| Author |
Pikus345 Poziom 7

|
24 Jul 2010 15:11 [python] jak zabezpieczyć część programu przed odczytem? |
|
|
|
Dostałem zlecenie pozbycia się dodatkowych oprogramowań (hacków,botów) z pewnej gry MMO.
Niestety nie wiem jak zakodować pewny plik o nazwie start.pyc.
Istnieje pewien program który odczytuję IP z tego pliku i tu moje pyt. czym zakodować ten plik tak aby nie było możliwości odczytania zawartości pliku :)?
P.S.
Pytanie jest ważne dlatego proszę o jak najszybszą pomoc, z góry Dzięki :)
2#P.S.
Plik start.pyc jest plikiem exe, nie mam pojęcia jak ten program odczytuje IP :|
Nazwa tej gry to Metin2, nie interesuję się i nigdy nie grałem w to dlatego nie znam tamtejszych plików ;p
Poprawiłem temat.
[Dr.Vee]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jul 2010 15:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dżyszla Poziom 24

Joined: 15 May 2005 Posts: 4528 Location: Żory (kiedyś Opole)
|
24 Jul 2010 15:27 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
1. Nie bardzo wiem, o co chodzi... Chcesz po prostu dokonać szyfrowania pliku tak, aby jego rozszyfrowanie było możliwe tylko po podaniu hasła? Takie rzeczy to ZIP czy RAR mają nawet - przy okazji zmniejszysz wielkość pliku.
2. To, to wie chyba tylko ten, co go stworzył... Wątpię, aby ktokolwiek znał specyfikację i pozostaje tylko próba ręcznego jej rozpracowania (zmiana parametru i wpływ na zawartość pliku).
|
|
| Back to top |
|
 |
Pikus345 Poziom 7

|
24 Jul 2010 16:27 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
A dokładniej, tzw. jakie ustawienia podać i czy dzięki temu szyfrowaniu plik będzie można normalnie włączać? Bo chyba nie ;)
A chcę by plik zaszyfrować tak by nikt nie mógł odczytać jego zawartość, lecz by mógł go włączać ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 19

|
24 Jul 2010 16:32 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
Są specjalne programy do kompresji i szyfrowania plików wykonywalnych oraz obfuscatory, ale te już wymagają kodu źródłowego. Use the Google, Luke.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dżyszla Poziom 24

|
24 Jul 2010 17:16 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
Jeśli chcesz przykryć samochód siatką do maskowania i jednocześnie nim jeździć to chyba się nie da, co? ;) Jak jakiś program ma odczytać zaszyfrowaną zawartość bez jej odszyfrowania? Tak to by trzeba tworzyć jakiegoś a'la rootkita, który by dla danego programu w tle dokonywał deszyfrowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jul 2010 17:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 19

|
24 Jul 2010 17:40 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
Da się i nic lepszego raczej się nie da zrobić, a samodeszyfrujący się (prosty kod deszyfrujący wpakowany na początku pliku, a dalej właściwy kod pliku, ale zaszyfrowany) plik wykonywalny to zawsze jakieś utrudnienie, bo najpierw się trzeba zorientować, że to taki, a potem go odszyfrować jego własnym kodem i dopiero użyć. Skompresowany plik wykonywalny w tym wypadku da praktycznie taki sam efekt.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dżyszla Poziom 24

|
24 Jul 2010 17:45 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
A, sorry, gdzieś przeoczyłem, że to EXE
|
|
| Back to top |
|
 |
Pikus345 Poziom 7

|
25 Jul 2010 17:54 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
Gdzieś w internecie znalazłem pewien program :)
Nie wiem jak się nazwa nie została podana nazwa, ale w każdym razie program kompresuje pliki jako 2 pliki o końcówce .eix i .epk
Udało mi się go już zaszyfrować ale pojawił się problem jak go odczytać? :P
Spr. pliki w tej grze i okazało się że podają normalną ścieżkę przed zaszyfrowaniem ale dysk nie jest C: tylko D: , a w moim przypadku to CD/DVD :P
Może któryś z was miał styczność z takim szyfrowaniem? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Jul 2010 17:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Dr.Vee Poziom 22

|
25 Jul 2010 21:36 Re: Jak zakodować plik, jak uniemożliwić jego edycję |
|
|
|
Porywasz się z motyką na słońce, bo nawet niczego nie wiesz o programie, który chcesz zabezpieczyć.
Plik "pyc" to skrypt pythona po wstępnym przetworzeniu na postać wewnętrzną.
Python jest językiem, który umożliwia pełną introspekcję kodu - nawet jak zaszyfrujesz plik, to po jego załadowaniu można dobrać się do większości informacji zawartych w pliku.
Pozdrawiam,
Dr.Vee
|
|
| Back to top |
|
 |
Pikus345 Poziom 7

|
26 Jul 2010 09:46 Re: [python] jak zabezpieczyć część programu przed odczytem? |
|
|
|
Dr.Vee Może i plik pyc to skrypt pythona ale ten plik był początkowo plikiem exe, zleceniodawca sam zmienił jego nazwę by nie rzucał się w oczy tzn. żeby gracze go nie zauważyli, okazało się że poszukiwania minęło im 4h i rozgryźli go ;p
Dlatego poprosił mnie ;)
Wiem że można to odkodować w łatwy sposób ;)
Ale tak się składa że grafika itp. jest właśnie zaszyfrowana w ten sposób, mógłbym schować ten plik w któryś z katalogów ? ;P
Przynajmniej na pewien czas nie znaleźliby tego pliku ;) A nad resztą będę miał czas na zastanowienie się ;)
Tylko powiedźcie mi jak odczytać zakodowany plik? Bez dołączania jakiś plików? np. bibliotek?
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 19

|
26 Jul 2010 10:58 Re: [python] jak zabezpieczyć część programu przed odczytem? |
|
|
|
Sam nie masz pojęcia, jak działa ta gra, a nawet czy to jest plik pythona, czy plik wykonywalny, więc my tym bardziej nie będziemy wiedzieć. Sprawdź najpierw, co to za plik na prawdę jest, jak jest uruchmiana gra i co dokładnie chcesz osiągnąć, bo z każdym postem coraz mniej rozumiem.
|
|
| Back to top |
|
 |