Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Rozruch silnika jednofazowego


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący ->Rozruch silnika jednofazowego Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
artudud
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Nowa Sól
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 116
Ocena postów: 7
artudud
Poziom 13
Post#1 21 Lip 2010 21:07  Autor tematu   

Rozruch silnika jednofazowego


Witam szacowne grono. Dzisiaj zderzyłem się z banalnym problemem: zdemontowałem pompę od hydroforu po wykonaniu remontu części hydraulicznej przystąpiłem do podłączenia silnika do sieci, wykonałem to zgodnie ze schematem umieszczonym na pokrywie złącza na silniku, jednak według tego schematu do rozruchu tegoż silnika potrzebny jest dodatkowy przycisk rozruchowy. W związku z powyższym mam pytanie- czy istnieje możliwość podłączenia tego silnika tak aby sterował nim włącznik ciśnieniowy LCA. Jak rozwiązać sprawę przycisku rozruchowego. Zamieszczam fotkę schematu podłączenia i tabliczkę znamionową silnika.
Rozruch silnika jednofazowego Rozruch silnika jednofazowego

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tob53
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 161
Pomógł: 19
Ocena postów: 4
tob53
Poziom 14
Post#2 21 Lip 2010 21:24    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Witam
Ten wyłącznik jest wewnątrz silnika.
Po uzyskaniu znamionowych obrotów odłącza kondensator.
Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
artudud
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Nowa Sól
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 116
Ocena postów: 7
artudud
Poziom 13
Post#3 21 Lip 2010 21:31  Autor tematu   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


W takim razie dlaczego po załączeniu się LCA silnik buczy a dopiero zwarcie na krótko (1s) złącza 1 i R1 powoduje prawidłowy rozruch. Być może ten wewnętrzny jest uszkodzony (jak do niego można się dostać)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomaszmruz
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Skarżysko
Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 272
Pomógł: 19
tomaszmruz
Poziom 16
Post#4 21 Lip 2010 21:42    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Wyłącznik powinien być zwarty rysunek po lewej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
artudud
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Nowa Sól
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 116
Ocena postów: 7
artudud
Poziom 13
Post#5 21 Lip 2010 21:48  Autor tematu   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Na czas zwarcia tych złącz silnik głośno pracuje i wpada w wibracje. Jak widać na schemacie oprócz kondensatora jest jeszcze załączane dodatkowe uzwojenie rozruchowe. przy zwarciu na stałe mogą być problemy z chłodzeniem silnika.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tob53
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 161
Pomógł: 19
Ocena postów: 4
tob53
Poziom 14
Post#6 21 Lip 2010 21:54    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Witam
To jest jednak moja pomyłka, faktycznie jest 6 zacisków, czyli końce uzwojenia wyprowadzone do tabliczki, potrzebny jakiś niestabilny wyłącznik zewnętrzny.
Twoje doswiadczenie wyjaśnia wszystko. Przepraszam z błąd.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomaszmruz
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Skarżysko
Dołączył: 01 Sie 2008
Posty: 272
Pomógł: 19
tomaszmruz
Poziom 16
Post#7 21 Lip 2010 21:54    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


A czy tam jest ten kądzior ?.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#8 21 Lip 2010 21:55    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Wypnij przewody z zacisków 1 i R, ostrożnie zdejmij tylny dekiel od silnika i właśnie do niego masz przykręcony wyłącznik odśrodkowy. Najczęściej wypalają się w nim styki.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elpapiotr
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 5148
Pomógł: 355
elpapiotr
Specjalista elektryk
Post#9 21 Lip 2010 21:58    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Witam.
tob53 napisał:
Po uzyskaniu znamionowych obrotów odłącza kondensator.

Nie, Kolego - są dwa rodzaje rozruchu takich silników :
- albo po uzyskaniu obrotów zostaje odłączone (rozwarte) uzwojenie rozruchowe (wyłącznik odśrodkowy)
- albo po rozruchu odpada wyłącznik rozwierający uzw. rozruchowe (te silniki muszą pracować w odpowiedniej pozycji)
Kondensator służy do czegoś innego.

PS. Edytuję, bo pojawiły się wpisy, ale treść pozostawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
artudud
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Nowa Sól
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 116
Ocena postów: 7
artudud
Poziom 13
Post#10 21 Lip 2010 22:07  Autor tematu   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


krzysiekTwoja podpowiedź wydaje mi się najbardziej prawdopodobna, jutro w godzinach wieczornych sprawdzę Twoją teorię. Ale w przypadku uszkodzenia niemożliwego do naprawy można go uruchamiać dodatkowym przyciskiem lub ,no właśnie czy można zastosować bliżej nie określony zewnętrzny automat który zwierał by te złącza na czas rozruchu i współpracował z włącznikiem LCA lub innym o podobnym działaniu. Teoria krzyśka7 wydaje mi się prawdopodobna ponieważ wcześniej silnik pracował w takim połączeniu bez zastrzeżeń widocznie w czasie remontu pompy został potraktowany czymś ciężkim i coś w środku odmówiło posłuszeństwa. Cały zestaw pracował i pracuje w pozycji poziomej. ele_pp czy możesz napisać coś więcej o tym drugim wariancie załączania obwodów rozruchowych

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
krzysiek7
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Nibylandia
Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1446
Pomógł: 208
Ocena postów: 71
krzysiek7
Poziom 21
Post#11 21 Lip 2010 22:18    

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Wyłącznik odśrodkowy można kupić nowy lub ten naprawić. Sprawdź również stan mechanizmu z ciężarkami, znajduje się na wirniku. Później zobaczymy co dalej z tym zrobić. Wszelkie przeróbki to według mnie ostateczność.
Pozycja silnika nie ma tu znaczenia.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
artudud
Poziom 13
Poziom 13
Miasto: Nowa Sól
Dołączył: 16 Paź 2008
Posty: 116
Ocena postów: 7
artudud
Poziom 13
Post#12 21 Lip 2010 22:30  Autor tematu   

Re: Rozruch silnika jednofazowego


Cały zestaw jest dość wiekowy (ok. 20 lat) więc jeśli coś w środku nawaliło to miało takie prawo, jutro dam znać co udało się zrobić, na razie dziękuję za pomoc tak jak pisałem jutro się odezwę i postaram się zrobić więcej fotek, może komuś się przyda.


Dodano dnia 23.07.2010r.
Sprawa załatwiona. Sprawcą całego zamieszania był jeden ze styków odśrodkowego wyłącznika cewki rozruchowej. Prawdopodobnie z powodu zużycia wypadł jeden ze styków(stop srebra i glinu), przez co przerwa pomiędzy stykami była zbyt duża i cały czas był w stanie rozłączenia. Obiecanych zdjęć nie zrobiłem bo zapomniałem zabrać fona. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Temat zamykam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> Rozruch silnika jednofazowego
Strona 1 z 1
Podobne tematy
rozruch silnika jednofazowego - czym go zastąpić ? (12)
Rozruch rezystancyjny silnika jednofazowego 1.5KW (3)
falownik do silnika jednofazowego (1)
Sterowanie silnika jednofazowego (4)
regulacja silnika jednofazowego z PC (5)
Zabezpieczenie silnika jednofazowego (32)
Przewijanie silnika jednofazowego. (3)
Rewersowanie silnika jednofazowego. (3)
podłączenie silnika jednofazowego (2)
Obroty silnika jednofazowego (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl temat RSS