| Author |
mariuszss Poziom 15

|
23 Jul 2010 10:18 Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
Witam.
Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale. Jeżeli nie, proszę o przeniesienie.
Chciałbym wykorzystać w układzie przekaźniki firmy AXICOM D2n V23105 z cewką na 6V DC.
Jednak w ofercie producenta są 4 wersje różniące się mocą cewki.
W specyfikacji przekaźnika zamieszczone zostały charakterystyki dla poszczególnych mocy cewek (plik w załączniku), jednak po ich analizie dalej nie mam jasności, od czego zależy dobór mocy cewki przekaźnika.
Bardzo proszę o wyjaśnienie tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2010 10:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mariansq Poziom 14

|
23 Jul 2010 11:04 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
Witam
Przy doborze przekaźnika, ważnym parametrem jest własny pobór mocy przez cewkę przekaźnika. Przy prądzie stałym bezpośrednio zależy to od rezystancji uzwojenia: im jest ona wyższa tym mniejszy będzie pobór mocy.
W katalogu podane są wartości napięcia zasilającego (U) i rezystancje cewek (R). Moc własną cewki można wyliczyć ze wzoru: P =U2/R jesli nie jest podana.
Na podstawie tych parametrów dobierasz sobie parametry tranzystora załączajacego obwód cewki przekaźnika tak by "nie zagrzał sie" gdy zostanie ów obwód załaczony.
Tak wiec gdy chcesz zwyczajnie załaczyc /rozłaczyc jakiś układ za pomocą przekażnika to "nie wnikaj za gleboko" w te wykresy. Weź podstawowe parametry z katalogu pod uwage jakimi są rezystancja cewki tudzież moc dobierz do nich moc tranzystora sterujacego i po krzyku (oczywiscie moc styków roboczych tez bież pod uwagę :) tak by dobrac je do obwodu roboczego ). Jak chcesz aby przekaźnik "pożerał" mniej energii weź ten o mniejszej mocy - Ale tu uwaga :rózne moce cewek moga wynikać z różnych parametrów przekaźnika tego samego typu np styki robocze są na wieksze prądy ten sam typ przekaźnika bedzie miał cewke o wiekszej mocy wiec popatrz czy czasem w katalogu te przekaźniki sie własnie nie róznia moca styków roboczych lub ilościa styków roboczych.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
23 Jul 2010 11:47 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
Przekaźniki te mają taką samą max. obciążalność styków dla 4 różnych mocy cewek. Przypuszczam, że w zależności od mocy cewki można w różnym zakresie napięć (cewka 6 V DC może pracować np. od 3,6 do 15V dc) przełączać skutecznie różne wartości prądów. Ale czy na pewno?
Bo jeżeli nie, to zamiast stosować cewki 550mW wybrałbym 150mW.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2010 11:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tadzik85 Poziom 22

|
23 Jul 2010 12:02 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
Nic nie stoi na przeszkodzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
23 Jul 2010 12:23 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
| tadzik85 wrote: |
| Nic nie stoi na przeszkodzie. |
To jaki jest cel ich produkowania? :|
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jul 2010 12:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tom_s Poziom 12

|
07 Sep 2010 19:39 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
Witam
A jeśli mam prosty układ załączający pompkę skroplin w układzie klimatyzacji (mała pompka na 12V pracująca po kilkanaście sekund max). Teraz na tym układzie mam przekaźnik "V23057 B0002 A101" i ma on moc cewki 436mW. Jako że (sprawdzane w TME) dostępny jest w ilości sztuk do kupienia powyżej 20, to czy mógłbym go zastąpić przekaźnikiem o mniejszej mocy cewki (200mW?) np. takim PE014012. Oba mają po 5A/250V na stykach, SPDT. Różnica jest też w wymiarze (oryginalny ma 25mm wysokości a ten który chcę dać 10mm)
Czy w tym przypadku zamontowania mniejszej mocy cewki, ten tranzystor sterujący o którym pisał kolega wyżej, nie będzie się zbytnio grzał?
Pozdrawiam, Tomek
|
|
| Back to top |
|
 |
mariuszss Poziom 15

|
07 Sep 2010 19:56 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
| Tom_s wrote: |
Witam
... Teraz na tym układzie mam przekaźnik "V23057 B0002 A101" i ma on moc cewki 436mW. ... czy mógłbym go zastąpić przekaźnikiem o mniejszej mocy cewki (200mW?) np. takim PE014012. ... Czy w tym przypadku zamontowania mniejszej mocy cewki, ten tranzystor sterujący o którym pisał kolega wyżej, nie będzie się zbytnio grzał?
Pozdrawiam, Tomek |
Jeżeli cewki są na takie samo napięcie, to przy mniejszej mocy cewki powinien popłynąć mniejszy prąd - więc tranzystor będzie mniej obciążony (wg. mnie nie powinien się bardziej grzać).
|
|
| Back to top |
|
 |
Tom_s Poziom 12

|
07 Sep 2010 19:59 Re: Moc cewki w przekaźniku miniaturowym - jak dobrać? |
|
|
|
Dzięki, zamówiłem, dam znać jak będzie po wymianie (obecny przekaźnik niestety skleja się i nie odłącza pomki-pomaga puknięcie i odłącza).
|
|
| Back to top |
|
 |