę w ich tematach? Jest dział "Ogólnie" gdzie można poruszać poważne tematy.
Back to top

luke666
Poziom 22
Poziom 22

Post#39 30 Jun 2010 14:54   

Natura nie jest doskonała. Gdyby tak było, organizmy nie ewoluowałyby w dalszym ciągu, nawet ludzie są na etapie przejściowym (chociażby uzębienie) w ewolucji.
Są niektóre gatunki, które mimo wielu tysięcy lat praktycznie się nie zmieniły, np. paprocie, które występowały już w czasach dinozaurów.
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#40 30 Jun 2010 16:22   

To może paprocie są idealne? :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jun 2010 16:22   

Back to top

Maticool
Poziom 17
Poziom 17

Post#41 30 Jun 2010 17:05   

Kuniarz wrote:
Żadna istota żywa nie posiada elementu zawieszonego na osi. Owszem, są przeguby, stawy itp, ale NIE OBRACAJĄCE SIĘ swobodnie !

Koledzy! Obrotowy (osiowy) przegub występuje w naturze ! co więcej jest nawet połączony ze specjalnym "silnikiem". Jest to napęd wici niektórych bakterii - >
Link

Może to i mała skala ale spełnia założenia tematu :)
PS: Nawiasem mówiąc, taka obrotowa wić napędza też plamniki... :D Więc może za daleko szukaliście swojego "koła"...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jun 2010 17:05   

Back to top

artur00
Poziom 20
Poziom 20

Post#42 01 Jul 2010 00:52   

Kuniarz wrote:
[...]
... dlaczego więc nie spotykamy w naturze KOŁA ?

Żadna istota żywa nie posiada elementu zawieszonego na osi. Owszem, są przeguby, stawy itp, ale NIE OBRACAJĄCE SIĘ swobodnie !

Czy to nie jest co najmniej zastanawiające ?

Podstawowe pytanie po co ?
Ewolucja kształtuje organizmy żywe dostosowując je do środowiska w którym żyją.
Ewolucja doprowadziła do tego że tygrys wygląda dziś jak wygląda i nie ma kół zamiast czterech łap, dlatego że sposób poruszania się obecnie żyjących tygrysów jest dla nich najbardziej optymalny w środowisku w którym żyją.
Wszystko podporządkowane zachowaniu gatunku. Proste ?
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#43 01 Jul 2010 07:56   

Gdyby na ziemi od 1 miliona lat były autostrady to i mieszkańcy by sie dostosowali i urosły by im koła.
Ale jak by wpadli do rowu i zabuksowali to umarli by z głodu nie przekazali ''kołowych genów'' i gatunek koło nogów by wymarł.
Back to top

VIGOR_PICTURES
Poziom 17
Poziom 17

Post#44 04 Jul 2010 14:28   

Moim zdaniem koło nie jest ślepą uliczką w rozwoju ludzkości, co najwyżej przystankiem. Paradoksalnie mimo swojej prostoty jest najwybitniejszym wynalazkiem ludzkości (zaraz po lenistwie oczywiście ;)). Ktoś już pisał, że przetransportowanie jakiegoś ładunku (choćby nogi niosące swojego właściciela) jest o wiele łatwiejsze z użyciem koła (kół) Zobaczymy kto się bardziej zmęczy - człowiek jadący na rolkach czy człowiek idący na piechotę. Pewnie że w bardzo trudnym terenie bardziej poradzi sobie osobnik z parametrem nożnym powyżej 2 (czyt: coś/ktoś kto ma przynajmniej dwie nogi:P) Zresztą nie wydaje mi się, aby jakikolwiek staw, albo kończyna mogła konkurować z kołem odnośnie łatwości konstrukcji, czy wagi, jaką można przenieść. Inna sprawa jeszcze, że nawet, jeśli natura stworzyła by jakąś ruchomą część (która może się obracać w zakresie 360+ stopni) to pojawiłby się problem z dostarczaniem składników odżywczych / produktów przemiany materii

PS: Się jakiś kołowaty czuje po przeczytaniu tego tematu, gdzie w kółko nawijacie o kole...
Back to top

Kuniarz
Poziom 22
Poziom 22

Post#45 Post from the author of the topic 05 Jul 2010 09:54   

Maticool wrote:
Koledzy! Obrotowy (osiowy) przegub występuje w naturze ! co więcej jest nawet połączony ze specjalnym "silnikiem". Jest to napęd wici niektórych bakterii - >
Link

Może to i mała skala ale spełnia założenia tematu :)
PS: Nawiasem mówiąc, taka obrotowa wić napędza też plamniki... :D Więc może za daleko szukaliście swojego "koła"...

Cóż, pozostaje mi tylko zwrócić honor Matce Naturze, cośtam wiedziałem że plemnik ma niteczkę, ale nie sądziłem że to się obraca wokół osi ;-) Chyba muszę pobrać świeżą próbkę do badań :D :D :D

Nie zmienia to jednak faktu, że napęd - choćby zwierzaków latających jest znacznie doskonalszy od wytworów ludzkich.
Oczywiście zaraz pojawią się głosy, że ptaki nie osiągają 3 machów, to fakt, ale pokażcie mi samolot który przeleci z punktu A do punktu B na paru ziarenkach kukurydzy :D
Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#46 05 Jul 2010 12:28   

A powiedz mi, rozentuzjazmowany Kolego, od kiedy samolot waży parę dekagramów - czyli tyle, ile malutki ptaszek? Masa samolotów liczona jest w dziesiątkach ton, zatem paliwo musi dostarczyć odpowiednio większej energii.
Back to top

luke666
Poziom 22
Poziom 22

Post#47 05 Jul 2010 12:39   

Kuniarz wrote:
pokażcie mi samolot który przeleci z punktu A do punktu B na paru ziarenkach kukurydzy :D

Racja, przyroda przez miliony lat doskonaliła obieg energii w przyrodzie. Energię chemiczną zawartą pożywieniu organizmy żywe z dużą sprawnością przemieniają na energię kinetyczną.
Silnik spalinowy i jego 30% sprawności wymięka, ale My znamy silnik spalinowy od ok 130lat, przyroda miała na to kilkaset milionów lat.
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#48 06 Jul 2010 00:44   

Kuniarz wrote:

Nie zmienia to jednak faktu, że napęd - choćby zwierzaków latających jest znacznie doskonalszy od wytworów ludzkich.
Oczywiście zaraz pojawią się głosy, że ptaki nie osiągają 3 machów, to fakt, ale pokażcie mi samolot który przeleci z punktu A do punktu B na paru ziarenkach kukurydzy :D

Mówisz i masz:

Z drugiej strony pamiętaj, że te ptaszki które latają na paru ziarenkach kukurydzy muszą mieć ten punkt A i B dostatecznie blisko. :)
Taki koliber musi co 10 minut nażreć się konkretnie nektaru bo inaczej zdechnie z głodu - cena za szybkie machanie skrzydełkami.
Back to top

darts
Poziom 14
Poziom 14

Post#49 06 Jul 2010 01:00   

Jak to nie ma koła w przyrodzie wśród zwierząt? A meduza to co jest kwadratem ?
Back to top

alpher
Poziom 14
Poziom 14

Post#50 06 Jul 2010 04:12   

darts wrote:
Jak to nie ma koła w przyrodzie wśród zwierząt? A meduza to co jest kwadratem ?

Mysle ze autor mial na wzgledzie troche "inne" zastosowanie kola niz to co przypomima meduza.
Ma tez duzo racji jezeli chodzi o "natury" brak jakiegokolwiek przykladu wykorzystania ruchu kolowego i jego zalet.
Back to top

Futrzaczek
Poziom 24
Poziom 24

Post#51 06 Jul 2010 07:47   

Gdyż koła dobre są jedynie do poruszania się po równej, utwardzonej nawierzchni. W naturze takie nie występują. Nogi są może wolniejsze i bardziej energochłonne, za to dużo wszechstronniejsze.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> KOŁO - ślepa uliczka ludzkości ?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Rok 2012 Przyszłość ludzkości (113)

Page generation time: 0.433 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed