| Author |
grzegorz1b Poziom 6

|
10 Jul 2010 19:51 Ferguson 3018SE-antena, zasilacz-niedobór prądu |
|
|
|
Witam.
Właśnie odratowałem Ferguson 3018 SE jtagiem. Posiada oryginalny soft.
Po tej operacji przystąpiłem do montażu anteny. Po zamontowaniu włączyłem dekoder i ściemnił się prawie całkiem wyświetlacz po ok 5 sek. zaczął się mrugać i coś piszczeć w środku.
Sprawdzałem kabel antenowy przy pomocy żarówki i prostownika czy obwód nie jest przerwany i czy konwerter zewnętrzny przy czaszy jest sprawny i wszystko jest ok.
Wyjąłem końcówkę od anteny dochodzącą do dekodera czy zewnętrzne druciki nie stykają się z głównym przewodem w izolacji sprawdzałem czy kabel jest przerwany gdzieś ale też wszystko ok. Próbowałem zmierzyć też opór na konwerterze wewnętrznym w dekoderze i wyszło mi 10 kΩ a napięcie 0.7V. Zastanawiam się co mogło się stać. Może konwerter jest niesprawny?
|
|
| Back to top |
|
 |
prosiak_wej Poziom 19

|
10 Jul 2010 20:15 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
A może elektrolity w zasilaczu są już suche... Jak nie mają swojej pojemności, to zasilacz nie ma swojej wydajności. Stąd ściemnienie wyświetlacza i piszczenie (z przetwornicy zasilacza). Wymień kondensatory po stronie wtórnej na wyjściach napięć do płyty głównej. Jak kondensator po stronie pierwotnej jest napuchnięty, też go wymień. Kondensatory mogą być o większej pojemności, nie zaszkodzi niczemu to (ale w granicach rozsądku ;))
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorz1b Poziom 6

|
10 Jul 2010 20:38 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
| prosiak_wej wrote: |
| A może elektrolity w zasilaczu są już suche... Jak nie mają swojej pojemności, to zasilacz nie ma swojej wydajności. Stąd ściemnienie wyświetlacza i piszczenie (z przetwornicy zasilacza). Wymień kondensatory po stronie wtórnej na wyjściach napięć do płyty głównej. Jak kondensator po stronie pierwotnej jest napuchnięty, też go wymień. Kondensatory mogą być o większej pojemności, nie zaszkodzi niczemu to (ale w granicach rozsądku ;)) |
Sprawdzałem czy kondensatory są napuchnięte ale wyglądają na normalne. Zrobiłem coś w stylu zmęczenia zasilacza (tj. procedura wielokrotnego włączania i wyłączania urządzenia i całkowitego rozładowania kondensatorów) i kondensatory wróciły do normalnej pracy a wyświetlacz pracuje normalnie. Dekoder jednak nie odbiera sygnału z satelity.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jul 2010 20:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
prosiak_wej Poziom 19

|
10 Jul 2010 21:55 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
Wtórne nie muszą być napuchnięte, żeby były uszkodzone. Często się spotykam z wyschniętymi kondensatorami po wtórnej stronie zasilacza, zwłaszcza w dekoderach, które bądź co bądź, dość mocno się grzeją. Masz ich tam 3 czy 4 - wymień. Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi, a koszt nie jest wysoki.
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorz1b Poziom 6

|
10 Jul 2010 22:18 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
| prosiak_wej wrote: |
| Wtórne nie muszą być napuchnięte, żeby były uszkodzone. Często się spotykam z wyschniętymi kondensatorami po wtórnej stronie zasilacza, zwłaszcza w dekoderach, które bądź co bądź, dość mocno się grzeją. Masz ich tam 3 czy 4 - wymień. Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi, a koszt nie jest wysoki. |
Chodzi o te kondensatory co są przy wtyczce [30V, 23V, 12V, 7V, 3.3V GND] ? Bezpośredniio przy niej są kondensatory 10µF 50V, 100µF 16V, 470µF 10V. Jak wspomniałem działa już normalnie wyświetlacz i nic nie piszczy tylko urządzenie nie odbiera sygnału z anteny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jul 2010 22:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
telesat1 Poziom 23

|
10 Jul 2010 23:23 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
Dokładnie to trzeba czytać od początku.
Co ma lista do uszkodzonego dekodera?
Proszę stosować się do regulaminu p.15.
|
|
| Back to top |
|
 |
kajron Poziom 19

|
10 Jul 2010 23:32 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
Skoro uważa kolega że to nie może być przyczyna braku odbioru proszę wywalić i może autor posu napisze jakie ma napięcia na lnb zależnie od polaryzacji
|
|
| Back to top |
|
 |
LeDy Poziom 25

|
11 Jul 2010 10:08 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
| grzegorz1b wrote: |
Po tej operacji przystąpiłem do montażu anteny. |
Ustawiłeś antenę bo chyba nie? Spr. w menu tunera ustawienia. Co ma czyjaś lista i porty do odbioru jak ma pojedynczy konwerter?
| kajron wrote: |
| może autor posu napisze jakie ma napięcia na lnb zależnie od polaryzacji |
Po tym nie wygląda aby miał miernik:
| Quote: |
| Sprawdzałem kabel antenowy przy pomocy żarówki i prostownika |
O wgraniu czyjejś listy też nie pisał.
|
|
| Back to top |
|
 |
dzac4 Poziom 23

|
11 Jul 2010 10:12 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
| kajron wrote: |
| Skoro uważa kolega że to nie może być przyczyna braku odbioru proszę wywalić i może autor posu napisze jakie ma napięcia na lnb zależnie od polaryzacji |
Lista jeżeli jest nie aktualna to wiadomo że czegoś brak.
Ogólnie z pojedynczym konwerterem co ma lista do odbioru?
A napięcie już napisał jakie ma.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jul 2010 10:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
LeDy Poziom 25

|
11 Jul 2010 10:17 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
| dzac4 wrote: |
A napięcie już napisał jakie ma.:D |
Masz na myśli to?
" Próbowałem zmierzyć też opór na konwerterze wewnętrznym w dekoderze i wyszło mi 10 kΩ a napięcie 0.7V."
|
|
| Back to top |
|
 |
dzac4 Poziom 23

|
11 Jul 2010 10:21 Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior |
|
|
|
| LeDy wrote: |
| dzac4 wrote: |
A napięcie już napisał jakie ma.:D |
Masz na myśli to?
" Próbowałem zmierzyć też opór na konwerterze wewnętrznym w dekoderze i wyszło mi 10 kΩ a napięcie 0.7V." |
Nic więcej nie opisywał to może mu się coś udało zmierzyć.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorz1b Poziom 6

|
11 Jul 2010 19:46 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
Przy badaniu napięcia LNB wszystko gra są napięcia ok.13V i 18V przy zmianie polaryzacji. Konfiguracja w sofcie wszystkie ustawienia nie działały przywróciłem ustawienia fabryczne i przywróciła się oryginalna lista. Posiadam konwerter twin(podwójny)zez soft obsługuje diseq 1.2. Nie wiem czy mam wgrać nową listę. Soft jest z 2007r. telstar (oryginalny). Pisałem wcześniej że prąd przepływa w antenie bo sprawdzałem prostownikiem (obwód nie jest przerwany). Oporu nie udało mi się zmierzyć bo słaba bateria w mierniku
|
|
| Back to top |
|
 |
dzac4 Poziom 23

|
11 Jul 2010 21:32 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
| grzegorz1b wrote: |
| Pisałem wcześniej że prąd przepływa w antenie bo sprawdzałem prostownikiem (obwód nie jest przerwany). Oporu nie udało mi się zmierzyć bo słaba bateria w mierniku |
Kolego prostownikiem to akumulator możesz ładować a nie na forum pisać takie bzdury!
A opór to masz ale.....
Opcja szukaj a jak za mało to są tacy co potrafią tylko z portfela trochę ubędzie!:D
|
|
| Back to top |
|
 |
kajron Poziom 19

|
11 Jul 2010 22:25 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
grzegorz1b wgraj na nowo soft af7z Link i listę np Link i zobacz na innej instalacji skoro na lnb masz prawidłowo jak napisałeś
| Przy badaniu napięcia LNB wszystko gra są napięcia ok.13V i 18V przy zmianie polaryzacji. |
bo to co robiłeś tym prostownikiem mogło uwalić konwerter
dzac4
Lista jeżeli jest nie aktualna to wiadomo że czegoś brak.
Ogólnie z pojedynczym konwerterem co ma lista do odbioru? |
aktualna czy nie mało istotne wszystkie częstotliwości sie nie pozmieniały i zapewne jakiś fta pali,a co do ustawienia portów w menu to raczej mają znaczenie do tego czy są jednakowo z zgraną listą a tym co ma użytkownik u siebie
A jeśli na sprawnej instalacji będzie źle tu znajdziesz schemat do dekoderka Link
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorz1b Poziom 6

|
12 Jul 2010 00:27 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
12V mogło uszkodzić konwerter? Prostownikiem badałem po tym jak już problem wystąpił. A i zauważyłem że stabilizator napięcia KA317 mocno się grzeje przy podłączeniu anteny a gdy jest odpięta jest zimny - to normalny objaw? Wgrywałem różne softy dvbxtreme, fixteam, freestailo, technocom i arion egypt ale to nie wina softu i konfiguracji oprogramowania bo problem występuje nadal. Sprawdzę jeszcze na sprawnej konfiguracji czy dekoder będzie działać, jeśli tak to sprawdzę konwerter u siebie a jak nie to tak jak mówisz poszukam problemu w urządzeniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
LeDy Poziom 25

|
12 Jul 2010 09:12 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
Sprawdź najpierw innym tunerem czy ta twoja antena działa. Nigdzie jeszcze nie napisałeś, że ustawiłeś i odbierało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jul 2010 09:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorz1b Poziom 6

|
12 Jul 2010 14:59 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
Sprawdzałem dekoder na innej sprawnej instalacji antenowej u kolegi i tam również brak sygnału odbieranego u dekodera. Kolega podpiął u siebie tuner analogowy i odbiera kanały oraz nboxa i on również odbiera a mój nie. Podejrzewam że może to będzie problem z głowicą
|
|
| Back to top |
|
 |
grzegorz1b Poziom 6

|
18 Jul 2010 22:47 Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku |
|
|
|
Witam z powrotem. Porobiłem badania w zasilaczu. Gdyby mógł ktoś sprawdzić czy jest coś nie tak to będę wdzięczny.
Badając diody wyniki otrzymałem takie jak na obrazku, gdy wylutowałem diody d923 i d924 w celu sprawdzenia to pokazywały mi na wejściu zaporowym 1 a na przewodzenia normalnie tj powyżej 600 przy teście diody, natomiast przylutowane tak jak na rysunku więc nie wiem co jest przyczyną.
Przy diodzie zenera 925 pokazał mi prąd zaporowy a przy innych 1 nie wiem która opcja jest właściwa natomiast przy prostowniczych 1 w zaporowym. Zasilacz AR-361 v.1.1 posłużyłem się schematem od v.1.2 w nawiasach przy oporach podałem wartości r ze schematu natomiast u mnie jest to co przed nawiasem.
Przy AC natomiast w nawiasie są wartości wskazane podczas pomiaru, wydaje mi się że powinno być 0 jak w pozostałych przypadkach.Nie badałem przy DC w diodach D905,906,908 bo nie wiem czy nie uszkodziłoby miernika.
Macie jakiś pomysł?
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur k. Poziom 26

|
18 Jul 2010 23:15 Re: Ferguson 3018SE-antena, zasilacz-niedobór prądu |
|
|
|
Cóż, oprócz tego, że się mierzy to jeszcze trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie co się mierzy.
Regulamin p.8.1
Kosz
|
|
| Back to top |
|
 |