FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sprzedaż kart R4 zabroniona w Wielkiej Brytanii

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Sprzedaż kart R4 zabroniona w Wielkiej Brytanii
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 12:06   

Sprzedaż kart R4 zabroniona w Wielkiej Brytanii

Sprzedaż kart R4 zabroniona w Wielkiej BrytaniiBrytyjski sąd wyższej instancji zanegował legalność urządzeń i zadecydował o tym, że R4 i wszelkiego rodzaju programatory dla konsoli DS nie mogą być sprzedawane, reklamowane, ani sprowadzane do Wielkiej Brytanii. R4 to urządzenie o postaci i wymiarach oryginalnego cartridge z grą dla DS. Stanowi drugiej generacji programator umożliwiający uruchamianie obrazów oryginalnych gier i programów. Jako nośnik pamięci wykorzystuje tradycyjne karty microSD z systemami plików FAT-16 bądź FAT-32. Urządzenie pozwala na uruchomienie oprogramowania bez żadnych dodatkowych narzędzi, czy przejściówek. R4 jest kompatybilny z akcesoriami takimi jak Rumble Pak czy DS Browser. To kolejny krok w stronę zwalczenia piractwa na platformie Dual Screen. W lutym tego roku Nintendo wygrało sprawę sądową przeciwko sprzedawcy akcesoriów - Gadget Gear. Firma była importerem i sprzedawcą popularnego programatora R4. Przedstawiciele Nintendo zapowiadają walkę z kolejnymi producentami i sprzedawcami urządzeń umożliwiających uruchamiania pirackiego oprogramowania na ich platformach sprzętowych, a w szczególności konsoli Dual Screen.

Źródło:
http://www.joystiq.com/2010/07/28/r4-and-other-nintendo-ds-flashcarts-outlawed-in-uk/
Back to top

submariner
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 30 Jul 2010 14:11   

Re: Sprzedaż kart R4 zabroniona w Wielkiej Brytanii

Zadziwiajace ze nawet brytijczycy rownaja w dol , jak nie mozna sie zabezpieczyc to zdelegalizowac , mam nadzieje , ze jako nielegalne szybko rozejda sie na rynku , kiedy w Polsce?
Back to top

szulat
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 30 Jul 2010 14:43   

"jak nie można się zabezpieczyć do zdelegalizować" - kradzieże i morderstwa też powinny być legalne bo przecież można się zabezpieczyć ;)
Back to top

Trebuh
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 30 Jul 2010 15:00   

Zmowa cenowa też powinna być możliwa bo da się zabezpieczyć?
nie sprzedawać płyt cd, dvd, blue, dysków większych niż 40gb.
Polityka cenowa też jest nienormalna, z takimi cenami to sobie mogą... wystarczy sprawdzić cenę auto-cad, photoshop w stanach i polsce. odobnie z grami.
Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 30 Jul 2010 15:36   

Przecież R4 to nie dość że szjat to jeszcze pracuje tylko z DS, DSL. Dobrze że tego zakazali.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jul 2010 15:36   

Back to top

rzymo
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 30 Jul 2010 15:46   

Trebuh wrote:
Zmowa cenowa też powinna być możliwa

Zmowy cenowe akurat się tępi, z mniejszym bądź większym skutkiem.
Quote:
Polityka cenowa też jest nienormalna, z takimi cenami to sobie mogą... wystarczy sprawdzić cenę auto-cad, photoshop w stanach i polsce. odobnie z grami.

Chwila - to nie jest artykuł pierwszej potrzeby, granie Ci nie jest potrzebne do przeżycia.
Po drugie dlaczego producent/dystrybutor ma nie różnicować cen w zależności od rynku? Jego produkt, jego cena - jak się nie podoba, to nie kupujesz, proste :)
Back to top

hvman
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 30 Jul 2010 16:34   

A co jeśli ktoś chce napisać własną grę?
Back to top

szulat
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 30 Jul 2010 16:35   

Trebuh wrote:
wystarczy sprawdzić cenę auto-cad, photoshop

zwłaszcza autocad i photoshop na nintendo - i dlatego trzeba korzystać z piratów na R4 ;)
Back to top

maciej113
Poziom 14
Poziom 14

Post#9 30 Jul 2010 17:20   

Dlaczego nośniki CD, DVD i karty SD są legalne?? przecież to też poszerza piractow. AAAA zapomniałem, internet trzeba zablokować bo to też rozprzestrzenia piractwo.
Paranoja, niech zaczną przekonywać żeby kupić ich produkt a nie zabraniają sprzedaży dóbr substytucyjnych.
Back to top

mobor
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 30 Jul 2010 17:44   

Ja sie nie dziwie piractwu

sorry ale 160zl za 16 megową grę technologicznie na poziomie Nintendo64 to ZŁODZIEJSTWO
SONY za nowsze technologicznie (bagatela - o 10 lat!!) gry - i to hity na bluray - woła po 7 miesiacach niespełna 90zł z VAT (Uncharted2)
Back to top

radexp
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 30 Jul 2010 17:57   

rzymo wrote:
Jego produkt, jego cena - jak się nie podoba, to nie kupujesz, proste :)

Pewnie, ale my jesteśmy klientami i możemy ponarzekać - a producent może (choć nie musi - zależy co mu się bardziej opłaca) wziąć pod uwagę taką krytykę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jul 2010 17:57   

Back to top

robik2
Poziom 13
Poziom 13

Post#12 30 Jul 2010 21:48   

R4 jako takie nie istnieje już prawie 2 lata sprzedawane są tylko podróbki o podobnej nazwie. Po pierwsze refleks.

Dodano po 2 [minuty]:

mobor wrote:

sorry ale 160zl za 16 megową grę technologicznie na poziomie Nintendo64 to ZŁODZIEJSTWO
SONY za nowsze technologicznie (bagatela - o 10 lat!!) gry - i to hity na bluray - woła po 7 miesiacach niespełna 90zł z VAT (Uncharted2)

Tylko że jest małe drobne ale... ta 16 megowa gra daje np 60 godzin zabawy a nowe pozycje przechodzi się w 5 godzin max.
Back to top

daroslav15
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 31 Jul 2010 00:25   

No nie wiem... akurat moja dziewczyna jest posiadaczką nds-a, bo ma tam słownik do japońskiego, a ja czasem sobie w coś tam 'pyknę' między zajęciami. Osobiście uważam, że ceny gier na tą platformę są wyjęte wprost z kapelusza. Sporo gier, to po prostu jakieś beznadziejne badziewie, w które nie da się grać, wiec wydawać pieniądze za coś, co nie spełni naszych oczekiwań jest idiotyczne. Dem za bardzo nie ma, więc jedynym sposobem na przetestowanie gry jest właśnie taki programator. Poza tym R4 to nie tylko pirackie gry, ale także możliwość wgrywania filmów, muzyki i zdjęć na nintendo ds, zatem delegalizacja takiego urządzenia to absurd. Równie dobrze możnaby zdelegalizować nagrywarki komputerowe, nieważne, że ktoś nagrywa zdjęcia z wakacji na płytę, ważne, że ktoś inny nagrywa i rozprowadza pirackie oprogramowanie.
Back to top

danthe
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 01 Aug 2010 14:24   

Witam !!

Wygląda na to że należy zdelegalizować WSZYSTKO. Noże, ponieważ są mordercy którzy zabijają za jego pomocą. Okaleczyć lub zabić można też wkrętakiem - zdelegalizować, pozostawić tylko wykwalifikowanym mechanikom, po badaniach psychiatrycznych.
To forum także wypadało by zdelegalizować, czy wy macie pojęcie ile konstrukcji robionych na podstawie zawartości elektrody to "piractwo intelektualne" ? Ile schematów układów itp. ktoś z nas wykorzystuje do własnych urządzeń ? Pozwólcie że przytoczę wyborcze hasło Kononowicza - "Niech nie będzie niczego!!" - pasuje tu jak ulał.

Pozdrawiam wszystkich elektrodowiczów którzy za symboliczne "dziękuję" służą swoją wiedzą i poświęcają czas pisząc na tym forum.
Back to top

dzikamysz
Poziom 13
Poziom 13

Post#15 01 Aug 2010 17:02   

Mam zawsze wrażenie że nikt nie szuka złotego środka, tylko popada z jednej skrajności w drugą. Dochodzimy czasami do granic absurdu, przecież nie każde oprogramowanie czy urządzenie służy do łamania prawa. Delegalizacja czy zakaz tylko za to że coś umożliwia piractwo przypomina minione czasy totalitaryzmu. Czemu firma nie stworzy alternatywy dla korzystania z innego oprogramowania, lub dogada się z producentem ,tylko leci zaraz do sądu. A tak na marginesie korzystania z dóbr wartości intelektualnej to przepraszam za wiedzę wynoszoną z szkoły czy uczelni też mam płacić miesięczny abonament jeżeli ją wykorzystuję w celach zawodowych (komercyjnych). Dojdziemy do tego że tak jak w starożytnych Chinach każda część życia będzie regulowana prawem. Pozdrawiam wszystkich Elektrodowiczów i dołączam się z podziękowaniami za udostępnioną wiedzę i doświadczenie.
Back to top

mobor
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 01 Aug 2010 19:08   

robik2 wrote:
R4 jako takie nie istnieje już prawie 2 lata sprzedawane są tylko podróbki o podobnej nazwie. Po pierwsze refleks.

Dodano po 2 [minuty]:

mobor wrote:

Tylko że jest małe drobne ale... ta 16 megowa gra daje np 60 godzin zabawy a nowe pozycje przechodzi się w 5 godzin max.

Kolego- chyba nie wiesz o czym piszesz. Podałem konkretny przykład - gra Uncharted 2. Przechodziłem ją 16 godzin a efekty wizualne/scenariusz/przygoda są NIESAMOWITE.
Żaden Mario ileś tam nie ma szans pod wzgledme grywalnosci A o jakosci wizualizacji sie juz wogole nie wypowiadam bo DS to po prostu PORAŻKA
A i tak - Nintendo woła za swoje gry 2x wiecej niz Sony za platynowe hity wydawane na bluray
To i Nintendo dostaje po dupsku od swojej potencjalnej klienteli.
Do tego absolutnie zadnego programu napedzajacego sprzedaz starszych tytułów co oferuje zarowno Sony jak i Xbox. Porazka
Sony na PSP sprzedaje NOWE gry /i to hity/ po 31zł które wygladają 10x lepiej i są nie mniej grywalne (jeśli nawet nie wiecej np Daxter) niz Mario

Mam DS'a, PSP oraz PS3 - wiem o czym piszę

BTW Na YouTub masz filmikw którym gosć pokazuje jak ukonczyc Mario 64....w 15 minut.... New Super Mario Bros - przeszedłem na luzie w 3 dni- to samo Mario Kart DS. Dzieciak w 2 dni zrobił obie Olimpiady z Mario w roli głównej
Wiec nie wiem gdzie ty tu widzisz "60 godzin" - chyba ze masz na mysli szachy albo hodowle psa w Nintendogs...
Back to top

aktus
Poziom 15
Poziom 15

Post#17 01 Aug 2010 21:21   

rzymo wrote:
Trebuh wrote:
Zmowa cenowa też powinna być możliwa

Zmowy cenowe akurat się tępi, z mniejszym bądź większym skutkiem.
Quote:

Chwila - to nie jest artykuł pierwszej potrzeby, granie Ci nie jest potrzebne do przeżycia.
Po drugie dlaczego producent/dystrybutor ma nie różnicować cen w zależności od rynku? Jego produkt, jego cena - jak się nie podoba, to nie kupujesz, proste :)

Jaki problem kupić w Stanach? Co do niektórych narzędzi, to niestety jest to czasami konieczność. Na rynku podzespołów elektronicznych jest to samo. Tutaj każdy pośrednik musi sobie zarobić. Chciałem kupić sobie jeden przetwornik ADC. U producenta w pakietach po 400 sztuk jeden egzemplarz kosztował 23$. W Polsce u przedstawiciela kosztowała jedna sztuka 193 zł. Potrafię zrozumieć, że jest coś takiego jak zysk... Ale jest też coś takiego jak zysk godziwy.
Back to top

robik2
Poziom 13
Poziom 13

Post#18 01 Aug 2010 22:47   

mobor wrote:
Kolego- chyba nie wiesz o czym piszesz. Podałem konkretny przykład - gra Uncharted 2. Przechodziłem ją 16 godzin a efekty wizualne/scenariusz/przygoda są NIESAMOWITE.

Kolega ma prawdopodobnie tak zwane "drewniane ręce" skoro zajęło to 16 godzin ... 5 godzin to loadingi zapewne dodatkowo śmierć co 5 minut.

mobor wrote:
Żaden Mario ileś tam nie ma szans pod wzgledme grywalnosci A o jakosci wizualizacji sie juz wogole nie wypowiadam bo DS to po prostu PORAŻKA
A i tak - Nintendo woła za swoje gry 2x wiecej niz Sony za platynowe hity wydawane na bluray

Mario jest właśnie ileś tam z tego każda część sprzedaje się w milionach egzemplarzy. Podobnie jak i "porażka DS" sprzedano ponad 100 mln sztuk. Nintendo sprzedaje gry za tyle za ile się sprzedają. Natomiast Sony opuszcza z cen by sprzedać cokolwiek i nie dać się zjeść przez xboxa360 który ma więcej gier które często wyglądają lepiej.

mobor wrote:
To i Nintendo dostaje po dupsku od swojej potencjalnej klienteli.
Do tego absolutnie zadnego programu napedzajacego sprzedaz starszych tytułów co oferuje zarowno Sony jak i Xbox.

Nie za bardzo wiem o co tu koledze chodzi bo jeśli o stare gry z poprzedniej generacji to gry z gc chodza na wii a gry z gba chodzą na ds, jeśli o starocia z innych konsol to jest "virtual console" chyba najbogatszą ofertę ma właśnie Nintendo, jeśli zaś chodzi o sprzedaż starszych tytułów na konsole współczesne to rzeczywiście nie sprzedają taniej bo nie ma potrzeby poza tym Nintendo stara się jak może unikać sprzedaży nowych gier bez nośnika fizycznego.

mobor wrote:
Porazka

A ja jestem Robert.

mobor wrote:
Sony na PSP sprzedaje NOWE gry /i to hity/ po 31zł które wygladają 10x lepiej i są nie mniej grywalne (jeśli nawet nie wiecej np Daxter) niz Mario

Bo inaczej nikt tego nie kupi mimo że piractwa na ps3 właściwie nie ma.

mobor wrote:
Mam DS'a, PSP oraz PS3 - wiem o czym piszę

Tak naprawdę nie wiesz o czym piszesz może jak byś miał nes-a, snes-a, mega driva, saturna, atari jaguar i inne stare sprzęty to może byś miał jakieś pojęcie o grach. Z tego co piszesz kolego wynika że jesteś nowobogackim który kupił sobie ps3 i wszystko inne jest gorsze bo nie jest takie błyszczące jak chlebak Sony.

mobor wrote:

BTW Na YouTub masz filmikw którym gosć pokazuje jak ukonczyc Mario 64....w 15 minut.... New Super Mario Bros - przeszedłem na luzie w 3 dni- to samo Mario Kart DS. Dzieciak w 2 dni zrobił obie Olimpiady z Mario w roli głównej
Wiec nie wiem gdzie ty tu widzisz "60 godzin" - chyba ze masz na mysli szachy albo hodowle psa w Nintendogs...

To co widziałeś na Youtube nazywa się "speedrun" czyli przejście najszybsze z możliwych używając różnych sztuczek, błędów i skrótów pozostawionych w grach w celu ich testowania przez developerów. Gdyby wyciąć filmiki i loadingi z Uncharted prawdopodobnie też by się go przeszło powiedzmy w godzinę lub dwie bez żadnych sztuczek. Może jak jeszcze kilka osób kupi tą grę to też ktoś zrobi z niej speedruna. Skoro kolega jest taki mocny w grach to może jakąś Zelde przejdzie w 15 minut.
Back to top

mobor
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 02 Aug 2010 11:40   

Powiem tyle kolego - BREDZISZ
W gry gram od 30 lat a MINIMUM dla gry UNCHARTED to 9-10 godzin - mało tego- w tej grze NIE MA loadingów... A 16 godzin ponieważ granie w ten tytuł to czysta przyjemnosc a nie smutny obowiazek

A jezeli kolega nie wie co to program sprzedazy starszych tytułów w atrakcyjnych cenach to polecam wygooglowa np PSP ESSENTIALS albo XBOX CLASSICS.... Tymczasem na DS'a, nawet za Mario DS (bezposredni port gry z 1996 roku!) każą nam płacić 150zł... DEBILIZM
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Aug 2010 11:40   

Back to top

robik2
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 02 Aug 2010 21:11   

mobor wrote:
Powiem tyle kolego - BREDZISZ
W gry gram od 30 lat a MINIMUM dla gry UNCHARTED to 9-10 godzin - mało tego- w tej grze NIE MA loadingów... A 16 godzin ponieważ granie w ten tytuł to czysta przyjemnosc a nie smutny obowiazek

Skoro ktoś gra od 30 lat (przypomniało mi się przy okazji pan Henryk Zając np od 10 lat naprawia pralkę) to może nie ma drewnianych rąk jak napisałem wcześniej tylko mu się te ręce trzęsą. Nawet duże gry rpg na pc da się przejść w kilkanaście minut.

mobor wrote:

A jezeli kolega nie wie co to program sprzedazy starszych tytułów w atrakcyjnych cenach to polecam wygooglowa np PSP ESSENTIALS albo XBOX CLASSICS.... Tymczasem na DS'a, nawet za Mario DS (bezposredni port gry z 1996 roku!) każą nam płacić 150zł... DEBILIZM

Nikt nikomu nie każe kupować gier jeśli się uważa że są np za drogie lub za brzydkie. Tak samo z drugiej strony jeśli gry schodzą w milionowych nakładach nikt zdrowy na umyśle nie będzie tego sprzedawał jako super platynowa okazja.
Back to top

Trzyzet
Poziom 12
Poziom 12

Post#21 03 Aug 2010 12:47   

Matko kochana! A się we mnie gotuje po tym, co przeczytałem! Pograjcie sobie chćby w Castlevanie na NDS'a. Ja, żeby mieć 100% gry (+ sekrety) musiałem grać prawie 50 godz. A w Castlevanie gram od małego :P
Back to top

robik2
Poziom 13
Poziom 13

Post#22 03 Aug 2010 23:02   

Trzyzet wrote:
Matko kochana! A się we mnie gotuje po tym, co przeczytałem! Pograjcie sobie chćby w Castlevanie na NDS'a. Ja, żeby mieć 100% gry (+ sekrety) musiałem grać prawie 50 godz. A w Castlevanie gram od małego :P

Nie ma co się denerwować : ) pierwsza Castlevania na ds też mi zajęła dużo czasu a i tak jeszcze wszystkiego nie odkryłem.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Sprzedaż kart R4 zabroniona w Wielkiej Brytanii
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
W Brytanii Seagway nie wyjedzie na ulicę ani na chodnik (12)

Page generation time: 0.1 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed