FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klocków

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klocków
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jul 2010 19:19   

Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klocków

Koledzy jak w temacie , jestem zmuszony wymienić tarcze i klocki w moim Ducato z 2005 roku na 16-kach z 2.8 JTD Power pod maską .
Problem polega na zdecydowaniu o wybrać , tzn. jakiej firmy podzespoły zastosować .
Jeśli chodzi o tarcze to zastanawiam się nad Boschem , Zimmermannem lub Mikodą .
Może z doświadczenia możecie coś jeszcze innego polecić , albo przynajmniej pomóżcie wybrać coś z tych producentów . Od razu dodam że ATE już nie wchodzi w grę bo cena już przesadna .
Co do klocków to waham się między TRW , Ferodo bądź Zimmermann . W tym przypadku również ATE to już przesada z ceną .
:(
Przy okazji powiedzcie mi czy należy przy tym zabiegu od razu wymieniać jakieś tuleje w jarzmach ?
Lub coś podobnego ?
:)
Back to top

ZapleT
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 29 Jul 2010 21:30   

Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó

Klocki z doświadczenia polecałbym Ferodo i do tego tarczki Zimmermann lub jeśli dostaniesz do swojego modelu to lepiej Brembo. Prócz klocków nie musisz nic wymieniać, chyba, że elementy gumowe uległy zużyciu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jul 2010 21:30   

Back to top

kubus21
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 23:49   

Heh , brembo 3 lata temu bym założył , ale teraz nawet za półdarmo bym ich nie chciał .
Dobrzy producenci do klocków dorzucają śruby na zaciski , dlatego pytam czy to takie ważne ażeby je wymienić ?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 31 Jul 2010 00:18   

Ważne. Ważne jest też to, że to pytanie nie ma sensu. Brembo już nie chcesz, to dobrze. Teraz rodzi się pytanie, która z reszty zacnych wymienionych firm sama odlewa, sezonuje a później obrabia tarcze na ten przykład? Która z w/w firm dostarcza elementy na tzw. pierwszy montaż? Czy produkty trafiające na taśmę montażową to takie same produkty dostępne w sieci posprzedażnej? Wystarczy. Nie gdybaj, nie kombinuj. Kup to co będzie w dobrej cenie dla Ciebie i tyle. Byle nie okazyjnie na alledrogo.
Back to top

kubus21
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 10:40   

Wiem że do sprzedaży trafiają produkty niższej klasy niż te które idą na pierwszy montaż , ale mimo tego o zimmermannach niema tyle negatywnych opinii co by się krzywiły tak jak to jest w przypadku brembo .
Poza tym liczyłem że ktoś mi doradzi jak skompletować komplet , bo wiadomo że nie każde klocki dobrze współgrają z daną tarczą , chodzi o to aby nie były za miękkie lub za twarde .
Najważniejsze że mi udzieliłeś konkretnej odpowiedzi odnośnie śrub , bo szczerze to nigdy ich nie wymieniałem przy wymianie klocków i też nie widziałem żeby którykolwiek z
moich mechaników to robił .
;)
No ale dość gdybania , kupię zimmermanny po 180zł/szt i do tego klocki Ferodo standard za 170zł/komplet , w zestawie są też nowe śruby .
Znalazłem dużo dobrych opinii na temat takiego połączenia , więc powinno być ok .
:D
Pozdro
Back to top

bandi21
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 31 Jul 2010 17:47   

Zajmuję się mechaniką pewnie ze 20 lat ale teraz dowiaduję się że należy dobierać tarcze do klocków i odwrotnie.Zastanawiam się czy ci co wiedzą jakie tarcze współgrają z jakimi klockami potrafią też dobrać odpowiednie wino do kolacji.Ja nie potrafię obu rzeczy.Ktoś tu znowu dorabia jakąś filozofię do prostych spraw.Ja myślałem że np. Bosch dobrze zagra z Boschem ale okazuje się że trzeba dobierać inaczej.Jeśli chodzi o śruby to jak są w pudełku to znaczy że ty za nie zapłaciłeś i możesz zamontować.Nowe mają często na sobie pastę do gwintów ale jak dasz kroplę loctite na starą śrubę to masz ten sam efekt.Jak ich nie ma w pudełku a klocki tańsze to ja takie wolę.Wszystkie podane przez ciebie firmy są dobre,a cena to już twój wybór.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 17:47   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#7 31 Jul 2010 18:19   

Daj spokój kolego, to trzeba dyplomatycznie wyprosić z forum. Bez kleju na gwint też chodzą, stare też dadzą radę. Klocków względem współpracy z tarczami to jeszcze nikt nie dobierał. Daj spokój, tu się nie ma co udzielać. Za dużo tu już filozofów żeby nad tym przypadkiem się roztrącać. Był już spokój a chyba rozpętujesz wojnę nową.
Nie wiem jak Ty na to patrzysz ale ja bym wolał z Tobą podyskutować w jakimś sensownym wątku. Nie tu, gdzie zaraz będzie 100 odpowiedzi o niczym.
P.S. Ducato, samochód do zarabiania pieniędzy i kombinowanie. Polskie myślenie.
Back to top

kubus21
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 19:06   

Sorry jeśli uraziłem , ale cytuje tylko wypowiedzi innych forumowiczów .
Poza tym nie dla każdego Ducato to tylko samochód który ma zarabiać , dla mnie to coś więcej i dbam o niego jak o każdy pojazd w mojej stajni .
Gdybym myślał Twoim tokiem myślenia , pewnie założył bym jakieś tandetne tarcze i tanie=twarde klocki , cały zestaw pewnie by nie wytrzymał 10.000 tyś. przy moim sposobie jazdy .
Do moto też byś założył jakieś TRW
Poza tym nie chcecie mi chyba powiedzieć że do nawiercanych tarcz mikody mam założyć standardowe klocki trw ?
A kolega się nie spotkał o opinii że tarcze zimmermanna się sprawdzają , oczywiście te które trafiają do sprzedaży , a klocki zimmermanna są na niskim poziomie , bo firma niema doświadczenia w ich produkcji bo zaczęła ją dopiero 2 lata wstecz .

Jak dla mnie można zamknąć temat , bo grzecznie pytam a w odpowiedzi dostaje od forumowicza owik dziwne aluzje :
"P.S. Ducato, samochód do zarabiania pieniędzy i kombinowanie. Polskie myślenie."
Dzięki za info o śrubach .
Pozdro
Back to top

bandi21
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 31 Jul 2010 19:24   

kubus21 ja chciałem żeby było grzecznie i może trochę śmiesznie ale z tobą się nie da.Załóż sobie co chcesz a jak trzeba to nawet ponawiercaj twoje cacko Fiat Ducato. Ci co piszą na forach użytkowników to w większości laicy w sprawach technicznych, niestety i ty do nich należysz.Przejechane kilometry w życiu i data wydania prawa jazdy nie świadczą też o wiedzy na temat auta.Uwierz mi wiem o czym piszę.

Dodano po 3 [minuty]:

Kolego owik ,z tobą zawsze chętnie podyskutuję na każdy temat.Pozdrawiam
Back to top

kubus21
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 19:54   

Przyznaje że jestem laikiem i dlatego pytam o pewne rzeczy na forum , ale mylisz się pisząc że przejechane kilometry nie świadczą o wiedzy .
Użytkowanie sprzętu pozwala na jego poznanie i precyzyjną ocenę , czego nie można powiedzieć w przypadku samego montażu .
;)
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 31 Jul 2010 20:17   

bandi21 - ostrzegałem, wiedziałem że tak będzie.:D
Back to top

ociz
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 01 Aug 2010 00:03   

A chcesz wiedzieć skąd się wzięły negatywne opinie na temat tarcz głównie Brembo, chociaż i na ATE też często narzekają. Otóż dlatego że wiochmeny często montują sobie tarcze sportowe(nacinane, nawiercane itd) a te są przeznaczone tylko do jazdy sportowej i do zwykłych dupowozów się nie nadają.
Back to top

kubus21
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 Post from the author of the topic 01 Aug 2010 01:39   

Negatywną opinię na temat tarcz brembo mam na własnym przykładzie , w golfie GTI założone na tyle zaczęły się kruszyć tak jakby od zewnątrz , bo je tam brała normalnie korozja .
W poprzednim ducato tyle tylko że w starszej budzie na zaciskach z Lucasa miałem zamontowane normalne Brembo wentylowane na przodzoe , zwichrowało je po nieco ponad 15 tyś , klocki były z TRW .
Poza tym dodam że fakt że się jest mechanikiem ponad 20 lat nie oznacza że się jest dobrym mechanikiem , znam takich którzy pracują w autoryzowanych serwisach i ze mną się chcą kłócić że dany zimering nie będzie pasował na daną półoś , po czym się okazuje że jednak miałem rację .
Ale to tak na marginesie dla kolegi bandi21
;)
Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 01 Aug 2010 01:39   

Back to top

Pawel wawa
Poziom 25
Poziom 25

Post#14 01 Aug 2010 02:20   

Dosyć tej jałowej dyskusji.
Zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klocków
Page 1 of 1
Similar topics
Uszkodzony alternator - Fiat Ducato 2.8 JTD (21)
Uszkodzony rozrusznik - Fiat Ducato 2.8 JTD (35)
Fiat Ducato 2,3 jtd schemat (2)
Fiat Ducato 2.0 JTD co to za błąd??? (3)
Fiat Ducato 2,8 Jtd 2003r (7)
ducato 2.8 JTD 2005r nie odpala (4)
Mondeo mk3 wymiana tarcz i klocków hamulcowych (5)
Golf III 3 wymiana Klocków i tarcz.pomoc (7)
Fiat Ducato 2.8 JTD gaśnie po nagrzaniu (4)
Fiat Ducato 2.8 JTD gaśnie po chwili (4)

Page generation time: 0.237 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony