FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#31 22 Jul 2010 14:57   

Re: XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów

A propo alternatyw dla gg. Znalazłem GGlite. Fantastyczny program. posiada wtyczki gg, tlen i XMPP i zajmuje mi obecnie 7M pamięci. Wygląda spartańsku ale praktycznie nie obciąża systemu.... no i przede wszystkim można rozmawiać z numerami powyżej 17.000.000

http://gglite.com/
Back to top

jozi88
Poziom 11
Poziom 11

Post#32 26 Jul 2010 21:49   

coś o czym piszesz był konekt dawno temu
Back to top

mlody_elektronik
Poziom 21
Poziom 21

Post#33 28 Jul 2010 17:22   

DVDM14 wrote:
a nie używać takich prymitywnych protokołów jak GG.

Protokół jak protokół, swoje zadanie spełnia - komunikacja jest zapewniona i to dla 90% ludzi wystarcza, jak ona się odbywa 99% ludzi nie interesuje...

A cóż jak Twój przedmówca J_bravo instalacja masakra, obsługa nie najlepsza a ręczne wpisywanie kontaktów - kpina, więc masz wybór albo korzystanie z w miarę dobrego klienta a lipnego (wg. Ciebie) protokołu, albo z prymitywnego klienta a dobrego protokołu...

Nie chcę tutaj wszczynać kłótni - tylko przypomnieć że każdy ma wybór, a nie wszystko złoto co się świeci, to tak jak Windows vs. Linux - każdy ma swoje wady i zalety, w pewnych dziedzinach Linux nie dogoni Windowsa ale też w drugą stronę...w innych Windows nie dogoni Linuxa...
Back to top

DVDM14
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 28 Jul 2010 17:39   

mlody_elektronik wrote:
DVDM14 wrote:
a nie używać takich prymitywnych protokołów jak GG.

Protokół jak protokół, swoje zadanie spełnia - komunikacja jest zapewniona i to dla 90% ludzi wystarcza, jak ona się odbywa 99% ludzi nie interesuje...

A cóż jak Twój przedmówca J_bravo instalacja masakra, obsługa nie najlepsza a ręczne wpisywanie kontaktów - kpina, więc masz wybór albo korzystanie z w miarę dobrego klienta a lipnego (wg. Ciebie) protokołu, albo z prymitywnego klienta a dobrego protokołu...

Generalnie Pandion to najgorszy klient Jabbera o jakim słyszałem, są o wiele lepsze (AQQ, PSI, WTW etc.) Doprawdy nie wiem co Urgon widzi w Pandion`ie. Generalnie inni klienci Jabbera mają lepsze dodawanie kontaktów Jabber, przykład:

Starczy wybrać sieć kontaktu i podać ID z oryginalnej sieci kontaktu (w tym przypadku numer ICQ) Do Urgona: nie czepiaj się że AQQ ma obsługę tych sieci wbudowaną, bo nie ma. Ma jedynie Jabbera i GG. To co widać powstaje po zarejestrowaniu się w transporcie Jabbera.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jul 2010 17:39   

Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#35 Post from the author of the topic 28 Jul 2010 20:16   

AVE...

Sposób podany przeze mnie służy do dodawania wielu kontaktów na raz. Pojedyncze kontakty dodaje się wybierając w Pandionie [Zadania] > [Dodaj kontakt]. O czym wspominałem wcześniej, o tutaj. Zamiast krytykować, to radzę sprawdzić. A dlaczego Pandion mi wystarcza? Bo jest banalnie prosty, nie ma dziesiątek różnych(często zbędnych) opcji i jest mały...
Ale o gustach się nie dyskutuje - ten temat służy do informowania o tym, że istnieją alternatywy dla protokołu GG. Mój poradnik z pierwszego postu miał na celu ułatwienie przejścia nowym użytkownikom z GG bez tracenia kontaktu z ludźmi jeszcze GG używającymi...
Back to top

tacman
Poziom 14
Poziom 14

Post#36 30 Jul 2010 03:34   

To ja od siebie dodam, że Gajim jako jedyny lub do niedawna jedyny, nie mam jak tego w tej chwili sprawdzić, jest klientem w 100% zgodnym z XMPP.
Czy jest on wygodny itd. to jak kolega wyżej - o gustach się nie dyskutuje. Ja używam bo jest dla mnie najlepszy do tego co ma robić i działa bez większych problemów na Linux-ie i na Windows.

Do przejścia na XMPP z GG nawet nie przekonuję. Nie ma to moim zdaniem sensu ale o tym pisałem wcześniej.

Pozdrawiam
Back to top

controlsys.pl
Poziom 11
Poziom 11

Post#37 24 Sep 2010 16:17   

Hm a czy ktoś słyszał o projekcie 'konnekt' ? Też bardzo ciekawy komunikator obsługuje wszystkie sieci ;)
Back to top

mkpl
Poziom 23
Poziom 23

Post#38 02 Nov 2010 18:56   

Ja mam Mirande IM fakt w konfiguracji jest dosyć trudna jak na 1 raz ale poza tym to komunikator pod każdym względem idealny.
Każdy może go poskladać na inny sposób z innych wtyczek :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Nov 2010 18:56   

Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#39 Post from the author of the topic 02 Nov 2010 20:20   

AVE...

To prawda z tą Mirandą. Niestety, czasem zachowuje się dość nieobliczalnie - ostatnią razą skasowała mi cały roster i wysypała system. Wina jednego z pluginów...
Back to top

mkpl
Poziom 23
Poziom 23

Post#40 02 Nov 2010 20:26   

To polecam instalacje "portable" w tedy nie integruje sie z systemem i jedyne co moze spowodować to zawias ;) Jedyną wkurzającą wadą jest to że czasami trzeba sobie samemu przewinąć okienko roznowy no ale wszystkiego mieć nie można
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#41 Post from the author of the topic 02 Nov 2010 22:27   

AVE...

Próbowałem - ten sam plugin, przy czym nie wiadomo, który, powodował wysypkę Mirandy...
Back to top

mkpl
Poziom 23
Poziom 23

Post#42 02 Nov 2010 23:29   

Dla chętnych mogę udostępnić moją działającą skonfigurowaną mirkę.
Działa stabilnie i nie mam z nia żadnych problemów

Obiecana wersja Mirki
Komunikator jest w wersji bez instalacyjnej. Wystarczy skopiować i działa.
Za pierwszym uruchomieniem wpisujemy nazwę profilu w komunikatorze (dowolna).
Następnie wyskoczy nam okno "Accounts" klikamy na plus z listy wybieramy GG lub i inny protokół (jak ktoś używa jabbera).
Po dodaniu używanych wtyczek przystępujemy do ich konfiguracji
Klikamy ikonę Mirandy (pierwszy przycisk po lewej na górze) wchodzimy w opcje. Tam na liście odnajdujemy na liście po lewej "sieć" (pojawią się wszystkie dodane wtyczki) i uzupełniamy brakujące dane.
Potwierdzamy i cieszymy się działającym komunikatorem.

W skórkach dodałem skina bez ramek dzięki czemu można listę kontaktów na stałe przypiąć do jednej z krawędzi ekranu (przez przeciągnięcie listy na wybraną krawędz)

W razie błędnej konfiguracji konta wchodzimy w katalog komunikatora odnajdujemy folder profiles i po uprzednim zamknięciu komunikatora wywalamy jego zawartość. Odpalamy i konfigurujemy na nowo.

Jak już wszystko będzie bezproblemowo działać. Kopiujemy komunikator w docelowe miejsce (np na dysk c), dodajemy skrót do autostartu i zapominamy o spasionym GaduGadu

Funkcje
- pełna obsługa wszystkich numerów
- obsługa najnowszych emotikon
- ukrycie niepołączonych kontaktów
- wyłączony pasek przewijania (przewijanie scrollem) można go włączyć w opcjach
Całość wygląda tak:

Miranda IM.rar
 Filename:  Miranda IM.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  4.55 MB
 Punkty:  6.454 = 5.454 for transfer + 1.00 for the user (set automatically)

Back to top

Bojleros
Poziom 12
Poziom 12

Post#43 15 Nov 2010 22:08   

Witam!

XMPP nie zamyka się do windowsa i systemów z graficznym interfejsem użytkownika. Od dobrych kilku lat używam ekg2 i jestem zadowolony bo śmiga w konsoli lokalnej , zdalnej , pod X i w terminalu. Uruchomione na serwerze może sobie pracować na screenie a podłączyć się do tego można każdego urządzenia pozwalającego na ssh (putty).

PS. Polityka firmy odnośnie systemów otwartych to artystyczne tarcie chrzanu.
Back to top

kkw
Poziom 6
Poziom 6

Post#44 19 Nov 2010 00:44   

Nie ma sensu namawiać ludzi do porzucania GG. Dwa protokoły to większa niezawodność. Nie wiadomo czy serwer na którym mamy konto xmpp nie padnie na wiele godzin.

Tutaj polecę multikomunikator WTW. Z zalet: jest lekki, bez reklam, xmpp wg standardów oraz refleks autora w nadążaniu za zmianami w protokole GG i Tlen.

Podobno działa także na Wine pod Linuksem.

Strona programu: http://wtw.k2t.eu/

Kiedyś używałem Mirandy, bardzo fajny komunikator. Jednak konfiguracja i nierzadki przestój w rozwoju wtyczek były mocno zniechęcające.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Nov 2010 00:44   

Back to top

Olleo
Poziom 16
Poziom 16

Post#45 23 Nov 2010 07:57   

Używam od jakiegoś czasu Palringo na Symbianie (równolegle do Tlenu na stacjonarnym). Bezpośrednia komunikacja działa nienajgorzej, ale problem pojawia się przy offline'owych wiadomościach, szczególnie przy współpracy z tlenowymi kontaktami. Bywa, że wiadomości docierają dopiero po jakimś czasie i to skumulowane - nie wiem, czy czegoś aby nie gubi. Ktoś jeszcze stwierdził taki problem? Druga rzecz, to brak archiwum - przydałoby się.
Back to top

Urgon
Poziom 23
Poziom 23

Post#46 Post from the author of the topic 23 Nov 2010 10:08   

AVE...

Palringo miewa problemy z używaniem innych protokołów, GG nigdy mi nie chciało działać bezpośrednio, a Tlen działał czasami. Jak na razie, to XMPP przez Palringo działa znośnie, choć też czasem odbiera wiadomości offline z opóźnieniem(zdarzyło się to raz czy dwa). Były też drobne lagi przy wysyłaniu..
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> XMPP - alternatywa dla Gadu-Gadu i innych komunikatorów
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Gadu Gadu 10- dostępne w sieci (15)
Nowa wersja Gadu-Gadu (31)
Gadu- Gadu- sprawdza pisownię (14)
Dziury w komunikatorze Gadu-Gadu (39)
Gadaluch - sprzetowy klient Gadu-Gadu (139)
Nowe Gadu-Gadu z wideo rozmowami i webkitem (25)
Nietypowy Zegar-budzik z pilotem II /USB/PC-WinAmp/Gadu-Gadu (64)
Webian Shell - alternatywa dla Chrome OS (5)
Notion Ink Adam - alternatywa dla iPada (6)
Pod Power - lepsza alternatywa dla listwy zasilającej? (3)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed