| Author |
J_Bravo Poziom 21

|
22 Jul 2010 14:57 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
A propo alternatyw dla gg. Znalazłem GGlite. Fantastyczny program. posiada wtyczki gg, tlen i XMPP i zajmuje mi obecnie 7M pamięci. Wygląda spartańsku ale praktycznie nie obciąża systemu.... no i przede wszystkim można rozmawiać z numerami powyżej 17.000.000
http://gglite.com/
|
|
| Back to top |
|
 |
jozi88 Poziom 11

|
26 Jul 2010 21:49 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
coś o czym piszesz był konekt dawno temu
|
|
| Back to top |
|
 |
mlody_elektronik Poziom 21

|
28 Jul 2010 17:22 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
| DVDM14 wrote: |
| a nie używać takich prymitywnych protokołów jak GG. |
Protokół jak protokół, swoje zadanie spełnia - komunikacja jest zapewniona i to dla 90% ludzi wystarcza, jak ona się odbywa 99% ludzi nie interesuje...
A cóż jak Twój przedmówca J_bravo instalacja masakra, obsługa nie najlepsza a ręczne wpisywanie kontaktów - kpina, więc masz wybór albo korzystanie z w miarę dobrego klienta a lipnego (wg. Ciebie) protokołu, albo z prymitywnego klienta a dobrego protokołu...
Nie chcę tutaj wszczynać kłótni - tylko przypomnieć że każdy ma wybór, a nie wszystko złoto co się świeci, to tak jak Windows vs. Linux - każdy ma swoje wady i zalety, w pewnych dziedzinach Linux nie dogoni Windowsa ale też w drugą stronę...w innych Windows nie dogoni Linuxa...
|
|
| Back to top |
|
 |
DVDM14 Poziom 22

|
28 Jul 2010 17:39 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
| mlody_elektronik wrote: |
| DVDM14 wrote: |
| a nie używać takich prymitywnych protokołów jak GG. |
Protokół jak protokół, swoje zadanie spełnia - komunikacja jest zapewniona i to dla 90% ludzi wystarcza, jak ona się odbywa 99% ludzi nie interesuje...
A cóż jak Twój przedmówca J_bravo instalacja masakra, obsługa nie najlepsza a ręczne wpisywanie kontaktów - kpina, więc masz wybór albo korzystanie z w miarę dobrego klienta a lipnego (wg. Ciebie) protokołu, albo z prymitywnego klienta a dobrego protokołu... |
Generalnie Pandion to najgorszy klient Jabbera o jakim słyszałem, są o wiele lepsze (AQQ, PSI, WTW etc.) Doprawdy nie wiem co Urgon widzi w Pandion`ie. Generalnie inni klienci Jabbera mają lepsze dodawanie kontaktów Jabber, przykład:
Starczy wybrać sieć kontaktu i podać ID z oryginalnej sieci kontaktu (w tym przypadku numer ICQ) Do Urgona: nie czepiaj się że AQQ ma obsługę tych sieci wbudowaną, bo nie ma. Ma jedynie Jabbera i GG. To co widać powstaje po zarejestrowaniu się w transporcie Jabbera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jul 2010 17:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
28 Jul 2010 20:16 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
AVE...
Sposób podany przeze mnie służy do dodawania wielu kontaktów na raz. Pojedyncze kontakty dodaje się wybierając w Pandionie [Zadania] > [Dodaj kontakt]. O czym wspominałem wcześniej, o tutaj. Zamiast krytykować, to radzę sprawdzić. A dlaczego Pandion mi wystarcza? Bo jest banalnie prosty, nie ma dziesiątek różnych(często zbędnych) opcji i jest mały...
Ale o gustach się nie dyskutuje - ten temat służy do informowania o tym, że istnieją alternatywy dla protokołu GG. Mój poradnik z pierwszego postu miał na celu ułatwienie przejścia nowym użytkownikom z GG bez tracenia kontaktu z ludźmi jeszcze GG używającymi...
|
|
| Back to top |
|
 |
tacman Poziom 14

|
30 Jul 2010 03:34 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
To ja od siebie dodam, że Gajim jako jedyny lub do niedawna jedyny, nie mam jak tego w tej chwili sprawdzić, jest klientem w 100% zgodnym z XMPP.
Czy jest on wygodny itd. to jak kolega wyżej - o gustach się nie dyskutuje. Ja używam bo jest dla mnie najlepszy do tego co ma robić i działa bez większych problemów na Linux-ie i na Windows.
Do przejścia na XMPP z GG nawet nie przekonuję. Nie ma to moim zdaniem sensu ale o tym pisałem wcześniej.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
controlsys.pl Poziom 11

|
24 Sep 2010 16:17 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
Hm a czy ktoś słyszał o projekcie 'konnekt' ? Też bardzo ciekawy komunikator obsługuje wszystkie sieci ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
02 Nov 2010 18:56 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
Ja mam Mirande IM fakt w konfiguracji jest dosyć trudna jak na 1 raz ale poza tym to komunikator pod każdym względem idealny.
Każdy może go poskladać na inny sposób z innych wtyczek :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Nov 2010 18:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
02 Nov 2010 20:20 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
AVE...
To prawda z tą Mirandą. Niestety, czasem zachowuje się dość nieobliczalnie - ostatnią razą skasowała mi cały roster i wysypała system. Wina jednego z pluginów...
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
02 Nov 2010 20:26 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
To polecam instalacje "portable" w tedy nie integruje sie z systemem i jedyne co moze spowodować to zawias ;) Jedyną wkurzającą wadą jest to że czasami trzeba sobie samemu przewinąć okienko roznowy no ale wszystkiego mieć nie można
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
02 Nov 2010 22:27 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
AVE...
Próbowałem - ten sam plugin, przy czym nie wiadomo, który, powodował wysypkę Mirandy...
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
02 Nov 2010 23:29 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
Dla chętnych mogę udostępnić moją działającą skonfigurowaną mirkę.
Działa stabilnie i nie mam z nia żadnych problemów
Obiecana wersja Mirki
Komunikator jest w wersji bez instalacyjnej. Wystarczy skopiować i działa.
Za pierwszym uruchomieniem wpisujemy nazwę profilu w komunikatorze (dowolna).
Następnie wyskoczy nam okno "Accounts" klikamy na plus z listy wybieramy GG lub i inny protokół (jak ktoś używa jabbera).
Po dodaniu używanych wtyczek przystępujemy do ich konfiguracji
Klikamy ikonę Mirandy (pierwszy przycisk po lewej na górze) wchodzimy w opcje. Tam na liście odnajdujemy na liście po lewej "sieć" (pojawią się wszystkie dodane wtyczki) i uzupełniamy brakujące dane.
Potwierdzamy i cieszymy się działającym komunikatorem.
W skórkach dodałem skina bez ramek dzięki czemu można listę kontaktów na stałe przypiąć do jednej z krawędzi ekranu (przez przeciągnięcie listy na wybraną krawędz)
W razie błędnej konfiguracji konta wchodzimy w katalog komunikatora odnajdujemy folder profiles i po uprzednim zamknięciu komunikatora wywalamy jego zawartość. Odpalamy i konfigurujemy na nowo.
Jak już wszystko będzie bezproblemowo działać. Kopiujemy komunikator w docelowe miejsce (np na dysk c), dodajemy skrót do autostartu i zapominamy o spasionym GaduGadu
Funkcje
- pełna obsługa wszystkich numerów
- obsługa najnowszych emotikon
- ukrycie niepołączonych kontaktów
- wyłączony pasek przewijania (przewijanie scrollem) można go włączyć w opcjach
Całość wygląda tak:
| Filename: |
Miranda IM.rar |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
4.55 MB |
| Punkty: |
6.454 = 5.454 for transfer + 1.00 for the user (set automatically) |
|
|
| Back to top |
|
 |
Bojleros Poziom 12

|
15 Nov 2010 22:08 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
Witam!
XMPP nie zamyka się do windowsa i systemów z graficznym interfejsem użytkownika. Od dobrych kilku lat używam ekg2 i jestem zadowolony bo śmiga w konsoli lokalnej , zdalnej , pod X i w terminalu. Uruchomione na serwerze może sobie pracować na screenie a podłączyć się do tego można każdego urządzenia pozwalającego na ssh (putty).
PS. Polityka firmy odnośnie systemów otwartych to artystyczne tarcie chrzanu.
|
|
| Back to top |
|
 |
kkw Poziom 6

|
19 Nov 2010 00:44 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
Nie ma sensu namawiać ludzi do porzucania GG. Dwa protokoły to większa niezawodność. Nie wiadomo czy serwer na którym mamy konto xmpp nie padnie na wiele godzin.
Tutaj polecę multikomunikator WTW. Z zalet: jest lekki, bez reklam, xmpp wg standardów oraz refleks autora w nadążaniu za zmianami w protokole GG i Tlen.
Podobno działa także na Wine pod Linuksem.
Strona programu: http://wtw.k2t.eu/
Kiedyś używałem Mirandy, bardzo fajny komunikator. Jednak konfiguracja i nierzadki przestój w rozwoju wtyczek były mocno zniechęcające.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2010 00:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Olleo Poziom 16

|
23 Nov 2010 07:57 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
Używam od jakiegoś czasu Palringo na Symbianie (równolegle do Tlenu na stacjonarnym). Bezpośrednia komunikacja działa nienajgorzej, ale problem pojawia się przy offline'owych wiadomościach, szczególnie przy współpracy z tlenowymi kontaktami. Bywa, że wiadomości docierają dopiero po jakimś czasie i to skumulowane - nie wiem, czy czegoś aby nie gubi. Ktoś jeszcze stwierdził taki problem? Druga rzecz, to brak archiwum - przydałoby się.
|
|
| Back to top |
|
 |
Urgon Poziom 23

|
23 Nov 2010 10:08 Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów |
|
|
|
AVE...
Palringo miewa problemy z używaniem innych protokołów, GG nigdy mi nie chciało działać bezpośrednio, a Tlen działał czasami. Jak na razie, to XMPP przez Palringo działa znośnie, choć też czasem odbiera wiadomości offline z opóźnieniem(zdarzyło się to raz czy dwa). Były też drobne lagi przy wysyłaniu..
|
|
| Back to top |
|
 |