Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi
Autor
Wiadomość
peugeot81
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 202
Miasto: Gąbin

Post#1 Post autora tematu 30 Cze 2010 13:18   

Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Witam wszystkich. Wiem doskonale że temat często poruszany lecz szukając na forum nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na swój problem. Otóż mam świeżo zamontowane łącze internetowe w domu jednorodzinnym przez firmę multimedia. Firma udostępniła mi swój modem ADSL . Jestem w posiadaniu routera wifi ADSL2 TP-LINK TD-W8901G . Chciałem rozdzielić sygnał na dwa laptopy drogą bezprzewodową wifi. Dzwoniąc do obsługi technicznej dostawcy internetu powiedziano mi że nie podaja żadnych danych do konfiguracji prywatnych routerów tylko i wyłącznie te które nabędę lub wynajmę od dostawcy usługi. Czy mogły ktoś pomóc mi jak mogę to sam skonfigurować. Chodzi mi o parametry jakie muszę ustawić w routerze typu VPI , VCI itp. Wczoraj siedzieliśmy z kolegą który rozdzielał juz takie sygnały lecz u innych operatorów lecz mojego nie udało mu się. Czy w moim przypadku będę mogł w podłączeniu pominąć modem multimedii że mój router będzie się łączyć bezpośrednio??? Bedę bardzo wdzięczny za wszelką okazaną mi pomoc. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Cze 2010 13:18   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18441
Miasto: Adort Kele

Post#2 30 Cze 2010 13:25   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Jak jesteś wpięty tylko przez modem (bez routera) to jak konfigurujesz połącznie na windowsie ? wpisujesz jakiś login/hasło ?

Jeśli tak to zostaw ich router w spokoju a zaopatrz się w router DSL (nie ADSL).

Dodano po 1 [minuty]:

Albo:

http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=4&t=3

Multimedia
Appendix A
VPI: 0
VCI: 33
Enkapsulacja: PPPoE
Powrót do góry
   
peugeot81
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 202
Miasto: Gąbin

Post#3 Post autora tematu 30 Cze 2010 14:17   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Jak podłączony jestem bez routera czyli bezpośrednio poprzez modem multimedia wszystko łączy sie automatycznie jako połączenie sieciowe gdyż modem z kompem połączony jest kablem ethernet do karty sieciowej komputera. Nic nie wpisuje haslo i login wpisywałem tylko raz podczas instalacji modemy. Mój system operacyjny to windows xp. Posiadam również modem dsl firmy netgar model WGR 614 czy coś takiego...

" Jeśli tak to zostaw ich router w spokoju a zaopatrz się w router DSL (nie ADSL). " masz na myśli modem multimedia??? Router jest mój własny zakupiony przezemnie już wcześniej.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18441
Miasto: Adort Kele

Post#4 30 Cze 2010 14:31   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Pokaż co masz w Połączenia Sieciowe, jest tam jakis "ppp" połączenie ?

EDIT:
Próbuj ten 8901G z ustawieniami VP/VCI jak wyżej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Cze 2010 14:31   





Powrót do góry
   
peugeot81
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 202
Miasto: Gąbin

Post#5 Post autora tematu 30 Cze 2010 22:16   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Pytasz bogiebog o właściwości połaczenia sieciowego w ikonce w pasku zadan??? W ikonie połączenia sieciowe mam tylko dwie pozycie połączenie sieci bezprzewodowej oraz połączenie lokalne... Nie wiem czy o to pytasz... Zmieniałem właściwośći parametrów VPI VCI wg. poleceń konfigurowałem również według "filmiku" załączonego do linku powyżej i nadal nic...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Cze 2010 22:16   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18441
Miasto: Adort Kele

Post#6 30 Cze 2010 22:26   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Załacz wszystkie strone gdzie zmieniałeś ustawienia.

> nadal nic...
Opisz jak zachowują się diody.

Pokaż status adsl i WAN.
Powrót do góry
   
duglas
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 4

Post#7 03 Lip 2010 15:21   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


witam
posiadam router asus wl-520gu i chcialbym podzielic przez niego internet od multimedi. z mm dostalem modem (chociaz podobno jest to router - mozna wejsc w jego ustawienia przez przegladarke podajac jego adres) thomson thg540.
nie moge porodzic sobie z konfiguracja asusa... caly czas wyswietla mi informacje ze dynamiczny/statyczny adres ip jest ustawiony nieprawidlowo. router ustawiony jest w tryb routera (dostepne jeszcze home gate oraz acces point). probowalem zmienic na ap ale tez to nic nie dalo... nie omglem sie polaczyc z routerem...
szukalem juz jakis informacji na forum ale nic mi nie pomaga :(
czy ktos wie jak sobie z tym poradzic?
Powrót do góry
   
tkasp
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 31 Paź 2009
Posty: 21
Miasto: Alwernia

Post#8 07 Lip 2010 14:23   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Zapinanie własnego routera ADSL odradzałbym ponieważ Multimedia ma możliwość logowania się na ich własne routery. W przypadku jeśli zgłosisz usterkę, a znajdą jakieś inne urządzenie wpięte w linie POTS to mogą Cię obciążyć kosztami. Lepiej jest kupić router z portem WAN -RJ45 niż zabawy z routerem ADSL.

pozdrawiam
tkasp
Powrót do góry
   
duglas
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Maj 2010
Posty: 4

Post#9 09 Lip 2010 12:08   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


tkasp napisał:
Zapinanie własnego routera ADSL odradzałbym ponieważ Multimedia ma możliwość logowania się na ich własne routery. W przypadku jeśli zgłosisz usterkę, a znajdą jakieś inne urządzenie wpięte w linie POTS to mogą Cię obciążyć kosztami. Lepiej jest kupić router z portem WAN -RJ45 niż zabawy z routerem ADSL.

pozdrawiam
tkasp

ale nie posiadam wlasnego routera adsl - asus nie ma wbudowanego modemu...
Powrót do góry
   
marcineq1988
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Paź 2013
Posty: 3

Post#10 11 Paź 2013 11:49   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Witam wszystkich jako nowy na forum ;)
Od razu pytanko do modemu multimedii:

Mam od nich internet "po kablu". Mam laptopa podpiętego przez zwykłe RJ45 do ich modemu. Chciałbym zrobić sobie sieć wifi, ale tak aby jeszcze conajmniej jeden więcej lapek mógł z tej sieci korzystać. I teraz pytanko: czy jeśli w umowie mam zastrzeżone, że net jest tylko na jedno stanowisko, to czy router wifi rozwiąże sprawę (router i modem spiąłbym RJ45)? Czy mimo sieci wifi dalej będę mógł podczepić się tylko jednym laptopem na raz? Jestem laikiem jeśli chodzi o sieci, więc proszę mieć to na uwadze ;) Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Paź 2013 11:49   





Powrót do góry
   
WoZaj
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 311
Miasto: Toruń

Post#11 11 Paź 2013 18:39   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


marcineq1988 napisał:
Witam wszystkich jako nowy na forum ;)
Od razu pytanko do modemu multimedii:

Mam od nich internet "po kablu". Mam laptopa podpiętego przez zwykłe RJ45 do ich modemu. Chciałbym zrobić sobie sieć wifi, ale tak aby jeszcze conajmniej jeden więcej lapek mógł z tej sieci korzystać. I teraz pytanko: czy jeśli w umowie mam zastrzeżone, że net jest tylko na jedno stanowisko, to czy router wifi rozwiąże sprawę (router i modem spiąłbym RJ45)? Czy mimo sieci wifi dalej będę mógł podczepić się tylko jednym laptopem na raz? Jestem laikiem jeśli chodzi o sieci, więc proszę mieć to na uwadze ;) Pozdrawiam!


Router pozwoli Tobie na podłączenie więcej urządzeń na raz.
Multimedia tego nie zablokuje.
Czy to zgodne z umową? Nie.
Czy cię za to ukarzą ? Nie bo im się nie chce.
Włączony NAT w routerze spowoduje że nie będzie ich tak szczypać w oczy.
A jak co, to zawsze możesz powiedzieć że korzystasz z kilku urządzeń ale nigdy z wszystkich na raz.
Powrót do góry
   
marcineq1988
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Paź 2013
Posty: 3

Post#12 12 Paź 2013 08:47   

Re: Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi


Dzięki za pomoc! :) Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Internet multimedia problem z konfiguracją routera wifi
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WiFi w domu, internet z Multimedia po ADSL - zakup routera (9)
Problem z konfiguracją routera WiFi Cerberus WiFi Lite (1)
Problem z konfiguracją routera td-w8901g komp lan + ps3 wifi (1)
Internet z routera - Internet z routera przez kabel i sieć wifi (3)
funkcje routera (internet multimedia) (1)
Multimedia, Internet, WiFi (6)
Internet multimedia wifi - (6)
netgear wgr614v7 - internet multimedia, modem cisco epc3010 nie wykrywa routera. (3)
DIR-300 problem z konfiguracją w sieci Multimedia (5)
Internet Multimedia i laptop Wifi (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS