| Author |
koczis_ws Poziom 15

|
08 Jul 2010 09:26 Zmywarka Whirpool ADP 266 nie grzeje |
|
|
|
Witam,
Jest to dość stara zmywarka (ok. 15 lat) ale działała cały czas bardzo dobrze.
Niestety zaczęło się. Problem polega na tym, że niezależnie od programu programator zatrzymuje się w dwóch punktach: na poczętku programu po pobraniu wody i pastylki i potem na końcu płukania. Jak się przekręci pokrętło o jeden ząbek to idzie dalej.
Nie grzeje wody a cała reszta działa .
Na początku sprawdziłem termostaty i okazało się, że ten na 55 stopni jest cały czas zwarty. Zasymulowałem go wyłącznikiem ale nie dało to żadnej zmiany.
Grzałka i przekaźnik są ok. Sprawdziłem działanie odpinając przewody idące na cewkę przekaźnika od programatora i podpinając je bezpośrednio do prądu i jest ok.
Czy ktoś ma wiedzę na ten temat. Poszukuję również schematów tej zmywarki. Niestety wyszukiwarka nie pomogła.
Dane :
Zmywarka Whirpool silent turbo ADP 266 nr serwisowy: 85 42 266 02210
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Jul 2010 09:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sujka5 Poziom 19

|
09 Jul 2010 05:16 Re: Zmywarka Whirpool ADP 266 nie grzeje |
|
|
|
poszukaj tam jeszcze jakiegoś termostatu (z resetem) o ile się nie mylę to były tam 2 termostaty i jeden ogranicznik z resetem..
ps. te zmywarki się prawie w ogóle nie psuły
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Jul 2010 05:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koczis_ws Poziom 15

|
09 Jul 2010 05:37 Re: Zmywarka Whirpool ADP 266 nie grzeje |
|
|
|
W sumie są 3 termostaty na jednej płytce (40 , 55 , 65) i 1 z resetem, ale on jest wpięty szeregowo z grzałką a jak napisałem obwód grzałki od programatora poprzez przekażnik , grzałkę aż do zacisków zasilania są w porządku.
A tak przy okazji ten uszkodzony termostat zidentyfikowałem drogą dedukcji przez pomiar temperatury przełączania wszystkich trzech bo niestety w serwisie w/g oznaczeń na obudowie termostatu nie byli w stanie określić jaki to jest ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
koczis_ws Poziom 15

|
19 Jul 2010 09:41 Re: Zmywarka Whirpool ADP 266 nie grzeje |
|
|
|
Problem ze zmywarką niestety występuje nadal, ale z drobną zmianą. Po uruchomieniu programu nr 3 nagle okazało się, że grzałka grzeje :) . No ale niestety nawt po wymianie termostatu nadal blokuje się programator. I teraz mam pytanie.
Ponieważ podejrzewam uszkodzenie programatora to chciałbym się dowiedzieć jak on działa. A w szczególności jak przebiega proces odblokowania po osiągnięciu temperatury.
Może ktoś ma na zbyciu taki programator za przystępną cenę bo zakup nowego mija się z celem, lepiej kupić nową zmywarkę :(
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Trull Poziom 17

|
03 Aug 2010 00:27 Re: Zmywarka Whirpool ADP 266 nie grzeje |
|
|
|
Procedura pracy jest bardzo prosta po osiągnięciu zadanej temperatury termostat załącza silnik krokowy programatora i program "idzie" dalej. Możesz mieć upalone styki na programatorze ale w większości przypadków te programatory są naprawialne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Aug 2010 00:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
koczis_ws Poziom 15

|
03 Aug 2010 08:57 Re: Zmywarka Whirpool ADP 266 nie grzeje |
|
|
|
Hmmm .... ale w czasie oczekiwania na termostat cały czas słychać silniczek programatora ?
|
|
| Back to top |
|
 |