Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Pobieranie danych z wielu arkuszy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Pobieranie danych z wielu arkuszy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
bartosz18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 6

bartosz18
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 26 Lip 2010 09:07   

Pobieranie danych z wielu arkuszy


Witam
Mam problem. Mianowicie mam plik excela w którym mam 52 arkusze (liczba tygodni w roku). W nowym pliku excela tworzę podsumowanie tych 52 tyg. Problem polega na tym, że chce pobierać dane dla każdego tygodnia z kolejnego arkusza i nie wiem jak to zrobić. Przykładowo dla 1 tyg biorę dane z 1 arkusza jednak dla drugiego tygodnia nie pobiera mi danych z drugiego arkusza tylko po przeciągnięciu kopiuje formułe 1 tygodnia i wszystko muszę wpisywać ręcznie.

Proszę o pomoc, jak za pomocą formuły możnaby ten problem rozwiązać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dt1
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 10547
Miasto: Gdynia

dt1
Moderator - Komputery Serwis
Post#2 26 Lip 2010 09:14   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


W tym przypadku na myśl nasuwa mi się makro. Zakładając, że wspomniane 52 arkusze są bardzo powtarzalne (jeśli chodzi o rozmieszczenie danych) wyprodukowanie za pomocą makro 53-go arkusza nie powinno być zbyt skomplikowane. Ale może formułą też się da Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bartosz18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 6

bartosz18
Poziom 3
Post#3 Post autora tematu 26 Lip 2010 09:19   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


To nie będzie 53 arkusz tylko podsumowanie tworzę w nowym pliku excela. Najlepiej chciałbym to zrobić formułą, na makro się nie znam.

Aha, rozmieszczenie danych w każdym arkuszu jest identyczne.

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
dt1
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 10547
Miasto: Gdynia

dt1
Moderator - Komputery Serwis
Post#4 26 Lip 2010 09:51   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Jeśli dostaniesz wynik w 53 arkuszu, to jaki problem przekleić to do nowego pliku? Smile Może ktoś doradzi z jakąś formułą, ja obstawiam jednak na makro Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mw.marynarz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Mar 2006
Posty: 22
Miasto: Warszawa

mw.marynarz
Poziom 7
Post#5 26 Lip 2010 10:11   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Jeżeli nie chcesz korzystać z makr proponuję zastosować funkcję adres pośredni.
Myślę że ta formuła będzie pomocna, umieść ją w pierwszej komórce arkusza.
Nazwa pliku Adres2.xlsx
nazwy kolejnych zakładek umieść w kolumnie G.

Kod:
SUMA(ADR.POŚR("[Adres2.xlsx]"&G1&"!B1:B100"))


Dodatkowo umieszczam załącznik który myślę rozwieje wszelkie wątpliwości.

Pozdrawiam

Załączniki:
Adres2.rar
Adres2.rar
Download (7.2 KB)
Punkty: 4 dla użytkownika

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bartosz18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 6

bartosz18
Poziom 3
Post#6 Post autora tematu 26 Lip 2010 11:39   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


A jak tą formułę zastosować dla dwóch plików excela? Dajmy na to Plik1 zawiera 52 arkusze a w Pliku2 mają występować dane z tych samych komórek z każdego arkusza w Plik1 np B10 z każdego z 52 arkuszy ma być przeniesione na Plik2 w postaci kolumny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
mw.marynarz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Mar 2006
Posty: 22
Miasto: Warszawa

mw.marynarz
Poziom 7
Post#7 26 Lip 2010 12:39   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Zastąp środek formuły kodem
Kod:
'["&G2&"]Arkusz1'


Podsyłam wersję zmodyfikowaną zapewne dasz sobie radę. Jednak pamiętaj iż w przypadku formuł realizacja tego zadania wymaga aby wszystkie pliki były otwarte. Po otwarciu ostatniego pliku gdyby wyświetlały się błędy dokonaj update formuły.

Pozdrawiam

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
bartosz18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 6

bartosz18
Poziom 3
Post#8 Post autora tematu 26 Lip 2010 14:45   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Dziękuję, ale to chyba nadal nie to o co mi chodzi bo nie bardzo wiem jak to skleić.

W Pliku1 mam 52 arkusze. W kazdym arkuszu jest ta sama struktura i budowa. Są tam tabele. W Pliku2 w kolumnie A tworzę liste 52 tygodniu w 52 wierszach. W kolumnie B chce otrzymać wartości komórki dla przykładu C10 z Pliku1 dla pierwszego tygodnia z arkusza nr 1, dla drugiego tygodnia wartość komórki C10 z arkusza 2, dla trzeciego tyg wartość komórki C10 z arkusza 3 itd.. Dla ułatwienia dodam, że arkusze w Pliku1 noszą nazwy od R1 do R52.

Jeszczę raz proszę o pomoc

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mw.marynarz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Mar 2006
Posty: 22
Miasto: Warszawa

mw.marynarz
Poziom 7
Post#9 26 Lip 2010 15:32   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Podsumowanie koniecznie musi to być w osobnym pliku "plik2" ? Takie są wytyczne? Wydaje mi się że utrudniasz sobie zadanie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dt1
Moderator - Komputery Serwis
Moderator - Komputery Serwis


Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 10547
Miasto: Gdynia

dt1
Moderator - Komputery Serwis
Post#10 26 Lip 2010 16:01   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Makro chyba wyjdzie lepiej, niż kombinowanie. Takie na szybciora zmontowane w 5 minut mniej więcej robi chyba to, co chcesz (pewnie trzeba je gdzieś tam doszlifować, ale z grubsza robi swoje). Jako że jest krótkie, umieszczę je w treści postu. Dodatkowo w załączniku plik xls (excel 2003), zawierający trzy arkusze, w każdym komórka C10 ma wartość. Plik ma podłączone makro. Po jego uruchomieniu (ALT+F8, Makro1) powinien się stworzyć nowy zeszyt, w którym od B1 w dół będą wypisane kolejno wartości z komórek C10 wszystkich arkuszy pliku, z którego startuje się makro.

Kod:
Sub Makro1()
'
' Makro1 zarejestrowane 2010-07-26, autor Darek
'
Dim i As Integer
Dim elementy()
ReDim elementy(Sheets.Count)
For i = 1 To Sheets.Count
elementy(i) = Sheets(i).Range("C10").Value
Next i
Workbooks.Add
Range("B1").Activate
For i = 1 To Sheets.Count
ActiveCell.Offset(i - 1, 0).Value = elementy(i)
Next i
End Sub


Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bartosz18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 6

bartosz18
Poziom 3
Post#11 Post autora tematu 26 Lip 2010 16:07   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


mw.marynarz napisał:
Podsumowanie koniecznie musi to być w osobnym pliku "plik2" ? Takie są wytyczne? Wydaje mi się że utrudniasz sobie zadanie.

Problem w tym, że musi, dlatego że Plik2 ma bardzo dużo kolumn więc musi być w Excelu 2007 natomiast Plik1 musi być w Excelu 2003 dlatego, że w takie oprogramowanie wyposażeni są pracownicy którzy uzupełniają te tabele natomiast Plik2 jest podsumowaniem tylko dla mnie więc może być 2007. Niestety ale inaczej tego nie rozwiąże.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mw.marynarz
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Mar 2006
Posty: 22
Miasto: Warszawa

mw.marynarz
Poziom 7
Post#12 27 Lip 2010 09:00   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Bardzo dużo kolumn, możesz podać dokładnie ile?
Jakie są orientacyjne rozmiary plików ile kolumn i wierszy?
Czy znasz się na programowaniu makr ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bartosz18
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 6

bartosz18
Poziom 3
Post#13 Post autora tematu 27 Lip 2010 12:27   

Re: Pobieranie danych z wielu arkuszy


Kolumn ok 600 natomiast wierszy 53.
Na makrach się nie znam w ogóle.
Wpadłem na pomysł, że może jedną kolumnę zrobiłbym ręcznie, następnie przekopiował funkcje to następnych kolumn i zmieniał tylko adres komórki w formule np $B$10 na $D$10. I tutaj moje pytanie, czy da się zrobić tak, żeby każde "B" w kolumnie zamienić na "D" jednym ruchem a nie żeby w każdej kolumnie po kolei?

Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Pobieranie danych z wielu arkuszy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
pobranie danych z wielu arkuszy (5)
excel - łączenie danych z wielu arkuszy w jeden (6)
Excel - makro , zastosowanie do wielu arkuszy. (5)
Excel - makro , zastosowanie do wielu arkuszy. (32)
Excel-zabezpieczenie wielu arkuszy wieloma hasłami (3)
[excel] dodawanie z wielu arkuszy na podstawie daty (1)
excel - makro stosowanie dla wielu arkuszy (4)
VBA- przeszukiwanie wielu arkuszy i wypisywanie wierszy - EXCEL (7)
Excel makro sumujące dane wg rodzaju z wielu arkuszy (4)
Excel - Lista "zbiorcza" składająca się z list z wielu arkuszy (10)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS