FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Aster - publiczne IP a w sieci lokalnej wewnętrzne

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Aster - publiczne IP a w sieci lokalnej wewnętrzne
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jun 2010 12:45   

Aster - publiczne IP

Witam,

Posiadam internet w sieci Aster. Operator daje mi publiczne IP lecz komputery w sieci mają IP wewnętrzne.
Moje pytanie jest następujące: Jak zrobić by komputer był widoczny w internecie tzn. by można było się zalogować do programu który jest dostępny przez przeglądarkę w sieci lokalnej ale właśnie chce by można było się też zalogować z internetu.

Wiem że trochę może chaotycznie to opisałem ale myślę że ktoś mi pomoże.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jun 2010 12:45   

Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 30 Jun 2010 13:04   

Re: Aster - publiczne IP

Jelcz_Mastero wrote:
Witam,

<...>Moje pytanie jest następujące: Jak zrobić by komputer był widoczny w internecie tzn. by można było się zalogować do programu który jest dostępny przez przeglądarkę w sieci lokalnej ale właśnie chce by można było się też zalogować z internetu.<...>

Zapewne do udostępniania internetu na komputery znajdujące się w sieci wewnetrznej używasz jakiś router lub komputer spełniający tę rolę. Zainteresuj się tematem przekierowywania portów (port forwarding) - w dokumentacji routera, tudzież użyj wyszukiwarek.
Niemniej jeżeli Twoim zamiarem jest np. zdalna praca na aplikacjach (zdalny pulpit, itp.), zainteresuj się programem TeamViewer (darmowy do zastosowań niekomercyjnych). Umożliwia łaczenie się z internetu do maszyny w sieci lokalnej (w drugą stronę oczywiście też) bez stosowania przekierowywania portów, itp.

Pozdrawiam -

Stanley
Back to top

Jelcz_Mastero
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 30 Jun 2010 16:11   

Re: Aster - publiczne IP a w sieci lokalnej wewnętrzne

Mam w sieci modem Thomson TWG850-4.
Czytałem już wiele o przekierowywaniu portów lecz w konfiguracji modemu nie mogę nic zmienić ponieważ po wejściu na stronę konfiguracji tj. 192.168.0.1 po zalogowaniu się nie ma nic
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 30 Jun 2010 17:33   

Zakładam, że masz zewnętrzne IP. Przekieruj porty na modemie-routerze, tu masz instrukcję do tego urządzenia, jeśli nie wiesz jak to zrobić (strona 41). Ewentualnie możesz włączyć DMZ, zakładka "Advanced" -> "DMZ Host", wpisujesz swoje IP i "Save". Wtedy jednak Twój komputer będzie wystawiony bezpośrednio w sieci z pominięciem firewalla w Thomsonie, także dla bezpieczeństwa lepiej przekierować porty.

Upewnij się, czy masz publiczne IP (masz to w umowie), bo Aster nie daje go do wszystkich pakietów. Można je wykupić za dodatkową opłatą.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jun 2010 17:33   

Back to top

Jelcz_Mastero
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 30 Jun 2010 17:36   

Tak mam w umowie publiczne IP.
Przekierować nie mogę portów ponieważ po wejściu w konfigurację modemu mam tylko Disabled
Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 30 Jun 2010 17:52   

Nie znam tego sprzętu, ale pierwszy wygooglany link zawiera instrukcję (co prawda zdaje się na stronie innej sieci kablowej):

http://www.upc.pl/pdf/upc_instrukcja_obslugi_modemu_thomson_twg850-4u.pdf

Z dokumentacji wynika wyraźnie, że choć sprzęt nazywany jest modemem, w środku zawiera także typowy router z NAT, serwer DHCP, firewalll, itp. Jest także możliwość forwardowania portów, DMZ.

Jeżeli nie możesz sie zalogować i nic przekonfigurować - to i nie zrobisz przekierowania portów. Tyle z mojej strony. No chyba, ze z modemami używanymi u Twojego dostawcy jest jakis haczyk (np. inne firmware z celowo poblokowanymi funkcjami) - może odezwie się jakiś użytkownik?

Pozdrawiam -

Stanley

Dodano po 13 [minuty]:

Jelcz_Mastero wrote:
Tak mam w umowie publiczne IP.
Przekierować nie mogę portów ponieważ po wejściu w konfigurację modemu mam tylko Disabled

Czyli nie, cytuję: "po zalogowaniu się nie ma nic", lecz widać wyraźnie, że dostęp do konfiguracji jest zablokowany. Pytanie tylko dlaczego? (zakładam, że logujesz się poprawnie). Modem jest Twoją własnością, czy dzierżawisz od dostawcy? Tak czy siak, najpierw bym przepytał providera, o co w tym chodzi, poprzeglądał jego strony, instrukcje, umowy, regulaminy, itp. Albo przynajmniej przegooglał sieć z zapytaniem "Aster konfiguracja Thomson-cośtam". Co prawda w pobieżnie przejrzanej instrukcji widziałem opis procedury resetu do ustawień fabrycznych, ale z tym bym się nie spieszył, coby przypadkiem nie utracić całkowicie łączności z Internetem.

Pozdrawiam -

Stanley
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jun 2010 17:52   

Back to top

Jelcz_Mastero
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 30 Jun 2010 18:13   

Modem dostałem od Aster przy instalacji.
Przeszukałem już naprawdę sporą część sieci lecz bezskutecznie...
Ale bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
Dodam jeszcze tylko że program który chce udostępnić to katalog biblioteczny firmy ProgMan.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 30 Jun 2010 18:40   

Ja jednak podejrzewam, że jesteś za NAT-em (być może w wyniku pomyłki ISP). W zakładce WAN masz podane IP jakie przydziela dostawca, jeśli nie wygląda tak: 192.168.x.x lub podobnie, to masz publiczne.

Zaloguj się na: http://192.168.100.1
i wrzuć screeny, bo nie chcę mi się wierzyć, że Aster blokuje dostęp do podstawowych funkcjonalności w pakiecie z publicznym IP.
Back to top

Stanley_P
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 01 Jul 2010 06:26   

Susan wrote:
<...>
i wrzuć screeny, bo nie chcę mi się wierzyć, że Aster blokuje dostęp do podstawowych funkcjonalności w pakiecie z publicznym IP.

Mnie też nie chce się wierzyć, ale nigdy nie mówię nigdy ;-) Może to jakiś "dziwny" egzemplarz modemu, albo ktoś coś już wcześniej namieszał?...

W każdym razie dopóki Autor topicu nie dostanie się do opcji przekierowania portów, dopóty ich nie przekieruje. Przy okazji zrzutów screenów: proponuję równiez ten "Disabled".

Pozdrawiam -

Stanley

Dodano po 7 [minuty]:

[EDIT] P.S.
Jelcz_Mastero wrote:
<...>Dodam jeszcze tylko że program który chce udostępnić to katalog biblioteczny firmy ProgMan.

Chcesz udostepnić katalog z danymi (pliki?), czy zdalnie pracować na aplikacji? Jeśli to drugie, proponowałem program TeamViewer, który powinien zadziałać bez żadnego przekierowywania portów. TV umozliwia także przesyłanie plików, ale to coś trochę innego niż udostępnianie.
Back to top

Jelcz_Mastero
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 Post from the author of the topic 03 Jul 2010 22:15   

Proszę o to screen:
Aster - publiczne IP a w sieci lokalnej wewnętrzne

A jeśli chodzi o program to jest to katalog biblioteczny taki jak w bibliotekach publicznych
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 03 Jul 2010 22:31   

Dzwoń do operatora i poproś o odblokowanie dostępu do niezbędnych opcji. Powinni to zrobić zdalnie.
Back to top

Jelcz_Mastero
Poziom 9
Poziom 9

Post#12 Post from the author of the topic 07 Jul 2010 12:17   

Witam ponownie.
No więc tak dzwoniłem do Aster i dowiedziałem się że oni dają mi publiczne IP czyli pełną widoczność komputerów w internecie ale by faktycznie był widoczny muszę sobie dodatkowy adres IP wykupić. Totalna porażka...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Jul 2010 12:17   

Back to top

jss2008
Poziom 2
Poziom 2

Post#13 16 Oct 2011 15:41   

strona konfiguracyjna jest zablokowana i nie można jej odblokować, jest to specjalnie zrobione przez ASTER, można jedynie dostać publiczne IP na wyjściu LAN po zmianie na bridge przez "strefa klienta" link na stronie ASTER
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Aster - publiczne IP a w sieci lokalnej wewnętrzne
Page 1 of 1
Similar topics
transfer po sieci lokalnej (5)
Rozmowa w sieci lokalnej (2)
Publiczne IP w sieci LAN. Postawienie serwera, zablokowane porty. (1)
Publiczne WiFi w firmie oddzielone od sieci handlowej (7)
publiczne IP, pomoc pzry kofiguracji sieci domowej (7)
Jak udost. urzadzenie z sieci lokalnej do sieci zewnetrznej? (9)
publiczne ip w sieci wewnętrznej (3)
Program do sieci lokalnej (5)
problem.. w sieci lokalnej (6)
VPN w sieci lokalnej? (12)

Page generation time: 0.17 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed