| Author |
kamilpazdan Poziom 12

|
30 Jun 2010 11:41 Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Witam
Dzisiaj przy rozdaniu świadectw maturalnych okazało się że komisja centralna odwołała etap praktyczny naszego egzaminu, a wszystko przez szkołę w Lesznie.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
praptk Poziom 12

|
30 Jun 2010 13:10 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Niestety to prawda. Z tego, co zrozumiałem, 22 gdzieś na necie wypłynęły skany arkuszy =/
No nic, powtórka w sierpniu. Potraktujmy to jak egzamin próbny :D
|
|
| Back to top |
|
 |
igorrr Poziom 12

|
30 Jun 2010 13:26 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
"Informacja o etapie praktycznym egzaminu w zawodzie technik-elektronik
25.06.2010, 16:28
22 czerwca 2010 roku dyrektor Zespołu Szkół Elektroniczno-Telekomunikacyjnych w Lesznie przedwcześnie przeprowadził etap praktyczny egzaminu w zawodzie technik elektronik. Zgodnie z harmonogramem egzamin ten powinien być przeprowadzony 23 czerwca br.
Dyrektorzy okręgowych komisji egzaminacyjnych w ramach swoich kompetencji dokonują oceny, czy to zdarzenie mogło wpłynąć na wynik etapu praktycznego tego egzaminu. W zależności od ustaleń dyrektorzy OKE będą podejmować decyzje, w porozumieniu z dyrektorem CKE, o ewentualnym unieważnieniu tej części egzaminu na terenie działania ich komisji.
Krzysztof Konarzewski, dyrektor CKE
Warszawa, 25 czerwca 2010 r. "
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=933&Itemid=2]Link[/url]
|
|
| Back to top |
|
 |
praptk Poziom 12

|
30 Jun 2010 13:34 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Tą informację już chyba każdy zainteresowany zdążył poznać, igorrr =p. My tu piszemy o decyzjach z tej informacji wynikających. Z tego co ja usłyszałem, powtarzać jednak będą wszyscy (chociaż tutaj pewności mieć nie mogę).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jun 2010 13:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mithcrist Poziom 13

|
30 Jun 2010 13:34 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Nam dziś dyrektor powiedział, że spotykamy się jeszcze raz 20 sierpnia na praktycznym:) Ja się cieszę bo kiepściutko poszło:P W każdym razie nasz dyr się wkurzył i tamten dyrektor ma mieć poważne problemy od strony kuratorium.. Nie znam sie na tych pierdach:D
Cała polska poprawia z elektroniki praktyczny..
|
|
| Back to top |
|
 |
lukashb Poziom 24

|
30 Jun 2010 14:22 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Także się dowiedziałem o tym przy okazji odbioru świadectwa maturalnego, co więcej jestem zadowolony z tego, bo wiem jakie błędy popełniałem, i na co muszę zwracać uwagę. Przy okazji, jak matura ;)? u mnie w miarę dobrze. matematyka 56%, angielski 70%, a polski 36 % :D, szkoda tylko, że na Politechnikę Lubelską marne szanse, bo chcieć to by się chciało, ale cóż. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
grzesiek410 Poziom 8

|
30 Jun 2010 14:28 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Też się dowiedziałem w szkole, niestety bedzięmy poprawiać :( a tamten nawet mi dość poszedł. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, może następny temat będzie jeszcze bardziej przyjemny, chociaż demodulator się podobał ;p A co do matury to polski 54%, angielski 60%, a matematyka 90% ;p i jeszcze dodatkowo fizyka rozszerzona 48%.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ_DrEw Poziom 13

|
30 Jun 2010 17:22 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Powtarzać będą wszyscy. Zbieramy się z kolegami i planujemy pozwac CKE do sądu. Nie może być tak, zeby przez jednego buca, cierpiała cała Polska.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jakub_Lech Poziom 19

|
30 Jun 2010 17:37 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Z tego co widziałem dzisiaj u mnie w szkole to egzamin zawodowy technik elektronik, część praktyczna została unieważniona w okręgu poznańskim.
Nowy termin został wyznaczony na 20 sierpnia.
Z tego co się orientuję, to pozew sądowy przeciwko CKE jest bezzasadny, gdyż to nie z winy CKE egzamin został unieważniony, a unieważnienie egzaminu zawodowego zostało przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
secretman Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
Jakub_Lech Poziom 19

|
30 Jun 2010 18:05 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Podstawa prawna o której pisałem wcześniej:
Rozporządzenie Ministra Edukacji w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych
§ 146.
3. W razie stwierdzenia naruszenia przepisów dotyczących przeprowadzania sprawdzianu, egzaminu gimnazjalnego, egzaminu maturalnego lub egzaminu zawodowego, na skutek zastrzeżeń, o których mowa w ust. 1, lub z urzędu, dyrektor komisji okręgowej, w porozumieniu z dyrektorem Komisji Centralnej, może unieważnić dany sprawdzian albo egzamin i zarządzić jego ponowne przeprowadzenie, jeżeli to naruszenie mogło wpłynąć na wynik danego sprawdzianu albo egzaminu. Unieważnienie może nastąpić w stosunku do wszystkich uczniów (słuchaczy) albo absolwentów w poszczególnych szkołach, placówkach lub u pracodawców, a także w stosunku do poszczególnych uczniów (słuchaczy) albo absolwentów.
To co jest wpisany w temacie cytowanym przez Kolegę secretman(4 miesiące) dotyczy pierwszego(jedynego) egzaminu w sesji letniej, nie dotyczy on terminu ustalanego dla egzaminu powtórkowego(tak jak w tym przypadku).
|
|
| Back to top |
|
 |
richardtraker1994 Poziom 11

|
30 Jun 2010 19:23 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Decyzja CkE jest bardzo zła, przynajmniej moim zdaniem. Wielu z nas na pewno ma inne plany na wakacje: wyjazdy za granicę w celach zarobkowych itp, a termin 20 sierpnia rozwala niektórym na pewno te plany. Powinni unieważnić egzamin tylko w tamtym okręgu, bo z informacji, które ponoć były dostępne 22 czerwca nikt praktycznie nie skorzystał, a teraz są poszkodowani wszyscy tegoroczni absolwenci elektronika i nie tylko. Ciekawi mnie jeszcze ile będzie kosztowało ponowne wydrukowanie arkuszy egzaminacyjnych i opłacenie komisji (w tym przypadku nie wiem ile członkowie zarabiają i czy w ogóle coś, ale myślę, że jeśli wykorzystywany jest wolny czas członków komisji to pewnie coś dostaną). I dziwi fakt, że NIKT w tej szkole w Lesznie nie dopatrzył się pomyłki, albo może to celowe działanie (zaraz uknuję tu jakąś teorię spiskową:D).
|
|
| Back to top |
|
 |
Jakub_Lech Poziom 19

|
30 Jun 2010 19:42 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Wcześniej już pisałem, iż w szkołach podległych OKE Poznań widnieje informacja, że egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik elektronik, część praktyczna egzaminu została unieważniona w okręgu poznańskim!
W skład okręgu poznańskiego wchodzą województwa:
- Wielkopolskie
- Lubuskie
- Zachodniopomorskie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jun 2010 19:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
richardtraker1994 Poziom 11

|
30 Jun 2010 19:58 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
| Jakub_Lech wrote: |
Wcześniej już pisałem, iż w szkołach podległych OKE Poznań widnieje informacja, że egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik elektronik, część praktyczna egzaminu została unieważniona w okręgu poznańskim!
W skład okręgu poznańskiego wchodzą województwa:
- Wielkopolskie
- Lubuskie
- Zachodniopomorskie. |
To jak wytłumaczysz kolego fakt, że ja dziś w Szydłowcu (woj. mazowieckie) przy odbiorze świadectwa maturalnego, musiałem podpisać informację o terminie ponownego egzaminu praktycznego z powodu unieważnienia poprzedniego w całej Polsce?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jakub_Lech Poziom 19

|
30 Jun 2010 20:16 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
A umiesz czytać co ja pisze?
Pisałem tylko i wyłącznie o okręgu poznańskim, widocznie każdy okręg otrzymał taką informację a szkoły przekazywały informacje od swoich OKE a nie od CKE.
EOT
| Quote: |
Leszno. Przez błąd dyrektora Zespołu Szkół Elektroniczno-Telekomunikacyjnych w Lesznie, 4,5 tysiąca osób musi powtórzyć egzamin zawodowy na technika elektronika - podał tvn24.pl. W całej Polsce egzamin unieważniono, bo dyrektor przeprowadził go o dzień wcześniej. Treść wyciekła do internetu.
Ponowny egzamin odbędzie się 20 sierpnia o godz.9.00. Dyrektor Centralnej Komisji Egzaminacyjnej Krzysztof Konarzewski powiedział tvn24.pl, że egzamin musi powtórzyć cała Polska - w sumie ponad 4,5 tysiąca absolwentów.
Ministerstwo Edukacji Narodowej złożyło doniesienie do prokuratury rejonowej o możliwości popełnienia przestępstwa: przekroczenia uprawnień i ujawnienia tajemnicy służbowej, a wobec dyrektora wystąpiono już o postępowanie dyscyplinarne. |
http://elka.fm
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jun 2010 20:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piasek1990 Poziom 17

|
30 Jun 2010 20:16 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Dokladnie to samo mialem w mazowieckim z tym papierkiem. Informacje o tym co będzie podał we wtorek jeden z użytkowników elektrody, ostatnio chyba ktos cos zalapal o tym bo nic w mediach nie bylo o tym slychac ale tematy z tymi przeciekami znikly z elki. I tak wiekszosc mu nie uwierzyla. Ja uwierzylem, szukalem info na ten temat ale nic mi to nie pomoglo, chociaz egzamin poszedl mi w miare dobrze i widzialem szansce na to ze moglem zdac. Tak to jest, ze przez jednego matoła dyrektora z jakiejs szkoly wszyscy musza jeszcze raz to pisac. Powinien poniesc teraz koszty calego ponownego przeprowadzenia egzaminu, nie wspominajac ze koliduje to z planami wielu osob.
|
|
| Back to top |
|
 |
juventusprzemek Poziom 10

|
30 Jun 2010 21:54 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
No właśnie niby czemu mamy pisać od nowa??
Ja nie znalazłem żadnych informacji z przeciekami choć szukałem cały miesiąc we wtorek 22 czerwca też.
Czy da się coś z tym zrobić?
A jakby każdy wysłał do nich mail z prośbą o unieważnienie tylko w tamtym okręgu?
Ja wysłałem a jakby wysłało te 4,5 tys. zdających?
Poszło mi tak dobrze bo na warsztatach w CKP miałem modulator AM i FM na pracowni w II semestrze 4 klasy i 5 ze sprawozdań były a robiliśmy je jako Projekt Realizacji Prac.
Oni nie mogą tego zrobić!
Może im się pomyliło i po wyniki 20 sierpnia..fajnie by było a jak ktoś idzie do szkoły i tego potrzebuje?
|
|
| Back to top |
|
 |
szamanstrong Poziom 9

|
30 Jun 2010 22:12 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Mi też poszło dobrze a tu lipa. ale jestem zły, nie chciałbym być w skórze tego dyrektora.. w radiu mówili że to pomyłka była i ze winni są uczniowie którzy zamieścili materiały w internecie ;/ wszystkiego winny jest dyrektor a nie uczniowie. porażka
|
|
| Back to top |
|
 |
Electronic DIY Poziom 10

|
01 Jul 2010 03:59 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Nie ma co gadać....
PEWNE jest to że CAŁA POLSKA piszę ponownie etap praktyczny i tyle.
22 Sierpnia ;)
Powodzenia! ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
vieleicht Poziom 1

|
01 Jul 2010 04:45 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
W Lesznie pewnie przeprowadzą 19 sierpnia ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
evelina90 Poziom 12

|
01 Jul 2010 08:20 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
| Electronic DIY wrote: |
Nie ma co gadać....
PEWNE jest to że CAŁA POLSKA piszę ponownie etap praktyczny i tyle.
22 Sierpnia ;)
Powodzenia! ;) |
20.;)
|
|
| Back to top |
|
 |
_Maniek_ Poziom 11

|
01 Jul 2010 09:58 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
hehe 22 sierpnia w niedziele chcesz pisać? Powodzenia :P
Dodano po 4 [minuty]:
W ogóle dziwnie to wygląda.
Szkoły nas poinformowały, że mamy powtórkę egzaminu, a na stronie CKE i OKE nic o tym nie napisali. ;>
|
|
| Back to top |
|
 |
lukashb Poziom 24

|
01 Jul 2010 10:09 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Prawdę mówiąc, gdyby kol. karkaj nic nie napisał, to było by wszystko ok, głównym powodem dla którego jest ta cała afera jest dyskusja na forum jak podkreśla cke. Tak więc dziękujemy koledze karkaj!
|
|
| Back to top |
|
 |
praptk Poziom 12

|
01 Jul 2010 10:40 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
| lukashb wrote: |
| Prawdę mówiąc, gdyby kol. karkaj nic nie napisał, to było by wszystko ok, głównym powodem dla którego jest ta cała afera jest dyskusja na forum jak podkreśla cke. Tak więc dziękujemy koledze karkaj! |
Akurat myślę, że równie dobrze obwiniać można tych, którzy go prosili by napisał, co było. A takich było kilku :| Więc nie ma co się na nim wyżywać.. Ani na nich, bo to nic nowego, że takie informacje pojawiają się na elektrodzie, z tym że bez fatalnych pomyłek ze strony placówek przeprowadzających egzamin..
|
|
| Back to top |
|
 |
_Maniek_ Poziom 11

|
01 Jul 2010 10:57 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Myślę, że powtórka i tak by była, bo pewnie dyrektor tej szkoły wysłał o dzień wczesniej prace do OKE ;d
Egzamin 20 sierpnia w piątek tak?:P
|
|
| Back to top |
|
 |
dr.master Poziom 23

|
01 Jul 2010 10:57 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
| lukashb wrote: |
| Prawdę mówiąc, gdyby kol. karkaj nic nie napisał, to było by wszystko ok, głównym powodem dla którego jest ta cała afera jest dyskusja na forum jak podkreśla cke. Tak więc dziękujemy koledze karkaj! |
http://poszkole.pl/strona/197928
:D
Gdyby chciał ktoś osobiście podziękować
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2010 10:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
karol12b Poziom 16

|
01 Jul 2010 12:29 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Przecież to nie jest jego wina miał egzamin 22 więc powiedział co było, winna dyrektora też jest pośrednia bo cke miesiąc przed egzaminem wyznacza termin i nie wieże że dyrektor byłby taki głupi aby zmieniać termin egzaminu , ktoś w CKE popełnił błąd bo egzaminy dostarczane są jak matury o 5 / 6 rano do szkół więc i to jest ciekawe.
|
|
| Back to top |
|
 |
praptk Poziom 12

|
01 Jul 2010 14:10 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
http://wiadomosci.onet.pl/2192319,11,cke_uniewaznila_czesc_egzaminu_po_akcji_abw,item.html
| Quote: |
| - Sprawa była badana m.in. przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Sprawdzane były wejścia na stronę internetową, gdzie ujawnione zostały treści egzaminacyjne. Takich wejść odnotowano około 1400 - zaznaczył Sawicki. |
Może jednak karkaj nie miał z tym nic wspólnego i gdzieś na necie wypłynęły arkusze? Bo liczba wejść nijak ma się do 2 tematów na elektrodzie (łącznie ponad 50000)
|
|
| Back to top |
|
 |
_Maniek_ Poziom 11

|
01 Jul 2010 14:27 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
Oficjalne ogłoszenie CKe w tej sprawie ;)
http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=937&Itemid=2
A więc 20 sierpień godzina 9.00
To dla niektórych 2 szansa, skorzystajcie z niej :) POWODZENIA!
P.S. Ciekawe czy mają już egzamin gotowy czy może dopiero go robią :p Ciekawe co będzie? ;>
|
|
| Back to top |
|
 |
praptk Poziom 12

|
01 Jul 2010 14:42 Re: Egzamin zawodowy technik elektronik 2010 - ODWOŁANY ! |
|
|
|
| _Maniek_ wrote: |
Oficjalne ogłoszenie CKe w tej sprawie ;)
P.S. Ciekawe czy mają już egzamin gotowy czy może dopiero go robią :p Ciekawe co będzie? ;> |
Myślę, że jakby mieli gotowy egzamin, to nie musielibyśmy czekać do 20 Sierpnia :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |