FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

ZRK MDS 2412 "Aria" jak wyregulować talerzyki?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> ZRK MDS 2412 "Aria" jak wyregulować talerzyki?
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#31 Post from the author of the topic 29 Jul 2010 12:32   

Re: ZRK MDS 2412 "Aria" jak wyregulować talerzyki?

Mam takie pytanie. Czy pod Arię podeszły by taśmy video cięte na ćwiartki?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jul 2010 12:32   

Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#32 29 Jul 2010 12:46   

Bez sensu pomysł.
Po pierwsze - samo cięcie - wymagana precyzja.
Po drugie - do magnetofonów powszechnego użytku (zresztą studyjnych w większości też) stosowało się taśmy żelazowe; ta z kaset wideo jest taśmą chromową, a więc o innych parametrach.
Po trzecie - wynika z powyższego - należałoby przerobić układ korekcji zapisu i odtwarzania, a także prądy podkładu pod ten rodzaj taśmy.
Po czwarte - taśma chromowa szybciej ściera głowice, a te z Arii nie cieszyły się nigdy długowiecznością...

Po prostu - przerost formy nad treścią...
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#33 Post from the author of the topic 29 Jul 2010 12:57   

Pytam się bo na youtubie znalazłem filmik

http://www.youtube.com/watch?v=eIW69Kughcg

i tam chyba jest video taśma.
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 10:55   

Teraz mnie chyba totalnym idiotą nazwiecie...

Miałem taki sam problem równocześnie w finezji- lewy kanał nie nagrywa.

Otwarłem na chwile kabel DIN co podpinam do wzmacniacza. Jak zobaczyłem że się lewy kanał odlutował to mnie strzeliło... :)

Oczywiście temat Arii uważam za zakończony. Jest już wyreperowana i chodzi super.

Bardzo dziękuję za cenne rady kolegom: marian1981.02 bekier dj-MatyAS

Jestem pełen podziwu za ich wiedzę.

Co do taśm to nie mam ich za wiele, dlatego kombinowałem z tym cięciem, bo na audiostereo goście tak cieli nawet do arii i mówili że grają koncertowo na tych taśmach, to sam nie wiem już co o tym myśleć.

Pozdrowionko|

Piotr Nowakowski
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#35 30 Jul 2010 13:45   

To jest mój film :D
Tak, taśma Video się nadaje do Arii, oczywiście, musi być starannie przycięta, mi kilka szpul takiej taśmy przygotował kolega z forum Audiostereo.pl, są przycięte idealnie, nie ma żadnego problemu z prowadzeniem ich w torze taśmy.
Taśmy video są chromówkami, zatem są twardsze od żelazówek, ale są dużo gładsze, mają lepszy poślizg, dzięki czemu wcale nie scierają wiele szybciej głowicy od żelazówek, powiem więcej, kiepska żelazówka (np ORWO) ma bardziej ścierne właściwości niż taśma video !!
Tak więc ja uważam, że warto stosować te taśmy do magnetofonu takiego jak Aria, oczywiście nagrywać przy prędkości 9,5cm/s, bo przy 19cm/s będzie za dużo wysokich tonów, choć nawet przy 9,5 jest ich ciut dużo :)
Warto jeszcze podregulować prąd podkładu dla prędkości 9,5 tak, aby uzyskać jaknajlepszą jakość dźwięku na taśmie video. Dobrze, że Aria ma niezależną regulacje prądu podkładu dla 9,5 oraz 19cm/s, bo dzięki temu możemy po prostu na 9,5cm/s używać taśm video, a na 19cm/s normalnych żelazówek :)

Pozdrawiam miłośników szpulowców :)
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#36 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 13:51   

Rozmawiałem z dulonem, mówi że jak mu się zrośnie łapa to robi maszynerie do cięcia taśm.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#37 30 Jul 2010 14:00   

dj-MatyAS wrote:
Po drugie - do magnetofonów powszechnego użytku (zresztą studyjnych w większości też) stosowało się taśmy żelazowe; ta z kaset wideo jest taśmą chromową, a więc o innych parametrach.
Po trzecie - wynika z powyższego - należałoby przerobić układ korekcji zapisu i odtwarzania, a także prądy podkładu pod ten rodzaj taśmy.
...

Niestety bez wykonania powyższego nie ma możliwości uzyskać płaskiej charakterystyki zapis - odczyt.
Ponieważ przerobienie korekcji w układzie zapisu i odczytu (oraz prądu podkładu) wymaga zastosowania wymiany elementów w tychże, po takiej przeróbce nie będzie możliwości z kolei uzyskanie prawidłowej charakterystyki dla taśm żelazowych...Oczywiście; można tak zrobić i godzić się że magnetofon będzie pracował prawidłowo tylko z taśmami chromowymi, można też wyprowadzić na zewnątrz przełącznik a cały układ Z/O przerobić tak, aby możliwe było przełączanie korekcji Cr/Fe, ale wymaga to dużego nakładu pracy, wiedzy i...znalezienia sensownego miejsca na wspomniany przełącznik... Ergo - bez sensu.
Jak by to grało BEZ zmian ? Wystarczy do magnetofonu kasetowego włożyć kasetę chromową i wymusić na nim, aby nagrał ją, a potem odtworzył traktując jak żelazową...
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#38 30 Jul 2010 14:13   

Kolego dj-MatyAS, proponuje obejrzeć zapostowany wyżej filmik, jak moja MDS2412 bez żadnego dłubania w elektronice przy prędkości 9,5cm/s gra na taśmie Video. Fakt, jakość filmu jest niewystarczająca aby udowodnić, że to działa, no ale zawsze coś pokazuje, drażni mnie troche to, że jest za dużo wysokich tonów i muszę zmniejszać ich ilość pokrętłem na Radmorze, ale chyba podniesienie prądu podkładu rozwiązałoby ten problem. Musze rozejrzeć sie za instrukcją serwisową do MDS2412, pewno jest gdzieś na elce...
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#39 30 Jul 2010 14:37   

Doc Brown wrote:
, drażni mnie troche to, że jest za dużo wysokich tonów i muszę zmniejszać ich ilość pokrętłem na Radmorze, ale chyba podniesienie prądu podkładu rozwiązałoby ten problem. ...

Obejrzałem...i nadal twierdzę z całym przekonaniem to co napisałem wyżej.
Wystarczy spojrzeć na charakterystyki dowolnego magnetofonu przystosowanego do pracy z taśmami żelazową i chromową, aby zrozumieć.
Nie napisałem nigdzie, że działać nie będzie, ale będzie działać nieprawidłowo, co zresztą sam Kolega potwierdził... Jeśli nadal Kolega nie wierzy w to co napisałem - proszę użyć oscyloskopu i zdjąć charakterystykę zapis - odczyt...A przy okazji zmierzyć poziom zniekształceń... A następnie porównać z charakterystykami i zniekształceniami przy taśmie żelazowej.
Jakoś jestem dziwnie spokojny o wyniki... :)
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#40 30 Jul 2010 15:06   

No idealnie nie jest, ale można słuchać i gra lepiej niż nawet nieużywana taśma ORWO :twisted: Nie mogę dokopać się do serwisówki MDS2412, a jest inna niż do M2408SD, bo magnetofony różnią sie zarówno elektronicznie, jak i drobiazgami mechanicznie. Wie ktoś może które PRki na płycie głównej odpowiadają za ustawienie prąd podkładu dla prędkości 9,5cm/s ??
W M2408SD są 4 trymery obok siebie i to nimi się ustawia każdy kanał osobno, oraz każdą prędkość osobno, nie wiem jak jest w MDS2412, a nie chce grzebać na czuja.
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#41 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 17:22   

Pojade we wrześniu na targ koło mojej szkoły w Bielsku, tam szpule 19 stilony i inne chodzą po 1zł , 2 zł. Coś się po kupi.

Tak z ciekawości to jak patrze jak taśma Video jest dużo cieńsza, jakoś wątpie żeby to dobrze pracowało na 19cm/s.

Pozdrowienia.
P.N

Dodano po 1 [godziny] 56 [minuty]:

Doc Brown wrote:
No idealnie nie jest, ale można słuchać i gra lepiej niż nawet nieużywana taśma ORWO :twisted:

Co ty masz z tym ORWO? Fakt że były beznadziejne, ale to nie znaczy że wszyscy używają ORWO. Ja mam pare AGFY i Basfa, i nie musze pakować jakiś ORWO.
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#42 31 Jul 2010 22:55   

Chodzi mi o to, że kolega DJMatyAS upiera sie, że taśma Video nie zagra lepiej nawet od kiepskiej żelazówki, stąd porównanie jej do dziadostwa jakim jest ORWO, bo taśma Video bije to na łeb, na szyje. Problemów z prowadzeniem taśmy Video przy 19cm/s nie mam żadnych, jednak przy tej prędkości wysokie tony zagłuszają wszystko inne, dlatego gram na 9,5cm/s.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#43 01 Aug 2010 09:30   

Nigdzie nie pisałem o ORWO, więc i Kolegi wytłumaczenie powołujące się na moją opinię jest co najmniej bez sensu.
Czy Kolegi nie razi oczywiste samo-zaprzeczenie, jakiego Kolega się dopuścił w Swoim ostatnim poście?
Doc Brown wrote:
... taśma Video bije to na łeb, na szyje. ... jednak przy tej prędkości wysokie tony zagłuszają wszystko inne, dlatego gram na 9,5cm/s.

Gdyby Kolega czytał moje posty, zapewne doszedłby do wniosku, że właśnie o tym napisałem.
Pisałem również o taśmach ŻELAZOWYCH bez wyszczególnienia o jakiego producenta i jaki model taśmy konkretnie mi chodzi. Korekcja zapis odczyt w tym magnetofonie (jak i w większości innych taśmowych) jest zaprojektowana ściśle dla takich właśnie taśm, i bez jej zmiany, żadne czynności doraźne (prąd podkładu na przykład) nie dadzą PŁASKIEJ charakterystyki zapis odczyt.
Amen.

P.S.
Miałem w swojej kolekcji taśm taśmę EMI - jeśli chodzi o właściwości elektro-akustyczne REWELACJA, natomiast mechanicznie - jak wspomniane ORWO. Łuszczyła się i pyliła nośnikiem magnetycznym na wszystkie strony po około miesiącu od pierwszego założenia na magnetofon. Ale zanim to nastąpiło nagrywała i odtwarzała świetnie - ostatecznie to była taśma żelazowa, a co do pylenia; po prostu była zbyt delikatna jak na Polskie układy prowadzenia taśmy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Aug 2010 09:30   

Back to top

jdubowski
Poziom 24
Poziom 24

Post#44 01 Aug 2010 10:38   

piotrekn95 wrote:
Co ty masz z tym ORWO? Fakt że były beznadziejne, ale to nie znaczy że wszyscy używają ORWO. Ja mam pare AGFY i Basfa, i nie musze pakować jakiś ORWO.

Nie były beznadziejne, przynajmniej nie wszystkie, zależy na jaką się trafiło. Stilonowskie AN też były przerażająco nierówne, z niektórych nośnik sypał się nawet przy przewijaniu...
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#45 01 Aug 2010 10:42   

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem :)
Po prostu mam na myśli to, że taśma Video, na nieprzerobionej do jej obsługi Arii MDS2412 i tak zagra lepiej od bardzo kiepskiej żelazówki jak np większość taśm firmy ORWO. Z Stilonami fakt, bywa różnie, ale większość (zwłaszcza na licencji) Agfy nie sprawia kłopotów.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#46 01 Aug 2010 10:51   

Doc Brown wrote:
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem :)
Po prostu mam na myśli to, że taśma Video, na nieprzerobionej do jej obsługi Arii MDS2412 i tak zagra lepiej od bardzo kiepskiej żelazówki jak np większość taśm firmy ORWO. Z Stilonami fakt, bywa różnie, ale większość (zwłaszcza na licencji) Agfy nie sprawia kłopotów.

Oczywiście.
Równie dobrze można by porównywać ją z drutem stalowym (kto jeszcze pamięta "DRUTOFONY"?)
Istotą jest w tym wypadku nie to czy zagra, ale jak zagra - w sensie zachowania PŁASKIEJ CHARAKTERYSTYKI Z/O.
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#47 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 15:32   

Mam pytanie jeszcze odnośnie nagrywania. Co może być powodem słabszego odtwarzania prawego kanału? Wyraźnie ciszej gra.
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#48 01 Aug 2010 15:56   

piotrekn95 wrote:
...pytanie jeszcze odnośnie nagrywania.... Wyraźnie ciszej gra.

Znaczy ciszej nagrywa, czy ciszej odtwarza? bo to zupełnie inne rzeczy są jakby...?
Począwszy od źle ustawionych wskaźników poprzez inne wzmocnienia wzmacniaczy zapisu/odczytu, aż po uszkadzaną (lub fabrycznie niesymetryczną) głowicę...wybieraj.
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#49 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 16:00   

Chyba podmienie głowice :)
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#50 02 Aug 2010 08:59   

A docisk masz dobry ? Nie ruszaj niepotrzebnie głowicy, bo potem dostaniesz nerwicy przy jej ustawianiu :twisted:
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#51 02 Aug 2010 18:39   

No bez przesady...fakt - jest to dość żmudna i precyzyjna robota, ale nie aż tak, żeby się załamywać. W swojej karierze wymieniałem głowice w szpulowcach średnio raz w miesiącu...Można dojść do wprawy. Wystarczy wiedzieć JAK ma być ustawiona i na co zwracać uwagę.
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#52 04 Aug 2010 20:48   

No ja już parę razy wymieniałem głowice i jest to o tyle niewdzięczna robota, że ciężko jest wyeliminować przesłuchy :evil:
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#53 04 Aug 2010 21:00   

Doc Brown wrote:
No ja już parę razy wymieniałem głowice i jest to o tyle niewdzięczna robota, że ciężko jest wyeliminować przesłuchy :evil:

Tak, jeśli ustawiona jest zła wysokość głowicy...A tę akurat ustawić jest najłatwiej.
Głowica ma wyraźnie zaznaczone dwie sekcje nabiegunników; górny nabiegunnik musi być o pół włosa zasłonięty górną krawędzią taśmy. Czoło głowicy MUSI być przy tym idealnie równoległe do samej taśmy naprężonej na rolkach prowadzących ( sprawdzać przy wciskaniu "play", zanim taśma dotknie czoła głowicy). Potem jeszcze tylko prostopadłość szczeliny (na DOBRZE nagranej taśmie ustawić na maksimum wysokich w materiale muzycznym) i ... jeszcze raz to samo, i jeszcze raz... - przy regulacji równoległości głowicy względem taśmy zmienia się wysokość głowicy, więc korekcje są niezbędne...
Czemu średnio raz w miesiącu ? Proste... Nowa głowica wytrzymywała mniej więcej 3-4 miesiące intensywnej eksploatacji, a miałem trzech Kolegów....
Back to top

Doc Brown
Poziom 14
Poziom 14

Post#54 05 Aug 2010 00:04   

Mniej więcej w opisany przez Ciebie sposób ustawiam głowice :)
Teraz to już wiem jak sobie z tym radzić, ale pierwszy raz to była naprawde masakra :evil:
Zaskoczyłeś mnie, że było aż tak źle z tymi głowicami, ja moją pierwszą Arie, Arie M2408SD mam prawie 4 lata, z czego co najmniej 2 lata intensywnie eksploatowałem, a głowica się nie wyjechała :roll:
MDS2412 ma głowice w idealnym stanie, gra codziennie, mam nadzieje, że głowica nie padnie mi za szybko (nowa już jest w zapasie na wszelki wypadek)
Back to top

dj-MatyAS
Poziom 26
Poziom 26

Post#55 05 Aug 2010 19:47   

Widocznie inaczej rozumiemy pojęcie "intensywna eksploatacja"... ;)
Back to top

piotrekn95
Poziom 20
Poziom 20

Post#56 Post from the author of the topic 10 Aug 2010 12:53   

No to w końcu się odzywam.

Posłuchałem rad dj-MatyAS'a i podmieniłem głowice w Arii.
Problem znikł. Kanały nagrywają się i odtwarzają z takim samym poziomem wysterowania.

Co do taśm to cięcie taśm video z mojego punktu widzenia jest nieopłacalne.
Dlatego zaopatrzyłem się w komplety nowych nieotwieranych stilonów, parę nowych agfy, i dużo używanych taśm.

Jestem zaskoczony magią szpulaka. Nie wiem co tam jest takiego, ale mnie wciągnęło. Tak samo jak winyle.

Wrzucam filmik z działania magnetofonu:

http://www.youtube.com/watch?v=fLVQb9q2WSQ

Pozdrawiam. Piotr
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Aug 2010 12:53   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> ZRK MDS 2412 "Aria" jak wyregulować talerzyki?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Przemiana sygnału z "+" na " minus" lub (8)
Wzmacniacz 70W RMS ,problem z "C" i "P" (3)
różnica między "masą", a "minusem" ... (21)
jak znalezc "+" i "-" ? (2)
" ARV Electronics SO-1 " czy "AVT 2767" (1)
Jak zrobic uklad "A+B+C*D" i "A+B*C+D" n (10)
ZRK MDS 2412 "Aria" dziwnie nagrywa. (14)
"Sterowanie plusem"- przeróbka na "minus" (2)
Stroboskop "kogut" 12V jak zwiększyć moc błysku? (7)
"Nieszczesna" Rezystancja, nie mam pojecia jak pol (3)

Page generation time: 0.15 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed