Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Rozruch silnika jednofazowego


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> Rozruch silnika jednofazowego
Autor
Wiadomość
artudud
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 104
Miasto: Nowa Sól

Post#1 Post autora tematu 21 Lip 2010 21:07   

Rozruch silnika jednofazowego


Witam szacowne grono. Dzisiaj zderzyłem się z banalnym problemem: zdemontowałem pompę od hydroforu po wykonaniu remontu części hydraulicznej przystąpiłem do podłączenia silnika do sieci, wykonałem to zgodnie ze schematem umieszczonym na pokrywie złącza na silniku, jednak według tego schematu do rozruchu tegoż silnika potrzebny jest dodatkowy przycisk rozruchowy. W związku z powyższym mam pytanie- czy istnieje możliwość podłączenia tego silnika tak aby sterował nim włącznik ciśnieniowy LCA. Jak rozwiązać sprawę przycisku rozruchowego. Zamieszczam fotkę schematu podłączenia i tabliczkę znamionową silnika.
Rozruch silnika jednofazowego Rozruch silnika jednofazowego
Powrót do góry
   
tob53
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 148

Post#2 21 Lip 2010 21:24   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Witam
Ten wyłącznik jest wewnątrz silnika.
Po uzyskaniu znamionowych obrotów odłącza kondensator.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lip 2010 21:24   





Powrót do góry
   
artudud
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 104
Miasto: Nowa Sól

Post#3 Post autora tematu 21 Lip 2010 21:31   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


W takim razie dlaczego po załączeniu się LCA silnik buczy a dopiero zwarcie na krótko (1s) złącza 1 i R1 powoduje prawidłowy rozruch. Być może ten wewnętrzny jest uszkodzony (jak do niego można się dostać)
Powrót do góry
   
tomaszmruz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 280
Miasto: Skarżysko

Post#4 21 Lip 2010 21:42   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Wyłącznik powinien być zwarty rysunek po lewej.
Powrót do góry
   
artudud
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 104
Miasto: Nowa Sól

Post#5 Post autora tematu 21 Lip 2010 21:48   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Na czas zwarcia tych złącz silnik głośno pracuje i wpada w wibracje. Jak widać na schemacie oprócz kondensatora jest jeszcze załączane dodatkowe uzwojenie rozruchowe. przy zwarciu na stałe mogą być problemy z chłodzeniem silnika.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lip 2010 21:48   





Powrót do góry
   
tob53
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 148

Post#6 21 Lip 2010 21:54   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Witam
To jest jednak moja pomyłka, faktycznie jest 6 zacisków, czyli końce uzwojenia wyprowadzone do tabliczki, potrzebny jakiś niestabilny wyłącznik zewnętrzny.
Twoje doswiadczenie wyjaśnia wszystko. Przepraszam z błąd.
Powrót do góry
   
tomaszmruz
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 280
Miasto: Skarżysko

Post#7 21 Lip 2010 21:54   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


A czy tam jest ten kądzior ?.
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1343
Miasto: Nibylandia

Post#8 21 Lip 2010 21:55   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Wypnij przewody z zacisków 1 i R, ostrożnie zdejmij tylny dekiel od silnika i właśnie do niego masz przykręcony wyłącznik odśrodkowy. Najczęściej wypalają się w nim styki.
Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4669
Miasto: Sosnowiec

Post#9 21 Lip 2010 21:58   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Witam.
tob53 napisał:
Po uzyskaniu znamionowych obrotów odłącza kondensator.

Nie, Kolego - są dwa rodzaje rozruchu takich silników :
- albo po uzyskaniu obrotów zostaje odłączone (rozwarte) uzwojenie rozruchowe (wyłącznik odśrodkowy)
- albo po rozruchu odpada wyłącznik rozwierający uzw. rozruchowe (te silniki muszą pracować w odpowiedniej pozycji)
Kondensator służy do czegoś innego.

PS. Edytuję, bo pojawiły się wpisy, ale treść pozostawiam.
Powrót do góry
   
artudud
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 104
Miasto: Nowa Sól

Post#10 Post autora tematu 21 Lip 2010 22:07   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


krzysiekTwoja podpowiedź wydaje mi się najbardziej prawdopodobna, jutro w godzinach wieczornych sprawdzę Twoją teorię. Ale w przypadku uszkodzenia niemożliwego do naprawy można go uruchamiać dodatkowym przyciskiem lub ,no właśnie czy można zastosować bliżej nie określony zewnętrzny automat który zwierał by te złącza na czas rozruchu i współpracował z włącznikiem LCA lub innym o podobnym działaniu. Teoria krzyśka7 wydaje mi się prawdopodobna ponieważ wcześniej silnik pracował w takim połączeniu bez zastrzeżeń widocznie w czasie remontu pompy został potraktowany czymś ciężkim i coś w środku odmówiło posłuszeństwa. Cały zestaw pracował i pracuje w pozycji poziomej. ele_pp czy możesz napisać coś więcej o tym drugim wariancie załączania obwodów rozruchowych
Powrót do góry
   
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1343
Miasto: Nibylandia

Post#11 21 Lip 2010 22:18   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Wyłącznik odśrodkowy można kupić nowy lub ten naprawić. Sprawdź również stan mechanizmu z ciężarkami, znajduje się na wirniku. Później zobaczymy co dalej z tym zrobić. Wszelkie przeróbki to według mnie ostateczność.
Pozycja silnika nie ma tu znaczenia.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lip 2010 22:18   





Powrót do góry
   
artudud
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 104
Miasto: Nowa Sól

Post#12 Post autora tematu 21 Lip 2010 22:30   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Cały zestaw jest dość wiekowy (ok. 20 lat) więc jeśli coś w środku nawaliło to miało takie prawo, jutro dam znać co udało się zrobić, na razie dziękuję za pomoc tak jak pisałem jutro się odezwę i postaram się zrobić więcej fotek, może komuś się przyda.


Dodano dnia 23.07.2010r.
Sprawa załatwiona. Sprawcą całego zamieszania był jeden ze styków odśrodkowego wyłącznika cewki rozruchowej. Prawdopodobnie z powodu zużycia wypadł jeden ze styków(stop srebra i glinu), przez co przerwa pomiędzy stykami była zbyt duża i cały czas był w stanie rozłączenia. Obiecanych zdjęć nie zrobiłem bo zapomniałem zabrać fona. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> Rozruch silnika jednofazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przewijanie silnika jednofazowego. (3)
Zabezpieczenie silnika jednofazowego (29)
regulacja silnika jednofazowego z PC (5)
Sterowanie silnika jednofazowego (4)
falownik do silnika jednofazowego (1)
Rozruch rezystancyjny silnika jednofazowego 1.5KW (3)
rozruch silnika jednofazowego - czym go zastąpić ? (12)
Rewersowanie silnika jednofazowego. (3)
podłączenie silnika jednofazowego (2)
Obroty silnika jednofazowego (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS