Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Schemat instalacji elektrycznej


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Schemat instalacji elektrycznej
Autor
Wiadomość
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#1 Post autora tematu 23 Lip 2010 15:45   

Schemat instalacji elektrycznej


Witam wszystkich na tym forum.Na początku tego roku zdałem egzamin na SEP i jest to pierwsze wykonanie instalacji w życiu.Proszę o pomoc w podłączeniu tej tablicy, chodzi mi o rozrysowanie wszystkiego czyli gdzie jaki przewód i gdzie co ma być.Przepraszam ze nie jest plan w jednej części


Schemat instalacji elektrycznej Schemat instalacji elektrycznej
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#2 23 Lip 2010 15:59   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Witam.

Szczerze uważam że jak zdałeś SEP to powinieneś sam już wiedzieć gdzie jaki przewód powinien być połączony, na dodatek masz cały plan przed sobą na którym wszystko jest rozrysowane oraz połączone. Jeżeli nie posiadasz doświadczenia a to jest twoje pierwsze zlecenie to chyba lepiej jak zaczniesz od czegoś prostszego. Lub poproś jakiegoś znajomego aby wytłumaczył i rozrysował Ci cały układ połączeń. Może się zdawać ale chyba nikt nie namaluje Ci wszystkiego kabelek po kabelku, ponieważ to Ty otrzymasz za to wynagrodzenie. Dlatego chyba lepiej przeanalizować to samemu. A rozrysowanie połączeni w prostszy sposób to tylko jedna kwestia, pozostaje jeszcze kwestia roboty/pracy. Trzeba to dobrze, solidnie połączyć/wykonać. Najlepiej tak żeby nikt przez dłuższy czas nie musiał tam zaglądać. No i żeby cała szafa nie znalazła się w dziale tzw "fachowców - elektryków wszystkowiedzących"

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#3 Post autora tematu 23 Lip 2010 16:10   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Dzięki za odpowiedź.Jeżeli sam to rozrysuje to czy sprawdzisz mi to?
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#4 23 Lip 2010 16:12   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Oczywiście, nie ma żadnego problemu.
Powrót do góry
   
basstec
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 2771
Miasto: pomorskie

Post#5 23 Lip 2010 16:14   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Na schemacie wszystko jest narysowane. Te uprawnienia to na eksploatację zdałeś?
Jak nie wiesz co i jak to się nie bierz za to, podczep się pod jakiegoś doświadczonego elektryka, naucz się tej pracy. Od tego jak wykonasz instalację może zależeć np. czyjeś życie, myślałeś o tym?
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#6 Post autora tematu 23 Lip 2010 16:24   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Czy obwód gdzie są 4 esy jest poprawny?
Schemat instalacji elektrycznej

Ten schemat wygląda mi bardzo znajomo. Ciekawe skąd kolega go wziął. Następnym razem sam rysuj a nie kopiuj bezmyślnie. [Łukasz]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Lip 2010 16:24   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4676
Miasto: Sosnowiec

Post#7 23 Lip 2010 16:48   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Witam.

Nie jest poprawny. Już wcześniej został rozdzielony N i PE.
Rysunek sugeruje przewód 4-żyłowy z PEN, który zostaje rozdzielony przed różnicówką, a na schemacie głównym (zasilanie) mamy wyraźnie opisane "układ sieciowy TNS"
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#8 23 Lip 2010 16:53   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Nie rozumiem tylko jednego, masz układ sieci TN-S czyli 5 przewodów. Rozdzielone N i PE, a na jednej listwie namalowałeś PE i N. Czyli wracasz do układu TN - C co jest błędem, ponieważ musisz utrzymywać rozdział pomiędzy PE i N dla poprawnego działania członu różnicowego. Chyba że w praktyce jest całkowicie inaczej niż na projekcie.

Postarałem się przedstawić to możliwie jak najprościej. Dlatego nie sugeruj się położeniem elementów, lub listw Uziemiających lub Neutralnych. Namalowałem je tylko po to aby zapamiętać że musisz oddzielić obwody aby zapewnić dobrą/ skuteczną pracę Różnicówek. Jeżeli chodzi o Esy są połączone przypadkowo, wiec fazy mogą łączyć się inaczej ponieważ nie patrzyłem na moce jakie będą przyłączone. Zrobisz to już samemu. Myślę że uda Ci się odgadnąć co i jak. Jeżeli będziesz łączył Eski to używaj grzebieni ponieważ zaoszczędzisz sobie pracy oraz będziesz miał więcej miejsca. A elementy rozmieść tak aby robić jak najlepsze i w miarę krótkie połączenia. Nie wiem jaka będzie to rozdzielnia i ile będziesz miał miejsca. Pamiętaj jeszcze że przewody od Ograniczników Przepięć muszą mieć odpowiedni przekrój a największy nacisk jest na przewód PE. Również przewody na różnicówki powinny mieć większy przekrój. Ale to chyba masz już w projekcie.

Schemat instalacji elektrycznej

Pozdrawiam.

Posty scaliłem. Na drugi raz korzystaj z przycisku "Zmień". [Łukasz]

Ale dla pewności poczekaj aż inny sprawdzą i poradzą Ci co zrobić inaczej/ lepiej.
Powrót do góry
   
kkas12
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5118
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#9 24 Lip 2010 00:34   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Witam!

Przedstawiony przez kolegę Lukas555Lukas zawiera błędy.
Jednym z nich bardzo istotnym jest zastosowanie ZUG-ów jako szyny PE. Jeżeli rozdzielnia jest wykonana w II klasie ochronności to niedopuszczalnym jest nadawanie potencjału ziemi szynie TH na której złączki te zostały zamontowane. Zaś konstrukcja tej właśnie złączki połączy przewód PE z szyną. Dodatkowo potencjał ten zostanie przeniesiony przez prowadnice na pozostałe szyny TH.
Nie wolno samowolnie zmieniać klasy ochronności czy to odbiornika czy rozdzielni.
W rozdzielni opatrzonej jednym znakiem zawierającym jeden kwadrat w drugim szyna PE musi być odizolowana od konstrukcji tak samo jak przewody robocze.

Drugim błędem jest zastosowanie trójfazowych wyłączników różnicowoprądowych do ochrony kilku obwodów jednofazowych zasilanych z różnych faz.
Czym się zakończy ewentualna przerwa w torze neutralnym wyłącznika nie muszę chyba wyjaśniać.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2010 00:34   





Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#10 24 Lip 2010 00:42pomocny post - solucja   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Przepraszam kolego kkas12 ale ja nie namalowałem tego w taki sposób w jakim to będzie montowane. i w jakim powstanie w rozdzielni. Nawet napisałem wyżej że autor ma się tym nie kierować ponieważ w wyglądzie rysunku ważne były tylko połączenia. To jak przewody mają być połączone z aparatami itd. Wysyłałem stosowne prywatne wiadomości, a załącznik jest tutaj tylko po to aby przedstawić jak to ma wyglądać (obrazowo) oraz dla poprawienia stosownych błędów. Złączki zastosowałem takie ponieważ innych nie mogłem znaleźć a te tylko pokazują że coś takiego (podobnego - stosownego) ma być. Chciałem mu tylko to przedstawić w taki sposób (kolorystycznie) oraz z podziałem na obwody. W tym programie ciężko zastosować coś innego, a robiłem to naprawdę na szybko, aby tylko nakierować autora. A rozmieszczenie to już inna sprawa ponieważ nie mam pojęcia na jakiej rozdzielni będzie to montowane i co autor wykorzysta.

A jeżeli chodzi o róznicówki to takie są zastosowane w projekcie, a ja już w niego nie wnikam. Szczerze chyba go pamiętam z jakiejś książki lub poradnika. Ja osobiście układu nie zmienię, bo to nie do mnie należy. Autor najprawdopodobniej zajmie się tym osobiście, ja pomogłem lub starałem się pomóc na tyle ile mogłem.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#11 Post autora tematu 24 Lip 2010 07:35   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Wydaje mi się że teraz będę wiedział co i jak;) A co kolega o nicku kkas12 by tu zmienił? To miało być tylko dla mnie właściwie dla mojego teścia żeby wiedział jak to będzie mniej więcej wygladać
Powrót do góry
   
lukaszpol26
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 384

Post#12 24 Lip 2010 09:26   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Kolego Lukas555Lukas można wiedzieć w jakim programie rysowałeś ten schemat ?????
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Lip 2010 09:26   





Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#13 24 Lip 2010 13:08   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Rysowane na: Legrand XlPro Version II

Do pobrania: http://www.e-legrand.pl/upload/xlpro2_pol_2706-b4.zip

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
tuning090
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 21 Lip 2010
Posty: 11

Post#14 24 Lip 2010 15:07   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Ja bym na twoim miejscu zatrudnił się na jakiś czas jako pomocnik elektryka. Wtedy zdobędziesz doświadzczenie i niezbędną wiedzę. Pamętaj,że od tego jak wykonasz swoją pracę może zależeć czyjeś zdrowie lub życie. Swoją drogą ja też przez to forum próbowałem się dowiedzieć co,i jak podłączyć w rozdzielnicy. Nie wykorzystałem tego jak na razie w praktyce,bo jak na razie pracuję jako pomocnik elektryka i pewnie nie raz będę miał okazję się przekonać,co i jak się podłącza. Ty też zatrudnij się jako pomocnik elektryka,a wyjdziesz na tym lepiej. A jak byś chciał to napisz do mnie na mój mejl tuning090(malpa)onet.eu mam kilka poradników dotyczacych wykonywania instalacji elektrycznych. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
kkas12
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5118
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#15 24 Lip 2010 21:06   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Witam!

Cytat:
A co kolega o nicku kkas12 by tu zmienił?
Na rysunku kolegi Lukas555Lukas to co pisałem.
Czyli:
-jeżeli rozdzielnia jest wykonana w II klasie ochronności, czyli została oznaczona symbolem kwadratu w kwadracie wtedy nie wolno stosować złączek ZUG o zielono-żółtej barwie, ale szynę PE dostarczoną przez producenta rozdzielni, która nie pozwoli na nadanie potencjału ziemi szynie (szynom) TH. Tu wszystkie części dostępne po otwarciu rozdzielni muszą znajdować się na potencjale swobodnym.
-Trójfazowe wyłączniki RCD należy zastąpić jednofazowymi. Oczywiście (minimum) po jednym na każdą fazę. Oczywiście może ich być więcej, lub mogą zostać zastąpione przez RCBo czyli takie, które oprócz członu różnicowoprądowego posiadają wbudowany człon nadmiarowoprądowy.

Natomiast jeżeli chodzi o schemat dołączony przez autora wątku, to w pierwszym rzędzie proponuje by podział PEN został dokonany w rozdzielni a nie w złączu kablowym najpewniej oddalonym od budynku.
Wiąże się to z zastosowaniem kabla czterożyłowego, ale o przekroju minimum 10mm² w przypadku miedzi, lub 16mm² gdy kabel będzie aluminiowy.
Wtedy nie ma również potrzeby stosowania ochronnika czterotorowego. Wystarczą trzy tory fazowe.
Należy pamiętać, że odbiorniki stacjonarne i obwody oświetleniowe nie muszą być chronione przez RCD.
Zastosowanie S-ki a prądzie znamionowym 10A w przypadku gniazd jest niepoważne.
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#16 24 Lip 2010 21:36   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


To przypomnę jeszcze raz że zastosowanie tych złączek miało tylko symbol obrazowy. Aby kolorystycznie rozprowadzić przewody. Jedne do jednych drugie do drugich. Dlatego nie uważam tego jako błąd bo nikt do tej pory nie wie w jakiej obudowie/rozdzielni będzie to montowane. A to tylko obraz, osobiście i tak uważam że ten schemat/projekt należy poprawić.

Zamieszczam fragment artykułu:

Zależność pomiędzy wspornikami montażowymi a przewodami ochronnymi

Wsporniki montażowe TH35 (zwane popularnie szynami DIN), pod warunkiem że są poprawnie podłączone przez odpowiednie złączki Viking, mogą być użyte jako przewód ochronny.
Złączki Viking zapewniają wysokiej jakości połączenie ze wspornikiem i rezystancję
połączenia rzędu 1 mΩ. Elementy złączek zostały tak zaprojektowane, aby wykazywały dużą odporność na siły mechaniczne i nie ulegały wewnętrznym naprężeniom.

Są również zabezpieczone przed korozją. Przewodnictwo stosowanych wsporników jest zgodne z przepisami określonymi przez normy IEC 60364-5-54 i EN 60947-7-2. Spełnienie tych wymagań jest potwierdzone przez raport
LCIE 285380. Złączki Viking do przewodów ochronnych były specjalnie do tego celu projektowane i testowane.
Spełniają wymogi norm EN 60947-7-2, UL 1059, UL 467,
CSA 22-2.
Należy pamiętać, że używanie stalowych profili jako przewodu PEN jest zabronione przez normę IEC 60364-54).
Innymi słowy, stały przepływ prądu między przewodem (przewodami) a stalowym wspornikiem nie jest dozwolony, dlatego też nie podaje się w tym zakresie żadnych parametrów znamionowych. Mimo to takie zastosowanie jest możliwe w przypadku wsporników miedzianych lub aluminiowych (IEC 60947-7-2).
Powrót do góry
   
kkas12
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5118
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#17 24 Lip 2010 22:05   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Witam!

Cytat:
Wsporniki montażowe TH35 (zwane popularnie szynami DIN), pod warunkiem że są poprawnie podłączone przez odpowiednie złączki Viking, mogą być użyte jako przewód ochronny.
Ale nie w rozdzielni wykonanej w II klasie ochronności.
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#18 24 Lip 2010 22:14pomocny post - solucja   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


kkas12 napisał:
Witam!

Cytat:
Wsporniki montażowe TH35 (zwane popularnie szynami DIN), pod warunkiem że są poprawnie podłączone przez odpowiednie złączki Viking, mogą być użyte jako przewód ochronny.
Ale nie w rozdzielni wykonanej w II klasie ochronności.


TAK zgadza się

Wewnętrzne konstrukcje wsporcze i metalowe elementy

Te elementy nie mogą być podłączone do przewodu ochronnego i nie mogą mieć żadnego elektrycznego styku z elementami wsporczymi w obudowie. Na zewnątrz
oraz wewnątrz obudowy należy umieścić w widocznym miejscu znak (przekreślonego uziemienia). Jeśli z powodów funkcjonalnych wykonanie uziemienia jest konieczne (kompatybilność
elektromagnetyczna), to nie oznacza się go kolorem żółto-zielonym (zazwyczaj używa się koloru czarnego), a zacisk lub zaciski oznacza się literami TE. Należy również dostarczyć odpowiednią dokumentację (instrukcję, dokumentację techniczną).
W przypadku zestawów rozdzielnic, gdzie występuje ryzyko przypadkowego podłączenia do przewodu ochronnego (np. na konstrukcji wsporczej, na szynie,
itp.) lub przypadkowego podłączenia tego przewodu w przyszłości (np. podczas przeglądu instalacji lub w trakcie jej rozbudowy), na obudowie należy umieścić ostrzeżenie: „Uwaga: podwójna izolacja – masy nie są podłączone do przewodu ochronnego”. Konstrukcje wsporcze i metalowe elementy wewnątrz obudowy powinno się uznawać za potencjalnie niebezpieczne (również dla wykwalifikowanych elektryków) gdy istnieje ryzyko uszkodzenia podstawowej izolacji aparatów, które są w nich umieszczone, lub może oderwać się przewód ochronny. W praktyce takie ryzyko można ograniczyć, stosując tylko aparaty o II klasie ochronności (podobnie jak listwy zaciskowe i bloki rozdzielcze) lub używając równoważnej izolacji w stosunku do konstrukcji wsporczych i metalowych elementów (które mają połączenie z masą) lub też prowadząc odpowiednio przewody.
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#19 Post autora tematu 25 Lip 2010 17:39   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


A jakie esy na gniazda skoro nie 10 A?
Powrót do góry
   
remik_l
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 1050
Miasto: Łódź

Post#20 25 Lip 2010 18:18   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Na gniazda ogólnego przeznaczenia stosuje się przewód o przekroju 2,5mm2 i zabezpiecza się go wyłącznikiem nadprądowym B16.

Jeśli dobrze widzę to w rozdzielnicy projektant zastosował ochronniki typu C a typu B nie widać.
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#21 Post autora tematu 25 Lip 2010 18:49   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


W rozdzielnicy są esy typu B10 i jeden B16
Powrót do góry
   
zdzisiek1979
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 24 Sty 2010
Posty: 1822
Miasto: Pabianice

Post#22 25 Lip 2010 19:57   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


No tak bo pan projektant przewidział co będzie podłączone pod każde gniazdko i o jakiej mocy i tak mu powychodziło że trzeba zabezpieczyć B10 bo wystarczy.
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#23 Post autora tematu 25 Lip 2010 20:16   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


W pomieszczeniach nie będzie dużo odbiorników podłączonych więc Esy B10 powinny wystarczyć.

Zdanie zaczyna się dużą literą, a kończy kropką. Proszę poprawić wszystkie posty i nie zapominać o literach ś, ć, ź, ą, ę... [retrofood]
Powrót do góry
   
lukaszpol26
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Gru 2009
Posty: 384

Post#24 25 Lip 2010 21:08   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


A co będzie jak ktoś podłączy jakieś bardziej wymagające urządzenie ??? Nie rozumiem ludzi którzy zabezpieczają gniazdo wyłącznikiem/bezpiecznikiem 10 A.W dzisiejszych czasach nie jesteśmy w stanie przewidzieć co będzie podłączone do danego gniazda. Sam napisałeś ze powinien wystarczyć , a jeżeli nie wystarcza nie lepiej od razu robić tak jak należy ?? :D Pozdrawiam Łp
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#25 Post autora tematu 25 Lip 2010 21:45   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


To najlepiej wrzucić bezpieczniki ze 20 A;) Pomyśle nad tym jeszcze.Muszę zapytać co mniej więcej będzie podłączone w pokojach i dopiero będę przymiarki robił do skrzynki.
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#26 27 Lip 2010 18:02   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Witam.

Zainteresowanie może i było by duże, ale nikt raczej nie potwierdzi twojego myślenia bo raz to twoje spostrzeżenia, i raczej nikt nie będzie wiedział co pod tą instalację będzie podłączone. Przyjęło się że: Na gniazda ogólnego przeznaczenia stosuje się przewód o przekroju 2,5mm2 i zabezpiecza się go wyłącznikiem nadprądowym B16. remik_l (jest napisane na górze) dlatego tak powinno być zrobione.
Jeżeli będą podłączone jakieś większe odbiorniki to raczej na projekcie powinno być to uwzględnione. W końcu to projekt projektowany pod konkretną osobę/dom itd. Chociaż widzimy tutaj coraz więcej błędów. Wiadomo że lepiej wymienić wyłącznik nadprądowy niż wymieniać przewody bo zastosowano za mały przekrój. Osobiście pod gniazda zastosowałbym 2.5mm2 / B16 oczywiście pod gniazda, i będzie dobrze. Przemyśl jakie odbiorniki będą zastosowane i czy jakiś trzeba zabezpieczać większymi Esami. Albo inaczej czy są odbiorniki które mają większą moc.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#27 Post autora tematu 27 Lip 2010 18:09   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


Odbiorniki w domu nie będą dużych mocy.Telewizor, 2 komputery i jakieś kino domowe.Na piętrze będzie zrobione pomieszczenie w którym będzie się znajdował sprzęt estradowy od czasu do czasu będzie on podłoczony.Wydaje mi się ze to tyle
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lip 2010 18:09   





Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#28 27 Lip 2010 18:22   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


To na gniazda B16 / 2,5 mm2, oświetlenie B10 / 1,5 mm2 a jeżeli sprzęt estradowy, z prawdziwego zdarzenia. To 4 mm2 i B20, żebyś później nie wymieniał ;)
Powrót do góry
   
piotrek_szromnik
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 34
Miasto: Klucze

Post#29 Post autora tematu 27 Lip 2010 18:26   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


W sumie to są tylko organy jakiś mały wzmacniacz i dwie kolumny i jeszcze mikser.To jest tylko żebym mógł sobie pograć od czasu do czasu.

Prosiłem o poprawienie postów i pisowni. Uprzedzam, że brak reakcji źle się kończy. [retrofood]
Powrót do góry
   
Lukas555Lukas
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 69
Miasto: United Kingdom / Poland

Post#30 27 Lip 2010 18:30   

Re: Schemat instalacji elektrycznej


To zrób jak wolisz, jeżeli sprzęt nigdy się nie rozrośnie to pozostaw tak jak reszta. Jeżeli będziesz montował jakieś Końce Mocy, jeszcze bez soft startów to lepiej wykonać większa instalację. A jeżeli pozostanie tak jak napisałeś to wystarczy w zupełności.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Schemat instalacji elektrycznej
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Schemat instalacji elektrycznej w mieszkaniu - opinia (4)
Schemat instalacji elektrycznej mieszkania w budynku. (3)
Schemat instalacji elektrycznej domu (33)
Schemat instalacji elektrycznej z 3 odbiornikami. (1)
Schemat instalacji elektrycznej paszociągu (10)
schemat instalacji elektrycznej jednokreskowy (6)
schemat instalacji elektrycznej jednofazowej (1)
Schemat instalacji elektrycznej w DJ (10)
potrzebuje przykladowy schemat instalacji elektrycznej domku (1)
Schemat instalacji elektrycznej domu z podziałem PEN (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS