Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?
Autor
Wiadomość
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#1 Post autora tematu 06 Lip 2010 20:59   

Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Witam

Istnieje jakiś wiersz poleceń lub program, który powie mi ile kart sieciowych (użytkowników) korzysta z mojego łącza WI-FI ?
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#2 06 Lip 2010 21:04   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Zależy czym i jak je udostępniasz.
Powrót do góry
   
JohnySpZOO
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2007
Posty: 963
Miasto: Częstochowa/Gliwice

Post#3 06 Lip 2010 21:20   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Np. w zależności od oprogramowania w swoim ap maż możliwość wglądu nr mac kart sieciowych które połączone są w chwili obecnej lub które się łączyły z Twoją siecią. Możesz też sieć ową zabezpieczyć np na mac, wep, wpa lub inne sposoby szyfrowania czy generowania połączenia. Istnieje również możliwość ukrycia Twojej sieci w otoczeniu sieciowym.

Wszystko zależy od tego jakim sprzętem dyslonujesz i jakie wgrane na niego jest oprogramowanie :)


Zauważ również że jeśli sieci nie masz zabezpieczonej to każdy użytkownik który podepnie się pod nią nie łamie prawa i na legalu może śmigać i korzystać z twojego sygnału i łącza jakie posiadasz - sieć jest otwarta i dostępna dla wszystkich.

W praktyce jest tak że spora ilość osób korzysta z łącz słabo zabezpieczonych lub niezabezpieczonych o których nie wie admin owej potencjalnej sieci.
Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#4 Post autora tematu 06 Lip 2010 21:32   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Udostępniam routerem pentagram.
Mam włączone zabezpieczenie WEP-128bits i filtracje MAC.
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#5 06 Lip 2010 21:37   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Jaki model tego pentagrama ?
Jak używasz filtracji MAC to czego się obawiasz ? chyba że twój kolega spisze sobie MACa jak będzie u ciebie w domu, innej opcji nie ma na włamanie.
Dlaczego używasz klucza WEP a nie WPA2 ? , WEP jest łatwy w złamaniu (o ile ktoś spisze sobie tego maca :P )
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2010 21:37   





Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#6 Post autora tematu 06 Lip 2010 22:03   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Pentagram model Cerberus P 6331-4A

Idę w myśl zasady "im większe zabezpieczenia tym bardziej zamulona sieć"
Powrót do góry
   
BANANSONGIEWICZ
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 301
Miasto: Siedlce

Post#7 06 Lip 2010 22:27   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Darrieus napisał:

Jak używasz filtracji MAC to czego się obawiasz ? chyba że twój kolega spisze sobie MACa jak będzie u ciebie w domu, innej opcji nie ma na włamanie.



Myli się kolega, wifi to radio, wystarczy być w zasięgu żeby złapać mac.
Powrót do góry
   
JohnySpZOO
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 21 Wrz 2007
Posty: 963
Miasto: Częstochowa/Gliwice

Post#8 06 Lip 2010 23:41   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Dokładnie BANANSONGIEWICZ. Wyłapanie maca to żaden problem jeśli operuje się odpowiednim oprogramowaniem. WEP'a można złamać nawet w 15 min, gorzej z WPA2 - jedynie oprogramowaniem szpiegowskim jest najprościej ale to chyba nie jest tematem dyskusji :)

domelc napisał:
Udostępniam routerem pentagram.
Mam włączone zabezpieczenie WEP-128bits i filtracje MAC.


Wnioskuję że masz sieć i jesteś jej adminem. Jeśli masz w sieci jeszcze kogoś to on bez problemu ma twojego key'a i ustawienia. Taka osoba może sobie włączyć skaner IP otoczenia i ma MAC osób korzystających właśnie z sieci. Może również podmieniać swoje MAC na kogoś innego, kto ma większa przydzieloną przepustowość - zależy czy masz DHCP czy manualne ustawienia IP, bramki, maski, DNS. Sam tak kombinowałem z dużym powodzeniem :)

Inna sprawa to gdzie Twoje ustawienia są zapisane?
Jeśli masz serwer i wszystko oparte jest na serwerze to aby wejść na niego potrzebny zazwyczaj jest login i hasło. Podobnie jest z hasłem i key na Twoim pentagramie.
Aby dostać się i wklepać swojego MAC'a potencjalny haker musi złamać hasło jakie masz na powyższych urządzeniach. Chyba że jest standardowe - wtedy internet i już jest. Jeśli nie ma MAC'a zadeklarowanego to bramka go nie przepuści.

Także żeby się ktoś wbił to albo musi mieć pojęcie i Cię po prostu shaczył albo jest użytkownikiem Twojej sieci i kombinuje.


domelc napisał:

Idę w myśl zasady "im większe zabezpieczenia tym bardziej zamulona sieć"


Co do tego to się nie zgodzę. W dzisiejszych czasach gdzie 14latki są lepiej obcykane od starych wyjadaczy takie złamanie sieci z WEP to nie żaden problem, poczytaj sobie o haczeniu WEP'a - jest tego sporo w sieci. WEP w porównaniu do WPA/WPA2 ma całkiem inny algorytm szyfrowania, dlatego strasznie ciężko jest go shaczyć. Wystarczy nazbierać troszkę pakietów i key już jest :) A od keya nie daleka droga do darmowego internetu.

Jeśli chodzi Ci o oprogramowanie to wpisz 'oprogramowanie do administracji sieci' w google i wyskoczy Ci trochę aplikacji. Poczytaj, zagłęb się głębiej w temacie a sam znajdziesz odpowiedź co jest problemem Twojej małej sieci :)
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#9 07 Lip 2010 10:36   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


BANANSONGIEWICZ napisał:
Darrieus napisał:

Jak używasz filtracji MAC to czego się obawiasz ? chyba że twój kolega spisze sobie MACa jak będzie u ciebie w domu, innej opcji nie ma na włamanie.



Myli się kolega, wifi to radio, wystarczy być w zasięgu żeby złapać mac.


Komuś przestanie działać net. ;)
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#10 07 Lip 2010 11:00   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


domelc napisał:
Mam włączone zabezpieczenie WEP-128bits i filtracje MAC.
Koledzy piszący powyżej mają rację, włącz choć WPA.
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#11 07 Lip 2010 11:35   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Susan napisał:
domelc napisał:
Mam włączone zabezpieczenie WEP-128bits i filtracje MAC.
Koledzy piszący powyżej mają rację, włącz choć WPA.


Napisał że to sposób walki z "zamulaniem" routera. Fakt jest taki że badziewne sprzęty potrafią nieźle klęknąć przy zabezpieczeniach.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 07 Lip 2010 11:45   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Darrieus, ale ten Pentagram Cerberus P 6331-4A nie jest, aż tak "badziewny", żeby nie dało się klientom włączyć WPA. Podejrzewam, że jest problem z konfiguracją routera albo za dużo tych klientów korzystających z Wi-Fi :)

Jednak do podziału łącza przez Wi-Fi lepiej stosować sprzęt z wyższej półki.
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#13 07 Lip 2010 12:01   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Susan napisał:
Darrieus, ale ten Pentagram Cerberus P 6331-4A nie jest, aż tak "badziewny", żeby nie dało się klientom włączyć WPA. Podejrzewam, że jest problem z konfiguracją routera albo za dużo tych klientów korzystających z Wi-Fi :)

Jednak do podziału łącza przez Wi-Fi lepiej stosować sprzęt z wyższej półki.


Oj klęka przy WPA, jak jedna osoba używa sobie w domu to spoko, jak ma być kilka ludzi i jeszcze zaczną sobie coś po lanie rzucać to zabiją tego Pentagrama.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lip 2010 12:01   





Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#14 Post autora tematu 07 Lip 2010 12:27   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Sieć bezprzewodową wykorzystuje tylko jeden notebook.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lip 2010 12:27   





Powrót do góry
   
darek_wp
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Cze 2004
Posty: 951
Miasto: nowy sącz

Post#15 07 Lip 2010 12:38   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


domelc napisał:
Sieć bezprzewodową wykorzystuje tylko jeden notebook.


To tym bardziej nie ma się co zastanawiać nad zabezpieczeniami tylko włączyć WPA2. Musiał byś się naprawdę natrudzić, żeby przy 1 laptopie zamulić router.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#16 07 Lip 2010 13:35   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


domelc napisał:
Sieć bezprzewodową wykorzystuje tylko jeden notebook.
A ilu klientów łączy się po kablu?
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#17 07 Lip 2010 13:39   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Susan napisał:
domelc napisał:
Sieć bezprzewodową wykorzystuje tylko jeden notebook.
A ilu klientów łączy się po kablu?


A co to ma do tematu :) ci po kablu nie obciążają procka kodowaniem i po kablu chyba nikt się nie włamie. Chyba że coś innego wymyśliłaś. ?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#18 07 Lip 2010 14:04   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Darrieus napisał:
ci po kablu nie obciążają procka kodowaniem i po kablu chyba nikt się nie włamie.
Chcę wiedzieć jakie może być ogólne obciążenie tego routera. Bo nie rozumiem, dlaczego niby WPA ma "zamulać" skoro korzysta z Wi-Fi tylko jeden klient. Może pozostali po kablu tak obciążają urządzenie kopiując coś po LAN? "Przymulanie" może też mieć inne przyczyny, np. złą konfigurację lub uszkodzenie sprzętowe albo zakłócenia w eterze: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1541915.html

Stosowanie WEP nawet z filtracją MAC to jakby zaproszenie do korzystania ze swojego łącza, a Cerberus P 6331-4A to za prymitywne urządzenie, żeby jakoś sensownie to diagnozować. Jednak nie na tyle prymitywne, żeby nie dało się korzystać z WPA lub WPA2 przy jednym kliencie.
Powrót do góry
   
BANANSONGIEWICZ
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 301
Miasto: Siedlce

Post#19 07 Lip 2010 14:13   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Darrieus napisał:
BANANSONGIEWICZ napisał:
Darrieus napisał:

Jak używasz filtracji MAC to czego się obawiasz ? chyba że twój kolega spisze sobie MACa jak będzie u ciebie w domu, innej opcji nie ma na włamanie.



Myli się kolega, wifi to radio, wystarczy być w zasięgu żeby złapać mac.


Komuś przestanie działać net. ;)


Przy łapaniu mac internet będzie, później jak koleś jest cwany to będzie korzystał z internetu jak nie będzie właściciela, powiem więcej w niektórych routerach konflikty mac nie występują.
Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#20 Post autora tematu 07 Lip 2010 14:45   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Moja sytuacja :

Komputer stacjonarny idzie po kablu a notebook idzie drogą WIFI.
Pod router jest podłączone dwa komputery.
Powrót do góry
   
bzyku_bd
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 50

Post#21 07 Lip 2010 14:50   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


U mnie w panelu admina jest log i monitor aktywności sieciowej. Tam możesz przeglądać czy ktoś nie jest podłączony.
Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#22 Post autora tematu 07 Lip 2010 15:27   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Gdy włączyłem WPA2, do notebook nie mógł się połączyć.

Gdy wyszukał sieć, to nie mogłem się z nią połączyć, obok był czerwony krzyżyk (Vista) pisało że komputer coś tam ma z istniejącą siecią (wymaganych).

Nie dawał mi wpisać hasła, MAC nie wyłączałem.
Po tym przełączyłem znowu na WEP-128 i internet automatycznie się włączył.

Jeszcze podszedłem sprawę tak, że najpierw się rozłączyłem na notebooku i dopiero zmieniałem na routerze ale efekt był taki sam.

Dodano po 3 [minuty]:

Miałem komunikat :
Ustawienia dla sieci zapisane na tym komputerze nie są zgodne z wymaganiami sieci
Powrót do góry
   
BANANSONGIEWICZ
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 301
Miasto: Siedlce

Post#23 07 Lip 2010 15:36   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Centrum sieci i udostępniania-> zarządzanie sieciami bezprzewodowymi-> usuń profil swojej sieci-> zmień szyfrowanie na routerze na WPA2-> i dopiero wtedy łącz się.
Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#24 Post autora tematu 07 Lip 2010 16:24   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


A gdybym robił znajomemu (konfigurował router) to muszę robić profil sieci ?
Powrót do góry
   
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3923

Post#25 07 Lip 2010 16:36   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Jak ten laptop nigdy nie łączył się z tym routerem to profil doda się sam.
Profil trzeba poprawić jak już kiedyś miałeś połączenie i zmieniłeś szyfrowanie/klucz.
Powrót do góry
   
forestx
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 23 Lis 2005
Posty: 4493
Miasto: Gdzieś na Podkarpaciu

Post#26 08 Lip 2010 09:45   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Panowie, temat jest prosty jak budowa cepa:
1. Każdy router z włączonym Wi-Fi trzeba zabezpieczyć
2. Zabezpieczenie może być dowolne wystarczy WEP
3. Jeśli router z włączonym Wi-Fi jest zabezpieczony, to lajkonik się nie włamie.
a cfaniak owszem, o ile ma czas i motywację.

Ad1: Proszę uruchomić w dowolnym bloku/obok bloku lapkota/urządzenie posiadające WiFi - zawsze znajdzie się niezabezpieczony router.
Ad2: Patrz p.3
Ad3: Uruchomiłem w firmie router z zabezpieczeniem WPA PSK. Wszedłem w googla. Któryś tam link wypluł mi program do łamania WiFi.
Odpaliłem program i po bagatela 22 dniach (komputer włączony non stop) miałem hasło. Czas i motywacja.
Powrót do góry
   
BANANSONGIEWICZ
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Mar 2009
Posty: 301
Miasto: Siedlce

Post#27 08 Lip 2010 14:21   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


forestx napisał:

2. Zabezpieczenie może być dowolne wystarczy WEP


WEP dzisiaj złamie każde dziecko w 30 min włącznie z wklepywaniem komend, to żadne zabezpieczenie gdyż narzędzia i tutoriale są ogólnie dostępne.


forestx napisał:

Ad3: Uruchomiłem w firmie router z zabezpieczeniem WPA PSK. Wszedłem w googla. Któryś tam link wypluł mi program do łamania WiFi.
Odpaliłem program i po bagatela 22 dniach (komputer włączony non stop) miałem hasło. Czas i motywacja.


Tak jeżeli ustawiasz banalne hasło. Spróbuj złamać nie słownikowe (K#9H2), twoje wnuki będą jeszcze je łamać i nic, no chyba że dysponujesz sprzętem dużej mocy obliczeniowej na którym tęczówki wygenerujesz, ale to mało prawdopodobne.
Powrót do góry
   
MarekPPN
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 10 Cze 2004
Posty: 3505
Miasto: Jastrzębie-Zdrój

Post#28 08 Lip 2010 14:26   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


Najlepiej zastosować WPA.
Jeśli masz router to możesz zobaczyć aktywnych klientów, którzy byli podłączeni.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2010 14:26   





Powrót do góry
   
domelc
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 755
Miasto: POLSKA

Post#29 Post autora tematu 08 Lip 2010 20:21   

Re: Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?


W jakiej sekcji ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Jak rozpoznać włamanie do sieci WiFi?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Włamanie do sieci WIFI. Lokalizacja intruza. (4)
Włamanie i blokowanie całej sieci przez AP - jak namierzyć ? (5)
Włamanie do sieci za natem (17)
WiFi Repeater - Jak podłączyć WiFi Repeater w domowej sieci (7)
Budowa sieci WiFi, co i jak? (3)
Jak połączyć ze sobą 4 sieci WIFI (1)
WIFI - jak wykryć zakłócenia w sieci? (3)
Jak znalezc brame w sieci wifi (11)
Kamera IP - jak wpiąć do sieci po WiFi? (6)
Telewizja n jak podłączyć do sieci WiFi (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.097 seconds

elektroda.pl temat RSS