Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#1 14 Jul 2010 09:49  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Witam mam takie pytanie związane z podłączeniem 1 internetu do 2 kompów PC i Laptop. Router podpinam pod PC bym miał neta w lapie .Mam internet radiówke u nas nazwa system x . Wczoraj konfigurowałem ten router także wykrywało mi połączenie w laptopie lecz nie było internetu. Potem sie dowiedziałem iż trzeba mieć 2 kable z końcówką taką jak od telefonu jeden to z modemu do routera drugi a LAN z z routera do komputera. ja przy karcie mam 1 wejście takie to okragle od internetu. A więc nie za bardzo czaje z tym kablem takim od telefonu bo jesli ja go wsadzę tam gdzie wan i podłącze do modemu to gdzie podłącze ten kabel co podpinam go pod LAN w routerze? Nie wiem czy dobrze myśle ale wydaje mi się że muszę iśc do dostawcy internetu by wymienił mi modem na inny

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 14 Jul 2010 10:44    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> Mam internet radiówke u nas nazwa system x

Jaki kabel do internetu idzie od dostawcy ?
Kabel komputerowy (RJ45) ?
Kabel koncentryczny (antenowy) ?

Te kabel albo wpinasz do złącza antenowego routera albo do portu WAN (RJ45).

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#3 14 Jul 2010 10:58  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Kabel koncentryczny (antenowy) to jest

Dodano po 4 [minuty]:

to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
apacen1
Level 16
Joined: 17 Sep 2007
Posts: 165
Helped: 12
apacen1
Level 16
Post#4 14 Jul 2010 11:27    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Hmm.
Ten AP pracuje tesz jako Client.Ale piszesz ze bezprzewodowo chciałbyś mieć laptopa.
Czyli Kabel RJ45 jaki idzie obecnie do kompa podpinamy do WR543 portu WAN.Po zalogowaniu się do tego urządzenia wpisujemy dane w porcie WAN jakie obecnie miałes na kompie od swojego dostawcy.
Komp, protokół TCP/IP ustawiamy na automatycznie.
Pozostałe kompy podłączamy kablem RJ45.

Helpful post? + 0
Back to top
witux
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Stalowa Wola
Joined: 03 Mar 2005
Posts: 5308
Helped: 373
Post rating: 38
witux
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#5 14 Jul 2010 11:33    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bialy693206 wrote:
Kabel koncentryczny (antenowy) to jest

Dodano po 4 [minuty]:

to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu


Do jakiego modemu? Napisz jaki kabel jest podłączony do komputera.

Helpful post? + +1
Back to top
apacen1
Level 16
Joined: 17 Sep 2007
Posts: 165
Helped: 12
apacen1
Level 16
Post#6 14 Jul 2010 12:39    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Myślę ze twój internet to jest na karcie WLan.Czyli praktycznie jest do wyrzucenia.Potrzebujesz AP Client.Wątpię żeby dostawca zamienił kartę na AP i to bez opłaty.
2.To urządzenie WR543 dokładnie nadaje się do odbioru internetu.Antenę od dostawcy przykręcasz i logujesz się do urządzenia.W nim ustawiasz funkcje Client i podmieniasz adres MAC jaki miałes na karcie WLan.
Ale jeśli sobie nie poradzisz to proponuje udać się do dostawcy internetu.
3.Do rosyłania internetu droga bezprzewodowa będziesz potrzebował jeszcze jedno takie urządzenie AP router WLan.

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#7 14 Jul 2010 13:02    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Quote:
3.Do rosyłania internetu droga bezprzewodowa będziesz potrzebował jeszcze jedno takie urządzenie AP router WLan.


wystarczy AP, jak będzie RouterWIFI to funkcja router będzie nieużywana.

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#8 14 Jul 2010 13:04  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


dokładnie mam karte Wlan WL-8310 tak własnie myslałem ze za mało wejśc jest coś

witux z anteny do modemy mam okrągły wkręcany

kolega właśnie też mam system x to samo co ja i normalnie mu chodzi nie wiem czemu mi tak się dzieje


wiem że to trudno wyczuć ale jak myslicie wymiana modemu ile może kosztować ?

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#9 14 Jul 2010 13:06    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu
....
> dokładnie mam karte Wlan WL-8310

ta karta wlan to jest to co nazywasz "modem" ?

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#10 14 Jul 2010 13:09  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
> to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu
....
> dokładnie mam karte Wlan WL-8310

ta karta wlan to jest to co nazywasz "modem" ?


tak

czyli co panowie konieczna będzie zmiana karty ?

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#11 14 Jul 2010 13:15    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Tym WR543g odbierzesz neta radiowego i podzielisz na porty LAN. Aby podłączyć laptopa bezprzewodowo zaopatrz się dodatkowo w _dowolny_ AP-ek lub routerWIFI.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#12 14 Jul 2010 13:18  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


aha czyli musze drugie urządzenie kupić
te routery w-f są strasznie drogie widzę

czyli zmiana karty nic nie da na AP?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#13 14 Jul 2010 13:24    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> czyli co panowie konieczna będzie zmiana karty ?

Ta WL-8310 to jest w stacjonarnym rozumiem, możesz tą karta odbierać neta z twojego APeka (tak jak laptop) lub jeśli możesz to podłacz PC-eta skrętka do routera WR5xx.

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#14 14 Jul 2010 13:27  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
> czyli co panowie konieczna będzie zmiana karty ?

Ta WL-8310 to jest w stacjonarnym rozumiem, możesz tą karta odbierać neta z twojego APeka (tak jak laptop) lub jeśli możesz to podłacz PC-eta skrętka do routera WR5xx.


tak do stacjonarnego w laptopie przez wfi odbieram
no mam podłączone

ale to działa chyba na takiej zasadzie jak chcę podłączyć kabel od neta do routera wtedy do kompa PC-ta daje antenke jak do PC-ta kabel z netem to do routera antenke ja to tak rozumiem

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#15 14 Jul 2010 13:44    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> tak do stacjonarnego w laptopie przez wfi odbieram
Jak w tej chwili odbierasz neta w laptopie po wifi to nie potrzebujesz dodatkowego AP, no chyba że chcesz te dwa PC-ty mieć po WIFI. Jeśli PC po kablu od routera to nie potrzebujesz AP. Ale jeżeli chcesz wymieniać pliki między PC a laptopem to potrzebujesz dodatkowego APeka (routerWIFI)

Quote:
ale to działa chyba na takiej zasadzie jak chcę podłączyć kabel od neta do routera wtedy do kompa PC-ta daje antenke jak do PC-ta kabel z netem to do routera antenke ja to tak rozumiem

nie rozumiem tego zdania

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#16 14 Jul 2010 13:48  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
> tak do stacjonarnego w laptopie przez wfi odbieram
Jak w tej chwili odbierasz neta w laptopie po wifi to nie potrzebujesz dodatkowego AP, no chyba że chcesz te dwa PC-ty mieć po WIFI. Jeśli PC po kablu od routera to nie potrzebujesz AP. Ale jeżeli chcesz wymieniać pliki między PC a laptopem to potrzebujesz dodatkowego APeka (routerWIFI)

Quote:
ale to działa chyba na takiej zasadzie jak chcę podłączyć kabel od neta do routera wtedy do kompa PC-ta daje antenke jak do PC-ta kabel z netem to do routera antenke ja to tak rozumiem

nie rozumiem tego zdania


dobra nie ważne tą kwestie rozumiem ale dobra co mam zrobić bym miał neta w laptopie

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#17 14 Jul 2010 13:54    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> co mam zrobić bym miał neta w laptopie

[antena-dostawcy] )) ((( [twoja-antena] ==koncentryk===[WR543]
[wr543](port LAN) ===RJ45 === PC1
[wr543](port LAN) ===RJ45 === PC2
[wr543](port LAN) ===RJ45 === (port LAN)[AP]
[AP] ))) ((( lap1, lap2, ...

port WAN w [wr543] pusty - nic tam nie wpinaj.

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#18 14 Jul 2010 14:01  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


hmm nie wiem czy dobrze rozumiem sorki ale ja informatykiem nie jestem i nie zbyt mam doświadczenie w tych sprawach

czyli tak

podłączam kabel od neta(czyli koncentryk) do routera
potem ten kabel RJ45( z koncówką taka jak do telefonu) do PC i router pod LAN

ale tego nie rozumiem [AP] ))) ((( lap1, lap2, ...

jak AP

edit.

aha on mi powinien się łączyć tak?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#19 14 Jul 2010 14:13    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> tego nie rozumiem [AP] ))) ((( lap1, lap2, ...

[AP] nadaje fale WIFI ")))" bezprzewodowo do laptopa1, laptopa2, ...

Dodano po 55 [sekundy]:

> RJ45( z koncówką taka jak do telefonu)

telefon ma końcówkę RJ11 (4 przewody), RJ45 to 8 przewodów

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#20 14 Jul 2010 14:16  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Zrobiłem jak mi kazałeś ale ogóle nie wyszukuje TP Link tej sieci

edit
w routerze mam 6 wejsc
na WAN na koncentryk i 4 wejścia na LAN i moge podłączyć ten kabel RJ45 w jakim chce z tych 4 wejść czy nie?

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#21 14 Jul 2010 14:26    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Podłacz neta do karty WIFI w PC
uruchomm CMD.exe wpisze
ipconfig /all
załącz wynik

LAN IP routera ustaw na 192.168.33.1
Ustaw Operation Mode w "AP Client Router"
W MAC Clone ustaw adresy karty WIFI (nie LAN) z komputera
W wireless klik [site survey] i wybierz twoją sieć i podłacz

Pokaż każdy ekran co robiełeś zmiany w routerze + pokaż Status.

Dodano po 40 [sekundy]:

> 4 wejścia na LAN i moge podłączyć ten kabel RJ45 w jakim chce z tych 4 wejść czy nie?

tak (WAN zostaw pusty jak pisałem)

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#22 14 Jul 2010 14:35  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
Podłacz neta do karty WIFI w PC
uruchomm CMD.exe wpisze
ipconfig /all
załącz wynik

LAN IP routera ustaw na 192.168.33.1
Ustaw Operation Mode w "AP Client Router"
W MAC Clone ustaw adresy karty WIFI (nie LAN) z komputera
W wireless klik [site survey] i wybierz twoją sieć i podłacz

Pokaż każdy ekran co robiełeś zmiany w routerze + pokaż Status.

Dodano po 40 [sekundy]:

> 4 wejścia na LAN i moge podłączyć ten kabel RJ45 w jakim chce z tych 4 wejść czy nie?

tak (WAN zostaw pusty jak pisałem)





edit.

a tutaj co

PPPoE
Dynamic IP
Static IP

?

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#23 14 Jul 2010 14:39    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


ipconfig miałeś dać przy podłączonym kablu konc do "modemu" ale pewnie mało ważne jak ustawisz LAN IP na routerze jak pisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

> a tutaj co

widzę że bez IPconfig sie nie objedzie,
podłącz kable konc do PC, odłącz kabel RJ45, podłącz internet i daj zrzut
ipconfig /all

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#24 14 Jul 2010 14:48  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
ipconfig miałeś dać przy podłączonym kablu konc do "modemu" ale pewnie mało ważne jak ustawisz LAN IP na routerze jak pisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

> a tutaj co

widzę że bez IPconfig sie nie objedzie,
podłącz kable konc do PC, odłącz kabel RJ45, podłącz internet i daj zrzut
ipconfig /all


ok



Dodano po 1 [minuty]:

tych 2 rzeczy nie rozumiem

W MAC Clone ustaw adresy karty WIFI (nie LAN) z komputera
W wireless klik [site survey] i wybierz twoją sieć i podłacz

w tym 1 to ja mam ustawiony automatycznie IP
jesli chodzi o site survey nie wykrywa mojej sieci

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#25 14 Jul 2010 14:57    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


załącz _wszystko_ co pokazuje "ipconfig /all"

Dodano po 1 [minuty]:

> jesli chodzi o site survey nie wykrywa mojej sieci

masz operation mode ustawiony AP Client Router ?

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#26 14 Jul 2010 15:01  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
załącz _wszystko_ co pokazuje "ipconfig /all"

Dodano po 1 [minuty]:

> jesli chodzi o site survey nie wykrywa mojej sieci

masz operation mode ustawiony AP Client Router ?


Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#27 14 Jul 2010 15:12    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


W WAN sekcji ustawiasz PPPoE i wpisujesz login/hasło od dostawcy co masz.

Czy nadal nie łączy z siecią dostawcy ? Załącz ustawienia: Operation Mode, Site Survey, Wireless.

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#28 14 Jul 2010 15:19  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
W WAN sekcji ustawiasz PPPoE i wpisujesz login/hasło od dostawcy co masz.

Czy nadal nie łączy z siecią dostawcy ? Załącz ustawienia: Operation Mode, Site Survey, Wireless.



własnie z tymi danymi mam pewien problem wpisuje te dany od dostawcy daje zapisz po zapisanie dodaje mi jakies cyfry/liczby do hasła moje hasło jest 6 literowe a tam po nacisnięciu zapisz jest 13


edit
screen
wykrywa mi siec lecz tylko mojego sąsiada

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21498
Helped: 2207
Post rating: 361
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#29 14 Jul 2010 15:33    

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> wykrywa mi siec lecz tylko mojego sąsiada
może dostawca nie rozgłasza SSID i trzeba parametry jego sieci wbić ręcznie ?

Podłacz kabel do modemu w komputerze i pokaż jakie sieci wykrywa

Helpful post? + 0
Back to top
bialy693206
Level 15
Joined: 20 Dec 2008
Posts: 204
bialy693206
Level 15
Post#30 14 Jul 2010 15:38  Topic author   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog wrote:
> wykrywa mi siec lecz tylko mojego sąsiada
może dostawca nie rozgłasza SSID i trzeba parametry jego sieci wbić ręcznie ?

Podłacz kabel do modemu w komputerze i pokaż jakie sieci wykrywa


o to ci chodziło ??



jesli chodzi ci z routera to żadnej sieci

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G

Router wifi konfiguracja TP-Link TL-WR543G i TP-Link TL-WR3 (11)
router tp-link WR543G konfiguracja (5)
Router/Ap Tp-link TL-WR543G - konfiguracja. (6)
Router Tp-link TL-WR543G - konfiguracja (14)
WR543G - Router tp link- konfiguracja (6)
Multimedia router TP-LINK TL-WR543G konfiguracja (6)
Router TP-LINK (TL-WR543G) - zła konfiguracja. (9)
Router TP-LINK (TL-WR543G) - zła konfiguracja. (6)
router tp link wr543g a multimedia konfiguracja (2)
Konfiguracja sieci bezprzewodowej, router TP-LINK TL-WR543G (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.126 seconds