| Author |
marus22 Poziom 5

|
05 Sep 2004 22:03 odbiornik Promyk |
|
|
|
W jaki możliwie prosty sposób ograniczyć zakłócenia pochodzące od zasilaczy impulsowych?Mam stary odbiornik lampowy typu Promyk z zasilaniem bezpośrednim.W czasie pracy telewizora w odbiorniku słychac głośnie zakłócenia(gwizdy) pochodzące prawdopodobnie od w.w. zasilaczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Sep 2004 22:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
AlekZ Poziom 20

|
06 Sep 2004 00:11 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Ja bym spróbował włączyć między odbiornik a gniazdko prosty filtr przeciwzakłóceniowy, złożony z dwóch indukcyjności i jednego względnie dwóch kondensatorów przeciwzakłóceniowych. Te ostatnie znajdowały się choćby w odbiorniku telewizji kolorowej "Helios" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
pietrek Poziom 15

|
06 Sep 2004 08:24 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Filtr od strony sieci niewiele pomoże (chyba że chdziłoby o "przydźwięk strojony"). Taki odbiornik wymaga do pracy dość długiej anteny, która i tak "złapie" wszystkie zakłócenia. Jedyny sposób to odpowiednia odległość od źródła zakłóceń.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Sep 2004 08:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
06 Sep 2004 08:54 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Szkoda!
Szkoda, że te OR z falami długimi są tak mało używane. Zmuszałoby to producentów innego sprzętu do wysiłku w kierunku zmniejszania emisji zakłóceń. Kilka miesięcy temu byłem w jednym z największych miast w Europie i ze zdumienia nie mogłem wprost ochłonąć. Poziom zakłóceń był na poziomie zapadłej leśniczówki u nas. Jednak można mieszkać w pobliżu wielkiego skupiska ludzi i przemysłu a jednocześnie być poza zakłóceniami elektrycznymi. Pozwalają na to sieci energetyczne, kablowe w instalacji ziemnej, ekranowanej. Podobnie wszystkie instalacje budynkowe (trójprzewodowe) i ekranowane. Wysokie wymagania w sprzęcie powszechnego urzytku co do poziomu zakłóceń. U nas jeszcze się mało słyszy o ekologii radiowej, nie mówiąc już o przeciwdziałaniu tym szkodliwym technicznym procederom.
|
|
| Back to top |
|
 |
marus22 Poziom 5

|
08 Sep 2004 19:50 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Fakt,Promyk potrzebuje około 10m anteny.Uziemienie podpinałem ale szczeże mówiąc jakiejś większej różnicy nie słyszałem.Odbiornik pracował idealnie na falach długich tylko rano i w nocy .Wystarczyło właczyc telewizor aby odbiór stał się niemal niemozliwy.Fale średnie i krótkie zgodnie ze swoimi właściwościami (odbijanie od jonosfery)były świetnie odbierane tylko w nocy.Ale jednak jakość odbioru pierwszego programu polskiego radia( o 5-tej rano) biła na głowę dobre odbiorniki tranzystorowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
pietrek Poziom 15

|
09 Sep 2004 11:23 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Mam w swoich zbiorach ok. 30 odbiorników lampowych. Jeśli chodzi o jakość odbioru na falach długich, to generalnie lepiej działają te, w których zastosowano antenę ferrytową. Najlepiej odbiera "EROICA" - ZRK (po usunięciu wady fabrycznej, polegającej na braku jednego kondensatora w okolicach anteny ferrytowej), i nie dorównuje jej nawet "BEETHOVEN".
Co do "pionieropodobnych" - wypadją raczej marnie w porównaniach.
|
|
| Back to top |
|
 |
studisat Poziom 21

|
09 Sep 2004 17:39 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Najwiecej zaklocaja zaislcze BTS'ow telefonii komorkowej. Ba maja charajterystyczne widmo zaklocen.
W przypakdu odbioru Warszawy I dzis wiadomo jak fatalnym okazalo sie posuniecie przesuwajace czestotliwosci nadajnikow o 2 kHz w dol. Akurat na tej czestoltiwosci wystepuje uciazliwy prazek.
Ponadto im blizej 150kHz tym bardziej dokuczliwe sa zaklocenia od ISDN'u.
dodatkowo zaklocajaj napedy falownikowe i przeteornice statyczne w tramajach. Praktycznie uniemozliwiaja odbior nawet w calkiem sporej odleglosci od trakcji i przejezdzajacego tramwaju.
Oficjalnie PAR ma zareagowac na zaklocenie odbioru. Formalny warunek antena zewnetrzna - zadne antena ferrytowa. Proponuje zrobic antene ramowa, odsunac ja nieco od scian bloku (moze byc na dachu) - wzmacniacz w.cz. przy antenie i kabel ekranowany. Powinno pomoc.
Zwlaszcza na falach krotkich.
A TV - tak zakloca przede wszystkim kineskop a raczej modulowana wiazka elektronow. Ale w pewnej odleglosci (3 metry) to tylko znosny wzrost szumu. Komputer - sorry ale nie zauwazam zadnego dodaktowego zaklocenia. Zaklocenia na falach dlugich i srednich rozprzestrzeniaja sie tez w przewodach telefonicznych. W moim bloku prym pierwszenstwa w suktecznym zaklocaniu dzierza kable TPSA. Ale wystarczy opuscic blok, odejsc na 10 metrow od niego i jest super (sprawdzane za pomoca Szarotki).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Sep 2004 17:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
09 Sep 2004 20:49 Re: odbiornik Promyk |
|
|
|
Do tego jeszcze należy dodać wszelkie świetlówki, lampy sodowe i rtęciowe oraz wszelkie urządzenia elektroniczne a szczególnie te z wyświetlaczem no i nasz kochany internet! Sam osobiście byłem świadkiem jak zegar dworcowy (z wyświetlaczem) sparaliżowł w pewnym mieście łączność policyjną (!!!). To samo dotyczy iskrzących silników i styków elektrycznych nie wyłączając z tego pojazdów mechanicznych a szczególnie tych "podrasowanych" i motorowerów.
|
|
| Back to top |
|
 |