FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Problem z połączeniem się do bazy SQL Subiekta

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Problem z połączeniem się do bazy SQL Subiekta
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 25 Jul 2010 11:38   

Problem z połączeniem się do bazy SQL Subiekta

Witam
Zacznę od tego iż szef w pracy postanowił zmienić program fakturowo/magazynowy na inny i ostatecznie wyszło na to że na 2 stanowiskach będzie zainstalowany SubiektGT. Pierwszym problemem była instalacja SQL'a. Generalnie Subiekt w najnowszej wersji serwerowej jest zintegrowany z instalką SQL Express 2005, jednak były z tą wersją ciągle jakieś kłopoty więc ostatecznie zdecydowałem się na nową wersję sql'a 2008 i tu już o dziwo nie było żadnych problemów z instalacją. Subiekta potem doinstalowałem jako klient i dopiero potem powiązałem go z tą istniejącą bazą i na tamtym stanowisku wszystko gra. Problem jest natomiast z 2 stanowiskiem. Wiadomo instalacja jako klienta, wszystko cacy do czasu aż przy uruchamianiu chce adres bazy. Adres serwera podaje taki sam jak na 1 kompie czyli SERWIS\SQLEXPRESS z włączoną autentykacją Windows i bez z różnymi nazwami użytkowników i kombinacjami i nic. Potem doczytałem w tutorial'u jak skonfigurować expressa żeby udostępniał bazę. Doinstalowałem SQL Server Management Studio i wszystko wykonałem tak jak miało być i od tej chwili jak chce połączyć się na SERWIS\SQLEXPRESS z włączoną autentykacją Windows to otrzymuję Użytkownik Windows nie ma uprawnień na serwerze SERWIS\SQLEXPRESS natomiast po wyłączeniu autentykacji dostaje Podano nie prawidłowe hasłu lub użytkownik (nazwa usera) nie ma uprawnień na serwerze SERWIS\SQLEXPRESS.

W domu mam więcej czasu więc zassałem sobie wersje testową i na 2 kompach mam to samo i nie mam już pomysłu co dalej z tym zrobić. Pewnie winny jest jakiś mały pierdołek którego jednak nie umiem już rozgryźć. Pierwszy raz instaluję subiekta i z tego te problemy ;). Dodatkowo jeszcze dopowiem że zapory na kompach są wyłączone, wszystkie kompy chodzą pod xp sp3, widzą się na wzajem w sieci, próbowałem już je połączyć nawet przez hamachi :D ale nic to nie zmienia.

Jakieś pomysły??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Jul 2010 11:38   

Back to top

aromazur
Poziom 6
Poziom 6

Post#2 28 Jul 2010 09:35   

Re: Problem z połączeniem się do bazy SQL Subiekta

Zacząłbym od wyłączenia zapory na serwerze, ale w Usługach (Start- Ustawienia-Panel sterowania- Narzędzia administracyjne). Jeżeli zadziała (w 9 na 10 przypadkach działa), to masz źle ustawione wyjątki w zaporze (w pomocy Subiekta GT jest temat MS SQL Server a w nim akapit pt. "Ustawienia zapory na serwerze"). Jeżeli nie zadziała to najprawdopodobniej zalogowany na końcówce użytkownik nie ma odpowiednich uprawnień na serwerze.

Pzdr AM
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Problem z połączeniem się do bazy SQL Subiekta
Page 1 of 1
Similar topics
MS SQL Express 2005, przywracanie bazy po padzie systemu (2)
Serwer SQL - dostęp do bazy danych z innego komputera (10)
Darmowy program do robienia kopii bazy SQL (3)
Phpbb zmiana hasła do bazy sql (2)
MS-SQL - program do zdalnego filtrowania bazy (2)
sql - tworzenie prostej bazy danych (9)
Poszukuje pilnie bazy SQL D3 (1)
Łączenie bazy danych SQL z C# (1)
SQL - podłączenie do bazy... (2)
Szablony www - CMS. Ma działać bez bazy sql. Upload grafiki. (3)

Page generation time: 0.171 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed