FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fiat 126p - Głowica - Zawory - Sprężyny

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Fiat 126p - Głowica - Zawory - Sprężyny
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jul 2010 23:31   

Fiat 126p - Głowica - Zawory - Sprężyny

Witam. Zerwał mi się gwint w głowicy do świecy. Posiadam już drugą głowicę i znalazłem różnice między nimi. Na mojej zawory miały po 2 sprężyny a na tamtej, po jednej, dlaczego? Które zawory są lepsze z 2 sprężynami, czy z 1 sprężyną? Jeśli z 2, to czy mogę przełożyć te zawory do tej głowicy, co było po 1 sprężynie? Z góry dzięki, czekam na odpowiedzi.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jul 2010 23:31   

Back to top

cezars65
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 24 Jul 2010 17:49   

Re: Fiat 126p - Głowica - Zawory - Sprężyny

Witam. Jeśli by chodziło o liczbę sprężyn zaworowych w silniku 126p ( na jeden zawór ) to jak mnie pamięć nie zawiodła , ( spojrzałem dla pewności w książkę ) to widać wyrażnie że występują po dwie sprężyny na jeden zawór. Być może pojedyncze sprężyny to efekt niefachowej naprawy..... , w każdym bądż razie ,, porozpinaj " zawory i załóż te brakujące.... Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jul 2010 17:49   

Back to top

RobertLodz09
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 25 Jul 2010 00:20   

Tak jak kolega napisał powyżej! Sprężyny są podwójne. Przełóż sprężyny ze swojej na tą "nowo-kupioną" Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jul 2010 00:20   

Back to top

rrreeexxx
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 Post from the author of the topic 25 Jul 2010 20:26   

Dzisiaj pytałem się znajomego, który pracował w fiacie. I on powiedział mi że jeżeli mam głowicę z pojedynczymi sprężynami na zaworach to jest ona dużo lepsza od głowicy z podwójnymi sprężynami na zaworach. Okazało sie nawet że głowica z pojedynczymi sprężynami ma uszczelniacze na zaworach bo głowica z podwójnymi sprężynami nie ma. A i jeszcze wrócę do sprężyn sprężyny pojedyncze są dużo twardsze niż te podwójne. Głowice w maluchach zostały wymienione właśnie gdzieś w latach 90 powyżej lat 90 na te z pojedynczymi sprężynami na zaworach. I właśnie znajomy kazał mi założyć pojedyncze sprężyny no i oczywiście nowe uszczelniacze zaworów.

Ps.
Poszukałem po necie czemu zostały głowice zmienione i okazało się że od lipca 1992 głowice w wersjach FL zostały przystosowane do benzyny bezołowiowej, od numeru silnika 6621475 i dlatego zawory i sprężyny zostały zmienione na sprężyny pojedyncze utwardzone tak samo zawory są utwardzone oraz zastosowano uszczelniacze na zaworach ssących.
Back to top

sloop
Poziom 7
Poziom 7

Post#5 17 Sep 2010 19:31   

Pojedyncze sprężyny to efekt modernizacji konstrukcji głowicy, jak to opisano powyżej. Nowsze głowice mają pojedyncze sprężyny, które są twardsze (tak, aby zrównoważyć dwie we wcześniejszych modelach) Jednak nowsze głowice często uszkadzały się poprzez pęknięcia między zaworami. Nie wiem czy z przyczyny pojedynczej, zbyt twardej sprężyny, ale można mieć takie przypuszczenia. Na marginesie: w silnikach lotniczych stosowano aż 3 sprężyny na zawór, gdyż lepiej tłumiły drgania, co poprawiało niezawodność konstrukcyjną głowicy.
Ja po awarii, głowicę zmieniłem na starszy model i spisuje się świetnie.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Fiat 126p - Głowica - Zawory - Sprężyny
Page 1 of 1
Similar topics
Fiat Brava 1.4 stukają zawory po remoncie (8)
Fiat Brava 1.6 16v zawory (2)
Zawory - Fiat 126 (2)
Fiat 126p ebook. Czy ma ktoś ebooka dotyczącego naprawy Fiata 126p? (2)
Fiat 126p. (2)
uno fiat 994 zimny silnik pali ciepły nie chce zapalic zawory ok (2)
Fiat Cinquecento (gaźnik od Fiat 126p) szarpie podczas jazdy (1)
Skrzynia biegów fiat 126p względem skrzyni fiat cinquocento (3)
Jak ustawic zawory w fiacie 126p (maluszek) (1)
Fiat 126p: Głowica 650 zamiast 650E (2)

Page generation time: 0.747 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony