Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
kuczera15
Poziom 19
Miasto: Świnoujście
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 434
Pomógł: 9
kuczera15
Poziom 19
Post#1 01 Lip 2010 10:48  Autor tematu   

Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Witam koledzy!

Znajomy pożyczył kabel i zamiast uruchomić VCDS 908, przypadkiem włączył VAG Tacho 3.11.

Program się zaciął, jednakże po odłączeniu i ponownym podpięciu VCDS wykrywany jest już jako USB<->Serial i FTDI.

Szukałem informacji, jak reaktywować tą wersją, jednakże wszystko kończy się na 811.

Na zagranicznym forum Digital Kaos znalazłem wsad do ATMEGA16, który zamieszczam poniżej.
Z racji tego, iż nie jestem biegły w programowaniu tego typu układów, proszę o informację jaki programator jest potrzebny i jak sobie poradzić z tym problemem.

Z góry dziękuję za pomoc!

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
598035
Usunięty
598035
Usunięty
Post#2 01 Lip 2010 12:48    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Usuń sterownik i zainstaluj jeszcze raz najlepiej na innym porcie USB.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kuczera15
Poziom 19
Miasto: Świnoujście
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 434
Pomógł: 9
kuczera15
Poziom 19
Post#3 01 Lip 2010 14:40  Autor tematu   

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Niestety nie pomaga.
Nadal wykrywa kabel jako USB<-> Serial

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
598035
Usunięty
598035
Usunięty
Post#4 01 Lip 2010 15:49    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Jak masz drugi komputer to zainstaluj kabel na nim, i zobacz czy będzie ok.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
janusz2008
Poziom 32
Miasto: Zach. pomorskie
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 1937
Pomógł: 152
Ocena postów: 2
janusz2008
Poziom 32
Post#5 01 Lip 2010 16:53    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Jeśli dobrze zrozumiałem, to na sofcie Vag-tacho odpalił interfejs VCDS?. Jeśli tak, to fejs wyleciał i soft 908 nie ma nic do rzeczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kuczera15
Poziom 19
Miasto: Świnoujście
Dołączył: 06 Kwi 2004
Posty: 434
Pomógł: 9
kuczera15
Poziom 19
Post#6 02 Lip 2010 13:26  Autor tematu   

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


janusz2008 napisał:
Jeśli dobrze zrozumiałem, to na sofcie Vag-tacho odpalił interfejs VCDS?. Jeśli tak, to fejs wyleciał i soft 908 nie ma nic do rzeczy.


Zgadza się - interfejs się wysypał i stąd pytanie, jak go ponownie zaprogramować ?
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
marcin_tdi
Poziom 9
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Sie 2008
Posty: 22
marcin_tdi
Poziom 9
Post#7 02 Lip 2010 13:58    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


mam w domu również jedną uwaloną sztukę - w wawie gdzieś można naprawić albo może jakoś samemu.

na własną rękę znalazłem tylko takie coś - http://www.a6klub.pl/a6-all-vag-can-hex-usb-reaktywacja-vt16550.htm

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
visarr
Poziom 8
Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 6
visarr
Poziom 8
Post#8 12 Wrz 2010 14:00    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Witam właśnie zrobiłem reaktywacje sposobem na forum audi i kabel się wyspał po zrobieniu Naciśnij "Write default EE date" w programie Vidpidfix teraz się nazywa Dlp module i nic z nim nie można zrobić jak go zreanimować?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
adar
Poziom 12
Miasto: -
Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 46
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
adar
Poziom 12
Post#9 13 Wrz 2010 09:46    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Uszkodzenie VCDS polega na nadpisaniu losowymi (bądź nie - w zależności co go uwala) danymi epromu układu FTDI. Naprawa sprowadza się do wpisane prawidłowych wartości do FTDI i w 99% przypadków to wystarcza. Przepis który podał w linku @marcin_tdi powinien zadziałać.
@visarr zacznij procedurę naprawy od początku i powinno zadziałać - jeśli nie daj znać na PW.
Kabelek który mam 'podnosiłem' już kilkanaście razy - padał przy okazji pożyczania kolegom, podłączania do kompa, a nawet odpalania VCDS-a. Na 100% padnie jeśli macie chińczyka i zrobicie aktualizację - dlatego najlepiej zablokować VCDS-a by nie miał dostępu do netu ( albo nie kupować żółtego kabelka :p ).

EDIT: @visar Twój problem polega na tym że windows doinstalował nie te sterowniki co trzeba - musiałeś się bawić TYM, lub czymś co z tego sterownika korzysta. Zainstaluj jeszcze raz driver dla kabelka wskazując ręcznie driver od VCDS-a - 100% działa - i dokończ operację podnoszenia kabelka.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
visarr
Poziom 8
Dołączył: 10 Sie 2009
Posty: 6
visarr
Poziom 8
Post#10 26 Wrz 2010 21:14    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


A wie może ktoś jak się programuje Kabel usb hex can plikiem w formacie .hex

Proszę o pomoc za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
LukaszAnt
Poziom 2
Miasto: Lublin
Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 2
LukaszAnt
Poziom 2
Post#11 06 Gru 2010 22:50    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Panowie mam działający kabelek 704PL czy korzystając z wsadu który jest w pierwszym poście będę w stanie zaktualizować mój kabelek do 908 postępując zgodnie z instrukcją naprawy uwalonego kabelka?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kefir0909
Poziom 2
Miasto: lodz
Dołączył: 23 Gru 2010
Posty: 3
Ocena postów: 1
kefir0909
Poziom 2
Post#12 23 Gru 2010 23:20    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Postaram się pomóc jak ktoś chce

Dodano po 47 [sekundy]:

na pw

Dodano po 7 [minuty]:

Jak macie uwalone interfejsy od 908 to walcie śmiało

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
krolu
Poziom 7
Miasto: Chorzów
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 15
Ocena postów: 2
krolu
Poziom 7
Post#13 26 Lut 2011 02:21    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Czy ktoś posiada plik wsadowy do wersji 106.0 pozdr.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adar
Poziom 12
Miasto: -
Dołączył: 25 Cze 2006
Posty: 46
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
adar
Poziom 12
Post#14 03 Mar 2011 16:11    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


MarcinGolf3 napisał:
witam może ma ktoś sposób na spolszczenie vcds z wersji 912eng na jakom polską.

tak musisz zmienić zawartość atmela w interfejsie i wtedy polska zadziała.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pyzio_78
Poziom 10
Miasto: jelenia góra
Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 57
Ocena postów: 1
pyzio_78
Poziom 10
Post#15 07 Mar 2011 23:42    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Witam mam taki problem zakupiłem sobie VAG TACHO SERI 2,2 sterowniki zainstalowałem interfejs w menedzer widziany pod USB i tu mam pytanie czy pod COM tez ma być widoczny bo u mnie jest tylko pod USB, ale jest problem nie komunikuje się z ECU a tym samym nie mam wszystkich dostępnych opcji programu chciałem sobie dorobić drugi kluczyk i potrzebuję PIN auto passat 2003 r pełny FIS, próbowałem się połączyć w passacie 98r i audii 2002r. i jest to samo taki komunikat pomoże ktoś bo już siły tracę.Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jolekmisia
Poziom 12
Miasto: garwolin
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 65
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
jolekmisia
Poziom 12
Post#16 08 Mar 2011 00:39    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


pyzio 78 - najpierw connect any tacho pokarze ci jaki masz licznik , później rozłącz i wybierz Twój licznik i dopiero połącz . Twój interfejs jest przecież połączony więc jest ok.
Tak na chybił trafił łatwo wywalić licznik więc lepiej poczytać zanim zaczniesz działać .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pyzio_78
Poziom 10
Miasto: jelenia góra
Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 57
Ocena postów: 1
pyzio_78
Poziom 10
Post#17 08 Mar 2011 10:43    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Daje connect any tacho pokazuje licznik VDO wię klikam disconekt i select ecu tam daję VDO NEW i czekam i nie mam wszystkich opcji powtarzam to kilkakrotnie i nic .Co robie nie tak dzieki za pomoc czekam na jakieś jeszcze info.Pozdrawiam.,

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jolekmisia
Poziom 12
Miasto: garwolin
Dołączył: 12 Sie 2005
Posty: 65
Pomógł: 2
Ocena postów: 2
jolekmisia
Poziom 12
Post#18 08 Mar 2011 15:31    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


program widzi interfejs więc jest ok , mówisz że klikasz new vdo a czy takie Twoje jest ? tam są jeszcze 2 opcje z VDO jak to nie pomoże w tym aucie ani w innych nie będziesz mógł się podłączyć to masz uwalony kabelek.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pyzio_78
Poziom 10
Miasto: jelenia góra
Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 57
Ocena postów: 1
pyzio_78
Poziom 10
Post#19 08 Mar 2011 21:39    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


A jest cos takiego ze, interfejs powinien być widoczny pod COM VDO NEW to jest obsługa mojego licznika dowiedziałem się na forum passata,passat z 98 r miał inny licznik MAGNNETTI MARELLI MM4 EUROPE i było to samo myślę że kabel jest uwalony sprzedał mi go koleś z forum PASSAT i twierdzi ze, jest sprawny a moŻna go jakoś naprawić?.Dzięki za pomoc

Dodano po 5 [godziny] 55 [minuty]:

Pomoże ktoś jeszcze co robić z tym kabelkiem?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marerr
Poziom 13
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 122
Ocena postów: 3
marerr
Poziom 13
Post#20 11 Mar 2011 00:35    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Witam
Ja również uwaliłem sobie kabelek 812,4 EN
Zrobiłem naprawę według procedury podanej w załączniku.
Teraz w menadżerze mi wykrywa kabelek jako:
Ross-Tech Direct USB Interface - czy to jest poprawne ?
Zainstalowałem od nowa program i sterowniki i podczas testu wyskakuje mi komunikat :

Port Status: Ok
Interface: Not Found!

Sprawdzałem tylko na wpiętym kabelku do laptopa , natomiast do samochodu nie wpinałem ponieważ nie mam teraz do czego wpiąć.

Czy to jest prawidłowy objaw po naprawie kabla ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MarcinGolf3
Poziom 2
Miasto: Warszawa
Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 4
MarcinGolf3
Poziom 2
Post#21 14 Mar 2011 21:20    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


adar napisał:
MarcinGolf3 napisał:
witam może ma ktoś sposób na spolszczenie vcds z wersji 912eng na jakom polską.

tak musisz zmienić zawartość atmela w interfejsie i wtedy polska zadziała.


witam a skąd wziąść ten wsad i jak to zrobić.Z góry dzięki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pxreez
Poziom 2
Miasto: Kielce
Dołączył: 27 Gru 2008
Posty: 3
pxreez
Poziom 2
Post#22 17 Mar 2011 09:53    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


użyłem paczuszki podanej przez kolegę jjacekkx do reaktywacji kabelka ross-tech 607, wygląda na to że się powiodło, biegnę zobaczyć do golfa - DZIAŁA !
następnego dnia idę do auta podłączyć i kabel widnieje w menadżerze jako USB Device
czy to znaczy, że kabel już całkowicie wyzionął ducha? :/
od momentu reaktywacji nie miał kontaktu z internetem

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
marerr
Poziom 13
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 122
Ocena postów: 3
marerr
Poziom 13
Post#23 20 Mar 2011 22:01    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Ja również naprawiłem kabelek według podanej instrukcji.
Kabel mi wykrywa w menadżerze urządzeń -Ros-Tech Hex or Key USB Interface
Po odpaleniu programu wyskakuje mi komunikat
Port Status:OK
Inteface: Not Found!
Mam wersję 812,4
Może ktoś podpowie co jest nie tak bo nie mogę tego ogarnąć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ironderek
Poziom 8
Miasto: Dublin
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 10
Ocena postów: 2
ironderek
Poziom 8
Post#24 04 Kwi 2011 17:30    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Jesli kabelek wykrywany jest w menadzerze urzadzen a masz nadal komunikat Interface Not Found no to wysypal sie procesor. I tutaj zwykle programowanie procesora FTDI juz nie pomoze :)
Jesli kogos interesuje to zajmuje sie naprawa Hex Canow i OP-Comow.

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
b0001
Poziom 1
Dołączył: 04 Lip 2008
Posty: 1
b0001
Poziom 1
Post#25 06 Kwi 2011 18:24    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Witam,
mam podibny problem jak reszta, system wykrywa poprawnie urzadzenie ale vag-com sie nie moze podlaczyc.
Rozebralem toto i na wszystkich chipach jest zamazane ich oznaczenie.
Czy takie rzeczy tez Pan naprawia?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ironderek
Poziom 8
Miasto: Dublin
Dołączył: 09 Sie 2009
Posty: 10
Ocena postów: 2
ironderek
Poziom 8
Post#26 06 Kwi 2011 20:55    

Re: Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho


Wyślij mi jakieś w miarę dokładne zdjęcia płytki PCB z dwóch stron żebym zobaczył co tam masz w środku-jeśli oznaczenia z chipów są starte to na pewno masz chińczyka, oni zaczeli stosować ten trik od wersji 908 w zwyz żeby nie można było odczytać chipów i pinów(chociaż i tak wiadomo co oni tam pakują).
Większość chińczyków po wersji 908 jest robiona na specyficznym chipie i praktycznie nienaprawialna, bo trzeba tam robić dodatkowy układ na płytce PCB i wstawiać bypasa. Koszt naprawy zbliżony do zakupu nowego chińczyka więc nie ekonomiczny. Dlatego też nie polecam nikomu kupować chińskich kabli, bo ich jakość jest kiepska. Oczywiście nie wszystkie chińskie kable są kiepskiej jakości, ale znalezienie odpowiedniego jest bardzo trudne, a już szczególnie niemożliwe od polskiego sprzedawcy :) Większość osób która zajmuje się sprzedażą tych kabli nie zwraca uwagi na to co jest w środku, dla nich liczy się tylko by kupić taki kabelek jak najtaniej i sprzedać z jak największym zyskiem, nie robiąc żadnej weryfikacji jakościowej, bo pewnie też nie mają zielonego pojęcia na co mają zwracać uwagę. Dlatego też ceny kabelków są coraz niższe, wszystkim zależy tylko na masowej sprzedazy, a jak się kabel wyspie to już niech się klient martwi. Taką sama politykę stosuja chińczycy, chociaż przy zakupie obiecują gwarancje i serwis większość z nich umywa ręce w razie jakichs problemów. Żeby kupić dobry jakościowo chiński kabelek należy najpierw znaleźć odpowiedniego sprzedawcę który wyślę nam zakupiony towar(z tym jest jak z totolotkiem do samego końca nie jest się pewnym czy coś przyjdzie czy nie), a po drugie znaleźć odpowiedni kabelek który będzie pracował poprawnie i będzie go można naprawić, z reguły takie kabelki są droższe w zakupie, chociaż to nie reguła.
Dobrej jakości kabelki robią za wschodnią granicą, ale nie są tak tanie jak chińskie-coś za coś.
Myślę że to co napisałem pomoże osobom które chcą nabyć kabelek, lepiej sobie poczytać co nas może spotkać po zakupie (najlepiej przeglądnąć zagraniczne fora bo tutaj tylko każdy zachwala), bo później osoby które zgłaszają się do mnie z naprawa są wogole nie świadome tego co się stalo i dlaczego.
Może wogole o tym nie powinienem pisać, bo przecież im więcej zepsutych kabelków tym więcej pracy dla mnie i osób które się naprawa zajmują, ale ludzie nie dajcie się tak naciągać, niektórzy z was mają już po jednym dwa zepsute kabelki i dalej pakujecie się w trzeci lub drugi- czy życie was niczego nie nauczyło? :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Reaktywacja VCDS 908 po użyciu VAG Tacho
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Interfejs VCDS 908 a program VCDS 908.1 (6)
VAG IMMO KEY - Carprog vs Magic Dash X-CAN vs VAG Tacho (1)
Vag tacho usb i Vag can commander (17)
Interfejs-VCDS - usterki w VW Passat B-6, po użyciu programu 11.11.3 (4)
AUDI A4 B6 - Problem z VAG i VCDS (6)
VCDS -diagnostyka aut z grupy VAG (8)
Vag Tacho 2.4 (2)
Długie kodowanie (Long Coding) VAG / VCDS (7)
VAG - Mam VCP+K, warto kupić VCDS? (15)
VAG-TACHO 1.7 usb (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.11 seconds

elektroda.pl temat RSS