| Author |
pseven Poziom 23

|
04 Jul 2010 14:03 Telewizja 3D nie przyjmie się w Japonii? |
|
|
|
Z wyników najświeższej sondy, przeprowadzonej w Kraju Kwitnącej Wiśni, wynika, iż Japończycy wcale nie są zainteresowani, silnie promowaną w ostatnich miesiącach, technologią obrazu 3D. Niemal 70% respondentów odpowiedziało, że nie ma zamiaru wymieniać swojego odbiornika telewizyjnego, na nowy, zdolny do wyświetlania obrazu z efektem trójwymiarowym. Jako uzasadnienia ankietowani wymieniali m.in.: dyskomfort związany z koniecznością używania specjalnych okularów (70%), wysokie różnice w cenach pomiędzy modelami tradycyjnymi, a modelami kompatybilnymi z 3D (57%), a także znikomą liczbę, znajdujących się w dystrybucji, materiałów w 3D (40%). Przeprowadzona przez portal Kotaku sonda odbyła się w dniach 10-16 czerwca, a odpowiedzi udzieliło prawie 9 tysięcy osób. Wyniki ankiety mogą być o tyle intrygujące, że to właśnie japońskie marki, takie jak Panasonic i Sony najbardziej promują produkty kompatybilne z 3D, przeznaczone na rynek konsumencki.
Źródło:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE66115P20100702
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2010 14:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ezbig Poziom 15

|
04 Jul 2010 16:27 Re: Telewizja 3D nie przyjmie się w Japonii? |
|
|
|
W sumie to się nie dziwię. Oglądałem w akcji kilka takich telewizorów i powiem szczerze, wcale mnie to nie powaliło na kolana. Nie ma tego wrażenia co w kinie. Mi to bardziej przypominało oglądanie hologramu w pudełku. Jak dla mnie obraz jest za mały, a widok krawędzi telewizora dodatkowo to potęguje, przez co efekt wygląda sztucznie. Może to kwestia tego co się ogląda, bo filmy 3d, które czasem bywały w telewizji takiego wrażenia nie dawały. Na razie widziałem same koncerty, więc może taka zwykła rzeczywistość (tam pokazywana) w 3d nie jest taka atrakcyjna jak filmowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2010 16:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jblew Poziom 7

|
05 Jul 2010 08:45 Re: Telewizja 3D nie przyjmie się w Japonii? |
|
|
|
Przecież japończycy to bardzo starzejące się społeczeństwo. Starsi ludzie niechętnie odnoszą się do tej technologii nawet u nas. Myślę, że to jeszcze potęguje te procenty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2010 08:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
J_Bravo Poziom 21

|
05 Jul 2010 14:02 Re: Telewizja 3D nie przyjmie się w Japonii? |
|
|
|
Testowałem 3D Samsunga w mediamarkcie i powiem że jest do bani. Efekt mizerny. 1000% gorszy niż w kinie 3D
|
|
| Back to top |
|
 |