FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ferguson 3018SE-antena, zasilacz-niedobór prądu

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Ferguson 3018SE-antena, zasilacz-niedobór prądu
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 10 Jul 2010 19:51   

Witam.
Właśnie odratowałem Ferguson 3018 SE jtagiem. Posiada oryginalny soft.
Po tej operacji przystąpiłem do montażu anteny. Po zamontowaniu włączyłem dekoder i ściemnił się prawie całkiem wyświetlacz po ok 5 sek. zaczął się mrugać i coś piszczeć w środku.
Sprawdzałem kabel antenowy przy pomocy żarówki i prostownika czy obwód nie jest przerwany i czy konwerter zewnętrzny przy czaszy jest sprawny i wszystko jest ok.

Wyjąłem końcówkę od anteny dochodzącą do dekodera czy zewnętrzne druciki nie stykają się z głównym przewodem w izolacji sprawdzałem czy kabel jest przerwany gdzieś ale też wszystko ok. Próbowałem zmierzyć też opór na konwerterze wewnętrznym w dekoderze i wyszło mi 10 kΩ a napięcie 0.7V. Zastanawiam się co mogło się stać. Może konwerter jest niesprawny?
Back to top

prosiak_wej
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 10 Jul 2010 20:15   

Re: Ferguson 3018SE-problem z anteną-niedobór prądu w odbior

A może elektrolity w zasilaczu są już suche... Jak nie mają swojej pojemności, to zasilacz nie ma swojej wydajności. Stąd ściemnienie wyświetlacza i piszczenie (z przetwornicy zasilacza). Wymień kondensatory po stronie wtórnej na wyjściach napięć do płyty głównej. Jak kondensator po stronie pierwotnej jest napuchnięty, też go wymień. Kondensatory mogą być o większej pojemności, nie zaszkodzi niczemu to (ale w granicach rozsądku ;))
Back to top

grzegorz1b
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 10 Jul 2010 20:38   

prosiak_wej wrote:
A może elektrolity w zasilaczu są już suche... Jak nie mają swojej pojemności, to zasilacz nie ma swojej wydajności. Stąd ściemnienie wyświetlacza i piszczenie (z przetwornicy zasilacza). Wymień kondensatory po stronie wtórnej na wyjściach napięć do płyty głównej. Jak kondensator po stronie pierwotnej jest napuchnięty, też go wymień. Kondensatory mogą być o większej pojemności, nie zaszkodzi niczemu to (ale w granicach rozsądku ;))

Sprawdzałem czy kondensatory są napuchnięte ale wyglądają na normalne. Zrobiłem coś w stylu zmęczenia zasilacza (tj. procedura wielokrotnego włączania i wyłączania urządzenia i całkowitego rozładowania kondensatorów) i kondensatory wróciły do normalnej pracy a wyświetlacz pracuje normalnie. Dekoder jednak nie odbiera sygnału z satelity.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Jul 2010 20:38   

Back to top

prosiak_wej
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 10 Jul 2010 21:55   

Wtórne nie muszą być napuchnięte, żeby były uszkodzone. Często się spotykam z wyschniętymi kondensatorami po wtórnej stronie zasilacza, zwłaszcza w dekoderach, które bądź co bądź, dość mocno się grzeją. Masz ich tam 3 czy 4 - wymień. Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi, a koszt nie jest wysoki.
Back to top

grzegorz1b
Poziom 6
Poziom 6

Post#5 Post from the author of the topic 10 Jul 2010 22:18   

prosiak_wej wrote:
Wtórne nie muszą być napuchnięte, żeby były uszkodzone. Często się spotykam z wyschniętymi kondensatorami po wtórnej stronie zasilacza, zwłaszcza w dekoderach, które bądź co bądź, dość mocno się grzeją. Masz ich tam 3 czy 4 - wymień. Jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi, a koszt nie jest wysoki.

Chodzi o te kondensatory co są przy wtyczce [30V, 23V, 12V, 7V, 3.3V GND] ? Bezpośredniio przy niej są kondensatory 10µF 50V, 100µF 16V, 470µF 10V. Jak wspomniałem działa już normalnie wyświetlacz i nic nie piszczy tylko urządzenie nie odbiera sygnału z anteny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Jul 2010 22:18   

Back to top

telesat1
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 10 Jul 2010 23:23   

Dokładnie to trzeba czytać od początku.
Co ma lista do uszkodzonego dekodera?
Proszę stosować się do regulaminu p.15.
Back to top

kajron
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 10 Jul 2010 23:32   

Skoro uważa kolega że to nie może być przyczyna braku odbioru proszę wywalić i może autor posu napisze jakie ma napięcia na lnb zależnie od polaryzacji
Back to top

LeDy
Poziom 25
Poziom 25

Post#8 11 Jul 2010 10:08   

grzegorz1b wrote:

Po tej operacji przystąpiłem do montażu anteny.

Ustawiłeś antenę bo chyba nie? Spr. w menu tunera ustawienia. Co ma czyjaś lista i porty do odbioru jak ma pojedynczy konwerter?

kajron wrote:
może autor posu napisze jakie ma napięcia na lnb zależnie od polaryzacji
Po tym nie wygląda aby miał miernik:
Quote:
Sprawdzałem kabel antenowy przy pomocy żarówki i prostownika

O wgraniu czyjejś listy też nie pisał.
Back to top

dzac4
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 11 Jul 2010 10:12   

kajron wrote:
Skoro uważa kolega że to nie może być przyczyna braku odbioru proszę wywalić i może autor posu napisze jakie ma napięcia na lnb zależnie od polaryzacji

Lista jeżeli jest nie aktualna to wiadomo że czegoś brak.
Ogólnie z pojedynczym konwerterem co ma lista do odbioru?
A napięcie już napisał jakie ma.:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 11 Jul 2010 10:12   

Back to top

LeDy
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 11 Jul 2010 10:17   

dzac4 wrote:

Masz na myśli to?
" Próbowałem zmierzyć też opór na konwerterze wewnętrznym w dekoderze i wyszło mi 10 kΩ a napięcie 0.7V."
Back to top

dzac4
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 11 Jul 2010 10:21   

LeDy wrote:
dzac4 wrote:

Masz na myśli to?
" Próbowałem zmierzyć też opór na konwerterze wewnętrznym w dekoderze i wyszło mi 10 kΩ a napięcie 0.7V."

Nic więcej nie opisywał to może mu się coś udało zmierzyć.:D
Back to top

grzegorz1b
Poziom 6
Poziom 6

Post#12 Post from the author of the topic 11 Jul 2010 19:46   

Re: Ferguson 3018SE-antena-niedobór prądu w odbiorniku

Przy badaniu napięcia LNB wszystko gra są napięcia ok.13V i 18V przy zmianie polaryzacji. Konfiguracja w sofcie wszystkie ustawienia nie działały przywróciłem ustawienia fabryczne i przywróciła się oryginalna lista. Posiadam konwerter twin(podwójny)zez soft obsługuje diseq 1.2. Nie wiem czy mam wgrać nową listę. Soft jest z 2007r. telstar (oryginalny). Pisałem wcześniej że prąd przepływa w antenie bo sprawdzałem prostownikiem (obwód nie jest przerwany). Oporu nie udało mi się zmierzyć bo słaba bateria w mierniku
Back to top

dzac4
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 11 Jul 2010 21:32   

grzegorz1b wrote:
Pisałem wcześniej że prąd przepływa w antenie bo sprawdzałem prostownikiem (obwód nie jest przerwany). Oporu nie udało mi się zmierzyć bo słaba bateria w mierniku

Kolego prostownikiem to akumulator możesz ładować a nie na forum pisać takie bzdury!
A opór to masz ale.....
Opcja szukaj a jak za mało to są tacy co potrafią tylko z portfela trochę ubędzie!:D
Back to top

kajron
Poziom 19
Poziom 19

Post#14 11 Jul 2010 22:25   

grzegorz1b wgraj na nowo soft af7z Link i listę np Link i zobacz na innej instalacji skoro na lnb masz prawidłowo jak napisałeś
Quote:
Przy badaniu napięcia LNB wszystko gra są napięcia ok.13V i 18V przy zmianie polaryzacji.
bo to co robiłeś tym prostownikiem mogło uwalić konwerter
dzac4
Quote:
Lista jeżeli jest nie aktualna to wiadomo że czegoś brak.
Ogólnie z pojedynczym konwerterem co ma lista do odbioru?
aktualna czy nie mało istotne wszystkie częstotliwości sie nie pozmieniały i zapewne jakiś fta pali,a co do ustawienia portów w menu to raczej mają znaczenie do tego czy są jednakowo z zgraną listą a tym co ma użytkownik u siebie

A jeśli na sprawnej instalacji będzie źle tu znajdziesz schemat do dekoderka Link
Back to top

grzegorz1b
Poziom 6
Poziom 6

Post#15 Post from the author of the topic 12 Jul 2010 00:27   

12V mogło uszkodzić konwerter? Prostownikiem badałem po tym jak już problem wystąpił. A i zauważyłem że stabilizator napięcia KA317 mocno się grzeje przy podłączeniu anteny a gdy jest odpięta jest zimny - to normalny objaw? Wgrywałem różne softy dvbxtreme, fixteam, freestailo, technocom i arion egypt ale to nie wina softu i konfiguracji oprogramowania bo problem występuje nadal. Sprawdzę jeszcze na sprawnej konfiguracji czy dekoder będzie działać, jeśli tak to sprawdzę konwerter u siebie a jak nie to tak jak mówisz poszukam problemu w urządzeniu.
Back to top

LeDy
Poziom 25
Poziom 25

Post#16 12 Jul 2010 09:12   

Sprawdź najpierw innym tunerem czy ta twoja antena działa. Nigdzie jeszcze nie napisałeś, że ustawiłeś i odbierało.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 12 Jul 2010 09:12   

Back to top

grzegorz1b
Poziom 6
Poziom 6

Post#17 Post from the author of the topic 12 Jul 2010 14:59   

Sprawdzałem dekoder na innej sprawnej instalacji antenowej u kolegi i tam również brak sygnału odbieranego u dekodera. Kolega podpiął u siebie tuner analogowy i odbiera kanały oraz nboxa i on również odbiera a mój nie. Podejrzewam że może to będzie problem z głowicą
Back to top

grzegorz1b
Poziom 6
Poziom 6

Post#18 Post from the author of the topic 18 Jul 2010 22:47   

Witam z powrotem. Porobiłem badania w zasilaczu. Gdyby mógł ktoś sprawdzić czy jest coś nie tak to będę wdzięczny.

Badając diody wyniki otrzymałem takie jak na obrazku, gdy wylutowałem diody d923 i d924 w celu sprawdzenia to pokazywały mi na wejściu zaporowym 1 a na przewodzenia normalnie tj powyżej 600 przy teście diody, natomiast przylutowane tak jak na rysunku więc nie wiem co jest przyczyną.

Przy diodzie zenera 925 pokazał mi prąd zaporowy a przy innych 1 nie wiem która opcja jest właściwa natomiast przy prostowniczych 1 w zaporowym. Zasilacz AR-361 v.1.1 posłużyłem się schematem od v.1.2 w nawiasach przy oporach podałem wartości r ze schematu natomiast u mnie jest to co przed nawiasem.

Przy AC natomiast w nawiasie są wartości wskazane podczas pomiaru, wydaje mi się że powinno być 0 jak w pozostałych przypadkach.Nie badałem przy DC w diodach D905,906,908 bo nie wiem czy nie uszkodziłoby miernika.

Macie jakiś pomysł?
Back to top

Artur k.
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 18 Jul 2010 23:15   

Re: Ferguson 3018SE-antena, zasilacz-niedobór prądu

Cóż, oprócz tego, że się mierzy to jeszcze trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie co się mierzy.

Regulamin p.8.1
Kosz
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Ferguson 3018SE-antena, zasilacz-niedobór prądu
Page 1 of 1
Similar topics
Obliczanie zużycia. Zasilacz. Ile prądu naciągnie? (13)
Czym uzupełnić niedobór oleju w grzejniku olejowym? (8)

Page generation time: 0.391 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed