| Author |
tymeczek Poziom 20

|
05 Jul 2010 08:53 Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Naukowcy z Iranu opracowali humanoidalnego robota Soorena-2 do wykonywania prac, jak sami określili, we wrażliwych miejscach. Robot został nazwany po starożytnych wojownikach perskich. Podczas sobotniej prezentacji odsłonił go sam prezydent Mahmud Ahmadineżad. Maszyna ma 1,45 metra wysokości i waży 45 kilogramów. Podczas prezentacji prezydent powiedział, że robot porusza się powoli i wykonuje regularne ruchy rąk i nóg niczym ludzie. Zdaniem Ahmadineżad’a Soorena-2 znajdzie zastosowanie w trudnych warunkach zastępując ludzi przy ciężkiej pracy lub niosąc pomoc. Podczas spbotniej prezentacji nie padło żadne zdanie na temat możliwości maszyny. Robotyka nie jest jedyną dziedziną, w której eksperymentują irańscy naukowcy. W ostatnich latach Iran realizuje wiele projektów naukowych, takich jak klonowanie, badania nad komórkami macierzystymi, technologią satelitarną oraz wzbudzającym duże kontrowersje programem atomowym.
Źródło: Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2010 08:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 22

|
05 Jul 2010 10:47 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
AVE...
Iran robi tak zaawansowane rzeczy? No tego to ja się nie spodziewałem. Sądziłem, że utopili całą kasę w programie atomowym...
A my? Sto lat za Irańczykami. Największy sukces ostatnich lat: niebieskie lasery półprzewodnikowe, z czego niewiele mamy...
|
|
| Back to top |
|
 |
MasterMatan Poziom 18

|
05 Jul 2010 11:13 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Nie mamy raczej nic. Niebieski laser, światłowody i inne technologie bez których informatyzacja nie poszłaby do przodu pochodzi przede wszystkim z polski, tyle że ludzie którzy to wynajdują muszą sprzedać za marne grosze lata badać bo państwo woli wydać miliardy na wypłaty dla nic nie robiącego posła niż zatrzymać technologię i naukowców w kraju. A potem się dzisiaj że wszyscy naukowcy w usa mają polskie nazwiska...
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
05 Jul 2010 12:43 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Witam.
Koledzy fakt faktem u nas nie ma ani robotów człekokształtnych ani elektrowni jądrowych. Co do robotów to mamy polski PIAP - ostatnio byli w tel-ekspresie ze swoim gąsienicowym manipulatorkiem(robot-całość to robot nie chce mi się tłumaczyć) do bomb. Więc troszeczkę głupio porównywać polaków do ............ jest to co najmniej nie na miejscu.
Co do w ogóle polskiej myśli technologicznej - to Polacy tylko osiągają coś za granicą - po prostu mogą w spokoju rozwijać się i pracować. Co do laserów niebieskich i innych --- to pamiętajcie że zarabiają na tym instytuty a nie osoby które to wymyślają - czyli budowniczowie,konstruktorzy i wdrażacie - zarabiają grosze - max 2k pln - nawet w warszawie, wiem ze źródła. Tak już w Polsce jest. Zresztą jak my mamy (konstruktorzy) spokojnie pracować jak ledwo starcza do 1-szego i boimy się o robotę i musimy przytakiwać głupiemu przełożonemu. Ludzie u nas pensja minimalna to 220euro/hend. Tam chociaż kasa idzie na badania - u nas na dziurę budżetową.
|
|
| Back to top |
|
 |
inventco.eu Poziom 22

|
05 Jul 2010 13:31 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Witam.
sokoleokoo2 - zgadzam się z kolegą.
A dodając od siebie.
Przykład z życia....
szukałem układów do sterowania silnikami (spory prąd).
Okazuje się, że tylko na specjalne zamówienia sprowadzają w Polsce.
Toteż postanowiłem skorzystać z sampli.
Po wielkich bojach firma TI wysłała mi 5 układów jako próbki.
Suuper ... ale nie do końca.
Gdyż w polsce (specjalnie z małej litery) DARMOWE PRÓBKI zostały zatrzymane w urzędzie celnym. Gdyż dostałem masę kwitów do wypełnienia.
Między innymi mam podać co to za rzeczy są w kopercie, do czego służą, i z czego są zrobione.
Prócz tego tona papierów jak nip, regon itd. firmy (której nie posiadam) ...
bo trzeba zapłacić cło za
darmowe próbki (kwit jest na kopercie z dokładnym opisem co to jest do czego, i że za darmo - nie na sprzedaż).
No ale nasi celni wiedzą lepiej.
Jak się w tym kraju ma rozwijać myśl techniczna ????
Przecież to idiotyzm.
Firmy posiadają w swoich magazynach to co "zchodzi".
A to co nietypowe nawet za darmo nie można otrzymać.
To tak ad akta...
Dlatego na zachodzie (tudzież południu i wschodzie) coś się buduje.
A u nas....
Pozdrawiam
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
05 Jul 2010 14:21 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
@inventco.eu
Kolego znam sprawę. Pracuje w firmie(aparaty medyczne) jako inżynier 96% wszystkiego przechodzi przez cło - problemy są zawsze a w niektórych przypadkach i spore koszta. To się chyba nigdy niezmienni. Najgorsze jest to że kończyłem dobrą uczelnię (robotykę) i nawet gdybym chciał się pobawić zabawkami to mnie po prostu nie stać - ostatni co zrobiłem to zdalne sterowanie (fakt że z netu - 0 własnej inicjatywy) ale wyszło mnie to jakieś 200 zł. Chciałem bratu zabawkę zrobić motorówkę sterowaną - ale chyba nigdy nie skończę.
Za co my się mamy rozwijać dostanę pensję wydam na mieszkanie w ucie mi coś strzeli - zjeść muszę - piwko szarpnąć- narzeczonej coś kupić i koniec forsy nie ma. A szefowa głupia jak but. I nawet jak chcę to nic nie mogę zacząć bo niemam forsy. a ciułam żeby na parę dni gdzieś wyjechać.
A oni w żądze dyskutują czy pensja minimalna to ma być 1500 brutto czy 1380 !!!
Waluta nasza sięga dna, a do nas przyjeżdżają emeryci z Niemiec z aparatami za 2k pln. A pan T. mówi że nie ma kryzysu że żyje się coraz lepiej.
Tu się od 10 lat nic nie zmieniło po za tym że zamiast ruskich na straganach są Chińczycy.
|
|
| Back to top |
|
 |
mobor Poziom 18

|
05 Jul 2010 17:15 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
ja pakuje manele i mam zamiar stad wyparowac
gotowki na start troche mam
tu juz byl kanał a teraz po wyborach bedzie 3x wiekszy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2010 17:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
05 Jul 2010 17:32 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Co do kupna czegokolwiek bardziej zaawansowanego w naszym kraju. MASAKRA ... Wtajemniczeni wiedzą że od roku buduję DRSSTC (cewka tesli na półprzewodnikach). Tu są prawie same elementy nieosiągalne w polsce. trzeba było się nieźle nagimnastykować i mnóstwo czasu naczekać na elementy sprowadzane nawet z USA - z tymi o dziwo nie miałem problemów przy odprawie celnej. Kiedy wszystko ruszyło planowaliśmy zrobić z ekipą pokaz tych urządzeń na jednym z pikników naukowych. Mówcie co chcecie o idei budowania cewek tesli ale nie zaprzeczycie że widok kilkumetrowych wyładowań przyciąga wzrok prawie każdego jeśli te wyładowania do tego grają to już w ogóle. powiedziano nam że organizator ma przeładowany program i nie jest zainteresowany. Pytam się więc JAK W TYM KRAJU MAM SIĘ ROZWIJAĆ jeżeli każdy kto może rzuca mi kłody pod nogi żebym tylko nie okazał się mądrzejszy od niego? Sample z TI to już klasyk zawsze chcą oclić a to dlatego ze TI podaje deklarowaną wartość elementów i to chyba tylko na paczkach do polski o ile w ogóle wyślą ponieważ nasz naród solidnie nadużył ich uprzejmości sprzedając elementy zdobyte ta drogą.
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 16

|
05 Jul 2010 17:59 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
do afryki przybyli przedstawiciele handlowi firm obuwniczych:
- pierwszy był polakiem i czytelnikiem elektrody "całkowita beznadzieja, nic nie da sie zrobić, tutaj nikt nie chodzi w butach"
- ale drugi widział to inaczej "tutaj nikt nie chodzi w butach, będziemi więc pierwsi na rynku! rewelacja!" i zarobił miliony dla swojej firmy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
inventco.eu Poziom 22

|
05 Jul 2010 18:00 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Cały kłopot to to, że wysłali i jest w W-wie w cle FedEx'a.
Na paczce (urząd celny wysłał mi skan) jest naklejka (lub jakiś dokument).
Na której widnieje : nazwa, do czego, ile sztuk, cena 35$ - 35$ do zapłaty 0$ pod spodem wielki napis FREE SAMPLES NOT FOR RESALE.
Także to tylko świadczy o IQ osoby w urzędzie.
No ale cóż.
Ja jestem fanatykiem robotów i różnego rodzaju bardziej zaawansowanej elektroniki niz migajacy LED.
Ale im coś bardziej specjalizowanego tym bardziej nie polskiego (gdyż tutaj albo nie ma z czego zbudować albo koszt jest niebotyczny)
Cóż. Można zawsze mostek H zrobić na elementach dyskretnch :-)
Pozdrawiam
Marek
p.s.
co do ironizowania kolegi: szulat
bardzo chętnie kupię od Ciebie te elementy jak tylko zaczniesz je sprzedawać w "normalnych" cenach i będziesz je miał "na stanie".
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 16

|
05 Jul 2010 18:57 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
ja tylko chciałem łagodnie zauważyć, że zależnie od punktu widzenia, BRAK czegoś może być przeszkodą, a może być OKAZJĄ - dla kogoś kto dostrzeże i zaspokoi tę potrzebę i skorzysta na tym i on i inni potrzebujący.
miejmy więc nadzieję że w każdym z takich bolących nas przypadków doczekamy się tego KOGOŚ i nie upadajmy na duchu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
submariner Poziom 22

|
05 Jul 2010 21:59 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Ale obciach i co na to nasze urzedowe orly? Dalej beda dzielic kase pomiedzy soba za niby ciezka prace i dobre uczynki czy dofinansuja szeroko pojeta technike-technologie. Niestety pasozytniczy tryb zycia to tylko grabiez a nie powiekszanie dorobku panstwa czy cywilizacji. Podwyzki dla administracji policji czy sadownictwa nikomu bytu nie poprawia natomiast podwyzki i przekazanie funduszy na nauke owszem , obecnie tylko i wylacznie technologia tworzy dobrobyt a nie wypociny poetow , politykow czy prawnikow.
Wiecej show bedzie gorzej :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2010 21:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
RitterX Poziom 19

|
05 Jul 2010 22:25 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma... Ale macie rację w Polsce liczba przychlastów na metr kwadratowy szczególnie ekranu telewizyjnego jest ponad przeciętna do średniej europejskiej. Do tego idiotyczne nakazy i zakazy ale... Zastanawiałem się chwilę nad tym i doszedłem do wniosku, że nie są one takie idiotyczne. Kilka dni temu czytałem na elektrodzie wątek dotyczący budowy samolotów bezzałogowych. Okazało się, że jest to sprzęt specjalny i trzeba wystąpić o koncesję/ zezwolenie do MSWiA. Zapewne przepis wprowadzili dlatego, że w Polsce jest tak dużo ludzi znających się na budowie płatowca, elektronice, sztucznej inteligencji, że nie ma już ani kawałka wolnego nieba i trzeba to uregulować. Drugie wytłumaczenie jest prostsze. W Polsce są "ustosunkowane" firmy, dla których konkurencja, nawet w segmencie prostych "elektryków" byłaby sporą trudnością. Na dodatek utrudniałoby to "przetarg" na zagraniczny sprzęt dla polskiej armii. A przecież "parcie" jest! Wystarczy, że znowu zginie żołnierz w Afganistanie a zaczyna się "litania" do wszystkich bezzałogowców....
Dlatego twierdzę, że to co się dzieje się nie zmieni. A dopiero co zakończone wybory raczej ten regres utrwalą. Obecnie w Polsce firmy przestały inwestować w technologie i czekają co będzie dalej. Czyżby zwolennicy pana T. nie do końca mu dowierzali?!
Problemy na cle to standard i tak naprawdę maciupki problem. Dlatego się nie zrażajmy i "dłubmy". Zawsze istnieje szansa, że się gdzieś z Polski "wydłubiemy".
|
|
| Back to top |
|
 |
hud Poziom 6

|
06 Jul 2010 00:35 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
witam
Skoro o polityce a, mamy swiezo wybranego prezydenta, moze warto napisac do wspomnianego pana T. (podobno elektorat to glownie inteligencja?!?!).
Maja pelnie wladzy, nie beda mowic, ze prezydent wetuje lub wstrzymuje reformy.
Pewnie da sie wiekszosc naszych (firm, elektronikow, konstruktorow, hobbystow) problemow zalatwic w tydzien nowelizujac lub tworzac przepisy.
Pole do popisu.
Ale nie, teraz bedzie jakas afera aby dac widzowi tivien24 rozrywke i ogolnie odwrocic uwage spoleczenstwa od rzeczy waznych. Oni wtedy maja czas na swoje sprawy.
Mozna by wiele tu napisac ale i tak podpada pod OT, wiec pozdrawiam.
pisze z niemieckiej klawiatury, prosze o wyrozumialosc
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
06 Jul 2010 07:13 Re: Soorena-2 irański robot do zadań specjalnych |
|
|
|
@szulat
Żywcem wyjąłeś to z podręcznika technik behawioralnych. A pamiętaj że na socjotechnice to zarabiają ci co jej uczą - a ci co myślą że zarobią zaczynają z niej korzystać i odkrywają że tak naprawdę to sami robią siebie w balona. Fakt działa przy bajerowaniu lasek.
Odwrócę sytuację - ślimaki u nas prawie nikt tego nie je a winniczki są w kraju pod dostatkiem można iść do lasu nazbierać i być pierwszym który spróbuje to wcisnąć Polakom - i co nikt tego nie będzie jadł(bo dla nas jest to nie naturalne) to samo żaby a szybko się okaże że wcale nie byłeś wcale pierwszy. I co zostaje eksport - na który nie będzie cię stać !!!!
|
|
| Back to top |
|
 |