Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
KondzikS
Level 7
Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11
KondzikS
Level 7
Post#1 04 Jul 2010 20:32  Topic author   

QoS na ZTE ZXV10 W300


Witam, proszę o pomoc w ustawieniu QoS'a na routerze ZTE ZXV10 W300 - przykładowo, żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Dołączam obrazek z panelu:

Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 04 Jul 2010 20:35    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Jeśli chodzi o równy podział pasma to tymi ustawieniami nie podzielisz pasma.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KondzikS
Level 7
Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11
KondzikS
Level 7
Post#3 04 Jul 2010 20:41  Topic author   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Więc do czego jest ta usługa w tym routerze?
Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron). Więc jeśli tu nie da rady proszę o jakieś wskazówki, jak mogę to zrobić :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#4 04 Jul 2010 21:52    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Ta konfiguracja QOS ZTE wygląda prawie identycznie jak QOS w Tplinku W8901G - a tam za chiny nie udało się nikomu tego ustawić, pewnie z braku dokumentacji. Nie wiem jak z tym ZTE ZXV10 W300 ale manuala w PDF-ie nie mogłem znaleźć do tego urządzenia.

Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?

Ale jeśli już masz to urządzenie i masz widoczne problemy z netem jak druga osoba jest podłączona do neta to można poexperymentować z ustawieniami i zobaczyć czy jest jakiś efekt.

Helpful post? + 0
Back to top
KondzikS
Level 7
Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11
KondzikS
Level 7
Post#5 04 Jul 2010 23:33  Topic author   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog wrote:


Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?


1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).
2. Nie, tylko proste przeglądanie stron :P
3. Mogę prosić o wyjaśnienie? :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#6 04 Jul 2010 23:41    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> 3. Mogę prosić o wyjaśnienie?
Wyjaśnienie "Czy też dmuchasz na zimne ? " ?
no pytam czy nic sie jeszcze nie dzieje ale na wszelki wypadek chcesz wiedzieć jak podzielić łacze równo.

Helpful post? + 0
Back to top
KondzikS
Level 7
Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11
KondzikS
Level 7
Post#7 04 Jul 2010 23:49  Topic author   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Przecież pisze cały czas:

KondzikS wrote:

Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron).


KondzikS wrote:

1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).


bogiebog czy masz jakieś sensowne rozwiązanie na ten problem? Może być software'owe.

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#8 05 Jul 2010 00:15    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).

MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
KondzikS
Level 7
Joined: 04 Jul 2010
Posts: 11
KondzikS
Level 7
Post#9 05 Jul 2010 08:50  Topic author   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog wrote:


MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?


1. Tak
2. Dobre, zależnie od serwera 20-60
3. Do mnie
4. Tak, a drugi jest na Wi-Fi i z powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s. A łącze to 240 kb/s.

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#10 05 Jul 2010 09:44    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s

Jaki to komputer ? na allegro karta PCI LAN za 10-15zeta z wysyłką

Masz dokumentacje w PDF-ie do tego urządzenia ?

Jeśli drugi na wifi to można poexperymentować:
[x] aktywny
porty fizyczne: [x] eth1 // tam gdzie wpięty jest twój komputer
priorytet kolejki: co jest na liście do wyboru ? wybierz tu coś co wskazuje na wysoki priorytet, czasem niska liczba oznacza wysoki priorytet

klik [add]

podobnie dla WIFI tylko niski priorytet

[x] aktywny
porty fizyczne: [x] WLAN
priorytet kolejki: wybierz tu coś co wskazuje na niski priorytet
klik [add]

reboot router

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Starkes
Level 19
Location: Leszno Wlkp.
Joined: 10 Oct 2009
Posts: 417
Helped: 5
Post rating: 4
Starkes
Level 19
Post#11 08 Feb 2011 07:35    

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Też zastanawiam się nad tym routerem.
Obecnie mam TP 2Mb/s z Orange na łączu TP SA.
Chcę wziąć 6Mb/s. Pytanie z Orange czy z TP SA?

Korzystam Voip - dlatego potrzebuję Qos.
W TP SA jest - ZTE ZXV10 W300,
w Orange - Siemens Gigaset 504 AG.

Czy ktoś wie jak ustawić Qos pod Voip na tych routerach?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Page 1 of 1

Similar topics to ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.

WOL w routerze ZTE ZXV10 W300 (10)
ZTE ZXV10 W300 - Jak włączyć Wi-Fi \'n\' w routerze? (12)
ZTE ZXV10 W300 - no-ip nie ma takiej opcji w routerze . (3)
zte zxv10 w300, - Przesyłanie sygnału z livebox =>zte zxv10 w300=>dekoder (1)
Zmiana softu w routerze ZTE zxv10 w300. Bez blokowania operatora. (2)
ZTE ZXV10 W300 - Podłączenie dwch routerów ZTE ZXV10 W300 (6)
karta dvr monitoring a ustawienie routera zte ZXV10 W300 (7)
ZTE ZXV10 W300 - CISCO/ZTE - Połączenie CISCO EPC3925 z ZTE ZXV10 W300 (8)
Neostrada jaki modem WiFi ZTE ZXV10 W300 czy Combo ZTE (8)
zte zxv10 w300 - zte zxv10 w300 (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.081 seconds