langi87 Poziom 5

|
25 Jul 2010 11:38 Problem z połączeniem się do bazy SQL Subiekta |
|
|
|
Witam
Zacznę od tego iż szef w pracy postanowił zmienić program fakturowo/magazynowy na inny i ostatecznie wyszło na to że na 2 stanowiskach będzie zainstalowany SubiektGT. Pierwszym problemem była instalacja SQL'a. Generalnie Subiekt w najnowszej wersji serwerowej jest zintegrowany z instalką SQL Express 2005, jednak były z tą wersją ciągle jakieś kłopoty więc ostatecznie zdecydowałem się na nową wersję sql'a 2008 i tu już o dziwo nie było żadnych problemów z instalacją. Subiekta potem doinstalowałem jako klient i dopiero potem powiązałem go z tą istniejącą bazą i na tamtym stanowisku wszystko gra. Problem jest natomiast z 2 stanowiskiem. Wiadomo instalacja jako klienta, wszystko cacy do czasu aż przy uruchamianiu chce adres bazy. Adres serwera podaje taki sam jak na 1 kompie czyli SERWIS\SQLEXPRESS z włączoną autentykacją Windows i bez z różnymi nazwami użytkowników i kombinacjami i nic. Potem doczytałem w tutorial'u jak skonfigurować expressa żeby udostępniał bazę. Doinstalowałem SQL Server Management Studio i wszystko wykonałem tak jak miało być i od tej chwili jak chce połączyć się na SERWIS\SQLEXPRESS z włączoną autentykacją Windows to otrzymuję Użytkownik Windows nie ma uprawnień na serwerze SERWIS\SQLEXPRESS natomiast po wyłączeniu autentykacji dostaje Podano nie prawidłowe hasłu lub użytkownik (nazwa usera) nie ma uprawnień na serwerze SERWIS\SQLEXPRESS.
W domu mam więcej czasu więc zassałem sobie wersje testową i na 2 kompach mam to samo i nie mam już pomysłu co dalej z tym zrobić. Pewnie winny jest jakiś mały pierdołek którego jednak nie umiem już rozgryźć. Pierwszy raz instaluję subiekta i z tego te problemy ;). Dodatkowo jeszcze dopowiem że zapory na kompach są wyłączone, wszystkie kompy chodzą pod xp sp3, widzą się na wzajem w sieci, próbowałem już je połączyć nawet przez hamachi :D ale nic to nie zmienia.
Jakieś pomysły??
|
|