| Author |
robbyrob Poziom 3

|
21 Jul 2010 12:47 Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektronika |
|
|
|
Zmywarka Bosch SRI4672EU obecnie nie pobiera wody. Na początku nie wylewała wody - wyczyściłem przytkane rury odpływowe, obie pompy, płaszcz, hydrostat. Po ponownym złożeniu zmywarka nie pobiera wody. Woda dochodzi do elektrozaworu, elektrozawór sprawny (podanie napięcia z zewnątrz powoduje napełnienie płaszcza). Po włączeniu zmywarka odpompowuje wodę, ale ani nie ciągnie wody do płaszcza, ani z płaszcza nie wypuszcza dalej, po chwili włącza się pompa główna + grzałka i program przechodzi do końca bez pobrania wody. Postanowiłem sprawdzić programator i mam problem. :cry: Podczas sprawdzania przekaźnika "zaświecił" się element na zdjęciu - chyba dioda (dochodzi do cewki przekaźnika). Niestety nie ma na niej żadnych opisów. Czy ktoś mógłby podać jaka to dioda żebym mógł wymienić?, Co jeszcze można sprawdzić w zmywarce po wymianie diody??
Po sprawdzeniu okazało się że jeden z dwóch przekaźników (JQ1a-5V) ma chyba wypalone styki bo po załączeniu pokazuje 500Ω do 2000Ω. Zamówiłem - nowy będzie za kilka dni. Pozostaje tylko pytanie co to za dioda zaznaczona w czerwonym kółku. Jest podłączona równolele do cewki przekaźnika. Czy może to być 1N4148?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jul 2010 12:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TONI_2003 Poziom 25

Joined: 02 Jul 2003 Posts: 8948 Location: 50°5'59.424"N, 18°59'34.944"E
|
26 Jul 2010 09:16 Re: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektro |
|
|
|
| robbyrob wrote: |
| Czy może to być 1N4148? |
Witam.
Tak tego możesz być pewnym jest to dioda w wersji SMD 1N4148...
Pozdrawiam Brać lutującą. :D
PS.
Te zdjęcia są za słabej jakości.
|
|
| Back to top |
|
 |
robbyrob Poziom 3

|
26 Jul 2010 23:28 Re: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektro |
|
|
|
Dzięki za odzew. Dorzucam trochu lepsze zdjęcia. Przekaźnik będzie niestety za ok. 3 tygodnie :-( , jak wszystko poskładam dam znać czy ruszyło.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2010 23:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Trull Poziom 17

|
31 Jul 2010 08:05 Re: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektro |
|
|
|
Przekaźnik odpowiedzialny jest za załączenie grzałki a nie za pobór wody. Na płaszczu masz dwa przełączniki ten na układzie wycieku (czerwona dźwignia leżąca na pływaku) odpowiedzialny jest za zasilanie elektrozaworu sprawdź go.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2010 08:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robbyrob Poziom 3

|
02 Sep 2010 22:14 Re: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektro |
|
|
|
W końcu wymieniłem przekaźnik na sprawny (szedł prawie miesiąc) - niestety dalej jest problem ze zmywarką. Po uruchomieniu dowolnego programu czas jest odliczany a zmywarka nie działa (nie wypuszcza wody, nie wylewa z płaszcza do zmywarki, pompa głowna nie działa). Czas się zatrzymuje na 1min i trwa tak dłuższy czas (sprawdzałem przez godzinę). Sprawdziłem jeszcze raz pompę wyrzutową i jest z nią jakiś problem- zawiesza się. Podanie napięcia czasami ją uruchamia, czasami nie. Gdy się nie uruchomi wystarczy lekko poruszyć łopatkami i zaczyna działać. Niestety gdy pompka jest zamontowana nie ma dostępu do łopatek wirnika. Czy taką pompę można jakoś naprawiać, czy trzeba kupić nową?
Do Trull - moja zmywarka w instrukcji ma wpisane że ma aquastop ale jest on niepodpięty
Gdy podepnę wtyczkę to woda jest cały czas pobierana do płaszcza.
--------
Podłączyłem pompę spustową i teraz działa wyrzut wody, ale dalej woda nie jest pobierana z płaszcza do zmywarki. Czy ktoś wie jakie są funkcje tych elektrozaworów?
|
|
| Back to top |
|
 |
robbyrob Poziom 3

|
09 Sep 2010 20:19 Re: Zmywarka Bosch SRI4672EU nie pobiera wody +uszk. elektro |
|
|
|
Witam po przerwie. W końcu udało się zmywarkę uruchomić. Okazało się że była przerwa na kablu podającym sygnał z hydrostatu (zielony przewód - zaśniedziałe styki). Natomiast aquastop był rozłączony bo "pomocna dłoń" (syn chciał naprawiać zmywarkę jak tata) rozpięła przewody przed zrobieniem przeze mnie zdjęć i nie wiedział później jak wpiąć :D. Dopiero po rozrysowaniu wszystkich połączeń sprawa się wyjaśniła. Trull - dzięki za wskazówki - gdy wtyczka od aquastop była niepodpięta elektrozawór nie miał prawa działać.
Może komuś się przyda:
|
|
| Back to top |
|
 |