Wydawać by się mogło, że wraz z nadejściem pojazdów z napędem hybrydowym rozwiąże się wiele problemów. Ekologia, paliwo itd. Itp. Nikt jednak nie brał pod uwagę, że na ich miejscu pojawią się nowe. Jakie? Na przykład wypadki z udziałem pieszych. Naukowcy przeprowadzili w USA badania, z których wynika że liczba wypadków z udziałem hybryd jest wyższa niż w przypadku pojazdów konwencjonalnych. Wyników nie należy jednak traktować zbyt dosłownie, gdyż zostały one przeprowadzone na małej liczbie osób, a ogólna tendencja jest taka, iż w ciągu ostatnich lat znacznie spadła tam ilość wypadków z udziałem pieszych. Nie znaczy to jednak, że problem nie istnieje. Dotyczy to szczególnie osób niewidomych, które nie mogą zobaczyć, a już tym bardziej na czas usłyszeć nadjeżdżającej hybrydy. Są legislacyjne propozycje, by elektryczne auta dla bezpieczeństwa pieszych wydawały podczas jazdy ciągły dźwięk, jednak nie definiują one żadnych szczegółów tej kwestii. Może zamiast wymuszać wydawanie dźwięków przez pojazdy elektryczne kierowcy powinni skupić się na jeździe, a producenci tych aut na wyposażanie aut w system wykrywania i ostrzegania pieszych. Volvo wprowadził takie rozwiązania w nowym modelu S60. Nad podobną technologią pracuje też Chevrolet. Poniżej video z prezentacją tej technologii w hybrydowym Chevrolecie Volt.
Re: Chevrolet Volt przyjazny dla niewidomych pieszych
Już jakiś czas temu oglądałem prezentacje dzwięków do chyba toyoty, można było emitować dzwięki od V8 do statku kosmicznego (star trek) podczas jazdy w zależności od predkości
Re: Chevrolet Volt przyjazny dla niewidomych pieszych
Z tego co pamiętam to jakieś 1,5 roku temu była afera w USA że pojazdy elektryczne są bezgłośne i spowodowały kilka wypadków śmiertelnych - po prostu ludzie ich nie słyszeli. Tak czy siak buczenie musi być !!!!