Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Autor
Wiadomość
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11

Post#1 Post autora tematu 04 Lip 2010 20:32   

QoS na ZTE ZXV10 W300


Witam, proszę o pomoc w ustawieniu QoS'a na routerze ZTE ZXV10 W300 - przykładowo, żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Dołączam obrazek z panelu:

Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17775
Miasto: Adort Kele

Post#2 04 Lip 2010 20:35   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> żeby łącze było dzielone dla 2 komputerów po równo.
Jeśli chodzi o równy podział pasma to tymi ustawieniami nie podzielisz pasma.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lip 2010 20:35   





Powrót do góry
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11

Post#3 Post autora tematu 04 Lip 2010 20:41   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Więc do czego jest ta usługa w tym routerze?
Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron). Więc jeśli tu nie da rady proszę o jakieś wskazówki, jak mogę to zrobić :)
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17775
Miasto: Adort Kele

Post#4 04 Lip 2010 21:52   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Ta konfiguracja QOS ZTE wygląda prawie identycznie jak QOS w Tplinku W8901G - a tam za chiny nie udało się nikomu tego ustawić, pewnie z braku dokumentacji. Nie wiem jak z tym ZTE ZXV10 W300 ale manuala w PDF-ie nie mogłem znaleźć do tego urządzenia.

Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?

Ale jeśli już masz to urządzenie i masz widoczne problemy z netem jak druga osoba jest podłączona do neta to można poexperymentować z ustawieniami i zobaczyć czy jest jakiś efekt.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lip 2010 21:52   





Powrót do góry
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11

Post#5 Post autora tematu 04 Lip 2010 23:33   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog napisał:


Czy zauważyłeś jakies problemy z szybkością otwierania stron u jednej osoby jak neta używają dwie osoby ?
Czy druga osoba używa P2P czy też ściąga coś stale ?
Czy też dmuchasz na zimne ?


1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).
2. Nie, tylko proste przeglądanie stron :P
3. Mogę prosić o wyjaśnienie? :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lip 2010 23:33   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17775
Miasto: Adort Kele

Post#6 04 Lip 2010 23:41   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> 3. Mogę prosić o wyjaśnienie?
Wyjaśnienie "Czy też dmuchasz na zimne ? " ?
no pytam czy nic sie jeszcze nie dzieje ale na wszelki wypadek chcesz wiedzieć jak podzielić łacze równo.
Powrót do góry
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11

Post#7 Post autora tematu 04 Lip 2010 23:49   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Przecież pisze cały czas:

KondzikS napisał:

Generalnie to chodzi mi o brak lagów podczas gry, gdy z łącza korzysta druga osoba (przeglądanie stron).


KondzikS napisał:

1. Nie, z otwieraniem stron nie ma żadnych problemów, tylko gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).


bogiebog czy masz jakieś sensowne rozwiązanie na ten problem? Może być software'owe.
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17775
Miasto: Adort Kele

Post#8 05 Lip 2010 00:15   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> gdy włączam MP w jakiejś grze - pingi po 150-200 (Gdy druga osoba przegląda strony).

MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?
Powrót do góry
   
KondzikS
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 11

Post#9 Post autora tematu 05 Lip 2010 08:50   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


bogiebog napisał:


MP - multiplayer ?
a jak druga strona nie przegląda to jakie pingi ?
pingi do ciebie czy od ciebie ?
Nie za bardzo się orientuję co gra używa (tcp/udp) więc pytam.

Czy komputer na którym grasz wpięty po kablu ?


1. Tak
2. Dobre, zależnie od serwera 20-60
3. Do mnie
4. Tak, a drugi jest na Wi-Fi i z powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s. A łącze to 240 kb/s.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Lip 2010 08:50   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17775
Miasto: Adort Kele

Post#10 05 Lip 2010 09:44   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


> powodu kiepskiej karty sieciowej w tamtym komputerze zużywa max. 80 kb/s

Jaki to komputer ? na allegro karta PCI LAN za 10-15zeta z wysyłką

Masz dokumentacje w PDF-ie do tego urządzenia ?

Jeśli drugi na wifi to można poexperymentować:
[x] aktywny
porty fizyczne: [x] eth1 // tam gdzie wpięty jest twój komputer
priorytet kolejki: co jest na liście do wyboru ? wybierz tu coś co wskazuje na wysoki priorytet, czasem niska liczba oznacza wysoki priorytet

klik [add]

podobnie dla WIFI tylko niski priorytet

[x] aktywny
porty fizyczne: [x] WLAN
priorytet kolejki: wybierz tu coś co wskazuje na niski priorytet
klik [add]

reboot router
Powrót do góry
   
Starkes
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 387
Miasto: Leszno Wlkp.

Post#11 08 Lut 2011 08:35   

Re: QoS na ZTE ZXV10 W300


Też zastanawiam się nad tym routerem.
Obecnie mam TP 2Mb/s z Orange na łączu TP SA.
Chcę wziąć 6Mb/s. Pytanie z Orange czy z TP SA?

Korzystam Voip - dlatego potrzebuję Qos.
W TP SA jest - ZTE ZXV10 W300,
w Orange - Siemens Gigaset 504 AG.

Czy ktoś wie jak ustawić Qos pod Voip na tych routerach?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Ustawienie QoS na routerze ZTE ZXV10 W300.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zte zxv10 w300 - zte zxv10 w300 (1)
Neostrada jaki modem WiFi ZTE ZXV10 W300 czy Combo ZTE (8)
karta dvr monitoring a ustawienie routera zte ZXV10 W300 (7)
Zmiana softu w routerze ZTE zxv10 w300. Bez blokowania operatora. (2)
zte zxv10 w300, - Przesyłanie sygnału z livebox =>zte zxv10 w300=>dekoder (1)
WOL w routerze ZTE ZXV10 W300 (10)
ZTE Zxv10 W300 Wi Fi Vista (16)
Neostrada + ZTE ZXV10 W300 (6)
ZTE ZXV10 W300 - Konfiguracja wi-fi (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS