FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ładowarka do Nokii. Ogniwo słoneczne.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Ładowarka do Nokii. Ogniwo słoneczne.
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jun 2010 11:23   

Witam. Zwracam się z prośba o pomoc w dobraniu wartości elementów, które będą mi potrzebne w zrealizowaniu poniższego układu.

Chcę zrobić ładowarkę do telefonu, która będzie zasilana energia słoneczna; ogniwo wymontowałem z lamy ogrodowej, a kondensatory i tranzystor/y mam zamiar kupić lecz nie wiem jakie wartości powinny posiadać. Ogniwo daje napięcie od 0.2V podczas zachmurzenia, a około 1.8V [podczas mocnego naświetlania]. Napięcie wyjściowe powinno mieć ponad 3V, nie wiem czy da rade z jednego ogniwa wyciągnąć takie napięcie? Proszę o jakieś porady co mam zrobić.
W lampce tej znajduje się także akumulator [1.2V, 600mAh]. Gdybym użył innego o większej pojemności i napięciu to pomogłoby to w czymś? Czy w ogóle zastosować akumulator w układzie, czy bezpośrednio z ogniwa do końcówki ładowania? Zastosować przetwornicę ? Jaką?

Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie. Czekam na odpowiedzi i porady.
Dzięki.

PS Mam też coś w stylu tych chińskich ładowarek z dynamem, czy też można byłoby tu ją jakoś wmontować ?

Moderated by prezeswal:

Regulamin p.8.1, p.10.5, p.14 i p.16 => kosz.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8242357&highlight=#8242357
Za uporczywe naruszanie regulaminu (pomimo uwag moderatora) udzielam ostrzeżenia nr 1.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jun 2010 11:23   

Back to top

cirrostrato
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 29 Jun 2010 12:59   

Re: Ładowarka do Nokii. Ogniwo słoneczne.

Takie chińskie lampki solarne do kupienia w każdym markecie za 4zł ale to się do niczego nie nadaje bo zbyt mała wydajność prądu nawet w pełnym słońcu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jun 2010 12:59   

Back to top

Ronin64
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 29 Jun 2010 13:36   

Re: Ładowarka do Nokii. Ogniwo słoneczne.

Lepiej kup jedno wydajniejsze ogniwo i dopiero wtedy kombinuj najlepiej z przetwornicą step down. Jeśli nie bardzo czujesz się na siłach to najprostszym rozwiązaniem jest ogniwo słoneczne 12V i do tego ładowarka samochodowa.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Ładowarka do Nokii. Ogniwo słoneczne.
Page 1 of 1

Page generation time: 0.131 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed