Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Author
Message
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11

Post#1 Post from the author of the topic 04 Jul 2010 20:32   

QoS na ZTE ZXV10 W300


Witam, proszę o pomoc w ustawieniu QoS'a na routerze ZTE ZXV10 W300 - przykładowo, żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Dołączam obrazek z panelu:

Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jul 2010 20:32   





Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19020
Location: Adort Kele

Post#2 04 Jul 2010 20:35   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Jeśli chodzi o równy podział pasma to tymi ustawieniami nie podzielisz pasma.

Helpful message? + -

Back to top
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11

Post#3 Post from the author of the topic 04 Jul 2010 20:41   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Więc do czego jest ta usługa w tym routerze?
Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron). Więc jeśli tu nie da rady proszę o jakieś wskazówki, jak mogę to zrobić Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jul 2010 20:41   





Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19020
Location: Adort Kele

Post#4 04 Jul 2010 21:52   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Ta konfiguracja QOS ZTE wygląda prawie identycznie jak QOS w Tplinku W8901G - a tam za chiny nie udało się nikomu tego ustawić, pewnie z braku dokumentacji. Nie wiem jak z tym ZTE ZXV10 W300 ale manuala w PDF-ie nie mogłem znaleźć do tego urządzenia.

Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?

Ale jeśli już masz to urządzenie i masz widoczne problemy z netem jak druga osoba jest podłączona do neta to można poexperymentować z ustawieniami i zobaczyć czy jest jakiś efekt.

Helpful message? + -

Back to top
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11

Post#5 Post from the author of the topic 04 Jul 2010 23:33   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog wrote:


Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?


1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).
2. Nie, tylko proste przeglądanie stron Razz
3. Mogę prosić o wyjaśnienie? Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jul 2010 23:33   





Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19020
Location: Adort Kele

Post#6 04 Jul 2010 23:41   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> 3. Mogę prosić o wyjaśnienie?
Wyjaśnienie "Czy też dmuchasz na zimne ? " ?
no pytam czy nic sie jeszcze nie dzieje ale na wszelki wypadek chcesz wiedzieć jak podzielić łacze równo.

Helpful message? + -

Back to top
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11

Post#7 Post from the author of the topic 04 Jul 2010 23:49   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Przecież pisze cały czas:

KondzikS wrote:

Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron).


KondzikS wrote:

1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).


bogiebog czy masz jakieś sensowne rozwiązanie na ten problem? Może być software'owe.

Helpful message? + -

Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19020
Location: Adort Kele

Post#8 05 Jul 2010 00:15   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).

MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?

Helpful message? + -

Back to top
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11

Post#9 Post from the author of the topic 05 Jul 2010 08:50   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog wrote:


MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?


1. Tak
2. Dobre, zależnie od serwera 20-60
3. Do mnie
4. Tak, a drugi jest na Wi-Fi i z powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s. A łącze to 240 kb/s.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Jul 2010 08:50   





Back to top
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Joined: 16 Oct 2006
Posts: 19020
Location: Adort Kele

Post#10 05 Jul 2010 09:44   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s

Jaki to komputer ? na allegro karta PCI LAN za 10-15zeta z wysyłką

Masz dokumentacje w PDF-ie do tego urządzenia ?

Jeśli drugi na wifi to można poexperymentować:
[x] aktywny
porty fizyczne: [x] eth1 // tam gdzie wpięty jest twój komputer
priorytet kolejki: co jest na liście do wyboru ? wybierz tu coś co wskazuje na wysoki priorytet, czasem niska liczba oznacza wysoki priorytet

klik [add]

podobnie dla WIFI tylko niski priorytet

[x] aktywny
porty fizyczne: [x] WLAN
priorytet kolejki: wybierz tu coś co wskazuje na niski priorytet
klik [add]

reboot router

Helpful message? + -

Back to top
   
Starkes
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 10 Oct 2009
Posts: 401
Location: Leszno Wlkp.

Post#11 08 Feb 2011 07:35   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Też zastanawiam się nad tym routerem.
Obecnie mam TP 2Mb/s z Orange na łączu TP SA.
Chcę wziąć 6Mb/s. Pytanie z Orange czy z TP SA?

Korzystam Voip - dlatego potrzebuję Qos.
W TP SA jest - ZTE ZXV10 W300,
w Orange - Siemens Gigaset 504 AG.

Czy ktoś wie jak ustawić Qos pod Voip na tych routerach?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Page 1 of 1
Similar topics
WOL w routerze ZTE ZXV10 W300 (10)
ZTE ZXV10 W300 - Jak włączyć Wi-Fi \'n\' w routerze? (12)
ZTE ZXV10 W300 - no-ip nie ma takiej opcji w routerze . (3)
zte zxv10 w300, - Przesyłanie sygnału z livebox =>zte zxv10 w300=>dekoder (1)
Zmiana softu w routerze ZTE zxv10 w300. Bez blokowania operatora. (2)
ZTE ZXV10 W300 - Podłączenie dwch routerów ZTE ZXV10 W300 (6)
karta dvr monitoring a ustawienie routera zte ZXV10 W300 (7)
ZTE ZXV10 W300 - CISCO/ZTE - Połączenie CISCO EPC3925 z ZTE ZXV10 W300 (8)
Neostrada jaki modem WiFi ZTE ZXV10 W300 czy Combo ZTE (8)
zte zxv10 w300 - zte zxv10 w300 (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl topic RSS feed