krzkosior Poziom 6

|
19 Aug 2010 23:42 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Przepraszam za tak długą przerwę aczkolwiek dużo ostatnio pracowałem. Otóż sytuacja ma się następująco. Amplituner mam już złożony do końca i ustawiony na miejscu przeznaczenia. Wszystko działa pięknie. Trochę problemów miałem z ostatecznym dostrojeniem aczkolwiek sobie poradziłem. Po uzyskaniu stereo nie mogłem ustawić nowego zakresu 88-108Mhz tak żeby zakres idealnie pokrywał skalę. Uzyskiwałem coś w okolicach 94-104Mhz, nawet odwinąłem od dołu jeden dodatkowy zwój L7 ale to nie pomogło. Ostatecznie ustawiłem częstotliwość około 108Mhz (w Kielcach Radio Maryja na 107,2Mhz:) i potencjometrem regulacyjnym (chyba R69a) będącym częścią kondensatora strojeniowego ustawiłem od dołu na początku skali idealnie częstotliwość ok 88Mhz (RMF FM). Potem strojenie z którego do końca nie jestem zadowolony bo zawsze gdy dostroiłem na max początek skali to koniec mi się rozjerzdżał. W końcu mam zrobione tak że moja ulubiona Eska Rock jest na max nastrojona (95,5Mhz) a reszta trochę gorzej aczkolwiek stereo jest na (prawie) każdej stacji. Może to wina anteny bo u mnie robi za nią metrowy kawałek dwużyłowego przewodu. To jeszcze dopracuję. R82 wymieniłem jeszcze raz bo ten niby nowy regulował dopiero od jakichś 290ohm do 2,5kohm. Teraz jest w porządku od 0-2,5kohm. Na potwierdzenie dodaję kilka zdjęć mojego zestawu. Pozdrawiam
|
|