FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przegrywanie kaset VHS na DVD.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Przegrywanie kaset VHS na DVD.
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#1 14 Feb 2009 12:50   

Przegrywanie kaset VHS na DVD.

Planuje rozszerzenie swojego biznesu o archiwizacje materiałów nagranych na (VHS, Video 8, Hi8, MiniDV ) na DVD. Planuje kupno nagrywarki Samsunga DV DVR 375. Co sądzicie o niej czy lepiej coś wybrać innego ? Co do VHSów to nie ma problemu, ale czy istnieje jakieś urządzenie do dotwarzania Video 8, Hi8, MiniDV. Czy po prostu muszę podłączać kamery do komputera. W co jeszcze powinienem się zaopatrzyć, jakie oprogramowanie ? To nie będzie jakieś wielkie profesjonalne studio, tylko mały zakład usługowy.
Back to top

Atreyu
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 15 Feb 2009 15:41   

Re: Przegrywanie, archiwizowanie VHS, itp na DVD co kupić

Trochę się też w to bawiłem i co nieco podpowiedzieć:

- Jeżeli będzie to zgrywanie głównie z (S)VHS to polecam zakup porządnego studyjnego playera/recordera np. Panasonic AG-7560 tego standardu z korektorem TBC. Nie tak dawno na ebay był na sprzedaż starszy brat tego modelu, recorder z TBC, AG-7750 za symboliczną kwotę.

- Jeżeli analogowy materiał będzie z różnych źródeł to wówczas warto zainwestować w zewnętrzny korektor TBC, np. AVT-8710

- Sens stosowania regeneratora TBC najlepiej niech zilustruje ten przykład:

- Można oczywiście kupić nagrywarki DVD z TBC ale jest to tylko kilka modeli wybranych producentów i cena jest niestety wysoka. Warto za to zastanowić się nad zakupem nagrywarki z HDD, bo bezpośredni zapis na płytę danych "w locie" nie jest najlepszym pomysłem w szczególności w wypadku świadczenia usług na takim sprzęcie.

- Materiał pochodzący ze źródeł cyfrowych nie wymaga w zasadzie żadnego dodatkowego osprzętu, poza sprawdzeniem czy nagrywarka posiad wejście IEE-1394 lub/i USB.

- Oprogramowanie (PC) nie jest istotne, chyba że chcesz się bawić w tworzenie wydumanych plansz startowych i interaktywnego menu dla nagrywanych u siebie płyt.

Pozdrawiam. . .
Back to top

kamloot
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 15 Feb 2009 17:38   

Re: Przegrywanie, archiwizowanie VHS, itp na DVD co kupić

Witam przychyliłbym się do opini kolegi Atreyu i wybrałbym magnetowid z TBC znam taki model Panasonica HS-950 konsumencki, posiada TBC i DNR naprawde dobra maszynka dostępna na aukcjach za nie wiele kasy. Używałem go do przegrywania chociaż posiadam combo rekorder to ten panasonic odtwarzał super . Nagrywarka to raczej z twardym dyskiem i obsługą wielu formatów , nagrywanie wlocie to strata czasu i jakości na dysku masz możliwość zgania w czasie rzeczywistym potem robić z tego DVD. Odtwarzacze video8 także dostępne trzeba się rozejrzeć. pozdrawiam
Back to top

kkulesz
Poziom 5
Poziom 5

Post#4 12 Jul 2009 09:45   

pytanie o możliwość przegrania VHS na DVD

Witam,
Posiadam nagrywarkę DVD,model DMR-EH57 Panasonic i magnetowid-DVD,modelSV-DVD 640 SAMSUNG. Chciałabym zapytać czy jest możliwość podłączenia tych urządzeń i przegrania kasety VHS na DVD?
Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
Kaśka.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jul 2009 09:45   

Back to top

Piotr03
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 12 Jul 2009 10:10   

Re: pytanie o możliwość przegrania VHS na DVD

Tak jest taka możliwość... choćby przez złącze SCART (Eurozłącze)
Back to top

Dragas
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 12 Jul 2009 11:41   

Oczywiści, że jest możliwość przegrania, sam przegrałem już około 20 kaset VHS. Jeśli chcesz mieć lepszą jakość, to najpierw nagraj na dysk a dopiero potem na DVD, przynajmniej u mnie, jeśłi tak nagrywam to jest o 50% lepsza jakość.

Pozdrawiam Krzysztof
Back to top

marioer
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 12 Jul 2009 12:08   

A to ciekawe co napisał "Dragas" - jakim cudem jakość poprawiła się o 50% ???
Nie ma takiej opcji ! Możesz mieć wrażenie "wygładzenia" obrazu,ale to efekt cyfrowego przetworzenia sygnału i zastosowania filtrów,które niestety mają wady-niektóre odcienie np.szarości nie wyglądają realnie.Podobne efekty można było zauważyć porównując obraz w telewizorze 50Hz i 100Hz.
Back to top

Dragas
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 12 Jul 2009 12:37   

To może właśnie wygładzenie obrazu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jul 2009 12:37   

Back to top

axelakis
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 13 Jul 2009 00:47   

Najlepszy efekt kopiowania z VHS na DVD osiąga się właśnie przez bezpośrednie przegrywanie z magnetowidu na nagrywarkę DVD.
Na zabawę z VHS na HDD i następnie z HDD na DVD może sobie pozwolić profesjonalne studio zajmujące się tego typu kopiowaniem filmów gdyż posiadają do tego celu profesjonalny sprzęt.
Kartą Video lub TV za sto kilkadziesiąt złotych możesz sobie nagrać obraz z TV, ale dobrej kopi z VHS na DVD nigdy nie osiągniesz.
Ceny dobrych kart Video i TV zaczynają się od około jednego tysiąca także lepiej kupić stacjonarną nagrywarkę DVD, może być bez HDD.
Back to top

Sting
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 19 Jul 2009 02:20   

Gtowe stacjonarne nagrywarki DVD potrafią zalatwić ten problem w czasie rzeczywistym ale jest pewna utrata jakości z i tak słabego materiału VHS. Swego czasu robiłem to (nie było stacjonarnych nagrywarek) za pomocą karty TV w kompie. Pierw zrzut materiału AV analogowego za pomocą iuVCR z kompresją w locie mniej więcej 1/2, potem obróbka i montaż Premiere Pro, następnie przekodowanie na MPEG2 za pomocą CinemaCraftEncoder z mnóstwem wszelakiego ustawień. Z formatu MPEG2 do Adobe Encore aby porobić rozdziały, Menu itd i dalej zapis w formacie DVD na płytę. Efekt jest niesamowity a 1 godzina filmu kosztowała mnie ponad miesiąc pracy wliczając w to naukę obsługi tych wszystkich programów. Ale warto było bo to materiały z początku lat 90 kręcone prymitywną kamerą VHS-C i jakakolwiek utrata i tak słabej jakości nie wchodziła w grę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Jul 2009 02:20   

Back to top

Barti140
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 19 Nov 2009 14:02   

Jak Przegrać taśmę VHS na DVD??

Witam. Jak juz napisałem w temacie, chcę przegrać kasetę VHS na płytkę DVD. Od razu mówię że jestem zielony w tych sprawach, także nie wiem od czego zacząć i co jest potrzebne aby tego dokonać... Czytałem trochę o kartach graficznych, kartach TV, ale na allegro znalazłem takie urządzenie pod USB tzw. Konwerter-z którego wychodzą 4 chincze. Nie wiem które lepsze i co kupić??? Również mam wątpliwości do programu. Jeżeli ktoś będzie miał czas napisać to bardzo proszę-również na gg: 467-463-7. Z góry dzięki ;)
POZDRAWIAM!!!!
Back to top

Pi0trek121
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 19 Nov 2009 14:09   

Re: Jak Przegrać taśmę VHS na DVD??

jeśli masz nagrywarke dvd i odtwarzacz vhs w jednym to mozesz przegrać z kasety na dvd, widziałem kiedyś na allegro, ze ktos oferuje zgrywanie z kaset na płyty dvd
Back to top

Barti140
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 19 Nov 2009 14:16   

Ale nie rozumiem jak w jednym. Kolego mam nagrwarke DVD w komputerze i odtwarzacz VHS (kamere analogową też mam). Czyli musze kupić tą karte TV czy mogę również tylko ten konwerter po USB??
Back to top

radek310
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 19 Nov 2009 17:00   

Najtaniej wychodzi kupić kartę TV do PC. Dostajesz stery i program do odważania i nagrywania obrazu na PC. Obraz masz na dysku a potem wypalasz na płytkę. Sam miałem tak podłączone w lato jak oglądałem VHS na kompie. Za kartę dałem 80 Zł.
Back to top

Barti140
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 19 Nov 2009 23:40   

O taką odpowiedź mi chodziło ;) Wielkie dzięki Panowie! ;)
Pozdrawiam!
Back to top

bodziook
Poziom 6
Poziom 6

Post#16 21 Nov 2009 12:06   

Czy ktoś próbował przegrywać kasety VHS przez tak zwany konwerter{Grraber} i przez kartę TV.Jaka jest jakość z konwertera?Opinie o tym produkcie są niespecjalne dlatego szukam kogoś kto to już sprawdził.Pozdrawiam.
Back to top

Dowódca baterii
Poziom 15
Poziom 15

Post#17 21 Nov 2009 19:50   

Ja zgrywałem z magnetowidu przez kartę TV. Zero problemów. Dodatkowa zaleta karty TV to to że możesz sobie nagrywać programy telewizyjne na dysk komputera. Podłączałem nawet polsatowski dekoder lecz w tym przypadku nagrywało się to co w danej chwili się ogląda.
Kasety, których dość długo nie używałeś, przed nagraniem przewiń do końca i z powrotem. Wskazane jest wyczyszczenie głowicy przed nagraniem.
Back to top

don_rikardo
Poziom 9
Poziom 9

Post#18 25 Nov 2009 18:31   

Witam !
A ja kupiłem taki kombajn na allegro za 4 stówki i przegrywam kasety na płytki sam. Piękna sprawa bo taśmę podzielić można tak jak sie chce. Mam dość dużo kaset a i znajomi czasem też chcą żeby im przegrać taśmę .Nie żałuję wydanych pieniążków.
Back to top

wojtekcz
Poziom 11
Poziom 11

Post#19 25 Nov 2009 22:57   

A może jakaś nagrywarka stacjonarna DVD (najlepiej z twardym dyskiem) z wejściem sygnału analogowego. Zaletą tego układu jest, że nie musisz sam ustawiać wszystkich parametrów nagrywania.
Back to top

Enjay
Poziom 8
Poziom 8

Post#20 26 Jun 2010 21:07   

Przegrywanie kaset vhs na dvd.

Witam.

Mam kilka kaset VHS z filmami własnej produkcji. Chciałbym je przekopiować na płytki DVD. W związku z tym mam pytanie. Otóż mam stary i słaby odtwarzacz kaset VHS. Czy kopiowany obraz zależy od jakości odtwarzacza, czy może nie ma to znaczenia? Pytam, czy jeśli przy kopiowaniu będę używał magnetowidu o wyższej klasie, to obraz kopiowany na HDD będzie lepszy?

Pozdrawiam.
Back to top

Mr.Darooo
Poziom 12
Poziom 12

Post#21 26 Jun 2010 21:24   

Re: Kopiowanie z VHS na DVD...

zobacz tu...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1622581.html
Back to top

Enjay
Poziom 8
Poziom 8

Post#22 26 Jun 2010 22:22   

Witam !!!

Dzięki za linka. Mam juz większą jasność o temacie....

A przy okazji dopytam jeszcze o coś.
Kopiować będę z VHS na HDD (nagrywarki DVD marki SONY), później mam zamiar wypalić na płytkę DVD i ponownie skopiować na HDD kompa i tu jakimś programem skompresować do pliku .avi
Pytanie jaki program jest najlepszy.Dotychaczas używałem Magic DVD Ripper.
Czy jest coś lepszego..? I czy droga do uzyskania ostatecznej wersji(plik .avi) jest słuszna...?? Czy poprzez te "zabiegi" nie stracę za dużo na jakości..??

Pozdrawiam
Back to top

Sting
Poziom 20
Poziom 20

Post#23 27 Jun 2010 00:14   

Nagrywarka przyjmie sygnał z magnetowidu i zapisze go na swój HDD w swoim własnym formacie, potem ten materiał każesz tej nagrywarce skopiować z HDD na DVD w formacie MPEG2 czyli DVD-bez sensu. Kopiuj od razu z magnetowidu(dobrej jakości) na płytę DVD w możliwie jak najlepszej jakości ustawień. Otrzymasz gotową płytę DVD (mpeg2) czyli najmniej skompresowaną ale najlepszą jakościowo i o dużej objętości.
Dalsze przetwarzanie na "avi" czyli MPEG4 (divx, xvid) ma na celu zmniejszenie objętości kosztem utraty jakości.
Płyta wyjęta z nagrywarki będzie gotowa do użycia w każdym innym DVD i nie widzę sensu dalszego pogarszania jakości materiału.
Back to top

Enjay
Poziom 8
Poziom 8

Post#24 27 Jun 2010 09:15   

Sting wrote:
[...]każesz tej nagrywarce skopiować z HDD na DVD w formacie MPEG2 czyli DVD-bez sensu. Kopiuj od razu z magnetowidu(dobrej jakości) na płytę DVD w możliwie jak najlepszej jakości ustawień.[...]
Płyta wyjęta z nagrywarki będzie gotowa do użycia w każdym innym DVD i nie widzę sensu dalszego pogarszania jakości materiału.

Witam !!!

Wiem, ze tak jest najwygodniej, ale po pierwsze nie wiem jak dużo będzie "ważył" plik z całości kasety VHS a po drugie niektóre fragmenty z tej kasety chciałbym wykasować, niektóre przestawić w kolejności zdarzeń... ot po prostu zrobić nowy montaż.
Jak właściwie mam to zrobić bez większej straty jakości...???

Pozdrawiam...
Back to top

mariola110
Poziom 4
Poziom 4

Post#25 30 Jun 2010 18:47   

Mam stacjonarnę nagrywarkę DVD z HDD, żeby przegrać filmy z kamery analogowej podłączam kamerę kabelkami (czincze). Po odpowiednim ustawieniu programu na DVD złączam podgląd filmu na kamerze i włączam nagrywanie na DVD. Niestety jakość przegranego filmu nie jest najlepsza. Gdybym przegrywała z kamery cyfrowej podłączonej chyba przez usb mam możliwość wyboru jakość. Natomiast przy moim sposobie nagrywania nie potrafię takiej opcji ustawić (zlokalizować).
Proszę o inf., czy jestem w stanie poprawić jakoś jakość tego nagrania?
Mariola
Back to top

Sting
Poziom 20
Poziom 20

Post#26 04 Jul 2010 00:46   

Niestety zamierzasz przegrać analogowy sygnał z analogowej kamery. Trzeba się tu trochę wysilić i działać. Pamiętam, że kilka lat temu skopiowałem stare kasety VHS i VHSC oraz V8 na sygnał MPEG2. To kosztuje dużo roboty i czasu.
Back to top

Veritass
Poziom 2
Poziom 2

Post#27 Post from the author of the topic 07 Jul 2010 13:59   

Przegrywanie kaset vhs na dvd.

Witam chciałbym móc przegrywać amatorskie kasety vhs na dvd.Nie chodzi mi o tworzenie menu i inne efekty lecz o zwykłe przegrywanie byle kopie były w miare dobrej jakości.Mam juz do tego oddzielny komputer i monitor.Będę bardzo wdzięczny za informacje czego jeszcze dokładnie potrzebuje.Z góry thx
Back to top

LOCOLOCO
Poziom 23
Poziom 23

Post#28 08 Jul 2010 02:31   

Re: Przegrywanie kaset vhs na dvd.

Magnetowid najlepiej cyfrowy.
Nagrywarka dvd.
Kable
Płyty
Back to top

F1X
Poziom 12
Poziom 12

Post#29 08 Jul 2010 10:29   

Ja przegrywałem VHS na kompa (mpeg, avi, itp) używając karty telewizyjnej i magnetowidu. Puszczasz kabel koncentryczny (antenowy) z magnetowidu na wejście karty telewizyjnej i odpalasz program do odtwarzania telewizji który był ze sterownikami od tejże karty. Powinna być opcja nagrywania. Wybierasz rodzaj kompresji i nagrywasz. Jak masz plik video na kompie to już jesteś w domu. Teraz wypalasz sobie płytke DVD np. za pomocą znanego nero.

Nie uzyskasz w ten sposób extra jakości ale taką, że da sie na to patrzeć.
Back to top

Veritass
Poziom 2
Poziom 2

Post#30 Post from the author of the topic 08 Jul 2010 11:02   

Wielkie dzięki za informacje jeżeli jeszcze ktoś ma jakieś rady to będę wdzięczny

PS. Czy możesz mi polecić jakąś kartę telewizyjna a i czy to był poprostu zwykły magnetowid ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Jul 2010 11:02   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Przegrywanie kaset VHS na DVD.
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
[Kupię] Magnetowid VHS do archiwizacji starych kaset (1)
Problem z odtworzeniem nowych kaset VHS z USA (5)
przegrywanie kasety VHS na dysk twardy (11)
Przegrywanie kasety VHS do komputera (12)
Magnetowid COMBO - jak wyglada przegrywanie VHS na DVD (1)
Kabel doi starego odtwarzacza VHS (kaset video) (1)
Jaki sprzęt do przechwytywania obrazu z kaset VHS (5)
Przegrywanie z VHS na DVD - problem z obrazem (4)
Przegrywanie VHS -jaka nagrywarka DVD z HDD czy nagr VHS DVD (5)
Przegrywanie kaset VHS na DVD (2)

Page generation time: 0.226 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed