FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Plany zmian w przepisach o serwisie sprzętu medycznego

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Medical Equipment -> Plany zmian w przepisach o serwisie sprzętu medycznego
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#31 21 Jul 2011 10:22   

Re: Plany zmian w przepisach o serwisie sprzętu medycznego

Znalazłem następną opinię:

Źródło: RAPORT 2011, RYNEK USŁUG MEDYCZNYCH, Wydanie specjalne magazynu Med-info, Nr 7/ LIPIEC 2011
Back to top

oco_
Poziom 7
Poziom 7

Post#32 21 Jul 2011 14:33   

Witam Wszystkich,

Jak widać, ten przytoczony tekst potwierdza opinie już wcześniej wyrażane w tym temacie. Panowie wypowiedzcie się kto z Was jest za utworzeniem stowarzyszenia Niezależnych Serwisów (I.S.O.) do reprezentacji naszych interesów w Polsce - moim zdaniem nie mamy innej drogi. Rząd i M.Z. będą musiały liczyć się z naszym głosem, którego obecnie nie posiadamy oprócz tego forum.
Back to top

bobo 44
Poziom 14
Poziom 14

Post#33 21 Jul 2011 20:29   

Niedawno brałem udział w przetargu gdzie użytkownik zaznaczył sobie tylko autoryzowane serwisy nie wiem czy ten przetarg nie zaskarżyć jeżeli tak to jakie uzasadnienie?
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 21 Jul 2011 22:40   

bobo 44 wrote:
Niedawno brałem udział w przetargu gdzie użytkownik zaznaczył sobie tylko autoryzowane serwisy nie wiem czy ten przetarg nie zaskarżyć jeżeli tak to jakie uzasadnienie?

Klient ma prawo ogłosić przetarg ograniczony (np przetarg wyłącznie z udziałem usługodawców autoryzowanych). Jeśli posiadasz uprawnienia na dany sprzęt możesz złożyć protest.
Jeśli w specyfikacji nie były wcześniej określone warunki wymogów posiadania autoryzacji (czyli przetarg nieograniczony na usługi),a wymóg posiadania autoryzacji zażądano później, wtedy spokojnie można złożyć protest o dyskryminowanie usługodawców, nieprzejrzyste praktyki przetargowe, lub ukierunkowanie przetargu. Przetarg do unieważnienia. I w ten sposób procedura przetargowa do powtórzenia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jul 2011 22:40   

Back to top

bobo 44
Poziom 14
Poziom 14

Post#35 22 Jul 2011 07:53   

Niestety był to przetarg nieograniczony w załącznikach przedstawiam odwołanie pewnej formy ale z innego przetargu choć jest tam ciekawe stwierdzenie odnośnie wydawania pieniędzy.

Poprawiłem umieszczenie załączników zgodnie z regulaminem. _fortronik_
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#36 22 Jul 2011 22:02   

Jeśli przetarg nieograniczony i w specyfikacji nic nie było wspomniane o posiadania autoryzacji. Można spokojnie oprotestować. Sprawa jest bezsprzeczna. Zamawiający ma dwa wyjścia. Unieważnić przetarg z uzasadnieniem (źle sporządzona specyfikacja przetargowa), lub odstąpić od tego wymogu, który nie został umieszczony w specyfikacji. Wszystkie dodatkowe wymogi nie ujęte w specyfikacji nie mają zastosowania w procedurze przetargowej. Istnieje jeszcze coś takiego jak zapytania do specyfikacji. Należy zawsze zadawać trudne pytania dotyczące niejednoznacznych (możliwość różnorodnej interpretacji) punktów wymogów. Chodzi o jednorodność interpretacji. Wtedy zamawiający w odpowiedzi zinterpretować dany punkt.
Nowymi praktykami stosowanymi przez zamawiających jest wymóg przedstawienia referencji za usługi wykonane np. w okresie 1 roku za 100 000 PLN. Co wiadomo automatycznie eliminuje małe firmy. Tłumacząc ten fakt, jako potwierdzenie wskazujące na fachowość usług wykonanych przez daną firmę. I to jest już trudne po podważenia.
Back to top

Charles Bronson
Poziom 10
Poziom 10

Post#37 18 Sep 2011 21:09   

Witam szanownych kolegów. Pracuję w ogromnym szpitalu. Jestem jednym z dwóch (niestety tylu nas jest) konserwatorów sprzętu medycznego. Nie wszystko naprawimy w szpitalu, wiele urządzeń wysyłamy do profesjonalnych placówek. Wierzcie, że sama wysyłka (pakowanie, kurier, akceptacja naczelnego) kilku urządzeń dziennie jest sporym utrudnieniem. Ktoś tutaj powiedział, że będą zwalniać takich konserwatorów. No musi być ktoś kto będzie chociażby zanosił ten sprzęt do kasacji. Co to teraz będzie z tego wszystkiego?
Back to top

ANDYH
Poziom 4
Poziom 4

Post#38 08 Dec 2011 15:15   

Pracuje na pełnym etacie w Dziale Ap.Med ( 2 osoby). Naprawiamy sprzęt med.,
wysyłamy paczki do serwisów, oprócz tego zajmujemy się łacznością telefoniczną.
Mam działalność 1 osobową i po południu serwisuję sprzęt dializacyjny w innym szpitalu.Ostatnio Owsiak podarował trochę nowego sprzętu do stacji dializ i zapewnił
darmowe przeszkolenie w serwisie fabrycznym.
Dyrektor ma obiekcje, czy może mnie jako (nie-pracownika) skierować na to szkolenie.
Czy Waszym zdaniem jest to niedozwolone?
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#39 08 Dec 2011 19:09   

Jeśli Orkiestra Świątecznej Pomocy (Owsiak) nie ma takich zastrzeżeń w umowie darowizny, ani dostawca (producent) w umowie to dyrektor ma prawo wskazać podmiot, osobę, lub pracownika do przeszkolenia. Może być to np. na podstawie umowy współpracy, umowy zlecenia (to jest kwestia prawna do ustalenia z prawnikami jednostki). Oczywiście jest to wyłącznie zabezpieczenie do dyrekcji, że przeszkolona osoba nie wypnie się na daną jednostkę np. po tygodniu od szkolenia i będzie żądać kwoty za usługę przekraczającej realia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Dec 2011 19:09   

Back to top

Kolargol
Poziom 3
Poziom 3

Post#40 01 Jan 2012 16:35   

Kolego fortronik....z całym szacunkiem ...parę rzeczy trzeba wyjaśnić...

To nie jest tak, że Zamawiający ogłaszając przetarg i stawiając warunki decyduje o jego trybie.
Przetarg może być:
1. nieograniczony
2. ograniczony

i takie tryby przetargu są w ustawie Prawo Zamówień Publicznych Link

Ad.1.
W jego przypadku postawienie wymogu autoryzacji nie zmienia go w tryb ograniczonego..jest on dalej przetargiem nieograniczonym z postawionym warunkiem i tyle :)
Z praktyki wiem, że łatwiej go przeprowadzić i ewentualna kontrola się mniej "czepia"

Poza tym postępowania na serwisowanie Ap. medycznej są zazwyczaj przeprowadzane poniżej tzw "progu unijnego" tj poniżej wartości szacunkowej 125 000 ojro lub 193 000 zależnie od rodzaju Szpitala(do 01-01-2012 po stałym kursie 3,839) i odwołanie na treść siwz nie przysługuje (piszesz o proteście, którego nie ma w przepisach od 2 lat).

Narzędzie jakim dysponują tutaj potencjalni zainteresowani to tylko informacja o nieprawidłowościach w postępowaniu przetargowym (pomijam czasami słuszną korespondencję do CBA, ABW itp.)
Często jednak są one pisane nieporadnie i równie często zostają bez odpowiedzi Szpitala czy ww instytucji.
Czyli Szpital ogłasza przetarg..7 dni na składanie...otwarcie (jak jest co :).... i tyle:)

Trafiłem na ten post bo właśnie rozpisuje przetarg na serwis aparatury i w związku ze zmianami art 90 w ust a wyrobach medycznych zrobiło się nie ciekawie i co człowiek to inna interpretacja...wrrrr....gratulacje dla ustawodawcy;/

ps.
co do obrazka wklejonego z częścią odwołania dot. żywienia zbiorowego..uważam że jeżeli Szpital miał 300 łóżek to firma powinna mieć doświadczenie w żywieniu pacjentów w tych łóżkach...
powtarzam jeżeli było co najmniej te 300 łóżek...jeżeli nie to poza kilkoma firmami będzie ciężko małej firmie wejść do jednostki (chyba że wejdzie w konsorcjum z dużą firmą lub skorzysta z zasobów)

Nieco się rozpisałem ale myślę że może ktoś będzie miał jasność co do przetargów i sposobu walki/obrony przed Szpitalami, które często same nie wiedzą co czynią :D

Jeśli będę tylko w stanie to chętnie pomogę w zrozumieniu zapisów w siwz ..których sam piszący często nie rozumie :)

Pozdrawiam serdecznie
Back to top

fortronik
Poziom 22
Poziom 22

Post#41 01 Jan 2012 18:00   

Kolargol wrote:
odwołanie na treść siwz nie przysługuje (piszesz o proteście, którego nie ma w przepisach od 2 lat).

Oj tak zapędziłem się i źle zredagowałem. Tak chodziło mi o zgłoszenie nieprawidłowości w przeprowadzeniu postępowania przetargowego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Medical Equipment -> Plany zmian w przepisach o serwisie sprzętu medycznego
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Naprawy sprzętu medycznego - statystyki (3)
proces produkcyjny sprzętu medycznego (2)
Instrukcje do urządzeń i sprzętu medycznego (71)
Umieszczanie schematów sprzętu medycznego (13)
Uprawnienia do przeglądów sprzętu medycznego, SEP (8)
Jak zostać serwisantem sprzętu medycznego? (5)
Zabezpieczenie przez zakłóceniami od sprzętu medycznego (16)
Droga do uzyskania pozwoleń na produkcję sprzętu medycznego (4)
Oferta: Inżynier serwisu medycznego (15)

Page generation time: 0.512 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed