FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie?
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 12 Jul 2010 22:02   

Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie?

Witam.

Przymierzam się do zakupu porządnej stacji lutowniczej. Moją uwagę zwróciły 2 stację firmy pace:
- http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=88
- http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=90

Czy ktoś miał z nimi kontakt? Czym się one różnią? Czy nie lepiej kupić stację Wellera?

Proszę o pomoc w wyborze.

Z góry dziękuje!
Back to top

Karaslisewo
Poziom 4
Poziom 4

Post#2 12 Jul 2010 22:33   

Re: Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie?

Witam. Pracowałem na stacjach pace i nie narzekalem , ale i weller to bardzo dobra firma i ja bym bardziej proponował.

Dodano po 6 [sekundy]:

Witam. Pracowałem na stacjach pace i nie narzekalem , ale i weller to bardzo dobra firma i ja bym bardziej proponował.
Back to top

the-parkour
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 13 Jul 2010 08:55   

Karaslisewo wrote:

Dodano po 6 [sekundy]:

A jaki konkretnie model Wellera by pan proponował?
Back to top

mpietras
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 13 Jul 2010 10:56   

Różnią się sposobem zadawania temperatury + "oszczędzaniem energii"

Karaslisewo wrote:

Co przemawia za "bardziej" ?

U mnie w firmie są same Wellery a dla siebie kupiłem Solomon'a za 1/4 ceny Wellera i jestem równie zadowolony dlatego interesuje mnie dlaczego bardziej proponowałbyś Wellera.
Back to top

rezasurmar
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 13 Jul 2010 11:06   

Używam stacje PACE STE115 ST45 i ST25 od ponad 5lat i jestem bardzo zadowolony, przy wyborze pace przeważyło że tylko Pace ma w swojej ofercie grot typu minifala bardzo ułatwiający montaż wszelkiego rodzaju SMD. Weller też jest bardzo dobry, ale niestety groty do termopensety mają bardzo drogie bo są razem z grzałkami.
Back to top

the-parkour
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 Post from the author of the topic 13 Jul 2010 11:27   

corben wrote:
Używam stacje PACE STE115 ST45 i ST25 od ponad 5lat i jestem bardzo zadowolony, przy wyborze pace przeważyło że tylko Pace ma w swojej ofercie grot typu minifala bardzo ułatwiający montaż wszelkiego rodzaju SMD. Weller też jest bardzo dobry, ale niestety groty do termopensety mają bardzo drogie bo są razem z grzałkami.

Opłaca się dołożyć do ST50 czy ST25 wystarczy?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 13 Jul 2010 11:27   

Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 13 Jul 2010 12:19   

corben wrote:
przy wyborze pace przeważyło że tylko Pace ma w swojej ofercie grot typu minifala bardzo ułatwiający montaż wszelkiego rodzaju SMD.

Aktualnie większość producentów ma takie groty.
F-ma np. kamyk - ma w swojej ofercie takie groty do różnych modeli i producentów.

Wracając do tematu - jeśli stacja zarobi na siebie - kup Pace.
Minus drogie groty.
Plus - Pace to Pace.

Jeśli stacja nie zarobi na siebie - kup Wellera, Solomon-a lub Xytronica.
Back to top

rezasurmar
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 13 Jul 2010 14:19   

Jeżeli chodzi o różnice między ST50 a ST25 to jedyne co się przydaje w ST50 to automatyczne usypianie lutownicy, które można ustawić wg własnych upodobań. Stabilnośc temperatury jest w obu taka sama, a ST25 jest dużo tańsza. ST50 przydaje się bardziej do rączki typu termopenseta, bo można ustawić offset temperatury odpowiedni do grota.
Back to top

kranzio
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 13 Jul 2010 15:55   

Z tych dwóch stacji co podałeś, to wybrałbym model ST50. Osobiście pracuję z modelem ST30 i jak dotąd się nie zawiodłem. Także jak najbardziej polecam Pace, bo na stacjach Wellera się zawiodłem.
Back to top

amator2
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 14 Jul 2010 07:53   

Witam
Używam stacji Pace TW-100 oraz HW100 z rączkami TD-100 i MT-100 od kilku lat. Jest to dobry sprzęt i nigdy mnie nie zawiódł. Wielkim plusem tego sprzętu, jest doskonały serwis we Włocławku, dostępność grotów, akcesorii. Jest to bardzo ważne, jeśli chcesz tym pracować na co dzień i bez przestojów.
Jednak jeśli szukasz stacji do ciągłej pracy i intensywnego korzystania to są inne ciekawe stacje w podobnej lub nieco wyższej cenie. Niestety, stacje PACE mają kilka wad, które są uciążliwe w czasie pracy. Rączka TD-100 parzy w rękę przy dłuższym używaniu. Stacja nie obniża temperatury grota, bezpośrednio po odłożeniu na podstawkę, tylko po upływie ustawionego w menu czasu i groty szybciej się zużywają i wymagają wcześniejszej wymiany. Wymiana grota wymaga użycia gumowej izolacji. Po obniżeniu temperatury przez timer, trzeba nacisnąć guzik, podnieść rączkę i odczekać 10 sekund na powrót do zadanej temperatury. Opcjonalna podstawka redukcji temperatury jest dodatkowo płatna. Dla porównania stacja JBC serii BD ma w porównywalnej cenie: wyświetlacz LCD, nienagrzewającą się rączkę, redukcję temperatury natychmiast po odłożeniu rączki na podstawkę, gotowość do lutowania od razu po wyjęciu rączki z podstawki, bez naciskania czegokolwiek ( czas nagrzewania 2 sekundy),wymianę grota bez użycia drugiej ręki. Po roku intensywnego używania, brak śladów zużycia na grocie, w przeciwieństwie do Pace. Jeszcze lepszy jest sprzęt firmy OKI-Metcal MX-5000, ale to już inna cena. Niestety JBC w TME nie jest dostępny od ręki, podobnie jak Metcal w Scanditronie. Ja kupiłem Pace i nie żałuję, ale dzisiaj używam JBC i Metcala. W sieci można znaleźć przykłady porównania możliwości tych stacji, również niezależne od producentów. Nawet na youtube jest kilka filmów.

Pozdrawiam
Sławek

performance-comparison_1209.pdf
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  performance-comparison_1209.pdf
 Contents:  
 Filesize:  5.39 MB
 Punkty:  0

Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 15 Jul 2010 12:48   

[quote="rubens"]
corben wrote:

Minus drogie groty.
Plus - Pace to Pace.

Za to bardzo trwałe, co rekompensuje cenę.
Back to top

foldback
Poziom 20
Poziom 20

Post#12 30 Jul 2010 11:53   

Najlepsza według mnie lutownica, na jakiej pracowałem to RX-802AS GOOT http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=2393
Trwałe groty, duży wybór, szybko sie rozgrzewa i sprawnie działa stabilizacja temperatury.
Jednak cena konkretna . W domu obecnie mam PT937+ daje radę, ale tylko do amatorskiego lutowania od czasu do czasu.
Najgorsze jest, że rękojeść AOYUE po miesiącu dwóch używania po 8 godzin w serwisie robi się gorąca. I moc jest jakby mniejsza problemy z odlutowaniem większych elementów.
Lutownice Elvika mają znowu strasznie nietrwałe groty, 2 groty dziennie to przesada chyba, że Elvik 2 lata temu miał w swojej ofercie importowane groty z Chin.
Miał ktoś do czynienia z jakaś sensowną lutownicą w przedziale 300 – 400 zł z regulacją temp. którą można by używać profesjonalnie, aby rękojeść nie była bardziej rozgrzana od grota - taki tańszy odpowiednik goota?
Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 30 Jul 2010 12:55   

foldback wrote:

Lutownice Elvika mają znowu strasznie nietrwałe groty, 2 groty dziennie to przesada chyba, że Elvik 2 lata temu miał w swojej ofercie importowane groty z Chin.

To ja nie wiem co Ty miałeś za elwika. Sam w domu używam i groty są b. dobrej jakości. Przez lata zużył mi się tylko jeden mimo że lutownicę mam włączona czasami na wiele godzin. W pracy mieliśmy kilka elwików i grot starczał na conajmniej rok eksploatacji! Chyba że mówisz o lutownicy transformatorowej, bo w nich to rzeczywiście padają groty. Ale nawet zwykły z drutu wytrzyma dłużej niż dzień.

foldback wrote:

Miał ktoś do czynienia z jakaś sensowną lutownicą w przedziale 300 – 400 zł z regulacją temp. którą można by używać profesjonalnie, aby rękojeść nie była bardziej rozgrzana od grota - taki tańszy odpowiednik goota?

Dobre są klasyczne Wellery TCP-50 z regulatorem opartym o efekt curie. Groty do nich są tanie i trwałe. Szczególnie jak się kupi oryginalne z tą grubą stopką. Ale nawet te podróby z cienką stopka też dają radę.
Back to top

amator2
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 30 Jul 2010 13:20   

Czy jednak taka klasyczna lutownica poradzi sobie dobrze z płytami, lutowanymi w technice bezołowiowej ?. Niestety przy tej technologii, lepiej sprawdzają się lutownice z grotami, zintegrowanymi z grzałkami. Praktycznie, każdy producent ma takie w ofercie. Takich płytek będzie coraz więcej. Warto pomyśleć o przyszłości. Elementy coraz mniejsze, ścieżki coraz cieńsze, nie można grzać ich w nieskończoność.

UPDATE:
Problem lutowania bezołowiowego jest doskonale wyjaśniony w artykułach marketingowych, dostępnych na stronie dystrybutora Pace firmy Renex z Włocławka:

http://www.renex.com.pl/download/artykuly/lutujemy_bezolowiowo_cz1_19.pdf
http://www.renex.com.pl/download/artykuly/lutujemy_bezolowiowo_cz2_20.pdf

Jest tam również więcej doskonałych artykułów na temat lutowania, które warto przeczytać :
http://www.renex.com.pl/pokaz_info.php?id=24

Pozdrawiam
Sławek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jul 2010 13:20   

Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 30 Jul 2010 13:58   

amator2 wrote:
Czy jednak taka klasyczna lutownica poradzi sobie dobrze z płytami, lutowanymi w technice bezołowiowej ?

Obecnie wszyscy producenci twierdzą, że ich lutownice nadają się do pracy w technice bezołowiowej. Więc problemu być nie powinno.
Back to top

foldback
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 30 Jul 2010 14:05   

W firmie, w której pracowałem mieli ok. 20 lutownic Elvik
http://elwik.com.pl/page.php?pid=44 z grotami GD-1. Płytki były lutowne spoiwem bezołowiowym – lutownice pracowały 8 godzin. Raz przyszłą dostawa grotów od firmy Elvik, które po założeniu paliły się ( temp lutownicy ok. 350 stopni!) zmieniały kolor na fioletowy i cyna już nie łapała. Czyszczenie, topniki nic nie pomagało. Owszem starych grotów używaliśmy z 2 miesiące i sporadycznie padały. Jednak oryginalne groty powinna cechować jakaś jakość. Więc prywatnie chciałbym uniknąć sytuacji zamawiania grotów na kilogramy.
Z lutownicami Wellera nie miałem do czynienia wiec na pewno warte rozważania.
Lutownice posiadające zintegrowany grot z grzałką mają same zalety poza ceną :/
Back to top

epikur
Poziom 9
Poziom 9

Post#17 30 Jul 2010 16:22   

Witaj,

Zdecydowanie polecam PACE a wszczegolnosci model ST50.
Wellery nie są złe ale nie są warte swojej ceny. Nie raz chciałem wellerem d*pnąć o ziemie. Weller daje dziadowską podstawkę pod rączke lutowniczą. Wiele razy ją wywróciłem bo zachaczyło o przewód. PACE natomiast daje masywną podstawkę a nie sterczącego kikuta na zgiętym drucie. Za takie grube pieniądze takie dziadostwo to jest poprostu wstyd.
Kolejna sprawa to popatrz na rączkę w modelu ST50. Odleglosc pomiędzy końcem grota i miejscem gdzie trzymasz łape jest 2-3cm krótsza niz u wellera. Niby nic ale: jak będziesz miał polutować procki smd a na biurku byś miał dwie stacje lutownicze wellera i PACE to po kilku prockach szybko wyczujesz różnice i wybierzesz PACE :-)
Nawet do głupich rezystorów smd te 2cm robi dużą różnice w komforcie.
Super sprawa z wymiennymi grotami u PACE. Wada to ze nie są tanie ale i tak warto. Niby pierdola latwosc wymiany grota a jednak wiele razy mi się przydało.
Raczka ta jest duzo wygodniejsza w trzymaniu niz wellera i pomimo małej odległości i gabarytów nie pali w rękę.
Bogatszy wybór grotów dla PACE. Weller też ma z tym że troche mniejszy i jak w firmie chcielismy doposarzyć wellera o szczypce to okazało sie że trzeba kupić całkiem inną stację. Co w konsekwencji dodatkowo ograniucza możliwości.

Tak więc jak już wydawać więcej pieniędzy to zdecydowanie PACE. A jeszcze lepiej model ST50 i kilka grotów.

U wellera natomiast bardziej cenię sobie stację do rozlutowywania niż u PACE'a ale to już całkiem inne pieniądze (ok 800GBP)
Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 30 Jul 2010 21:28   

epikur wrote:
Witaj,

Zdecydowanie polecam PACE a wszczegolnosci model ST50.
Wellery nie są złe ale nie są warte swojej ceny. Nie raz chciałem wellerem d*pnąć o ziemie. Weller daje dziadowską podstawkę pod rączke lutowniczą. Wiele razy ją wywróciłem bo zachaczyło o przewód. PACE natomiast daje masywną podstawkę a nie sterczącego kikuta na zgiętym drucie. Za takie grube pieniądze takie dziadostwo to jest poprostu wstyd.

Tylko że w PACE mocno nagrzewa się rączka natomiast w wellerze nie. Stąd PACE dla mnie nie stanowi wyznacznika jakości.
Back to top

foldback
Poziom 20
Poziom 20

Post#19 30 Jul 2010 22:11   

Czy naprawdę niema nic dobrego w niskiej cenie a lutownice Xytronic albo Salomon.
Pozostaje tylko przeforsować sprawdzonego Goota w firmie, chyba szkoda pieniędzy na eksperymenty i nerwy.
Back to top

rubens
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 31 Jul 2010 07:15   

Foldback - używam na co dzień kilku modeli Xytronica - nie narzekam a nawet polecam.
Z prowadzonej dyskusji wynika jedno - Pace i Weller mają swoje wady i zalety.
Dla jednych coś jest wadą ,dla innych zaletą.
Jeśli takie "wielkie" marki mają tyle wad, to cóż można powiedzieć o Xytronic-u albo Salomonie.

Jak dla mnie stacje Xytronica w swojej klasie cenowej nie mają konkurencji.
Ale to przedział niższy.
na pewno deklasują Aouye, ZD itp.
Niedawno ktoś polecał stacje Quick.

Patrząc z boku - jeśli Twoje oczekiwania spełnia Goot - nie zastanawiaj się.
Dozbieraj kasy aby kupić raz a dobrze.
Każdy z nas ( ilu nas tu jest) ma określone preferencje, które nie zawsze muszą być zbieżne z Twoimi.
Back to top

r2d2
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 07 Aug 2010 19:57   

Pace jest dobry , wiadomo że każdy producent ma bardziej i mniej udane modele.
Sam używam Pace i Wellera od kilku lat. Nie jednokrotnie Pace pracował po 16h na dobę i nie mailem problemu.Używam modelu HW100 3 sztuki.
Przez kilka lat wymieniałem tylko groty , stacje pracują bezawaryjnie.

Proponuję kupować Pace w Farnelu bo maja lepsze ceny niż nasz dystrybutor i czekać nie trzeba na groty tygodniami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Aug 2010 19:57   

Back to top

Niuniek_84
Poziom 19
Poziom 19

Post#22 09 Sep 2010 10:05   

Witam.

Polecam model z kolbami TD-100 i pochodne, gdzie element grzejny jest zintegrowany z grotem. To bardzo dobre rozwiązanie, praca na tych kolbach to czysta przyjemność :)

Czy będzie to model z pokrętłem, czy też ST-50 (taki używam w pracy) zapewniam że będzie kolega zadowolony. Przyznam że groty nie są tanie, ale grot minifala używam już drugi rok i dopiero zaczynam myśleć o wymianie.

Przy tych kolbach można kupić różne groty,na alledrogo są o połowę tańsze.
Prywatnie używam Goot RX852 i moim zdaniem jest jeszcze lepsza (duża moc 150W).

Osobiście odradzam modele kolbowe ST-25 ponieważ słabo grzeją, a precyzja jest mizerna.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> Stacje lutownicze Pace- co o nich sądzicie?
Page 1 of 1
Similar topics
Stacje lutownicze dla hobbysty. (6)
Stacje lutownicze Quick 202D i 203H (13)
Stacje lutownicze, lutownice - jaki model wybrać (25)
Oscyloskop - przystawka do PC. Co sądzicie o nich? (2)
Ruchome głowy COEF MP250 - co o nich sądzicie? (1)

Page generation time: 0.193 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed