| Author |
yynel Poziom 2

|
27 Jul 2010 11:04 Niedziałający centralny zamek |
|
|
|
Witam,
od jakiegoś czasu borykam się z problemem jakim jest niezamykający się centralny zamek w moim aucie.
Opis problemu:
Sprawa jest dość dziwna, ponieważ drzwi raz się zamykają, a raz nie. Nie zależnie czy zamykam auto z pilota czy kluczykiem centralny "bawi się ze mną w kotka i myszkę". Dodam że "otwieranie" działa zawsze.
Co zostało zmienione/sprawdzone:
Pierwszą rzeczą jaką sprawdziłem to masa, a potem....
-sprawdziłem/poprawiłem luty na kablach
-wymieniłem mastera na nowego
Wnioski:
Doszedłem do tego, że winowajcą nie jest centralka alarmu (exus V5). Wydaje mi się że sterownik centralnego zamka też jest ok - po naciśnięciu "zamknij" słychać stycznik.
Jestem w kropce, nie wiem czego i gdzie mam szukać. Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2010 11:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
axelaxel Poziom 13

|
27 Jul 2010 19:30 Re: Niedziałający centralny zamek |
|
|
|
sprawdz czy sterownik podaje sygnał do alarmu, samo "cyknięcie" przekaznika jeszsze o tym nie świadczy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2010 19:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yynel Poziom 2

|
28 Jul 2010 21:03 Re: Niedziałający centralny zamek |
|
|
|
dzisiaj miałem chwilę i sprawa wygląda następująco....
są dwa kable - na jednym pojawia sie 8V przy otwieraniu, a na drugim 8V przy zamykaniu w momencie kiedy wszystko działa (centralny zamyka/otwiera się). Natomiast jeżeli centralny zamiera to na tych samych kablach pojawia się 12V tylko przy zamykaniu, podczas otwierania jest 0V.
Następnie wsadziłem kable od miernika w sterownik centralnym i objaw dokładnie ten sam.
Wynikałoby z tego że gdzieś jest przebicie / zła masa / świrujący sterownik centralnym ??!!
|
|
| Back to top |
|
 |
15darekvw Poziom 19

|
01 Aug 2010 07:42 Re: Niedziałający centralny zamek |
|
|
|
w centralce alarmu masz przekazniki płytkowe(takie małe kwadraciki)jesli ci cykaja po nacisniciu pilota to jest ok czyli na podana komende sterowanie działa,ale w tych przekaznikach tez uszkadzaja sie styki(nadpalaja)i raz moze byc ze jest ok a raz lipa,sprawdz sobie to, koszt takiego przakaznika jest niewielki dosłowni groszowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Aug 2010 07:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
yynel Poziom 2

|
01 Aug 2010 10:52 Re: Niedziałający centralny zamek |
|
|
|
| 15darekvw wrote: |
| ...w centralce alarmu... |
Wydaje mi się, że to nie jest wina centralki alarmu. Jeżeli byłaby to wina CA to centralny zamek zamykałby się "z kluczyka", w tym przypadku tak nie jest. Więc na moje oko to ewidentna wina samego centralnego, a nie alarmu.
|
|
| Back to top |
|
 |