Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe ->Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11
KondzikS
Poziom 5
Post#1 04 Lip 2010 20:32  Autor tematu   

QoS na ZTE ZXV10 W300


Witam, proszę o pomoc w ustawieniu QoS'a na routerze ZTE ZXV10 W300 - przykładowo, żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Dołączam obrazek z panelu:

Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19626
Pomógł: 2009
Ocena postów: 292
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#2 04 Lip 2010 20:35    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Jeśli chodzi o równy podział pasma to tymi ustawieniami nie podzielisz pasma.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11
KondzikS
Poziom 5
Post#3 04 Lip 2010 20:41  Autor tematu   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Więc do czego jest ta usługa w tym routerze?
Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron). Więc jeśli tu nie da rady proszę o jakieś wskazówki, jak mogę to zrobić :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19626
Pomógł: 2009
Ocena postów: 292
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#4 04 Lip 2010 21:52    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Ta konfiguracja QOS ZTE wygląda prawie identycznie jak QOS w Tplinku W8901G - a tam za chiny nie udało się nikomu tego ustawić, pewnie z braku dokumentacji. Nie wiem jak z tym ZTE ZXV10 W300 ale manuala w PDF-ie nie mogłem znaleźć do tego urządzenia.

Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?

Ale jeśli już masz to urządzenie i masz widoczne problemy z netem jak druga osoba jest podłączona do neta to można poexperymentować z ustawieniami i zobaczyć czy jest jakiś efekt.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11
KondzikS
Poziom 5
Post#5 04 Lip 2010 23:33  Autor tematu   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog napisał:


Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?


1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).
2. Nie, tylko proste przeglądanie stron :P
3. Mogę prosić o wyjaśnienie? :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19626
Pomógł: 2009
Ocena postów: 292
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#6 04 Lip 2010 23:41    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> 3. Mogę prosić o wyjaśnienie?
Wyjaśnienie "Czy też dmuchasz na zimne ? " ?
no pytam czy nic sie jeszcze nie dzieje ale na wszelki wypadek chcesz wiedzieć jak podzielić łacze równo.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11
KondzikS
Poziom 5
Post#7 04 Lip 2010 23:49  Autor tematu   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Przecież pisze cały czas:

KondzikS napisał:

Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron).


KondzikS napisał:

1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).


bogiebog czy masz jakieś sensowne rozwiązanie na ten problem? Może być software'owe.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19626
Pomógł: 2009
Ocena postów: 292
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#8 05 Lip 2010 00:15    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).

MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11
KondzikS
Poziom 5
Post#9 05 Lip 2010 08:50  Autor tematu   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog napisał:


MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?


1. Tak
2. Dobre, zależnie od serwera 20-60
3. Do mnie
4. Tak, a drugi jest na Wi-Fi i z powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s. A łącze to 240 kb/s.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet
Miasto: Adort Kele
Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 19626
Pomógł: 2009
Ocena postów: 292
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Post#10 05 Lip 2010 09:44    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s

Jaki to komputer ? na allegro karta PCI LAN za 10-15zeta z wysyłką

Masz dokumentacje w PDF-ie do tego urządzenia ?

Jeśli drugi na wifi to można poexperymentować:
[x] aktywny
porty fizyczne: [x] eth1 // tam gdzie wpięty jest twój komputer
priorytet kolejki: co jest na liście do wyboru ? wybierz tu coś co wskazuje na wysoki priorytet, czasem niska liczba oznacza wysoki priorytet

klik [add]

podobnie dla WIFI tylko niski priorytet

[x] aktywny
porty fizyczne: [x] WLAN
priorytet kolejki: wybierz tu coś co wskazuje na niski priorytet
klik [add]

reboot router

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Starkes
Poziom 17
Poziom 17
Miasto: Leszno Wlkp.
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 405
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
Starkes
Poziom 17
Post#11 08 Lut 2011 07:35    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Też zastanawiam się nad tym routerem.
Obecnie mam TP 2Mb/s z Orange na łączu TP SA.
Chcę wziąć 6Mb/s. Pytanie z Orange czy z TP SA?

Korzystam Voip - dlatego potrzebuję Qos.
W TP SA jest - ZTE ZXV10 W300,
w Orange - Siemens Gigaset 504 AG.

Czy ktoś wie jak ustawić Qos pod Voip na tych routerach?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WOL w routerze ZTE ZXV10 W300 (10)
ZTE ZXV10 W300 - Jak włączyć Wi-Fi \'n\' w routerze? (12)
ZTE ZXV10 W300 - no-ip nie ma takiej opcji w routerze . (3)
zte zxv10 w300, - Przesyłanie sygnału z livebox =>zte zxv10 w300=>dekoder (1)
Zmiana softu w routerze ZTE zxv10 w300. Bez blokowania operatora. (2)
ZTE ZXV10 W300 - Podłączenie dwch routerów ZTE ZXV10 W300 (6)
karta dvr monitoring a ustawienie routera zte ZXV10 W300 (7)
ZTE ZXV10 W300 - CISCO/ZTE - Połączenie CISCO EPC3925 z ZTE ZXV10 W300 (8)
Neostrada jaki modem WiFi ZTE ZXV10 W300 czy Combo ZTE (8)
zte zxv10 w300 - zte zxv10 w300 (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS