| Author |
kubus21 Poziom 16

|
29 Jul 2010 19:19 Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klocków |
|
|
|
Koledzy jak w temacie , jestem zmuszony wymienić tarcze i klocki w moim Ducato z 2005 roku na 16-kach z 2.8 JTD Power pod maską .
Problem polega na zdecydowaniu o wybrać , tzn. jakiej firmy podzespoły zastosować .
Jeśli chodzi o tarcze to zastanawiam się nad Boschem , Zimmermannem lub Mikodą .
Może z doświadczenia możecie coś jeszcze innego polecić , albo przynajmniej pomóżcie wybrać coś z tych producentów . Od razu dodam że ATE już nie wchodzi w grę bo cena już przesadna .
Co do klocków to waham się między TRW , Ferodo bądź Zimmermann . W tym przypadku również ATE to już przesada z ceną .
:(
Przy okazji powiedzcie mi czy należy przy tym zabiegu od razu wymieniać jakieś tuleje w jarzmach ?
Lub coś podobnego ?
:)
|
|
| Back to top |
|
 |
ZapleT Poziom 12

|
29 Jul 2010 21:30 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Klocki z doświadczenia polecałbym Ferodo i do tego tarczki Zimmermann lub jeśli dostaniesz do swojego modelu to lepiej Brembo. Prócz klocków nie musisz nic wymieniać, chyba, że elementy gumowe uległy zużyciu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jul 2010 21:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kubus21 Poziom 16

|
30 Jul 2010 23:49 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Heh , brembo 3 lata temu bym założył , ale teraz nawet za półdarmo bym ich nie chciał .
Dobrzy producenci do klocków dorzucają śruby na zaciski , dlatego pytam czy to takie ważne ażeby je wymienić ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Jul 2010 00:18 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Ważne. Ważne jest też to, że to pytanie nie ma sensu. Brembo już nie chcesz, to dobrze. Teraz rodzi się pytanie, która z reszty zacnych wymienionych firm sama odlewa, sezonuje a później obrabia tarcze na ten przykład? Która z w/w firm dostarcza elementy na tzw. pierwszy montaż? Czy produkty trafiające na taśmę montażową to takie same produkty dostępne w sieci posprzedażnej? Wystarczy. Nie gdybaj, nie kombinuj. Kup to co będzie w dobrej cenie dla Ciebie i tyle. Byle nie okazyjnie na alledrogo.
|
|
| Back to top |
|
 |
kubus21 Poziom 16

|
31 Jul 2010 10:40 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Wiem że do sprzedaży trafiają produkty niższej klasy niż te które idą na pierwszy montaż , ale mimo tego o zimmermannach niema tyle negatywnych opinii co by się krzywiły tak jak to jest w przypadku brembo .
Poza tym liczyłem że ktoś mi doradzi jak skompletować komplet , bo wiadomo że nie każde klocki dobrze współgrają z daną tarczą , chodzi o to aby nie były za miękkie lub za twarde .
Najważniejsze że mi udzieliłeś konkretnej odpowiedzi odnośnie śrub , bo szczerze to nigdy ich nie wymieniałem przy wymianie klocków i też nie widziałem żeby którykolwiek z
moich mechaników to robił .
;)
No ale dość gdybania , kupię zimmermanny po 180zł/szt i do tego klocki Ferodo standard za 170zł/komplet , w zestawie są też nowe śruby .
Znalazłem dużo dobrych opinii na temat takiego połączenia , więc powinno być ok .
:D
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
bandi21 Poziom 19

|
31 Jul 2010 17:47 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Zajmuję się mechaniką pewnie ze 20 lat ale teraz dowiaduję się że należy dobierać tarcze do klocków i odwrotnie.Zastanawiam się czy ci co wiedzą jakie tarcze współgrają z jakimi klockami potrafią też dobrać odpowiednie wino do kolacji.Ja nie potrafię obu rzeczy.Ktoś tu znowu dorabia jakąś filozofię do prostych spraw.Ja myślałem że np. Bosch dobrze zagra z Boschem ale okazuje się że trzeba dobierać inaczej.Jeśli chodzi o śruby to jak są w pudełku to znaczy że ty za nie zapłaciłeś i możesz zamontować.Nowe mają często na sobie pastę do gwintów ale jak dasz kroplę loctite na starą śrubę to masz ten sam efekt.Jak ich nie ma w pudełku a klocki tańsze to ja takie wolę.Wszystkie podane przez ciebie firmy są dobre,a cena to już twój wybór.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2010 17:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Jul 2010 18:19 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Daj spokój kolego, to trzeba dyplomatycznie wyprosić z forum. Bez kleju na gwint też chodzą, stare też dadzą radę. Klocków względem współpracy z tarczami to jeszcze nikt nie dobierał. Daj spokój, tu się nie ma co udzielać. Za dużo tu już filozofów żeby nad tym przypadkiem się roztrącać. Był już spokój a chyba rozpętujesz wojnę nową.
Nie wiem jak Ty na to patrzysz ale ja bym wolał z Tobą podyskutować w jakimś sensownym wątku. Nie tu, gdzie zaraz będzie 100 odpowiedzi o niczym.
P.S. Ducato, samochód do zarabiania pieniędzy i kombinowanie. Polskie myślenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kubus21 Poziom 16

|
31 Jul 2010 19:06 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Sorry jeśli uraziłem , ale cytuje tylko wypowiedzi innych forumowiczów .
Poza tym nie dla każdego Ducato to tylko samochód który ma zarabiać , dla mnie to coś więcej i dbam o niego jak o każdy pojazd w mojej stajni .
Gdybym myślał Twoim tokiem myślenia , pewnie założył bym jakieś tandetne tarcze i tanie=twarde klocki , cały zestaw pewnie by nie wytrzymał 10.000 tyś. przy moim sposobie jazdy .
Do moto też byś założył jakieś TRW
Poza tym nie chcecie mi chyba powiedzieć że do nawiercanych tarcz mikody mam założyć standardowe klocki trw ?
A kolega się nie spotkał o opinii że tarcze zimmermanna się sprawdzają , oczywiście te które trafiają do sprzedaży , a klocki zimmermanna są na niskim poziomie , bo firma niema doświadczenia w ich produkcji bo zaczęła ją dopiero 2 lata wstecz .
Jak dla mnie można zamknąć temat , bo grzecznie pytam a w odpowiedzi dostaje od forumowicza owik dziwne aluzje :
"P.S. Ducato, samochód do zarabiania pieniędzy i kombinowanie. Polskie myślenie."
Dzięki za info o śrubach .
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
bandi21 Poziom 19

|
31 Jul 2010 19:24 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
kubus21 ja chciałem żeby było grzecznie i może trochę śmiesznie ale z tobą się nie da.Załóż sobie co chcesz a jak trzeba to nawet ponawiercaj twoje cacko Fiat Ducato. Ci co piszą na forach użytkowników to w większości laicy w sprawach technicznych, niestety i ty do nich należysz.Przejechane kilometry w życiu i data wydania prawa jazdy nie świadczą też o wiedzy na temat auta.Uwierz mi wiem o czym piszę.
Dodano po 3 [minuty]:
Kolego owik ,z tobą zawsze chętnie podyskutuję na każdy temat.Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kubus21 Poziom 16

|
31 Jul 2010 19:54 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Przyznaje że jestem laikiem i dlatego pytam o pewne rzeczy na forum , ale mylisz się pisząc że przejechane kilometry nie świadczą o wiedzy .
Użytkowanie sprzętu pozwala na jego poznanie i precyzyjną ocenę , czego nie można powiedzieć w przypadku samego montażu .
;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
31 Jul 2010 20:17 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
bandi21 - ostrzegałem, wiedziałem że tak będzie.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
ociz Poziom 24

|
01 Aug 2010 00:03 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
A chcesz wiedzieć skąd się wzięły negatywne opinie na temat tarcz głównie Brembo, chociaż i na ATE też często narzekają. Otóż dlatego że wiochmeny często montują sobie tarcze sportowe(nacinane, nawiercane itd) a te są przeznaczone tylko do jazdy sportowej i do zwykłych dupowozów się nie nadają.
|
|
| Back to top |
|
 |
kubus21 Poziom 16

|
01 Aug 2010 01:39 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Negatywną opinię na temat tarcz brembo mam na własnym przykładzie , w golfie GTI założone na tyle zaczęły się kruszyć tak jakby od zewnątrz , bo je tam brała normalnie korozja .
W poprzednim ducato tyle tylko że w starszej budzie na zaciskach z Lucasa miałem zamontowane normalne Brembo wentylowane na przodzoe , zwichrowało je po nieco ponad 15 tyś , klocki były z TRW .
Poza tym dodam że fakt że się jest mechanikiem ponad 20 lat nie oznacza że się jest dobrym mechanikiem , znam takich którzy pracują w autoryzowanych serwisach i ze mną się chcą kłócić że dany zimering nie będzie pasował na daną półoś , po czym się okazuje że jednak miałem rację .
Ale to tak na marginesie dla kolegi bandi21
;)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Aug 2010 01:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pawel wawa Poziom 25

|
01 Aug 2010 02:20 Re: Fiat Ducato 2.8 JTD Power 2005r - wymiana tarcz i klockó |
|
|
|
Dosyć tej jałowej dyskusji.
Zamykam.
|
|
| Back to top |
|
 |