FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zamiana elektroniki w dysku seagate

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> Zamiana elektroniki w dysku seagate
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 04 Sep 2004 03:16   

Witam

Padł mi dysk, dokładnie elektronika. Jest to Seagete model ST36531A z serii medalist.
Pytanie mam odnosnie zmiany elektroniki. Jak to jest z seagetami? Na co moge zamienic? Czy to musi być identyczny dysk? Zależy mi tylko na odzyskaniu częsci danych.

Dysk wogóle nie pracuje, co mogło sie zjarać na pcb? Załatwiłem go impulsem wyższego napięcia na przewodzie 12V.
Back to top

heros46
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 04 Sep 2004 09:12   

Re: Zamiana elektroniki w dysku seagate

witam mam dla ciebie smutne wieści nawet jak znajdziesz elektronike do tego dysku to i tak nie zobaczysz nic bo to nie są już dyski archaiczne jak kiedyś teraz do elektroniki dopisują kody żeby nie było można takich rzeczy robić chyba że masz wujka w sigejcie to do ci jakiś program serwisowy ale jak byś nawet miał taki program to praca zaczyna się od gruntownego formatu tak że i tak du...........a chyba że te dane tak ważne jak nic na świecie to musisz ten dysk dać do laboratorium tam gdzie dali SUCHOCKIEJ dysk ale może cię to troszke zakosztować :lol: pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2004 09:12   

Back to top

Kris52
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 04 Sep 2004 09:24   

No nie wiem czy przypisuja elektronike indywidualnie ....Przekladalem kiedys elektronike w barakudzie i zadzialalo.
Byl to dysk 80GB tyle ze mialem 2 z tej samej serii z dokladnie taka sama elektronika.Pozdrawiam
Back to top

franeczek
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 04 Sep 2004 20:01   

Bzdura, podmien elektronike z tego samego modelu lub wiekszego (zeby tylko pasowala) i spokojnie zgrasz dane.
Back to top

sokmarcin
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 04 Sep 2004 20:12   

Z większego to np. z 8,4 GB? A nie musi byc ten sam frimware i CHS? Tak słyszałem. Ruszy na elektronice z podobnego modelu? Bardzo cięzko dostać taką jak ja mam i dlatego kombinuje czy by się jakieś podobnej nie dało zaadoptwać.
Back to top

franeczek
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 04 Sep 2004 20:19   

Jak pasuje to mozesz smialo probowac, robilem tak wiele razy, wazne zeby byla ta sama linia czyli Medalist. Ten numer tylko nie wychodzil mi z WD ej->jb i odwrotnie. Samsungi,Seagate i Quantumy to hurtowo zamieniałem, w 98% z dobrym skutkiem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2004 20:19   

Back to top

franeczek
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 04 Sep 2004 20:25   

heros46 wrote:
(...)a chyba że te dane tak ważne jak nic na świecie to musisz ten dysk dać do laboratorium tam gdzie dali SUCHOCKIEJ dysk ale może cię to troszke zakosztować :lol: pozdrawiam

Po pierwsze to dysk należał do JAKUBOWKIEJ a po drugie do podmiany elektroniki nie trzeba od razu wzywac MBM OnTrack, bo mozna to zrobic samemu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Sep 2004 20:25   

Back to top

sokmarcin
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 Post from the author of the topic 05 Sep 2004 15:05   

Pasuje w jakim sensie? mechanicznym? W takim razie nie powinno być problemu ze znaleznieniem takiej elektroniki.
W dalszym ciągu nie jestem przekonany że to pójdzie...
Ale dzięki za odpowiedz.
Back to top

franeczek
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 05 Sep 2004 16:49   

Tak.
Back to top

Micek64
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 05 Sep 2004 18:07   

WITAM

Niestety nie mogę się zgodzić z kolegami. Podmiana elektroniki naturalnie jest możliwa, jedynie wtedy gdy dysponujemy IDENTYCZNYM, sprawnym egzemplażem. Mianowicie kolosalną różnicą są tutaj numery FIRMWARE, które muszą być identyczne :!:
Osobiście podmieniałem elektroniki wyłącznie w dyskach SEAGATE : 17,2GB i 2,1GB. Elektronika której FIRMWARE był różny od pierwotnego niestety nie działa. W przeciwnym wypadku dysk startował bez problemu i śmiało można było z niego kożystać, BEZ FORMATOWANIA :!: Dodam, iż wspomniany 17,2GB uległ uszkodzeniu w wyniku spalenia zasilacza. W jednym z procesorów była wielka dziura.. Nikt nie wieżył, że dane czy tymbardziej sama mechanika się uchowały - a jednak, zmiana elektorniki przyniosła sukces.
Osobiście bym odradzał kombinowanie z innymi elektronikami z tego względu iż zależy ci na danych.. Nigdy nie wiadomo czy wstawiona elektornika nie spowoduje nieodwracalnych strat....
Back to top

sokmarcin
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 Post from the author of the topic 06 Sep 2004 05:41   

Też własnie słyszałem że numery frimware muszą być takie same.
Franeczek :arrow: Opisz może swoje doświadczenia i podaj w jakich dyskach zmieniałeś elektronike. Skoro Tobie chodziło to może faktycznie tak sie da.
Problemu by nie było gdyby to był jakis nowszy dysk. Niestety te modele są rzadko spotykane.
Back to top

franeczek
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 06 Sep 2004 08:33   

Juz napisalem wczesniej, quantum, seagate i samsung. Dyskow mialem ok 35 i w 98 % udalo sie do dysku dostac. Dyski prawie za kazdym razem dostawaly inna elektronike (wystarczylo ze pasuje). Numer ten ie przechodzil u mnie tylko z Maxtorami (nowymi) oraz WD (ostatnio mialem elektronike z EB i puszke od JB i nie ruszylo).
Back to top

roodzeek
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 06 Sep 2004 20:22   

Z tego co ja przerobiłem:

Quantum: elektronika z jakiegokolwiek dysku z tej samej rodziny (np Fireball TM) bez względu na werję FW może być przekładana (jak to jest z Quantumami wyprodukowanymi przez Maxtora nie wiem).

Samsung (sprawdzone tylko na VA34323A i SV0322A): musiałem przełożyć starą kość z FW - wtedy dzałał na innej elektronice.

Maxtor: wybredny - podobno wystarczy by FW się zgadzał, ale raczej wszystkie parametry HDA, PCBA, Unique, Code powinny być te same.

Seagate: stare Medalist - wersja FW nie ma znaczenia, Ux raczej ma - po przełożeniu zaczął klupać. Wnioskuję że nowe (Barracudy i in) będą wrażliwe na wersję FW.

WD: stare Caviar - FW obsługiwał rodzinę (trzeba odkręcić elektronikę i odczytać numer na naklejce na flashu) - nie powinno być problemów. Nowe BB, EB, JB itp - jeśli z tej samej rodziny nie powinno być problemów. Nie ryzykowałbym zamian między rodzinami.

Fujitsu: odradzam przekładanie elektronik - na nich (a nie na talerzach) jest zapisana część danych specyficzna dla każdego egzemplarza i zamiana może trwale unieruchomić dysk.

Jeżeli kotś ma inne doświadczenie prosiłbym o info :D
Back to top

rosol007
Poziom 5
Poziom 5

Post#14 18 Oct 2004 16:37   

A czy zmienialiscie w dysku Seagate 80GB ST380011A. Chce wlasnie zmienic.
Moj dysk:
Firmware 3.06
P/N 9W2003-311

Dysk z elektronika
Firmware 3.06
P/n 9W2003-314

Czy bedzie dzialac?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Oct 2004 16:37   

Back to top

satgal
Poziom 24
Poziom 24

Post#15 19 Oct 2004 08:20   

Witam działać musi tylko pod warunkiem że nie jest zwalona mechanika
talerze urwane głowice,uszkodzony IC wzm.zapisu i odczytu wewnątrz dysku, uszkodzone łożyska przez uderzenie wtedy jest b. głośny (wyje)
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> Zamiana elektroniki w dysku seagate
Page 1 of 1
Similar topics
Zamiana elektroniki MaxtorDiamondMax PLus 8 (1)
Wymiana elektroniki Seagate (7)
wymiana elektroniki seagate u6 (13)
Zamiana elektroniki z 6L do 5L? (10)
Seagate Barracuda. MHDD nie widzi dysku. Zerowanie dysku (1)
naprawa elektroniki dysku seagate barracuda ST3120023A (8)
Wymiana elektroniki w dysku Seagate Barracuda. (2)
Pytanie o podmianę elektroniki w dysku Seagate (16)
Seagate 40Gb i zamiana elektroniki z innym firmware. (2)
Zamiana płyt elektroniki w dyskach WD (2)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed