| Author |
the-parkour Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
Karaslisewo Poziom 4

|
12 Jul 2010 22:33 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Witam. Pracowałem na stacjach pace i nie narzekalem , ale i weller to bardzo dobra firma i ja bym bardziej proponował.
Dodano po 6 [sekundy]:
Witam. Pracowałem na stacjach pace i nie narzekalem , ale i weller to bardzo dobra firma i ja bym bardziej proponował.
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
13 Jul 2010 08:55 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
| Karaslisewo wrote: |
Dodano po 6 [sekundy]:
Witam. Pracowałem na stacjach pace i nie narzekalem , ale i weller to bardzo dobra firma i ja bym bardziej proponował. |
A jaki konkretnie model Wellera by pan proponował?
|
|
| Back to top |
|
 |
mpietras Poziom 13

|
13 Jul 2010 10:56 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Różnią się sposobem zadawania temperatury + "oszczędzaniem energii"
| Karaslisewo wrote: |
| Witam. Pracowałem na stacjach pace i nie narzekalem , ale i weller to bardzo dobra firma i ja bym bardziej proponował. |
Co przemawia za "bardziej" ?
U mnie w firmie są same Wellery a dla siebie kupiłem Solomon'a za 1/4 ceny Wellera i jestem równie zadowolony dlatego interesuje mnie dlaczego bardziej proponowałbyś Wellera.
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 18

|
13 Jul 2010 11:06 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Używam stacje PACE STE115 ST45 i ST25 od ponad 5lat i jestem bardzo zadowolony, przy wyborze pace przeważyło że tylko Pace ma w swojej ofercie grot typu minifala bardzo ułatwiający montaż wszelkiego rodzaju SMD. Weller też jest bardzo dobry, ale niestety groty do termopensety mają bardzo drogie bo są razem z grzałkami.
|
|
| Back to top |
|
 |
the-parkour Poziom 16

|
13 Jul 2010 11:27 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
| corben wrote: |
| Używam stacje PACE STE115 ST45 i ST25 od ponad 5lat i jestem bardzo zadowolony, przy wyborze pace przeważyło że tylko Pace ma w swojej ofercie grot typu minifala bardzo ułatwiający montaż wszelkiego rodzaju SMD. Weller też jest bardzo dobry, ale niestety groty do termopensety mają bardzo drogie bo są razem z grzałkami. |
Opłaca się dołożyć do ST50 czy ST25 wystarczy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jul 2010 11:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
rubens Poziom 23

|
13 Jul 2010 12:19 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
| przy wyborze pace przeważyło że tylko Pace ma w swojej ofercie grot typu minifala bardzo ułatwiający montaż wszelkiego rodzaju SMD. |
Aktualnie większość producentów ma takie groty.
F-ma np. kamyk - ma w swojej ofercie takie groty do różnych modeli i producentów.
Wracając do tematu - jeśli stacja zarobi na siebie - kup Pace.
Minus drogie groty.
Plus - Pace to Pace.
Jeśli stacja nie zarobi na siebie - kup Wellera, Solomon-a lub Xytronica.
|
|
| Back to top |
|
 |
rezasurmar Poziom 18

|
13 Jul 2010 14:19 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Jeżeli chodzi o różnice między ST50 a ST25 to jedyne co się przydaje w ST50 to automatyczne usypianie lutownicy, które można ustawić wg własnych upodobań. Stabilnośc temperatury jest w obu taka sama, a ST25 jest dużo tańsza. ST50 przydaje się bardziej do rączki typu termopenseta, bo można ustawić offset temperatury odpowiedni do grota.
|
|
| Back to top |
|
 |
kranzio Poziom 17

|
13 Jul 2010 15:55 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Z tych dwóch stacji co podałeś, to wybrałbym model ST50. Osobiście pracuję z modelem ST30 i jak dotąd się nie zawiodłem. Także jak najbardziej polecam Pace, bo na stacjach Wellera się zawiodłem.
|
|
| Back to top |
|
 |
amator2 Poziom 15

|
14 Jul 2010 07:53 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Witam
Używam stacji Pace TW-100 oraz HW100 z rączkami TD-100 i MT-100 od kilku lat. Jest to dobry sprzęt i nigdy mnie nie zawiódł. Wielkim plusem tego sprzętu, jest doskonały serwis we Włocławku, dostępność grotów, akcesorii. Jest to bardzo ważne, jeśli chcesz tym pracować na co dzień i bez przestojów.
Jednak jeśli szukasz stacji do ciągłej pracy i intensywnego korzystania to są inne ciekawe stacje w podobnej lub nieco wyższej cenie. Niestety, stacje PACE mają kilka wad, które są uciążliwe w czasie pracy. Rączka TD-100 parzy w rękę przy dłuższym używaniu. Stacja nie obniża temperatury grota, bezpośrednio po odłożeniu na podstawkę, tylko po upływie ustawionego w menu czasu i groty szybciej się zużywają i wymagają wcześniejszej wymiany. Wymiana grota wymaga użycia gumowej izolacji. Po obniżeniu temperatury przez timer, trzeba nacisnąć guzik, podnieść rączkę i odczekać 10 sekund na powrót do zadanej temperatury. Opcjonalna podstawka redukcji temperatury jest dodatkowo płatna. Dla porównania stacja JBC serii BD ma w porównywalnej cenie: wyświetlacz LCD, nienagrzewającą się rączkę, redukcję temperatury natychmiast po odłożeniu rączki na podstawkę, gotowość do lutowania od razu po wyjęciu rączki z podstawki, bez naciskania czegokolwiek ( czas nagrzewania 2 sekundy),wymianę grota bez użycia drugiej ręki. Po roku intensywnego używania, brak śladów zużycia na grocie, w przeciwieństwie do Pace. Jeszcze lepszy jest sprzęt firmy OKI-Metcal MX-5000, ale to już inna cena. Niestety JBC w TME nie jest dostępny od ręki, podobnie jak Metcal w Scanditronie. Ja kupiłem Pace i nie żałuję, ale dzisiaj używam JBC i Metcala. W sieci można znaleźć przykłady porównania możliwości tych stacji, również niezależne od producentów. Nawet na youtube jest kilka filmów.
Pozdrawiam
Sławek
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
performance-comparison_1209.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
5.39 MB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
^ToM^ Poziom 19

|
15 Jul 2010 12:48 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
[quote="rubens"]
Minus drogie groty.
Plus - Pace to Pace.
|
Za to bardzo trwałe, co rekompensuje cenę.
|
|
| Back to top |
|
 |
foldback Poziom 20

|
30 Jul 2010 11:53 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Najlepsza według mnie lutownica, na jakiej pracowałem to RX-802AS GOOT http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2393
Trwałe groty, duży wybór, szybko sie rozgrzewa i sprawnie działa stabilizacja temperatury.
Jednak cena konkretna . W domu obecnie mam PT937+ daje radę, ale tylko do amatorskiego lutowania od czasu do czasu.
Najgorsze jest, że rękojeść AOYUE po miesiącu dwóch używania po 8 godzin w serwisie robi się gorąca. I moc jest jakby mniejsza problemy z odlutowaniem większych elementów.
Lutownice Elvika mają znowu strasznie nietrwałe groty, 2 groty dziennie to przesada chyba, że Elvik 2 lata temu miał w swojej ofercie importowane groty z Chin.
Miał ktoś do czynienia z jakaś sensowną lutownicą w przedziale 300 – 400 zł z regulacją temp. którą można by używać profesjonalnie, aby rękojeść nie była bardziej rozgrzana od grota - taki tańszy odpowiednik goota?
|
|
| Back to top |
|
 |
^ToM^ Poziom 19

|
30 Jul 2010 12:55 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
| foldback wrote: |
Lutownice Elvika mają znowu strasznie nietrwałe groty, 2 groty dziennie to przesada chyba, że Elvik 2 lata temu miał w swojej ofercie importowane groty z Chin. |
To ja nie wiem co Ty miałeś za elwika. Sam w domu używam i groty są b. dobrej jakości. Przez lata zużył mi się tylko jeden mimo że lutownicę mam włączona czasami na wiele godzin. W pracy mieliśmy kilka elwików i grot starczał na conajmniej rok eksploatacji! Chyba że mówisz o lutownicy transformatorowej, bo w nich to rzeczywiście padają groty. Ale nawet zwykły z drutu wytrzyma dłużej niż dzień.
| foldback wrote: |
Miał ktoś do czynienia z jakaś sensowną lutownicą w przedziale 300 – 400 zł z regulacją temp. którą można by używać profesjonalnie, aby rękojeść nie była bardziej rozgrzana od grota - taki tańszy odpowiednik goota? |
Dobre są klasyczne Wellery TCP-50 z regulatorem opartym o efekt curie. Groty do nich są tanie i trwałe. Szczególnie jak się kupi oryginalne z tą grubą stopką. Ale nawet te podróby z cienką stopka też dają radę.
|
|
| Back to top |
|
 |
amator2 Poziom 15

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jul 2010 13:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
^ToM^ Poziom 19

|
30 Jul 2010 13:58 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
| amator2 wrote: |
Czy jednak taka klasyczna lutownica poradzi sobie dobrze z płytami, lutowanymi w technice bezołowiowej ?
|
Obecnie wszyscy producenci twierdzą, że ich lutownice nadają się do pracy w technice bezołowiowej. Więc problemu być nie powinno.
|
|
| Back to top |
|
 |
foldback Poziom 20

|
30 Jul 2010 14:05 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
W firmie, w której pracowałem mieli ok. 20 lutownic Elvik
http://elwik.com.pl/page.php?pid=44 z grotami GD-1. Płytki były lutowne spoiwem bezołowiowym – lutownice pracowały 8 godzin. Raz przyszłą dostawa grotów od firmy Elvik, które po założeniu paliły się ( temp lutownicy ok. 350 stopni!) zmieniały kolor na fioletowy i cyna już nie łapała. Czyszczenie, topniki nic nie pomagało. Owszem starych grotów używaliśmy z 2 miesiące i sporadycznie padały. Jednak oryginalne groty powinna cechować jakaś jakość. Więc prywatnie chciałbym uniknąć sytuacji zamawiania grotów na kilogramy.
Z lutownicami Wellera nie miałem do czynienia wiec na pewno warte rozważania.
Lutownice posiadające zintegrowany grot z grzałką mają same zalety poza ceną :/
|
|
| Back to top |
|
 |
epikur Poziom 9

|
30 Jul 2010 16:22 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Witaj,
Zdecydowanie polecam PACE a wszczegolnosci model ST50.
Wellery nie są złe ale nie są warte swojej ceny. Nie raz chciałem wellerem d*pnąć o ziemie. Weller daje dziadowską podstawkę pod rączke lutowniczą. Wiele razy ją wywróciłem bo zachaczyło o przewód. PACE natomiast daje masywną podstawkę a nie sterczącego kikuta na zgiętym drucie. Za takie grube pieniądze takie dziadostwo to jest poprostu wstyd.
Kolejna sprawa to popatrz na rączkę w modelu ST50. Odleglosc pomiędzy końcem grota i miejscem gdzie trzymasz łape jest 2-3cm krótsza niz u wellera. Niby nic ale: jak będziesz miał polutować procki smd a na biurku byś miał dwie stacje lutownicze wellera i PACE to po kilku prockach szybko wyczujesz różnice i wybierzesz PACE :-)
Nawet do głupich rezystorów smd te 2cm robi dużą różnice w komforcie.
Super sprawa z wymiennymi grotami u PACE. Wada to ze nie są tanie ale i tak warto. Niby pierdola latwosc wymiany grota a jednak wiele razy mi się przydało.
Raczka ta jest duzo wygodniejsza w trzymaniu niz wellera i pomimo małej odległości i gabarytów nie pali w rękę.
Bogatszy wybór grotów dla PACE. Weller też ma z tym że troche mniejszy i jak w firmie chcielismy doposarzyć wellera o szczypce to okazało sie że trzeba kupić całkiem inną stację. Co w konsekwencji dodatkowo ograniucza możliwości.
Tak więc jak już wydawać więcej pieniędzy to zdecydowanie PACE. A jeszcze lepiej model ST50 i kilka grotów.
U wellera natomiast bardziej cenię sobie stację do rozlutowywania niż u PACE'a ale to już całkiem inne pieniądze (ok 800GBP)
|
|
| Back to top |
|
 |
^ToM^ Poziom 19

|
30 Jul 2010 21:28 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
| epikur wrote: |
Witaj,
Zdecydowanie polecam PACE a wszczegolnosci model ST50.
Wellery nie są złe ale nie są warte swojej ceny. Nie raz chciałem wellerem d*pnąć o ziemie. Weller daje dziadowską podstawkę pod rączke lutowniczą. Wiele razy ją wywróciłem bo zachaczyło o przewód. PACE natomiast daje masywną podstawkę a nie sterczącego kikuta na zgiętym drucie. Za takie grube pieniądze takie dziadostwo to jest poprostu wstyd. |
Tylko że w PACE mocno nagrzewa się rączka natomiast w wellerze nie. Stąd PACE dla mnie nie stanowi wyznacznika jakości.
|
|
| Back to top |
|
 |
foldback Poziom 20

|
30 Jul 2010 22:11 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Czy naprawdę niema nic dobrego w niskiej cenie a lutownice Xytronic albo Salomon.
Pozostaje tylko przeforsować sprawdzonego Goota w firmie, chyba szkoda pieniędzy na eksperymenty i nerwy.
|
|
| Back to top |
|
 |
rubens Poziom 23

|
31 Jul 2010 07:15 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Foldback - używam na co dzień kilku modeli Xytronica - nie narzekam a nawet polecam.
Z prowadzonej dyskusji wynika jedno - Pace i Weller mają swoje wady i zalety.
Dla jednych coś jest wadą ,dla innych zaletą.
Jeśli takie "wielkie" marki mają tyle wad, to cóż można powiedzieć o Xytronic-u albo Salomonie.
Jak dla mnie stacje Xytronica w swojej klasie cenowej nie mają konkurencji.
Ale to przedział niższy.
na pewno deklasują Aouye, ZD itp.
Niedawno ktoś polecał stacje Quick.
Patrząc z boku - jeśli Twoje oczekiwania spełnia Goot - nie zastanawiaj się.
Dozbieraj kasy aby kupić raz a dobrze.
Każdy z nas ( ilu nas tu jest) ma określone preferencje, które nie zawsze muszą być zbieżne z Twoimi.
|
|
| Back to top |
|
 |
r2d2 Poziom 13

|
07 Aug 2010 19:57 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Pace jest dobry , wiadomo że każdy producent ma bardziej i mniej udane modele.
Sam używam Pace i Wellera od kilku lat. Nie jednokrotnie Pace pracował po 16h na dobę i nie mailem problemu.Używam modelu HW100 3 sztuki.
Przez kilka lat wymieniałem tylko groty , stacje pracują bezawaryjnie.
Proponuję kupować Pace w Farnelu bo maja lepsze ceny niż nasz dystrybutor i czekać nie trzeba na groty tygodniami.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Aug 2010 19:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Niuniek_84 Poziom 19

|
09 Sep 2010 10:05 Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie? |
|
|
|
Witam.
Polecam model z kolbami TD-100 i pochodne, gdzie element grzejny jest zintegrowany z grotem. To bardzo dobre rozwiązanie, praca na tych kolbach to czysta przyjemność :)
Czy będzie to model z pokrętłem, czy też ST-50 (taki używam w pracy) zapewniam że będzie kolega zadowolony. Przyznam że groty nie są tanie, ale grot minifala używam już drugi rok i dopiero zaczynam myśleć o wymianie.
Przy tych kolbach można kupić różne groty,na alledrogo są o połowę tańsze.
Prywatnie używam Goot RX852 i moim zdaniem jest jeszcze lepsza (duża moc 150W).
Osobiście odradzam modele kolbowe ST-25 ponieważ słabo grzeją, a precyzja jest mizerna.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |