| Author |
krzkosior Poziom 6

|
26 Jul 2010 20:33 Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Witam! Przestroiłem amplituner wg. opisu z elektrody, wszystko ładnie śmiga tylko nie łapie sygnału stereo gdy wlutowany jest T10, przy wylutowanym dioda stereo czasem miga. To samo przy włączaniu i wyłączaniu sprzętu. Napięcie na nóżce nr 9 układu UL1621 to 2,24V. Z tego co znalazłem na forum to powinno być tam przynajmniej 2,3V. Dodam jeszcze że UL1621 wymieniłem na nowy, napięcia w przedwzmacniaczu i wzmacniaczu doprowadziłem do stanu z instrukcji serwisowej tylko z tunerem mam taki problem. Morduję się z nim już około 2 miesięcy. Może ktoś z Forumowiczów ma jakieś pomysły co może być przyczyną obecnego stanu rzeczy. Jakie elementy odpowiadają za napięcie na nóżce 9 UL1621? Proszę o pomoc, dodam że jestem początkujący i nie mam wyposażenia typu oscyloskop czy generator częstotliwości. Do serwisu też nie oddam sprzętu bo zawziąłem się że zrobię to sam. Inaczej się nie nauczę... Proszę o pomoc Oczywiście funkcji szukaj używam w związku z tym problemem bardzo często lecz żaden z postów nie pomógł mi rozwiązać problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lee.LW Poziom 16

Joined: 20 Oct 2008 Posts: 320 Location: (prawie) Strzałkowo
|
26 Jul 2010 23:07 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Witam!
Na większość Twoich pytań są odpowiedzi tutaj . Zrób próby tam opisane i podziel się ich wynikiem. Zwróć uwagę na to:
| Quote: |
| Wylutuj na chwilę T10 i zobacz czy jest poprawa. Jeśli nie to spróbuj ruszyć lekko R82 lub R90. Jeśli nic nie pomoże to by trzeba było spróbować dostroić głowicę, ale bez doświadczenia marnie to widzę. |
Pozdrawiam,
Lee
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
27 Jul 2010 21:11 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Witam ponownie. Rzeczywiście po sprawdzeniu R82 otrzymałem jakieś dziwne wyniki. Mianowicie przy wylutowanym potencjometrze i pomiarze omomierzem przyrząd pokazuję opór od 0 do 2,2kohm czyli tyle ile powinno być ale już przy wlutowanym ta wartość wynosi 15,5 mega ohm więc coś z nim jest nie tak. Dziś zakupiłem nowe pr-ki na płytkę tunera, za chwilę biorę się za wymianę i napiszę co i jak. Pozdrawiam wszystkich
P.S. Do Lee.LW. Tranzystor T10 mam wylutowany i tylko wtedy miga mi dioda stereo. Wydawało mi się że wszystkie posty dotyczące AT9100 przewertowałem bardzo dokładnie aczkolwiek ten do którego podał Pan link w odpowiedzi na mój post chyba przeoczyłem. Jak pisałem jestem początkujący ale jak mam się inaczej nauczyć czegoś niż przez praktykę? Dlatego więc zadaję pytanie na forum.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adam_W32 Poziom 16

|
29 Jul 2010 12:38 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Kiedys miałem taki problem i przyczyna był uszkodzony UL1200.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
29 Jul 2010 13:27 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Czy może mi Pan podpowiedzieć jak sprawdzić czy UL1200 jest uszkodzony? Jakie powinny być na nim napięcia. Wymieniłem R82 i teraz reguluje w porządku ale nadal nie ma stereo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lee.LW Poziom 16

|
29 Jul 2010 21:43 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Nie spieszyłbym się z "posądzaniem" UL1200. Warunki odbioru stereo są 2: jeden z nich to obecność sygnału pilota stereo (19kHz), o odpowiednim poziomie, w sygnale na n.1 UL1621, drugi warunek to dostrojenie generatora 228 kHz, n.15 UL1621. Nie wdając się w dalsze szczegóły proponuję:
- Wylutować T10 i T9 (na wszelki wypadek).
- Wymienić C90 (n.1 UL1621) i C91 (n.16 UL1621), oba "dla świętego spokoju"
- Przy wyciśniętym AFC dostroić tuner do najsilniejszej stacji (max. wychylenie wskaźnika FM/AM signal), jak najmniejsze zniekształcenia ("na ucho").
- Powoli kręcąc R82 obserwować diodę LED stereo, jeśli zaświeci pozostawić R82 w tym położeniu.
- Dokładnie opisz wynik. :D
PS. Myślę, że w mojej pierwszej odpowiedzi nie było żadnych "uszczypliwości" :?::|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
31 Jul 2010 22:16 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
A więc tak. Wylutowałem T10 i T9. C90 i C91 mam wymienione na nowe. Mieszkam w centrum Kielc i wszystkie stacje odbierają rewelacyjnie, rzadko siła sygnału spada poniżej 5-7, najczęściej jest to 7-9. Przy ustawieniu najsilniejszej stacji kręcenie R82 nic nie daje. Napięcie na nóżce 9 UL1621 cały czas oscyluje w okolicach 2,4V. Przy wlutowanych T10 i T9 przy niedostrojonej stacji jest tam w okolicach 0,15V czyli chyba wszystko w porządku, w sensie działania układu. AFC działa też dobrze. Przy pomiarze rezystancji pomiędzy nóżką 15 UL1621 a masą i przy kręceniu R82 wychodzi zmiana pomiędzy 10,9kohm a 13,5kohm (zastosowałem potencjometr 2,5k bo 2,2k nie mieli w sklepie) więc chyba dobrze. Zmiana napięcia to 3,783V do 3,859V i tu już nie wiem czy tak powinno być.
Amplituner przestrajałem według tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=41548. Pomierzyłem napięcia u siebie i porównując z tymi które powinny być według instrukcji wynika że:
Na emiterze T1 powinno być 6,7V u mnie jest 6,66V
Na bazie T1 powinno być 7,4V u mnie jest 7,38V
Różnice niewielkie ale jednak.
Kolektor T1 powinno być 12V u mnie jest 12,51V
Napięcia w innych punktach są nieznacznie większe niż te z instrukcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lee.LW Poziom 16

|
02 Aug 2010 06:24 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Z opisu wynika, że przestroiłeś głowicę co najmniej poprawnie. Układ blokowania stereo T10 działa prawidłowo, nie przejmuj się różnicą napięcia ułamków Volta. Tutaj jest to bez znaczenia. Ocena działania (a raczej wyniku) AFC może być błędna, przy niedokładnie zestrojonym detektorze FM, nastąpi odstrojenie w górę lub w dół, stąd próby lepiej prowadzić przy wyłączonej AFC. Tak naprawdę jedyny punkt, gdzie jest informacja o odbiorze stereo, w formie zmiany napięcia stałego to n.7 UL1621. Przy odbiorze stereo spada w pobliże 0V, co umożliwia świecenie LED-a STEREO. Bardzo pomocny byłby pomiar częstotliwości przebiegu w PP8 (przy n.15 UL 1621), niestety potrzebny częstościomierz albo dobry oscyloskop... Jeśli nie pomoże to co napisałem wyżej, pozostaną jeszcze dwie możliwości: sprawdzenie i ewentualna poprawa zestrojenia detektora FM (bez doświadczenia i przyrządów dość trudne), druga to wymiana UL1621 i ewent. UL1200. Załączam tabelki orientacyjnych napięć na UL1200 i UL1261. Pochodzą ze schematu w RE 10/1990, jest tam też opis działania amplitunera, polecam lekturę.:|
Pozdrawiam,
Lee
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
UL1200, UL1621.pdf |
| Contents: |
|
| Filesize: |
172.21 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Aug 2010 06:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
03 Aug 2010 23:54 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Znalazłem ten numer Radio Elektronika o którym wspominałeś. Rzeczywiście opis jest dość łatwy do przyswojenia (tak się mi wydaje). Dalej walczę z ustrojstwem. Pełny zakres 81,5Mhz-108Mhz odbiera przepięknie ale dalej nie ma stereo. Cały czas miga dioda jeśli odstroję stację tak że wzrasta poziom głośności ale pojawiają się zniekształcenia w postaci charczenia i szumów. Wtedy na nóżce 9 UL1621 jest w okolicach 2,7V. Cały czas czepiam się tych stałych napięć bo niczego innego nie mam możliwości zmierzyć. Nie mam częstotliwościomierza, oscyloskopu ani wobuloskopu. Tak w zasadzie jest to pierwsza głowica FM którą staram się przestroić i zawziąłem się że za nic nie oddam jej do serwisu. Żeby nie wiem co to zrobię to sam. Cały amplituner kupiłem na Allegro ze spalonymi końcówkami mocy i ogólnie nie działający ze starym zakresem FM. Teraz wszystko śmiga pięknie, oprócz nieszczęsnej płytki tunera. Wymieniłem wszystkie kondensatory, a teraz wziąłem się za rezystory, tylko te które wymagają wymiany z powodu rozrzutu parametrów, Niepokoi mnie napięcie na nóżce 13 UL1200 które powinno wynosić 0,1V a u mnie jest 2V. Na której nóżce Ul1200 należy mierzyć wzmocnienie? Wcześniej zrobiłem od podstaw wzmacniacz PW9013 i śmiga on parę ładnych miesięcy bez problemów w połączeniu z DIY kolumnami na Visaton W170s + Visaton SC10N + zwrotnica własnego projektu. Dźwięk piękny, taki jakiego oczekiwałem, bo chyba jestem zakochany w brzmieniu Unitra. Kolumny czekają tylko na oklejenie fornirem jednak z tym jeszcze czekam bo chyba dokonstruuję satelity i na pewno subwoofer na Holton200. Nigdy nie miałem żadnych problemów z elektroniką aż do teraz z tym amplitunerem.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
05 Aug 2010 16:25 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Na 13 nóżce mierzysz wzmocnienie , im wyższe napięcie tym lepiej , 2V to zadowalający wynik.
Najlepiej byłoby gdybyś załatwił ul1621 (lub tca4500) i podmienił go na płycie tunera.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
05 Aug 2010 16:42 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
UL1621 mam wymieniony na nowy, mam też egzemplarz układu z wylutu. Przed wymianą jak i po niej nie zauważyłem żadnych zmian. W miejscu układu mam wlutowaną podstawkę żeby sobie swobodnie zmieniać scalaki. Ten nowy układ jest już trzecim w tej płytce tunera tak że wnioskuję że wszystkie były sprawne sądząc po tym że działają tak samo. Dalej wymieniam rezystory. Może to bez sensu ale rezystory są tanie a przynajmniej będę miał pewność że wszystko w porządku. Poza tym w głowicy po wymianach już wszystkie napięcia są zgodne z serwisówką tak że gra jak dla mnie jest warta świeczki. Dziękuję za dotychczasowe propozycje rozwiązania problemu i proszę o następne. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
05 Aug 2010 20:29 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Ja na Twoim miejscu bym się zabrał za wymianę, ewentualnie sprawdzenie kondensatorów z serii nF... Szczególnie C92, 93 i C94 też. Elektrolity C90, C91 akurat tu nic nie mają do odbioru stereo.
Dodano po 2 [minuty]:
Przy każdej operacji tzn. wymiany czegoś, zawsze powoli kręć R82 sprawdzając czy zaskoczy stereo. Przy dobrze dostrojonej stacji oczywiście.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
05 Aug 2010 20:57 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Kondensatory też mam na uwadze bo gdzieś w którymś z postów odnośnie naprawy AT9100 znalazłem informację że gdzieś komuś z takiego kondensatora zrobił się rezystor jakiejś wartości i to blokowało poprawną pracę urządzenia. Część z kondensatorów już pod tym kątem sprawdziłem i wydają się być dobre a wszystkie elektrolity mam nowe. Problem w tym że mam tylko miernik uniwersalny i nie za bardzo wiem jak się zabrać za sprawdzanie kondensatorów o tak małych pojemnościach jak np. 1nF zwłaszcza że mój miernik nawet nie obsługuje takiego zakresu pojemności. Jedyne co do tej pory robię to sprawdzam kondensatory mierząc ich opór elektryczny oczywiście wcześniej je wylutowując. Na bieżąco będę pisał co uzyskuję po wymianach. Jeszcze sprawdzę wszystkie potencjometry montażowe na płytce tunera bo mimo że R82 wydawał się być dobry to nadawał się do wymiany po prawidłowym sprawdzeniu (dzięki Kolegom z Elektrody). Cały czas się uczę...
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
05 Aug 2010 21:02 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Pomiar rezystancji kondensatora jest niemiarodajnym pomiarem, bo jak będzie miał przerwę to nic nie pokaże a Ty pomyślisz że jest dobry... Miernik pojemności a jeśli nie to kupić i w ciemno wymienić.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
05 Aug 2010 22:24 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
No najlepiej by było w ciemno wymienić bo koszt to groszowe sprawy jednak w Kielcach tu gdzie mieszkam w sklepach (aż 2) nie są dostępne pojemności takie jak 1,2nF, 6,2nF itp. Pozostają sklepy internetowe gdzie dochodzi koszt przesyłki wielokrotnie większy niż cena części. Kondensatory uznaję póki co za dobre jeżeli wykazują opór rzędu kilku mega Ohm, takie o zerowej rezystancji, kilkukiloomowej lub kilkuomowej od razu bym odrzucił jako niesprawne. O dziwo bez problemu dostałem produkowane jeszcze przez CEMI oryginalne nowe UL1621 i UL1550. Wylicytowałem też na Allegro (dziś) zwłoki AT9100 (bez obudowy górnej, płytki wzmacniacza i płytki PKF) za śmiechu warte pieniądze w kwocie 5,99zł (przesyłka 16zł) i jak przyjdzie paczka to może coś więcej pokombinuję bo wymieniałem L13 na inną a rdzeń ferrytowy w L9 wygląda mi na jakiś inny niż w cewkach typu F205 występujących w płytce tunera. L13 wymieniłem bo w oryginalnej był tak zabity rdzeń że nie dało rady nim kręcić. L13 wymieniłem na używaną z wylutu bo nowych tego typu cewek nie da rady kupić (przynajmniej w moim mieście i nie znalazłem takiego miejsca w internecie). Jak przyjdzie paczka to pierwsze co zrobię to postaram się przestroić płytkę tunera z niej i jeżeli będzie ok, tzn będzie stereo i zestroi się prawidłowo to po prostu podmienię płytki w tym moim AT9100. Spróbuję też wymienić filtry ceramiczne 10,7Mhz bo nowych też nie dostanę w Kielcach. Wątpliwości moje budzi też to że kręcenie rdzeniem L13 po wymianie na inną nic nie daje, tzn. jedynie wskaźnik 0 fm lekko zmienia swe położenie. Czy tak powinno być? Nie mam pojęcia i nigdzie nie znalazłem informacji co ta cewka tak na prawdę powinna regulować.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
06 Aug 2010 05:05 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
W stereo dekoderze są tylko cewki na wyjściach sygnału audio, a one na zaświecanie "stereo" wpływu nie mają. Co do kondensatorów to napisałem które wymienić tj. 470n, 220n, 220p, takie powinny być w każdym sklepie. Rezystancją naprawdę się nie sugeruj.
Edit:
Teraz widzę schemat, stereo dekoder niema żadnych cewek, więc nie kręć żadnymi bo nic to nie da.
|
|
| Back to top |
|
 |
arte7 Poziom 14

|
07 Aug 2010 16:36 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Znalazłem błyskawiczne rozwiązanie! :)
Właśnie szukałem instrukcji jak zrobić to w swoim, bo po przestrojeniu nie miałem w ogóle stereo na żadnych stacjach. Jeśli u ciebie jest wszystko ok z odbiorem, tzn. masz dobrą antenę, a nie tylko 20 cm druta ;D , to może wystarczy ci moja metoda;
Zauważyłem , że zbliżając śrubokręt do cewki L5, poziom sygnału rósł i pojawiał się sygnał stereo - dioda zaczęła świecić. Nie pomogła próba lepszego dostrojenia, więc wpadłem na pomysł dołożenia mu trochę sprzężenia zwrotnego - przylutowałem kawałek przewodu do jej końcówki (patrząc od przodu amplitunera - do lewego końca cewki), a drugim końcem przewodu próbowałem znaleźć punkt gdzie przyłączając pojawi się sygnał stereofoniczny.
Częściowo udało mi się to, owijając parę zwoi wokół przewodu biegnącego od anteny (według w.w. schematu - pomiędzy styk 25, a cewkę L1), ale nie na wszystkich stacjach pojawił się wystarczający sygnał. W końcu ten drugi koniec przewodu podłączyłem przez jak najmniejszy kondensator jaki miałem z punktem 25, przy gnieździe anteny, pozostawiając parę zwoi na przewodzie antenowym biegnącym do punktu lutowania na płycie.
Zauważyłem że długość przewodu ma znaczenie dla wzmocnienia. Taki jak widać na jednym zdjęciu, na paru stacjach powoduje może zbyt silne wzmocnienie (foto ze wskaźnikiem wysterowania na max). Na zdjęciu z płytką można zauważyć, że ten przewód jest przecięty (ok 2 cm od gniazdka anteny) i ponownie zlutowany, ponieważ jak był taki krótki, na niektórych stacjach nie pojawiał się sygnał stereo, bo był za słaby.
Trzeba dobrać tą długość doświadczalnie.
Nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków takiego ekspresowego rozwiązania :) Jeśli ktoś uważa że można lepiej, to niech mnie poprawi. Chętnie skorzystam z porady.
Mam nadzieje że się przyda rada. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
07 Aug 2010 19:46 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Po co takie paści? To ma działać bez takich udziwnień.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Aug 2010 19:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arte7 Poziom 14

|
08 Aug 2010 17:32 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Nie mówię że nie jest to paść, ale przynajmniej działający. :)
Chylę czoło z szacunkiem, przed tymi którzy mają większą wiedzę ode mnie, ale ja potrzebowałem to rozwiązać w ciągu 10 minut i rozwiązałem przy pomocy 10 cm przewodu i 1 kondensatora. Niestety, akurat dzisiaj nie miałem czasu, jakkolwiek miło dyskutować i próbować czy to przez strojenie z pomocą generatorów, oscyloskopów, wymian kondensatorów czy scalaków.
Nie twierdze, że jest to uniwersalne rozwiązanie, bo każdy problem może z czego innego wynikać. Nie wiem czy pan "KrzKosior" ma taki sam efekt jak w moim przypadku. To rozwiązanie jest dla tych, którzy nie mają narzędzi, ani czasu na profesjonalne rozwiązanie i zadowolą się prowizorką. A bywa że prowizorki najlepiej się trzymają. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
08 Aug 2010 19:16 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Witam! Na razie wymienię parę kondensatorów tych o których pisał mi Marian.1981 bo wolałbym aby wszystko było 100% OK bez ingerencji w sprzęt. Aczkolwiek popróbuję pomachać śrubokrętem:) A co mi szkodzi... Napiszę na dniach, może jutro wieczorem co i jak. Pozdrawiam
Dodano po 23 [minuty]:
Ze śrubokrętem już na szybko sprawdziłem, żadnego wzrostu wzmocnienia niestety... Ostatnio nie podłączałem płytki tunera z uwagi na wymiany rezystorów aż do dziś okazuje się że po tych wymianach i po szybkim ponownym zestrojeniu dioda stereo miga teraz nawet z wlutowanym T10. Wprawdzie na jednej stacji ale to już coś.
|
|
| Back to top |
|
 |
dybas Poziom 23

|
09 Aug 2010 13:19 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Masz uszkodzony któryś element, a chcesz ulepszać fabrykę. Sprawdź wszystkie elementy RC w obwodzie generatora wewnętrznego stereodekodera. Zapewne nie dysponujesz częstościomierzem, zatem owe 228 kHz musisz wydusić inaczej. Jak czytam, potencjometr wymieniony. To dobrze. Pozostają rezystory i kondensator 220 pF (nie podam oznaczenia bo mi się schemat wytarł) jedna noga na k.15 US3. I nie kombinuj bez potrzeby. W dużym mieście STEREO musi być!
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
11 Aug 2010 01:06 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Dzięki ale wiem że któryś element mam uszkodzony z tym że nie wiem który i właśnie dlatego proszę o pomoc na elektrodzie. Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział że fabryki ulepszać nie chcę (poprzedni mój post) oraz że nie dysponuję oscyloskopem, wobuloskopem ani częstotliwościomierzem. Rezystorami i kondensatorami aktualnie się zajmuję. 220pF już dawno wymieniony (C94). Bez potrzeby nie kombinuję i słucham porad. Wymieniłem C92, C93, C95, C49, C62, C89, C48 na odpowiedniki o tych samych parametrach z tym że MKT. C94 mam ceramiczny, ceramiczne C110 i C111 - nowe. Oprócz tego wymieniłem na nowe D8, D9, D10 i D11 oraz T8, T9 i T10. I żadnej poprawy niestety... Szukam dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
12 Aug 2010 05:11 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Skoro wszystko podmienione w stereo dekoderze i nic, to jednak szukać należy przyczyn w innych blokach tunera. Może jednak głowica nie dostrojona? Masz na podmianę głowicę pewną z podobnego tunera? Ja bym wykombinował jakiś podobny sprzęt i pokrzyrzował p.cz oraz głowicę, wtedy wyjdzie co jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
12 Aug 2010 23:37 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
No właśnie prawie wszystko mam sprawdzone i wymienione. Na koniec zostawiłem kondensatory te o najmniejszych pojemnościach typu 1nF, 1,2nF itp. Jakoś mi się za nie nie chce zabrać ale muszę. Wydaje mi się to bardzo żmudną robotą. Odnośnie głowicy na podmianę to w okolicach poniedziałku będę miał prawdopodobnie niegrzebaną a na pewno nieprzestrojoną całą płytkę tunera z AT9100 kupioną za 5,99zł na Allegro. Nie będę się nawet bawił w przelutowywanie części do mojej płytki tylko jeżeli po przestrojeniu będzie wszystko ok z odbiorem stereo to po prostu ją wmontuję i na tym zakończę remont amplitunera. Aczkolwiek szkoda mi tej obecnej problemowej płytki bo włożyłem w nią masakrycznie dużo pracy (nie liczę kasy bo to groszowe sprawy). No i pierwszy raz polegnę w sprawach elektroniki (męska duma:). No zobaczymy. Sprawdzę jeszcze w miarę moich możliwości te małe kondensatory bo w nich ostatnia nadzieja.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
15 Aug 2010 02:41 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Panowie wymieniłem jeszcze raz R93, R94 oraz R39 i R90 (R39 i R90 nastawne) oraz R36 i R38. Z racji swej nikłej wiedzy elektronicznej nie zauważyłem że C94 który wymieniłem jakiś czas temu na nowy ma wartość nie 220pF jak powinien mieć a 2,2pF. Tak mi kobita w sklepie sprzedała. A dopiero ostatnio rozkminiłem oznaczenia kondensatorów ceramicznych.
No i masakryczny sukces!!!!!!!! Po minimalnym pokręceniu R82 mam wreszcie STEREO!!!!!!!!!!!!!!!! Tzn. muszę jeszcze raz zmienić R82 na nowy bo obecny (nówka sztuka ze sklepu!) reguluje od jakichś 250ohm do 2,5kohm oraz zmienić R109, R110, R105 i R106 na nowe bo zmierzyłem że obecne nie pracują w prawidłowym zakresie. No i jeszcze jedna rzecz. Dziś pierwszy raz zestroiłem głowicę bez aluminiowego rdzenia cewki L7. Muszę to strojenie jeszcze dopracować aczkolwiek zawsze do tej pory stroiłem z tym rdzeniem wkręconym.
Może to mieć jakiś wpływ na odbiór stereo? Instrukcje przestrajania AT9100 mówią o wykręconym rdzeniu L7 ale mi się zawsze lepiej stroiło z wkręconym.
Słucham teraz mojej ulubionej Eski Rock w pięknym Stereo. Niesamowita satysfakcja!!! Najbardziej niesamowite jest to że jest tak wielu maniaków podobnych do mnie którzy zajmują się ponad dwudziestoletnim sprzętem. Nie spodziewałem się że mój post na forum spotka się z tak dużym (jak dla mnie) zainteresowaniem.
Oczywiście tematu jeszcze nie kończymy.
Na bieżąco będę pisał co i jak.
Pozdro!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
15 Aug 2010 10:32 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Jak możesz stroić cokolwiek bez rdzenia w L7? To ważna cewka heterodyny i jej strojenie oraz C25 ustala zakres odbieranego pasma.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
15 Aug 2010 10:49 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
W jednym z dwóch opisów przestrajania AT9100 które znalazłem jest napisane żeby usunąć rdzeń metalowy z cewki L7. Według tego opisu należy potem złapać przynajmniej słaby sygnał stacji, określić jej częstotliwość za pomocą innego radioodbiornika i ewentualnie zmienić jej położenie na skali za pomocą ściskania lub rozciągania zwojów L7. Potem dostroić rdzeniami L1, L4 i L5 na maksimum sygnału. Wczoraj pierwszy raz usunąłem rdzeń i tak złapałem stereo. Co do zakresu nie mam pewności jak to jest teraz bez rdzenia bo z tego podekscytowania nawet tego nie sprawdziłem. Sprawdzę co się stanie jak z powrotem ten rdzeń wkręcę.
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
15 Aug 2010 10:51 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Nie korzystaj z tego opisu. Tak się nie stroi...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Aug 2010 10:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzkosior Poziom 6

|
15 Aug 2010 10:58 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
A no to widzisz. Nie wiedziałem. Tzn. jedyną rzeczą odróżniającą te 2 opisy jest to że ten jeden właśnie mówi o usuwaniu rdzenia L7. Ten opis to artykuł z jakiejś gazety pt: "Przestrajanie tunerów T7010, T9010 i amplitunera AT9100." Teraz będzie mi już łatwiej działać kiedy już działa stereo. Ale satysfakcja!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
marian1981.02 Poziom 25

|
15 Aug 2010 11:09 Re: Unitra AT9100 brak odbioru stereofonicznego. |
|
|
|
Jednak strojenie tej cewki i C25 niema wpływu na stereo tylko na uporządkowanie stacji według skali. Czułość ustawiasz pozostałymi cewkami/trymerami i wtedy ma odbierać w stereo. Oczywiście gdy jest odpowiednia antena i sygnał.
|
|
| Back to top |
|
 |