Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G
Autor
Wiadomość
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#1 Post autora tematu 14 Lip 2010 09:49   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Witam mam takie pytanie związane z podłączeniem 1 internetu do 2 kompów PC i Laptop. Router podpinam pod PC bym miał neta w lapie .Mam internet radiówke u nas nazwa system x . Wczoraj konfigurowałem ten router także wykrywało mi połączenie w laptopie lecz nie było internetu. Potem sie dowiedziałem iż trzeba mieć 2 kable z końcówką taką jak od telefonu jeden to z modemu do routera drugi a LAN z z routera do komputera. ja przy karcie mam 1 wejście takie to okragle od internetu. A więc nie za bardzo czaje z tym kablem takim od telefonu bo jesli ja go wsadzę tam gdzie wan i podłącze do modemu to gdzie podłącze ten kabel co podpinam go pod LAN w routerze? Nie wiem czy dobrze myśle ale wydaje mi się że muszę iśc do dostawcy internetu by wymienił mi modem na inny
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#2 14 Lip 2010 10:44   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> Mam internet radiówke u nas nazwa system x

Jaki kabel do internetu idzie od dostawcy ?
Kabel komputerowy (RJ45) ?
Kabel koncentryczny (antenowy) ?

Te kabel albo wpinasz do złącza antenowego routera albo do portu WAN (RJ45).
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#3 Post autora tematu 14 Lip 2010 10:58   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Kabel koncentryczny (antenowy) to jest

Dodano po 4 [minuty]:

to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#4 14 Lip 2010 11:27   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Hmm.
Ten AP pracuje tesz jako Client.Ale piszesz ze bezprzewodowo chciałbyś mieć laptopa.
Czyli Kabel RJ45 jaki idzie obecnie do kompa podpinamy do WR543 portu WAN.Po zalogowaniu się do tego urządzenia wpisujemy dane w porcie WAN jakie obecnie miałes na kompie od swojego dostawcy.
Komp, protokół TCP/IP ustawiamy na automatycznie.
Pozostałe kompy podłączamy kablem RJ45.
Powrót do góry
   
witux
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5133
Miasto: Stalowa Wola

Post#5 14 Lip 2010 11:33   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bialy693206 napisał:
Kabel koncentryczny (antenowy) to jest

Dodano po 4 [minuty]:

to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu


Do jakiego modemu? Napisz jaki kabel jest podłączony do komputera.
Powrót do góry
   
apacen1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 17 Wrz 2007
Posty: 166

Post#6 14 Lip 2010 12:39   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Myślę ze twój internet to jest na karcie WLan.Czyli praktycznie jest do wyrzucenia.Potrzebujesz AP Client.Wątpię żeby dostawca zamienił kartę na AP i to bez opłaty.
2.To urządzenie WR543 dokładnie nadaje się do odbioru internetu.Antenę od dostawcy przykręcasz i logujesz się do urządzenia.W nim ustawiasz funkcje Client i podmieniasz adres MAC jaki miałes na karcie WLan.
Ale jeśli sobie nie poradzisz to proponuje udać się do dostawcy internetu.
3.Do rosyłania internetu droga bezprzewodowa będziesz potrzebował jeszcze jedno takie urządzenie AP router WLan.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2010 12:39   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#7 14 Lip 2010 13:02   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Cytat:
3.Do rosyłania internetu droga bezprzewodowa będziesz potrzebował jeszcze jedno takie urządzenie AP router WLan.


wystarczy AP, jak będzie RouterWIFI to funkcja router będzie nieużywana.
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#8 Post autora tematu 14 Lip 2010 13:04   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


dokładnie mam karte Wlan WL-8310 tak własnie myslałem ze za mało wejśc jest coś

witux z anteny do modemy mam okrągły wkręcany

kolega właśnie też mam system x to samo co ja i normalnie mu chodzi nie wiem czemu mi tak się dzieje


wiem że to trudno wyczuć ale jak myslicie wymiana modemu ile może kosztować ?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#9 14 Lip 2010 13:06   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu
....
> dokładnie mam karte Wlan WL-8310

ta karta wlan to jest to co nazywasz "modem" ?
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#10 Post autora tematu 14 Lip 2010 13:09   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
> to jest kabel z okrągłą końcówką wkręcany do modemu
....
> dokładnie mam karte Wlan WL-8310

ta karta wlan to jest to co nazywasz "modem" ?


tak

czyli co panowie konieczna będzie zmiana karty ?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#11 14 Lip 2010 13:15   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Tym WR543g odbierzesz neta radiowego i podzielisz na porty LAN. Aby podłączyć laptopa bezprzewodowo zaopatrz się dodatkowo w _dowolny_ AP-ek lub routerWIFI.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2010 13:15   





Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#12 Post autora tematu 14 Lip 2010 13:18   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


aha czyli musze drugie urządzenie kupić
te routery w-f są strasznie drogie widzę

czyli zmiana karty nic nie da na AP?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#13 14 Lip 2010 13:24   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> czyli co panowie konieczna będzie zmiana karty ?

Ta WL-8310 to jest w stacjonarnym rozumiem, możesz tą karta odbierać neta z twojego APeka (tak jak laptop) lub jeśli możesz to podłacz PC-eta skrętka do routera WR5xx.
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#14 Post autora tematu 14 Lip 2010 13:27   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
> czyli co panowie konieczna będzie zmiana karty ?

Ta WL-8310 to jest w stacjonarnym rozumiem, możesz tą karta odbierać neta z twojego APeka (tak jak laptop) lub jeśli możesz to podłacz PC-eta skrętka do routera WR5xx.


tak do stacjonarnego w laptopie przez wfi odbieram
no mam podłączone

ale to działa chyba na takiej zasadzie jak chcę podłączyć kabel od neta do routera wtedy do kompa PC-ta daje antenke jak do PC-ta kabel z netem to do routera antenke ja to tak rozumiem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2010 13:27   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#15 14 Lip 2010 13:44   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> tak do stacjonarnego w laptopie przez wfi odbieram
Jak w tej chwili odbierasz neta w laptopie po wifi to nie potrzebujesz dodatkowego AP, no chyba że chcesz te dwa PC-ty mieć po WIFI. Jeśli PC po kablu od routera to nie potrzebujesz AP. Ale jeżeli chcesz wymieniać pliki między PC a laptopem to potrzebujesz dodatkowego APeka (routerWIFI)

Cytat:
ale to działa chyba na takiej zasadzie jak chcę podłączyć kabel od neta do routera wtedy do kompa PC-ta daje antenke jak do PC-ta kabel z netem to do routera antenke ja to tak rozumiem

nie rozumiem tego zdania
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#16 Post autora tematu 14 Lip 2010 13:48   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
> tak do stacjonarnego w laptopie przez wfi odbieram
Jak w tej chwili odbierasz neta w laptopie po wifi to nie potrzebujesz dodatkowego AP, no chyba że chcesz te dwa PC-ty mieć po WIFI. Jeśli PC po kablu od routera to nie potrzebujesz AP. Ale jeżeli chcesz wymieniać pliki między PC a laptopem to potrzebujesz dodatkowego APeka (routerWIFI)

Cytat:
ale to działa chyba na takiej zasadzie jak chcę podłączyć kabel od neta do routera wtedy do kompa PC-ta daje antenke jak do PC-ta kabel z netem to do routera antenke ja to tak rozumiem

nie rozumiem tego zdania


dobra nie ważne tą kwestie rozumiem ale dobra co mam zrobić bym miał neta w laptopie
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#17 14 Lip 2010 13:54   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> co mam zrobić bym miał neta w laptopie

[antena-dostawcy] )) ((( [twoja-antena] ==koncentryk===[WR543]
[wr543](port LAN) ===RJ45 === PC1
[wr543](port LAN) ===RJ45 === PC2
[wr543](port LAN) ===RJ45 === (port LAN)[AP]
[AP] ))) ((( lap1, lap2, ...

port WAN w [wr543] pusty - nic tam nie wpinaj.
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#18 Post autora tematu 14 Lip 2010 14:01   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


hmm nie wiem czy dobrze rozumiem sorki ale ja informatykiem nie jestem i nie zbyt mam doświadczenie w tych sprawach

czyli tak

podłączam kabel od neta(czyli koncentryk) do routera
potem ten kabel RJ45( z koncówką taka jak do telefonu) do PC i router pod LAN

ale tego nie rozumiem [AP] ))) ((( lap1, lap2, ...

jak AP

edit.

aha on mi powinien się łączyć tak?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#19 14 Lip 2010 14:13   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> tego nie rozumiem [AP] ))) ((( lap1, lap2, ...

[AP] nadaje fale WIFI ")))" bezprzewodowo do laptopa1, laptopa2, ...

Dodano po 55 [sekundy]:

> RJ45( z koncówką taka jak do telefonu)

telefon ma końcówkę RJ11 (4 przewody), RJ45 to 8 przewodów
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#20 Post autora tematu 14 Lip 2010 14:16   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Zrobiłem jak mi kazałeś ale ogóle nie wyszukuje TP Link tej sieci

edit
w routerze mam 6 wejsc
na WAN na koncentryk i 4 wejścia na LAN i moge podłączyć ten kabel RJ45 w jakim chce z tych 4 wejść czy nie?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#21 14 Lip 2010 14:26   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


Podłacz neta do karty WIFI w PC
uruchomm CMD.exe wpisze
ipconfig /all
załącz wynik

LAN IP routera ustaw na 192.168.33.1
Ustaw Operation Mode w "AP Client Router"
W MAC Clone ustaw adresy karty WIFI (nie LAN) z komputera
W wireless klik [site survey] i wybierz twoją sieć i podłacz

Pokaż każdy ekran co robiełeś zmiany w routerze + pokaż Status.

Dodano po 40 [sekundy]:

> 4 wejścia na LAN i moge podłączyć ten kabel RJ45 w jakim chce z tych 4 wejść czy nie?

tak (WAN zostaw pusty jak pisałem)
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#22 Post autora tematu 14 Lip 2010 14:35   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
Podłacz neta do karty WIFI w PC
uruchomm CMD.exe wpisze
ipconfig /all
załącz wynik

LAN IP routera ustaw na 192.168.33.1
Ustaw Operation Mode w "AP Client Router"
W MAC Clone ustaw adresy karty WIFI (nie LAN) z komputera
W wireless klik [site survey] i wybierz twoją sieć i podłacz

Pokaż każdy ekran co robiełeś zmiany w routerze + pokaż Status.

Dodano po 40 [sekundy]:

> 4 wejścia na LAN i moge podłączyć ten kabel RJ45 w jakim chce z tych 4 wejść czy nie?

tak (WAN zostaw pusty jak pisałem)





edit.

a tutaj co

PPPoE
Dynamic IP
Static IP

?
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#23 14 Lip 2010 14:39   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


ipconfig miałeś dać przy podłączonym kablu konc do "modemu" ale pewnie mało ważne jak ustawisz LAN IP na routerze jak pisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

> a tutaj co

widzę że bez IPconfig sie nie objedzie,
podłącz kable konc do PC, odłącz kabel RJ45, podłącz internet i daj zrzut
ipconfig /all
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#24 Post autora tematu 14 Lip 2010 14:48   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
ipconfig miałeś dać przy podłączonym kablu konc do "modemu" ale pewnie mało ważne jak ustawisz LAN IP na routerze jak pisałem.

Dodano po 1 [minuty]:

> a tutaj co

widzę że bez IPconfig sie nie objedzie,
podłącz kable konc do PC, odłącz kabel RJ45, podłącz internet i daj zrzut
ipconfig /all


ok



Dodano po 1 [minuty]:

tych 2 rzeczy nie rozumiem

W MAC Clone ustaw adresy karty WIFI (nie LAN) z komputera
W wireless klik [site survey] i wybierz twoją sieć i podłacz

w tym 1 to ja mam ustawiony automatycznie IP
jesli chodzi o site survey nie wykrywa mojej sieci
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Lip 2010 14:48   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#25 14 Lip 2010 14:57   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


załącz _wszystko_ co pokazuje "ipconfig /all"

Dodano po 1 [minuty]:

> jesli chodzi o site survey nie wykrywa mojej sieci

masz operation mode ustawiony AP Client Router ?
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#26 Post autora tematu 14 Lip 2010 15:01   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
załącz _wszystko_ co pokazuje "ipconfig /all"

Dodano po 1 [minuty]:

> jesli chodzi o site survey nie wykrywa mojej sieci

masz operation mode ustawiony AP Client Router ?

Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#27 14 Lip 2010 15:12   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


W WAN sekcji ustawiasz PPPoE i wpisujesz login/hasło od dostawcy co masz.

Czy nadal nie łączy z siecią dostawcy ? Załącz ustawienia: Operation Mode, Site Survey, Wireless.
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#28 Post autora tematu 14 Lip 2010 15:19   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
W WAN sekcji ustawiasz PPPoE i wpisujesz login/hasło od dostawcy co masz.

Czy nadal nie łączy z siecią dostawcy ? Załącz ustawienia: Operation Mode, Site Survey, Wireless.



własnie z tymi danymi mam pewien problem wpisuje te dany od dostawcy daje zapisz po zapisanie dodaje mi jakies cyfry/liczby do hasła moje hasło jest 6 literowe a tam po nacisnięciu zapisz jest 13


edit
screen
wykrywa mi siec lecz tylko mojego sąsiada
Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18013
Miasto: Adort Kele

Post#29 14 Lip 2010 15:33   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


> wykrywa mi siec lecz tylko mojego sąsiada
może dostawca nie rozgłasza SSID i trzeba parametry jego sieci wbić ręcznie ?

Podłacz kabel do modemu w komputerze i pokaż jakie sieci wykrywa
Powrót do góry
   
bialy693206
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Gru 2008
Posty: 204

Post#30 Post autora tematu 14 Lip 2010 15:38   

Re: Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G


bogiebog napisał:
> wykrywa mi siec lecz tylko mojego sąsiada
może dostawca nie rozgłasza SSID i trzeba parametry jego sieci wbić ręcznie ?

Podłacz kabel do modemu w komputerze i pokaż jakie sieci wykrywa


o to ci chodziło ??



jesli chodzi ci z routera to żadnej sieci
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Konfiguracja - Router TP-LINK TL WR543G
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Router wifi konfiguracja TP-Link TL-WR543G i TP-Link TL-WR3 (11)
router tp-link WR543G konfiguracja (5)
Router/Ap Tp-link TL-WR543G - konfiguracja. (6)
Router Tp-link TL-WR543G - konfiguracja (14)
WR543G - Router tp link- konfiguracja (6)
Multimedia router TP-LINK TL-WR543G konfiguracja (6)
Router TP-LINK (TL-WR543G) - zła konfiguracja. (9)
Router TP-LINK (TL-WR543G) - zła konfiguracja. (6)
router tp link wr543g a multimedia konfiguracja (2)
Konfiguracja sieci bezprzewodowej, router TP-LINK TL-WR543G (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl temat RSS