FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household dishwashers -> Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 21 Jul 2010 12:47   

Zmywarka Bosch SRI4672EU obecnie nie pobiera wody. Na początku nie wylewała wody - wyczyściłem przytkane rury odpływowe, obie pompy, płaszcz, hydrostat. Po ponownym złożeniu zmywarka nie pobiera wody. Woda dochodzi do elektrozaworu, elektrozawór sprawny (podanie napięcia z zewnątrz powoduje napełnienie płaszcza). Po włączeniu zmywarka odpompowuje wodę, ale ani nie ciągnie wody do płaszcza, ani z płaszcza nie wypuszcza dalej, po chwili włącza się pompa główna + grzałka i program przechodzi do końca bez pobrania wody. Postanowiłem sprawdzić programator i mam problem. :cry: Podczas sprawdzania przekaźnika "zaświecił" się element na zdjęciu - chyba dioda (dochodzi do cewki przekaźnika). Niestety nie ma na niej żadnych opisów. Czy ktoś mógłby podać jaka to dioda żebym mógł wymienić?, Co jeszcze można sprawdzić w zmywarce po wymianie diody??

Po sprawdzeniu okazało się że jeden z dwóch przekaźników (JQ1a-5V) ma chyba wypalone styki bo po załączeniu pokazuje 500Ω do 2000Ω. Zamówiłem - nowy będzie za kilka dni. Pozostaje tylko pytanie co to za dioda zaznaczona w czerwonym kółku. Jest podłączona równolele do cewki przekaźnika. Czy może to być 1N4148?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Jul 2010 12:47   

Back to top

TONI_2003
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 26 Jul 2010 09:16   

Re: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektro

robbyrob wrote:
Czy może to być 1N4148?

Witam.
Tak tego możesz być pewnym jest to dioda w wersji SMD 1N4148...
Pozdrawiam Brać lutującą. :D
PS.
Te zdjęcia są za słabej jakości.
Back to top

robbyrob
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 Post from the author of the topic 26 Jul 2010 23:28   

Dzięki za odzew. Dorzucam trochu lepsze zdjęcia. Przekaźnik będzie niestety za ok. 3 tygodnie :-( , jak wszystko poskładam dam znać czy ruszyło.

Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Jul 2010 23:28   

Back to top

Trull
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 31 Jul 2010 08:05helpful post - solution   

Przekaźnik odpowiedzialny jest za załączenie grzałki a nie za pobór wody. Na płaszczu masz dwa przełączniki ten na układzie wycieku (czerwona dźwignia leżąca na pływaku) odpowiedzialny jest za zasilanie elektrozaworu sprawdź go.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 08:05helpful post - solution   

Back to top

robbyrob
Poziom 3
Poziom 3

Post#5 Post from the author of the topic 02 Sep 2010 22:14   

W końcu wymieniłem przekaźnik na sprawny (szedł prawie miesiąc) - niestety dalej jest problem ze zmywarką. Po uruchomieniu dowolnego programu czas jest odliczany a zmywarka nie działa (nie wypuszcza wody, nie wylewa z płaszcza do zmywarki, pompa głowna nie działa). Czas się zatrzymuje na 1min i trwa tak dłuższy czas (sprawdzałem przez godzinę). Sprawdziłem jeszcze raz pompę wyrzutową i jest z nią jakiś problem- zawiesza się. Podanie napięcia czasami ją uruchamia, czasami nie. Gdy się nie uruchomi wystarczy lekko poruszyć łopatkami i zaczyna działać. Niestety gdy pompka jest zamontowana nie ma dostępu do łopatek wirnika. Czy taką pompę można jakoś naprawiać, czy trzeba kupić nową?

Do Trull - moja zmywarka w instrukcji ma wpisane że ma aquastop ale jest on niepodpięty
Gdy podepnę wtyczkę to woda jest cały czas pobierana do płaszcza.

--------
Podłączyłem pompę spustową i teraz działa wyrzut wody, ale dalej woda nie jest pobierana z płaszcza do zmywarki. Czy ktoś wie jakie są funkcje tych elektrozaworów?
Back to top

robbyrob
Poziom 3
Poziom 3

Post#6 Post from the author of the topic 09 Sep 2010 20:19   

Witam po przerwie. W końcu udało się zmywarkę uruchomić. Okazało się że była przerwa na kablu podającym sygnał z hydrostatu (zielony przewód - zaśniedziałe styki). Natomiast aquastop był rozłączony bo "pomocna dłoń" (syn chciał naprawiać zmywarkę jak tata) rozpięła przewody przed zrobieniem przeze mnie zdjęć i nie wiedział później jak wpiąć :D. Dopiero po rozrysowaniu wszystkich połączeń sprawa się wyjaśniła. Trull - dzięki za wskazówki - gdy wtyczka od aquastop była niepodpięta elektrozawór nie miał prawa działać.

Może komuś się przyda: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household dishwashers -> Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika
Page 1 of 1
Similar topics
Zmywarka Bosch SGS09A nie pobiera wody do płukania (1)
Zmywarka Bosch SPS2402, nie pobiera świeżej wody. (4)
Zmywarka BOSCH SKT 1022/08 nie pobiera wody (3)
Zmywarka Bosch SGS 3002 nie pobiera wody (1)
zmywarka Bosch SRS 5602 - nie pobiera wody (6)
Zmywarka Bosch SRI4672EU. Nie wypłukuje proszku z pojemnika. (4)
Zmywarka Bosch S9N51B nie pobiera wody (8)
Zmywarka Bosch SPS5462/06 nie pobiera wody (3)
Zmywarka Bosch SMS 5522/05 (S8ME1B)- nie oddaje/pobiera wody (13)
Zmywarka Bosch SGS 56A52 - nie pobiera i nie oddaje wody (5)

Page generation time: 0.102 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed