| Author |
Billewicz Poziom 6

|
01 Sep 2004 13:23 Czujnik ruchu |
|
|
|
Witam,
Chciałbym zrobić sobie w domu czujnik ruchu. W szerszej perespektywie miałby on powiadamiać kompa, że ktoś idzie.
Pytanie moje nie dotyczy jednak komputera, a samego czujnika. Mianowicie, czego najlepiej użyć? Podczerwień, coś innego? Jestem w zasadzie zielony w tym temacie, więc jak ktoś by znał artykuły na ten temat lub miał chwilkę czasu na przyblizenie tematu, będe bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2004 13:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
DoctorX Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2004 13:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2004 18:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Billewicz Poziom 6

|
28 Sep 2004 03:26 Czujnik ruchu |
|
|
|
Troszkę późno odpisuje, ale tuż po napisaniu tematu zostałem zarzucony robotą, a potem... zapomniałem o tym temacie. :-\ Dopiero niedawno mnie oświeciło... kiedy chciałem pisać podobny.
"Zwykły czujnik"? Co przez to rozumiesz? Jak pisałem, jestem słabo zorientowany.
Co do podczeriweni, to rozumiem, że podany przez Ciebie nadajnik wymaga zastosowania dodatkowo odbiornika i całość zasadniczo ma się prezentować jak zestaw do montażu widoczny pod drugim linkiem?
Czy takie przerwanie wiązki podczerwieni to jedyny sposób na wykrycie ruchu? Nie istnieje "coś" co by miało tylko nadajnik i było w stanie obserwować sygnał odbity od przeszkód?
Co do czujników termicznych i piroelektrycznych, to na razie rzuciłem tylko okiem. Generalnie wydaje się to skomplikowane, mam rację? Bo zasadniczo, to elektronik ze mnie początkujący.
|
|
| Back to top |
|
 |
DoctorX Poziom 19

|
28 Sep 2004 13:28 Czujnik ruchu |
|
|
|
pisząc "zwykły czujnik" miałem na myśli czujnik podczerwieni - bariera w twoim przypadku to nie ten temat...zwykły czujnik działa na podczerwień i zmianę temperatury(tak ogólnikowo) zależnie od zastosowań stosuje się te prostsze lub bardziej skomplikowane np. z antymaskingiem,antysabotażem lub innymi rozwinietymi funkcjami typu zliczanie impulsów naruszeń itp.napisz co ten czujnik ma wyprawiać to dobierzemy odpowiedni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Sep 2004 13:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Billewicz Poziom 6

|
28 Sep 2004 14:55 Czujnik ruchu |
|
|
|
Tak generalnie, to chcę zrobić "coś" ale jeszcze nie wiem co do końca. Robię to dla siebie. Na razie zrobiłem sterowanie światłem w pokoju na kompa, teraz bym chciał do kompa podłączyć właśnie jakiś czujnik ruchu. Wykrywać bym chciał ruch człowieka (ew. psa ;-)), np. wchodzacego do pokoju, czy idącego korytarzem. To tak na początek.
Potem może wymyślę coś innego. Możesz polecić, tak przyszłościowo, jakieś materiały dla "śmiertelników", gdzie możnaby poczytać o tych czujnikach? Bo z Twojego opisu widze, że jest tego sporo i nie chciałbym zamęczać forumowiczów.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |