FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Diagnostyka czujnika ABS Passat

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Diagnostyka czujnika ABS Passat
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 03 Jul 2010 14:33   

Diagnostyka czujnika ABS Passat

Mam problem z czujnikiem ABS na lewym przednim kole. To jest stary passat z 1991 roku więc ma ubogą diagnostyke - kody migowe.

Czujnik ABS zintegrowany jest z kablem ok metrowym. Pierwsze złącze jest pod maską. Próbowałem 2 inne (używane) czujniki i problem występuje dalej, a nie sądze żeby te 2 czujniki były jakoś uszkodzone ponieważ w stanie spoczynku jest normalnie rezystancja na złączu kabla lekko ponad kilo om. Lampka sygnalizująca problem z ABS przeważnie wlącza sie po chwili jazdy, tak jakby jakiś kabel przy wstrząsach nie łączył i wówczas sterownik łapie błąd.

Prosze powiedzieć jak zmienia się rezystancja takiego czujnika. Koło się obraca: szczelina, metal, szczelina, metal i co ma być na wyjściu takiego czujnika?
Myśle o zrobieniu jakiegoś dzielnika napięcia i załadowaniu mikrokontrolerka przy samym sterowniku ABS, żeby wykryć ewentualne krótkie przerwy podczas jazdy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Jul 2010 14:33   

Back to top

Elektroniczek
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 03 Jul 2010 14:38   

Re: Diagnostyka czujnika ABS Passat

Zapnij multimetr albo oscyloskop i poproś kogoś żeby kręcił kołem a ty szarp za kebel i sprawdzaj czy to wina kabla czy nie. Innej możliwości nie masz
Ważna jest odległoś pomiędzy czujnikiem a pierścieniem.
Nie napisałeś czy masz Teves MK2 czy MK4
W teves mk4 czujnik koła lewy przód wchodzi na piny 30 i 48 sterownika
czujnik prawy przód wchodzi na styki 29 i 47
Back to top

fuelinyourblood
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 03 Jul 2010 15:15   

skoro rezystancja jest około 1kΩ to poco chcesz go wymieniac?
problem tkwi gdzie indziej, jezeli jest to abs o którym mysle to problem jest z czujnikiem ciśnienia lub z silnikiem pompy.
Back to top

gary2007
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 Post from the author of the topic 03 Jul 2010 22:43   

Tylko dlatego grzebie w tym czujniku ponieważ kody błędów wskazują na lewe przednie koło. Rezystancja jest 1 kilo przez te wszystkie kable przy samym sterowniku. Na postoju czerwona lampka gaśnie i jest ok. Dopiero jak zaczne jechać to po chwili sie zapala, stąd przyszło mi na myśl, że coś po drodze nie łączy.
Kabla nie dam rady szarpać na całym odcinku od koła do sterownika. Nie wiem czy to Teves MK2 czy MK4. Moge podać model sterownika ABS.
Czujnik ciśnienia? Jak go sprawdzić?
Przeważnie tak bywa że przy pierwszym hamowaniu po ruszeniu włącza się niepotrzebnie ABS i zapala się odrazu lampka sygnalizująca awarie, ABS zostaje odłączony i spokój
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 04 Jul 2010 00:10   

Przyjrzyj się lepiej samemu czujnikowi, pierścieniowi, szczelinie. Tak bardziej mechanicznie, bez miernika czy oscyloskopu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Jul 2010 00:10   

Back to top

Elektroniczek
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 04 Jul 2010 07:53helpful post - solution   

Dokładnie tak jak pisałem wyżej w tym ABSie ważna jest wielkość szczeliny pomiędzy czujnikiem i pierścieniem. Kiedyś też walczyłem z tym że nie działa a okazało się to właśnie wina szczeliny...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Jul 2010 07:53helpful post - solution   

Back to top

gary2007
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 04 Jul 2010 12:35   

Ten pierścień z powycinanymi dookoła prostokątnymi otworami przeczyściłem szczotką. Co do odległości czujnika od tego pierścienia to nie bardzo jest tam możliwość jakiejkolwiek regulacji. Jedynie można oddalić czujnik, jakby podłożył jakąś podkładke.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#8 04 Jul 2010 12:51helpful post - solution   

To, że tam nie ma regulacji to my dobrze wiemy. To nie znaczy, że jej sobie nie można "zrobić".:D Jaką masz tę szczelinę? Ten czujnik był "ruszany"/wymieniany. Piszesz, że próbowałeś podmieniać -więc tak. Wymrugałeś to?
Back to top

gary2007
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 08 Jul 2010 22:02   

Racja, odległość jest bardzo ważna. Sądze, że szczególnie w przypadku starych czujników. ABS juz nie świeci.
Biore omomierz, podłączam czujnik i szybkimi ruchami przykładam do metalu i widze, że jego rezystancja spada. Mam nowy czujnik, ale nie pasujący i on jest bardziej czuły na takie zabiegi, także dla niego odległośc pewnie mogłaby być różnie ustawiona i by chodziło. Co do starego czujnika, to jeden rozebrałem i była w nim cewka a w środku magnes trwały. Te magnesy się rozmagnesowywują i przez to czujnik gorzej działa? Można jakoś podmagnesować?
Back to top

jarsaw
Poziom 17
Poziom 17

Post#10 09 Jul 2010 21:21   

Kolego nie kombinuj , czujnik do tego passata (zamiennik ) kosztuje ok. 120,- , więc czy to warto ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Jul 2010 21:21   

Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 09 Jul 2010 21:28   

Ale z czym ma nie kombinować jak nadal nie wie, w czym ma problem? Ja czekam na błąd. Chyba się nie doczekam. Wchodzimy w etap: wymień czujnik, wymień wiązkę, wymień sterownik. Jaki masz błąd kolego autorze?
Back to top

romoo
Poziom 25
Poziom 25

Post#12 09 Jul 2010 21:40   

Ja dodam : wymień auto.
Ciekawe co by zrobił W Mazdzie 6 która mi się przytrafia za często.

Skoro się nie zapala na postoju to ma problem w czytaniu prędkości.
Back to top

pioart
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 10 Jul 2010 19:25   

Witam
Ameryki pewnie nie odkryję . Z punktu widzenia „laika” to nie będę się wymądrzał , ale ..
Jeśli po odpaleniu silnika , układ ABS przechodzi pomyślnie samo-diagnozę / kontrolka gaśnie / to ewidentnie wskazuje na błąd odczytu czujnika / potwierdzone przez diagnozę /
Idąc za radą „owik-a” i „romoo” zainteresować się powinieneś stanem samego czujnika . Zazwyczaj obklejony jest opiłkami metalu , co skutecznie uniemożliwia odczyt prędkości . W większości przypadków wystarczy dokładnie oczyścić „czoło czujnika” .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Diagnostyka czujnika ABS Passat
Page 1 of 1
Similar topics
Mercedes Atego 817-odległość czujnika ABS od tarczy ABS (10)
Peugeot 307 po wymianie czujnika ABS blad ASR ESP ABS (6)
Czujnik ABS Passat B5 Błąd tylnego prawego czujnika. Sterownik pomylił czujniki? (11)
Passat B4 18i 90KM symbol czujnika ABS rok 1994 (2)
Kod tylnego czujnika ABS w VW Passat b4; 1,8 B;95r (21)
VW Passat 1.9TdI B5-po wymianie czujnika swieci ABS (3)
Passat 2.0 ABS 91r diagnostyka VAG-COM OBD? (9)
Diagnostyka ABS Passat 91 B3 2E (6)
Rover 200 diagnostyka czujnika ciśnienia klimatyzacji (6)
Błąd ABS 01276 - Passat. ABS nie działa. Jak to naprawić? (6)

Page generation time: 0.111 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony