Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Agregat od lodówki/zamrazarki


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Agregat od lodówki/zamrazarki Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#1 12 Lip 2010 22:17  Autor tematu   

Agregat od lodówki/zamrazarki


Witam chciałem sie dowiedzieć

ile atm nabije agregat z lodówki
czy dało by sie nim malować??

oczywiscie po zamontowaniu odolejacza i reduktora

ii czy taki agregat w jakich granicach może otrzymywac powietrze

ile bedzie utrzymywał na manometrze w czasie malowania

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Małopolska
Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6717
Pomógł: 241
Ocena postów: 27
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#2 12 Lip 2010 22:25    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Dobre do aerografu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#3 13 Lip 2010 09:52  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


aa może tak coś konkretniej??

skoro z agregatu sie nie nadaje
to z czego to zrobić???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tpl
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 369
Pomógł: 32
Ocena postów: 8
tpl
Poziom 17
Post#4 13 Lip 2010 10:17    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Mam agregacik z lodówki połączony ze starą butlą samochodową od LPG 60l.
20 atm ładuje bez problemu, ale w czasie ok. 2godzin.
Bez dodatkowego zbiornika do malowania się nie nadaje, ze względu na małą wydajność.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kaziowichura
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: xxx
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 168
kaziowichura
Poziom 14
Post#5 13 Lip 2010 12:30    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


O ile zwykłe kompresory warsztatowe można by okreslić jako nisko ciśnieniowe ale o dużej wydajności to lodówkowe (i chłodnicze) są przeciwieństwem - tj. są w stanie wytworzyć wyskoie ciśnienie ale wydajność (l/m) jest relatywnie niska

praktyczne ciśnienie to tak 20 atm... w zasadzie da radę wiecej bo do ponad 35 atm, ale licz się wtedy ze spadkami obrotów - no i wogóle to mało praktyczne o ile nie wymagasz wysokiego ciśnienia

Takie agregaty są używane do budowy czegośco określa się mianem cichych kompresorów.

Przyjrzyj się ->Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

To tylko taki sam agregat plus oprzyrządowanie. Rzuć okiem na moce urządzeń i porównaj je ze swoim agregatem - będziesz miał jakotakie rozeznanie jesłi chodzi o wydajność

To co mi się w nich podoba to użebrowane obudowy (poprawiają oddawanie ciepła) i dostępność modeli w większych mocach. W polsce ciężko dostać takie np. 1kW agregaty chłodnicze/ od klimy... w stanach tego sprzętu jest na potęge więc nawet potężne kilku kW kompresory chodzą po przysłowiowe grosze

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#6 13 Lip 2010 17:15  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


moze coś jeszce


a moze jak by dac takie 2 agregaty od lodówki
i do tego butle mam 2 jedna 50l i 2 taka duza 150l:P
do tego reduktor i odolejacz wyłącznik cisnieniowy
zdało by to egzamin do lekkiego malowania pistoletem oczywiscie nie bede malował samochodu:P jakieś małe coś do podmalowania .. ii coś tam przedmuchac:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863
Pomógł: 401
Ocena postów: 10
Darrieus
Poziom 23
Post#7 13 Lip 2010 17:28    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


heeler11 napisał:
moze coś jeszce


a moze jak by dac takie 2 agregaty od lodówki
i do tego butle mam 2 jedna 50l i 2 taka duza 150l:P
do tego reduktor i odolejacz wyłącznik cisnieniowy
zdało by to egzamin do lekkiego malowania pistoletem oczywiscie nie bede malował samochodu:P jakieś małe coś do podmalowania .. ii coś tam przedmuchac:)


Za duże butle, nawet 2 agregaty będą to nabijać w nieskończoność.
Agregat nie nadaje się do malowania normalnym pistoletem i tyle.
Do przedmuchania wystarczy butla zrobiona z małej gaśnicy samochodowej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#8 13 Lip 2010 18:28  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


to co proponujecie??

tylko nie żeby iść do sklepu i kupić:P

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863
Pomógł: 401
Ocena postów: 10
Darrieus
Poziom 23
Post#9 13 Lip 2010 20:07    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Kupić używaną :D
Chyba że masz złom pod domem, stare silniki z motorów i silniki elektryczne to sobie zrób sprężarkę z "klocków lego".

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#10 13 Lip 2010 20:44  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


silnik mam :)
butle mam 150l
wyłacznik cisnieniowy tez mam
reduktora mi brakuje
ii

panowie jak zrobić sprężarkę chce to używać do malowania

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
kaziowichura
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: xxx
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 168
kaziowichura
Poziom 14
Post#11 14 Lip 2010 10:53    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Skorzystaj z tego linku co podalem i porównaj z wymaganiami pistoletów do malowania. Mnie nabija 10L do 7 bar w mniej niż 10 minut. żeby nabić 200L do 7bar potrzeba by 20 razy tyle czasu. Przy dwóch kompresorach 10 razy tyle czasu - tj. około 1.5 godziny.

Na siłe dało by radę ale musiałbyś robić długie przerwy. Nie wiem co rozumiesz przez malowanie małych elementów ?? równie dobrze możesz sobie zrobić na butli 50 L z jednym kompresorem i malować aeorgrafem :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tpl
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 369
Pomógł: 32
Ocena postów: 8
tpl
Poziom 17
Post#12 15 Lip 2010 01:15    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


:arrow: heeler11 gdybyś tutaj o to mnie poprosił miałbyś odpowiedź znacznie szybciej. Na "pocztę" wchodzę średnio 2 razy w tygodniu.
Wybacz, że tu odpowiem: Butla z LPG z oryginalnym wielozaworem starszego typu pozbawionym pływaka i rurki (tej sięgającej do dna) Rurki od wlewu i wylotu skrócone do 15 cm. w zasadzie nie ma znaczenia gdzie jest wlew, a gdzie wylew, w wielozaworze tylko pozostały elementy pozwalające zamknąć/zakręcić dolot i wylot.
Z agregatem połączone wężem wysokociśnieniowym na opaski . Po drodze jest trójnik do ciśnieniomierza. Taki układ ma wadę: Agregat nie wystartuje gdy na jego wylocie panuje ciśnienie większe niż 3 atm.
Czas potrzebny na naładowanie tej 60 litrowej butli do 10 atm to jakieś 60 min. i w takie upalne dni jak obecnie agregat się ugotuje (czyt. przegrzeje)


Spotkałem się z agregatem od lady chłodniczej znacznie wydajniejszym ale z trójfazowym zasianiem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
motyl22
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: brzesko
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 1301
Pomógł: 75
Ocena postów: 7
motyl22
Poziom 21
Post#13 15 Lip 2010 19:24    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Witam! Ja swego czasu zrobiłem taki kompresor z dwóch agregatów i dwóch butli z kolejek każda po 30L. 6 atmosfer pompuje ok 10minut. I to że się przegrzeje to chyba nie prawda bo mój kolega agregatem z lodówki natlenia staw i chodzi mu to po kilka godzin non stop.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kybernetes
Poziom 24
Poziom 24
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 5241
Pomógł: 413
Ocena postów: 96
kybernetes
Poziom 24
Post#14 15 Lip 2010 20:55    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Agregat się nie przegrzeje o ile nie będzie przekroczona jego moc znamionowa (co można wyliczyć). Twój pewnie tej mocy nie przekroczył.
Natomiast spotkałem się w internecie z modyfikacją agregatu zastosowanego do ciągłej pracy przy ciśnieniu ~18-20 bar. Mianowicie korpus został rozcięty a do wnętrza wstawiona wężownica chłodząca, przez którą przepuszczono wodę. Tak zmodyfikowany kompresor służył do zasilania malej instalacji przetwarzającej gaz ziemny w metanol (domowym sposobem, link pochodził z Ukrainy przedjuszczenkowskiej, kiedy ta miała jeszcze niemal darmowy gaz z Rosji).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kaziowichura
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: xxx
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 168
kaziowichura
Poziom 14
Post#15 16 Lip 2010 09:44    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Kompresor nagrzewa się w wyniku kompresji powietrza... im wyższe ciśnienie tym szybciej się nagrzewa


Link

To co tu widzisz to moje rozwiązanie które miało chłodzić kompresor... działa nieźle ale niestety gorzej w upalne dni. Zastanawiam się nad wersją chłodzoną wodą

Nie chciałbym tu łamać jakiś zasad ale dziś znalazłem to ->Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Myślę że nie warto kupować... Ale jeśli nowe chodzą po tyle to starsze mógłbyś zdobyć po znacznie lepszej cenie... jeśli chodzi o moc i wydajność to ten model z powodzeniem mógłby zastąpić ci typowy kompresor

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863
Pomógł: 401
Ocena postów: 10
Darrieus
Poziom 23
Post#16 16 Lip 2010 10:32    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Jak ktoś chce chłodzić agregat to nie trzeba go rozcinać, wystarczy zanurzyć jego spód na głębokość kilku cm w pojemniku z "czynnikiem chłodzącym". Wcześniej zabezpieczyć farbą odpowiednią do zastosowanego chłodziwa. (olej, woda, glikol..)
Będzie to działać o ile jest w agregacie odpowiedni poziom oleju.

Dmuchanie w agregat to trochę lipa, za mała powierzchnia oddawania ciepła, chyba żeby podoklejać radiatory.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#17 16 Lip 2010 11:11  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


aaa jak zrobic kompresor.. mam silnik coś typu od hydroforu mocy to on ma wystarczajaco:)

nie wiem jaka sprężarkę zastosować.. co poradzicie w miare tanio:P

ii butle mam 150 l:)

wyłacznik/włącznik cisnieniowy tez mam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#18 16 Lip 2010 11:36    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


heeler11 napisał:
nie wiem jaka sprężarkę zastosować.. co poradzicie w miare tanio:P\


Jedź na najbliższy złom i szukaj. Pisz jak coś znajdziesz, coś się poradzi.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#19 16 Lip 2010 11:52  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


ale jakiej spręzarki szukac??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#20 16 Lip 2010 12:39    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Napewno nie z lodówki. Jakiejkolwiek tłokowej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
kaziowichura
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: xxx
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 168
kaziowichura
Poziom 14
Post#21 16 Lip 2010 13:18    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Jeśli znajdziesz gdzieś działający agregat chłodniczy w dobrym stanie o mocy od ok 800-1000 W w wzwyż to kupuj. Gdybyś miał taki jak z tego mojego linka to miałbyś prawie idealny kompresor - cichy i wydajny zarazem. Jakbyś dorobił do tego chłodzenie to już miodzio.
Istotne tylko byś wiedział że sprzęt jest w dobrym stanie.

No i nie oszukujmy się - istotna jest kwestia ceny, ale to nie jest tak że ze zwykłymi kompresorami jest lepiej. Sprawdź na allegro tam często używany kilkudziesięcioletnie pordzewiałe kompresory z ursusa, stara itp. również osiągają ceny po 200 - 250 zł a stan jest nieraz opłakany.

Jeśli nie da rady zdobyć agregatu to zdobądź jakiś zwykły kompresor, wtedy też będziesz potrzebował silnika 3 fazowego, więc to nie jest tak że trójfazowe agregaty są w jakimś stopni gorsze. Przy większych mocach po prostu nie da rady inaczej

Cytat:
Jak ktoś chce chłodzić agregat to nie trzeba go rozcinać, wystarczy zanurzyć jego spód na głębokość kilku cm w pojemniku z "czynnikiem chłodzącym". Wcześniej zabezpieczyć farbą odpowiednią do zastosowanego chłodziwa. (olej, woda, glikol..)
Tak właśnie zamierzam zrobić. Co więcej cały kompresor jest hermetyczny - gdyby tylko uszczelnić to 3 pinowe złącze jakim trafia prąd do jego wnętrza mógłby on być całkowicie zanurzony w wodzie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#22 16 Lip 2010 14:17  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

jest to warte??

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kaziowichura
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: xxx
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 168
kaziowichura
Poziom 14
Post#23 16 Lip 2010 14:45    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Czy warte 40zl ? Pewnie. Jeśli faktycznie jest sprawne.

Nawet dziwie się że takie tanie znalazłeś bo sam bym sie na to może pokusił.
Zagadaj z gościem i spytaj ile by chciał za koło pasowe bo potem dorabiać to zawsze problem.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
heeler11
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Krosno
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 161
heeler11
Poziom 14
Post#24 16 Lip 2010 15:00  Autor tematu   

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


koło pasowe dodaje takie małe pisze w opisie aukcji ..

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kybernetes
Poziom 24
Poziom 24
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 5241
Pomógł: 413
Ocena postów: 96
kybernetes
Poziom 24
Post#25 16 Lip 2010 16:21    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


kaziowichura napisał:
Kompresor nagrzewa się w wyniku kompresji powietrza... im wyższe ciśnienie tym szybciej się nagrzewa


No, niestety, ale akurat te hermetyczne agregaty lodówkowe to się nagrzewają głównie od silnika, który nie jest przeznaczony do takiej pracy (ciągłej). Nie dają tam większego jak 200-250W.

W kwestii chłodzenia: nie polecam zanurzać toto w wodzie bo o nieszczęście nie trudno, już lepiej wywiercić dwa otwory, wlutować rurki i dorobić zewnętrzne chłodzenie z obiegiem oleju.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Darrieus
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 3863
Pomógł: 401
Ocena postów: 10
Darrieus
Poziom 23
Post#26 16 Lip 2010 19:08    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Konektor można zalać żywicą epoksydową. O malowaniu wspominałem z tego względu że często stare agregaty są pordzewiałe i różnie to może z nimi być.
Zanurzyć można w oleju transformatorowym, nie przewodzi prądu i idealnie odbiera ciepło, jest niepalny itd ;). Agregaty od zamrażarek z funkcją "frost" (-35st.) są przystosowane do pracy ciągłej, po włączeniu tej "funkcji" agregat zaiwania 24h/dobę.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Usunięty

Usunięty
Post#27 16 Lip 2010 19:39    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


kybernetes napisał:
No, niestety, ale akurat te hermetyczne agregaty lodówkowe to się nagrzewają głównie od silnika, który nie jest przeznaczony do takiej pracy (ciągłej). Nie dają tam większego jak 200-250W.


I tu się nie zgadzam bo nie jest problemem znalezienie producenta oferującego sprężarki hermetyczne z silnikiem o mocy 3.5kW.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kybernetes
Poziom 24
Poziom 24
Dołączył: 21 Maj 2006
Posty: 5241
Pomógł: 413
Ocena postów: 96
kybernetes
Poziom 24
Post#28 16 Lip 2010 21:30    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


kivors napisał:
I tu się nie zgadzam bo nie jest problemem znalezienie producenta oferującego sprężarki hermetyczne z silnikiem o mocy 3.5kW.

Oczywiście, ale przecież mowa była o urządzeniach "z odzysku" a konkretnie z lodówek domowych i zamrażarek, których cale góry można znaleźć na każdym miejscowym złomie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Janadamis
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 152
Janadamis
Poziom 14
Post#29 16 Lip 2010 21:48    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Ja też miałem taki problem z taką właśnie sprężarką przyczyną był zbyt mały otwór do beczki i dlatego się grzeje, teraz wogule ciepła nie jest;)
Sprawdź może coś przytkało otwór:)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kaziowichura
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: xxx
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 168
kaziowichura
Poziom 14
Post#30 17 Lip 2010 10:01    

Re: Agregat od lodówki/zamrazarki


Cytat:
Nie dają tam większego jak 200-250W
Dają, ale generalnie przy większych mocach stosowane są kompresory rotacyjne...
I sam silnik nie powodowałby takiego przegrzania... To kwestia ciepła powstałego w trakcie kompresji. Kiedy kompresor pracuje bez obciążenia to się praktycznie nie grzeje. Jeśli pracuje pod obciążeniem to się grzeje.

tu macie porównanie typowych tłokowych agregatów i rotacyjnych (facet je rozciął i omawia budowę)

Link


Tutaj animacja typowego kompresora tłokowego i lodówki. Warto zobaczyć.

Link



Cytat:
I tu się nie zgadzam bo nie jest problemem znalezienie producenta oferującego sprężarki hermetyczne z silnikiem o mocy 3.5kW.


W zasadzie to sam zapoznałem ludzi na amerykańskim forum z tematem kompresorów lodówkowych/chłodniczych. Wcześniej ich nie znali - co mnie nie dziwi bo kompresory warsztatowe są u nich dużo tańsze niż u nas więc mało komu opłaca się kombinować. Obecnie około 15-20 osób za moim przykładem takie zbudowało.

Tu macie przykład kompresora, który znajomy ze stanów kupił za 20$ z ebay ->Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

U nich są łatwo dostępne i przeważnie tanie bo tam prawie każdy ma klimę w domu więc stare agregaty są niemal tak dostępne jak u nas lodówkowe.

Cytat:
już lepiej wywiercić dwa otwory, wlutować rurki i dorobić zewnętrzne chłodzenie z obiegiem oleju.
No z tym mógłby być problem... Bo nie wiadomo czy przy wierceniu jakieś małe kawałki metalu nie oderwą się i nie wpadną do środka po to by potem zniszczyć jakiś element.

Dodatkowo, te rzeczy są smarowane rozbryzgowo i z tego co wiem mają określony poziom oleju jaki ma być w kompresorze. Trochę trzeba by się na kombinować by poziom był identyczny a jednocześnie by olej przepływał na zewnątrz

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Agregat od lodówki/zamrazarki 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Agregat z lodówki do chłodzenia akwarium (28)
Agregat od lodówki - problem gdy ciepły. (4)
agregat z lodówki. Jak dobrać się do środka ? (5)
Czy można wykorzystać agregat z lodówki do regulowania klimatem (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS