FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

UNI-T UT50B ile wart? Co kupić?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> UNI-T UT50B ile wart? Co kupić?
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jul 2010 21:19   

UNI-T UT50B ile wart?

Witam, ponieważ nic nie znalazłem o tym mierniku chciałbym się zapytać kto miał go w ręku i używał? Czy jest dobry? Na początku skłaniałem się ku UT70A ale ut50B nie ma praktycznie tylko pomiaru częstotliwości która jest mi i tak zbędna a różnica ok 50zł.

Link do allegro usunięty - regulamin..
Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 28 Jul 2010 09:28   

Re: UNI-T UT50B ile wart? Co kupić?

Witam!
Za te pieniądze to nie jest dobry wybór! Przede wszystkim nie ma automatycznej zmiany zakresów. Bez tego będziesz się musiał głowić jaki zakres wybrać.To spora wada. W automacie ustawisz V i mierzysz od mV do kV.
Za te pieniądze co UT50B kupisz już z automatyczną zmianą zakresów o podobnych parametrach.
W znanym serwisie pazzegro wpisz: MY-68 EMOS lub po prostu MY-68 . Może też być: NEO 94-001 czy FAVA. Cena 100 zł. Bardzo porządnie wygląda też: VOLTCRAFT
VC 170 ale ciut droższy około 120 zł.
UNI-T tradycyjnie już odradzam, ze względu na wiele wad eksploatacyjnych.
Pozdrawiam i życzę dobrego trafnego wyboru!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jul 2010 09:28   

Back to top

benek161
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 28 Jul 2010 09:42   

Automatyczna zmiana zakresów nie jest mi potrzebna, nawet uważam że lepiej za te same pieniądze kupić bez automatu i z wieloma funkcjami. Ogólnie jestem w stanie wydać do 150zł na miernik i dlatego UT70A wpadł mi w oczy. O MY-68 słyszałem że jest wiele podróbek. Ostatnio czytałem dużo na ten temat i ludzie polecają UT70A za tą cenę. Mnie nie potrzeba aż tyle funkcji ale miernik L by się przydał
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Jul 2010 09:42   

Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 28 Jul 2010 12:37   

benek161 wrote:
Automatyczna zmiana zakresów nie jest mi potrzebna, nawet uważam że lepiej za te same pieniądze kupić bez automatu i z wieloma funkcjami. .... O MY-68 słyszałem że jest wiele podróbek. Ostatnio czytałem dużo na ten temat i ludzie polecają UT70A za tą cenę. Mnie nie potrzeba aż tyle funkcji ale miernik L by się przydał

To już Ci powiem że:
-automatyczna zmiana zakresów ułatwia życie i oszczędza przyrząd:)
-to że MY-68 ma mniej opisów koło przełącznika nie oznacza że ma mniej funkcji
-miernik L lub C w multimetrze nie ma praktycznie żadnego sensu. Jest to pomiar stałej czasowej ładowania/rozładowania i w przypadku uszkodzonego elementu jest zawodny (najczęściej jednak trzeba sprawdzić element wylutowany z czegoś a nie nowy, więc wynik z multimteru jest loterią). Jak potrzebujesz mierzyć L lub C to kup chociaż najtańszy mostek RLC bo w multimetrze funkcja pomiaru L/C to tylko "chłyt materkingowy"
Oryginalny MASTECH MY-68 kosztuje 105zł i ma wszystkie potrzebne w praktyce funkcje.
Bynajmniej nie upieram się przy MASTECHU, bo są też inne w podobnej cenie równie dobre. Jednak jeśli chodzi o cene/możliwości to ta opcja ma sens.
Wpisz w wyszukiwarkę na alledrogo frazę "fluke" (nazwy firmy nie trzeba chyba przedstawiać) i sprawdź czy choć jeden w ich ma ręczną zmianę zakresów:) Wnioski wtedy można dość łatwo wyciągnąć.
Pozdrawiam:)
Back to top

benek161
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 28 Jul 2010 18:48   

^ToM^, fluke to nie moja liga:D A co myślisz na temat starych mierników analogowych (pokroju V640)? Trochę czytam na ten temat i ludzie bardzo zachwalają stare sprzęty
Back to top

^ToM^
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 28 Jul 2010 18:55   

benek161 wrote:
^ToM^, fluke to nie moja liga:D A co myślisz na temat starych mierników analogowych (pokroju V640)? Trochę czytam na ten temat i ludzie bardzo zachwalają stare sprzęty

Coż Ci mam powiedzieć - mam dwie sztuki V640. Sa jak nowe. Mam do nich wszystkie sondy i całość w 100% sprawna.

Jedna V640 mam na HYL... a druga na tranzystorach. Takie dwie wersje produkowali. Jednak roznicy w pomiarach nie zauwazyłem. Mimo ze przyrzady maja po 20 lat mierza znakomicie.
Jeden kiedys kupilem jak likwidowali UNITRĘ a drugi na alledrogo za okolo 80zl.
Polecam Tobie zakup takiego miernika jak chcesz mieć solidny przyrzad z najwyzszej półki. Teraz już takich praktycznie nie robią. Analog ze wskazówką jednak sie przydaje. Szczególnie przy strojeniu układów radiowych. Na aukcjach też można dokupić cały osprzęt w dobrych cenach.
Jak będziesz kupować to zwracaj uwagę na stan. Da się kupić takie prawie nowe w znakomitym stanie:)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jul 2010 18:55   

Back to top

benek161
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 29 Jul 2010 09:07   

Ok, to raczej zdecyduję się na ten miernik, dokupię jakiś starszy mostek RLC i mam nadzieję że będę miał dobry zestaw :D
A w gestii podziękowania ode mnie plusik :D

Dodano po 4 [minuty]:

Nie mogę znaleść tej opcji Pomógł, zawsze była pod postem...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Workshop What to buy? -> UNI-T UT50B ile wart? Co kupić?
Page 1 of 1
Similar topics
Trudny wybór multimetru (MY-65, UNI-T UT58D, UNI-T UT70A) (8)
Jaki miernik kupić? Firmy Uni-t. Do wydania max 300 zł. (4)
Który miernik kupić? UNI-T UT207 czy BRYMEN BM162 (10)
UNI-T UT10A czy warto go kupić? (2)
Ile wart transformator? TNOSI 630/15, Rok prod. 1996. (7)
Wzmacniacz z Allegro (TDA) ile jest wart? (6)
Czestosciomierz - ile wart? (12)
Czy bocznik do Uni 11e pasuje do Uni 21 (2)
Co to są te galva ? I gdzie je można kupić ? Ile kosztują ? (4)
Za ile obecnie można kupić najtańszy multimetr. (6)

Page generation time: 0.059 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed