FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rejestrator napięć na ARM + dotykowy LCD. Diagnostyka

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Rejestrator napięć na ARM + dotykowy LCD. Diagnostyka
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#61 13 Aug 2010 13:38   

Re: Rejestrator napięć na ARM + dotykowy LCD. Diagnostyka

Petros wrote:
Impedancja wejściowa około 2Mohm dla kanału 2 i ponad 0,5Kohm dla kanału 1. Nie stosuję interpolacji. (po co?) Wyniki z ADC są odpowiednio zamienione na dane które strawi LCD

1. Co do impedancji wejściowej interesowało mnie głównie czy znasz szacunkowo pojemność wejściową i czy podejmowałeś się sprawdzenia jej wpływu na wynik pomiaru np przez obserwację na swoim sprzęcie prostokątnego sygnału referencyjnego dostępnego w każdym oscyloskopie i ewentualnej kompensacji toru.

2. Aby uzyskać na ekranie pełną, czytelną informację o sinusie wystarczy (przynajmniej dla inżynierów Tektronix'a :) 2,5 próbki na okres przy interpolacji typu sin(x)/x i 10 przy interpolacji liniowej. Jeśli nie stosujesz interpolacji (wyświetlasz tylko próbki) to dla identycznego efektu potrzebujesz około 25 próbek na okres sinusa. Musisz gęsto próbkować. Zrobienie interpolacji pozwoliłoby Ci skrócić minimalną podstawę czasu.

Domyślam się ponadto, że masz zorganizowany programowo bufor cykliczny do którego zapisujesz kolejne wyniki pomiarów. Interesuje mnie czy liczba gromadzonych w nim próbek jest stała czy też zmienna i jak ma się do liczby próbek "wyrzucanych" aktualnie na ekran.
Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#62 Post from the author of the topic 16 Aug 2010 11:26   

zadaniem urządzenia jest nie tyle stwierdzić jaki sygnał występuje (np. sinus) ale dokładna jego wizualizacja. Przykładem może być obserwacja czujnika magnetoindukcyjnego lub czujnika halla z przesłonami. Na podstawie sygnału można określić czy tarcz ferromagnetyczna nie jest popękana i nie ma uszkodzeń mechanicznych zakłócających jego pracę. Interpolacja mogła by zatuszować ewentualne odstępstwa.

Czasami sinus może być poszarpany lub obcięty przez uszkodzenie czujnika

We wszystkich ustawianiach podstawy czasu wypada 1 próbka na jeden pixel szerokości.
Back to top

pietkad
Poziom 5
Poziom 5

Post#63 16 Aug 2010 18:08   

Petros, czy zmierzasz wprowadzić jakieś wyjścia i napisać program do np symulacji sondy lambda czy np symulacji położenia egr'a ?
Back to top

Mat_91
Poziom 20
Poziom 20

Post#64 16 Aug 2010 18:19   

Petros a czy mógłbyś umieścić schemat? Głównie zależy mi na części pomiarowej. Projekt rzeczywiście zacny :)
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#65 16 Aug 2010 20:24   

Petros, jako ładowarkę do Li-Io i równocześnie przetwornica DC/DC, polecam Ci LTC1980. Jest to Combination Battery Charger and DC/DC Converter. Używam tego, układ bardzo fajny.
Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#66 Post from the author of the topic 16 Aug 2010 21:32   

pietkad wrote:
Petros, czy zmierzasz wprowadzić jakieś wyjścia i napisać program do np symulacji sondy lambda czy np symulacji położenia egr'a ?

Myśle że nie było by to problemem. Musiałbym poskładać coś co ma wszystske przydatne funkcje z tej dziedziny... kto wie... może potem na rynek z urządzeniem. Ale musze opracować nowszą wersję na tańszym procesorze bo LPC2000 mają zły stsunek /cena jakość. Tańszy LCD bez dotyku aby zwiększyć praktyczność. Niestety nie mam doświadczenia we wprowadzaniu czegokolwiek na rynek.

Dodano po 2 [minuty]:

Mat_91 wrote:
Petros a czy mógłbyś umieścić schemat? Głównie zależy mi na części pomiarowej. Projekt rzeczywiście zacny :)

W schamatach nie ma nic odkrywczego ale wrzucę ten fragment.

Dodano po 37 [sekundy]:

Freddy wrote:
Petros, jako ładowarkę do Li-Io i równocześnie przetwornica DC/DC, polecam Ci LTC1980. Jest to Combination Battery Charger and DC/DC Converter. Używam tego, układ bardzo fajny.

Dzięki za rdade.Gdzie kupię ten układ i za ile?

P.S. Widzę że wielu osobom podoba się projekcik. Wiele osób pisze do mnie jak to zrobiłem, czy to możliwe i o rady jak coś takiego ruszyć. Mogę dać wszystkim radę (oczywiście tylko tej garstce która ma mniejsze doświadczenie odemnie) że przy pewnej dawce cierpliwości poskładać można wszytsko. Nie są potrzebne narzędzia za tysiące złotych! Ja nie posiadam żadnego zestawu uruchomieniowego, lepiej zrobić samemu przejściówkę z procesora do DIL i zainwestować w płytke stykową (koszta mniejsze o 60% i większa swoboda działania, ale za to bardziej pracochłonne[patrz film]). Programator zrobiłem sam w cenie 5 zł (programowanie przez port szeregowy bez debugera)
Tutaj film z układem prototypowym !!

sch_part.png
 Filename:  sch_part.png
Download
 Contents:  
 Filesize:  13.32 KB
 Punkty:  0

Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#67 17 Aug 2010 08:29   

LTC1980 kupisz np. w Protonie. Jedną sztukę mogę Ci podesłać, jak chcesz, to pisz na PW. Układ kosztuje około 5$ - 10$ w zależności od ilości i źródła.
Uwaga Zaraz się zacznie 100 pw ja też chcę. Propozycja tylko dla Petrosa !
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Aug 2010 08:29   

Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#68 Post from the author of the topic 21 Aug 2010 15:29   

Freddy wrote:
LTC1980 kupisz np. w Protonie. Jedną sztukę mogę Ci podesłać, jak chcesz, to pisz na PW. Układ kosztuje około 5$ - 10$ w zależności od ilości i źródła.
Uwaga Zaraz się zacznie 100 pw ja też chcę. Propozycja tylko dla Petrosa !

dzięki za rade i propozycje
Narazie szukam njlepszej opcji
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 21 Aug 2010 15:29   

Back to top

yru
Poziom 3
Poziom 3

Post#69 08 Sep 2010 00:11   

Jestem pod szczerym wrażeniem zaawansowania projektu, kawał dobrej roboty, oby się rozwijał.

Jeśli mogę coś doradzić:
- CR-V3 - 2-3Ah, objętościowo jak 2xAA (eneloopy i ich klony, na zwykle nimhy nie patrzymy, zbyt kłopotliwe w utrzymaniu) i teoretycznie można tym zastąpić jeśli dobrze przemyśleć układ zasilania/ładowania. silnie na rynku obecny standard, wygoda dla projektanta i użytkownika

poprawka, RCR-V3 as in rechargeable
Back to top

Freddy
Poziom 24
Poziom 24

Post#70 08 Sep 2010 10:00   

Po pierwsze CR-V3, to bateria, a nie akumulator.
Po drugie cena około 25 - 30 zł w zależności od sklepu.
Po trzecie akumulator Li-Io o pojemności 2600mAh można kupić taniej i jest wielokrotnego użytku.
Ładowarka do akumulatorów Li-Io to koszt kilkunastu złotych.
Back to top

yru
Poziom 3
Poziom 3

Post#71 09 Sep 2010 09:43   

ok, technicznie RCR-V3 to oznaczenie ładowalnej (właśnie Li-Io), ale wymiar jest ten sam, a jakkolwiek nieprecyzyjnie, ładowalne często oznaczone są jako CR-V3 z dopiskiem, tutaj wyraźnie pisałem o ładowaniu, dla ścisłości poprawiam, dziękuje.

uważam, że dużym plusem może być możliwość zamiennego używania z 2xAA, jeśli design elektroniczny pozwoli
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Sep 2010 09:43   

Back to top

tomasz1234567890
Poziom 1
Poziom 1

Post#72 31 Oct 2010 11:53   

powinieneś pomyśleć o zrobieniu kilku sztuk i sprzedać.sam bym kupił za przyzwoitą kase.podstawowa zaleta to rozmiar.osprzęt serwisowy jest mało funkcjonalny.
Back to top

Petros
Poziom 18
Poziom 18

Post#73 Post from the author of the topic 31 Oct 2010 12:49   

tomasz1234567890 wrote:
powinieneś pomyśleć o zrobieniu kilku sztuk i sprzedać.sam bym kupił za przyzwoitą kase.podstawowa zaleta to rozmiar.osprzęt serwisowy jest mało funkcjonalny.

Fajnie by było, ale bez wsparcia i z polskimi podatkami może być kłopot. Do tego badania, normy, kapitał początkowy itp.

Narazie trzeba zdobyć więcej doświadczenia
Back to top

drzasiek
Poziom 22
Poziom 22

Post#74 13 Mar 2011 14:55   

Pytanie do autora:
Jaką interpolację zastosowałeś? Na video widać najpierw wyświetlające się pojedyncze próbki a następnie są łączone, czy jest to interpolacja odcinkowa? Czy może jakaś bardziej skomplikowana, przykładowo sinc?
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Rejestrator napięć na ARM + dotykowy LCD. Diagnostyka
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Dobowy rejestrator temperatury Atmega8 + LCD 128x64 (61)
iDisplay - panel dotykowy ze zwykłego monitora LCD (7)
Panel dotykowy pod LCD (14)

Page generation time: 0.251 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed