X

Edycja zabezpieczonych dokumentów PDF

30 Jun 2010 23:10 MEMES Mariusz
  • #1 30 Jun 2010 23:10
    MES Mariusz
    Level 36  
    Posts: 4454 | Help: 8
    • Location: Wrocław
    Helpful post? (0)
    Witam.

    Jak to właściwie jest z edycją plików PDF. Domyślam się, że posiadanie pełnej wersji AR to nie wszystko? Czasem chciałoby się wypełnić formularz w sposób elektroniczny, zwłaszcza, gdy drukuje się go dziesiątki razy, i nie ma się go ochoty za każdym razem ręcznie wypełniać. Do tej pory omijałem ten problem na zasadzie zrzutu ekranu, i obróbki pliku graficznego. A może jednak jest jakiś inny sposób o którym nie wiem?

    Sprawa dotyczy w tej chwili tego pliku .

    Da się to jakimś sposobem edytować, czy jednak nie bardzo?
  • #2 30 Jun 2010 23:15
    qwerty67
    Level 24  
    Posts: 850 | Help: 45
    • Location: Kowalów i Zielona Góra
  • #3 30 Jun 2010 23:21
    MES Mariusz
    Level 36  
    Posts: 4454 | Help: 8
    • Location: Wrocław
    Topic author Helpful post? (0)
    W Acrobacie niby też jest opcja eksportu, np. do doc-a. Ale całość rozwala się mocno (a niby nie powinna, przecież to sam Acrobat). Chyba, że ten ABBYY PDF Transformer jest sprytniejszy od samego Acrobata.
  • #4 30 Jun 2010 23:31
    narkoholik
    Level 30  
    Posts: 1353 | Help: 118
    • Location: 3miasto
    Helpful post? (0)
    Narzędzi jest dosyć sporo.
    Np. ten ale nie wiem nic o licencji
    W przypadku własnych dokumentów, wygodnie przechowywac i przekształcać je w aplikacjach biurowych i export/wydruk do PDF.
    W sumie tworzenie PDF służy nie tylko ochronie danych i zabezpieczeniu przed zmianami ale właśnie zachowaniu struktury dokumentu. Wszelkie edycje mogą to utrudnić .
  • #5 30 Jun 2010 23:36
    MES Mariusz
    Level 36  
    Posts: 4454 | Help: 8
    • Location: Wrocław
    Topic author Helpful post? (0)
    Dokument nie jest mój, ja mam go tylko drukować i wypełniać. Gdyby był mój nie byłoby problemów.

    Problemem nie jest edycja PDF-a jako takiego. Chodzi o to, że nawet jeśli posiadam licencję na Adobe Acrobat to z jakiegoś powodu nie mogę edytować tego konkretnego dokumentu. Przypuszczam, że to kwestia jakiejś opcji / zabezpieczenia dokumentu przez autora. Przypuszczam, bo nie dysponuję wystarczającą wiedzą na ten temat, w związku z czym wolałem zapytać na forum.
  • #6 30 Jun 2010 23:50
    narkoholik
    Level 30  
    Posts: 1353 | Help: 118
    • Location: 3miasto
    Helpful post? (0)
    No tak przepraszam, oczywiście są PDF-y z zabezpieczona zawartością ale mozna np. wkleic link do Googli i wyświetlić zawartość jako HTML. Np. tak (1 strona) . Później zapisać itp. Przepraszam, wiem że to nie rozwiązuje problemu (zniszczona struktura) ale jest wiele opcji i programów. A jeśli ktoś zabezpieczał to w okreslonym celu lub bezmyślnie. Ja osobiście nie popierałem tego w firmach bo to czasem paranoja.
    Przykłady z życia
    1. tworzenie zamówienia w .doc
    2. Export do pdf
    3. wysłanie mailem/pobranie z www
    4. Odbiór, wydruk, wypełnienie
    5. przesłanie faksem/mailem zeskanowane
    6. odczyt lub skanowanie do systemu pogniecionego faksu itp :)

    Zamiast formularza www - paranoja

    Pozdrawiam i nie zakłócam już.
  • #7 01 Jul 2010 00:26
    lysy1980
    Level 29  
    Posts: 1514 | Help: 89
    • Location: Lublin
    Helpful post? (0)
    Dokument można edytować z powodzeniem Acrobat Reader Pro. - sprawdzałem przed chwilą na firmowym w wersji 7.
    Druga metoda to program OCR - sprawdziłem na Abby Fine Reader 9 Pro - rozpoznanie pliku PDF do pliku Worda z zachowaniem formatowania -
    Oba programy są komercyjne. Cena pierwszego w wersji 9 to około 2000PLN, drugiego około 500PLN jeśli mnie pamięć nie myli.
    Darmowego nie spotkałem ale i się przyznam, nigdy nie szukałem.
    EDIT:
    CAD-CAS PDF Editor 3.0 do którego był podany link wcześniej - cena 79$ - na stronie producenta jest trial do pobrania.
  • #8 01 Jul 2010 01:51
    MES Mariusz
    Level 36  
    Posts: 4454 | Help: 8
    • Location: Wrocław
    Topic author Helpful post? (0)
    lysy1980 wrote:
    Dokument można edytować z powodzeniem Acrobat Reader Pro. - sprawdzałem przed chwilą na firmowym w wersji 7.

    Ok, czyli Ci się udało. To chciałem wiedzieć. Po prostu uruchomiłeś w Pro i od razu mogłeś edytować czy jakieś operacje jeszcze wykonałeś, np. w opcjach?
  • Helpful post
    #9 01 Jul 2010 02:45
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Posts: 12228 | Help: 2303
    • Location: Cyców
    Helpful post? (0)
    Z ciekawości sprawdziałem ten kwestionariusz i można wypełnić (jako komentarze) ulubionym :wink: Foxit Readerem .

    Nie dałem rady zrobić tego Adobe Readerem 9 - powód niżej.

    Przy okazji zrzut info o zabezpieczeniach z FR 4.0.0.0619 vs. AR 9.3.2

    Edycja zabezpieczonych dokumentów PDF | Edycja zabezpieczonych dokumentów PDF

    FR 4 jest świeży - dostępny od przedwczoraj (narazie testuje) i inaczej się zachowuje w stosunku do starszej wersji 3.3.x - tamta po użyciu dodatkowych funkcji (z płatnej - Pro) np. pogrubienie, kursywa, rysowanie strzałki itd. dawała ostrzeżenie o wstawieniu znaku o wersji ewaluacyjnej (i po zapisaniu wstawiała). W tej wersji tego nie ma ale w menu pojawiło się 'Usuń znaki wersji testowej' :roll:
  • Helpful post
    #10 01 Jul 2010 09:17
    lysy1980
    Level 29  
    Posts: 1514 | Help: 89
    • Location: Lublin
    Helpful post? (0)
    MES Mariusz wrote:
    lysy1980 wrote:
    Dokument można edytować z powodzeniem Acrobat Reader Pro. - sprawdzałem przed chwilą na firmowym w wersji 7.

    Ok, czyli Ci się udało. To chciałem wiedzieć. Po prostu uruchomiłeś w Pro i od razu mogłeś edytować czy jakieś operacje jeszcze wykonałeś, np. w opcjach?


    Otworzyłem w Pro, następnie Narzędzia > zaawansowana edycja > Narzędzie Retusz tekstu. klikasz w miejscu gdzie są pola z kropkami w kwestionariuszu i piszesz (oczywiście trzeba usunąć kropki)
    EDIT:
    Adobe Designer 7 też świetnie sobie radzi z edycją.
  • #11 01 Jul 2010 11:22
    MES Mariusz
    Level 36  
    Posts: 4454 | Help: 8
    • Location: Wrocław
    Topic author Helpful post? (+1)
    Ok. Faktycznie się da. Jeszcze tylko nie wiem, w jaki sposób pogrubić zaznaczony tekst, albo włączyć przekreślenie. W AR wszystko wydaje się być nadmiernie skomplikowane.
  • Helpful post
    #12 01 Jul 2010 14:30
    lysy1980
    Level 29  
    Posts: 1514 | Help: 89
    • Location: Lublin
    Helpful post? (0)
    Prawym przyciskiem myszy na tekście > własności > zakładka tekst, tam powinna być możliwość wyboru czcionki i opcji z nią związanych.
  • #13 01 Jul 2010 23:28
    MES Mariusz
    Level 36  
    Posts: 4454 | Help: 8
    • Location: Wrocław
    Topic author Helpful post? (0)
    lysy1980 wrote:
    Prawym przyciskiem myszy na tekście > własności > zakładka tekst, tam powinna być możliwość wyboru czcionki i opcji z nią związanych.

    Rzeczywiście. Wcześniej przeoczyłem ten fakt, gdyż szukałem opcji "B" dla danej czcionki, tymczasem należy wybrać nazwę czcionki z frazą bold w tytule. Z przekreśleniem jednak nie będzie łatwo.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products