FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household dishwashers -> Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 13:16   

Witam wszystkich,

mam problem ze zmywarką Bosch SGI 4902/07.
Aktualnie zmywarka po włączeniu nie daje żadnych znaków życia (po włączeniu nie świeci się żadna dioda ani display).
Na płytce procesora wcześniej znalazłem i wymieniłem spalony triak (jak się później zorientowałem zasilał on spalony aktuator)

Pytania:
czy podejrzanym jest panel procesora (sam procesor) czy też może inny element (nie liczę spalonego aktuatora)?
Czy brak wyświetlania czegokolwiek na display’u i na diodach może mieć przyczynę gdzie indziej niż na panelu procesora?
Czy w przypadku podłączenia nowego panelu elektroniki istnieje możliwość jego uszkodzenia? (nie podłączając aktuatora)

Opis historii choroby:
Problem zaczął się od odkrycia , przy okazji innych czynności konserwacyjnych, że na płytce procesora spalony jest triak oznaczony jako TY4 (Z0103). Później znalazłem ten post

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=768256&highlight=bosch&sid=270b79a551f185076e35cb7661473d1b

ze zdjęciem
niestety zbyt późno....
Po tym odkryciu, zamiast poczytać posty na elektrodzie, wlutowałem zastępczy triak Z0107 i uruchomiłem zmywarkę.
Działała kilka minut jak należy po czym strzeliła wywalając bezpieczniki. Następne uruchomienie (kilka minut później) pokazało iż lekko „zgłupiała“ : nie chciała dać się nastawić na dowolnych programach i uparcie nastawiała o wiele za krótki czas na tych gdzie się dała. Nie chodziła też jak trzeba na tych, na które dawała się ustawić. Po jeszcze kilku próbach wciskania klawiszy w rozmaitych kombinacjach odmówiła współpracy kompletnie gasząc wszystkie (do tej pory jednak coś pokazujące) diody oraz display.

Rozebrany panel elektroniki miał wypalony ten sam triak
oraz dodatkowo spaloną (odparowaną) jedną, węższą ścieżkę łączącą 2 szerokie ścieżki masy zazn."1" oraz „odparzone“ ścieżki zasilania triaka zazn."2" (jakby lekko odeszły od druku).
podreperowany druk (dodatkowe rys. na płytce moje :-) ):

Okazało się z lektury postów na elektrodzie iż triak ten steruje aktuatorem do zamykania zaworka wody kiedy chcemy myć tylko w jednej szufladzie. Od jakiegoś czasu żona dziwiła się iż zmywarka nastawiona na mycie tylko jednej szuflady myje chyba obydwie. Myślę, że był to skutek wcześniejszej , niezauważonej w skutkach, awarii, która szczęśliwie skończyła się tylko padnięciem triaka.

5.08.2010
dzxisiaj podczas pomiaru napięć, po którymś włączeniu spalił się (wybuchł) drugi triak (TY2) zdjęcia:
Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak

czy ktoś wie co jest przez niego zasilane?

co sprawdzić aby bezpiecznie było wstawić nowy panel procesora?

z góry dziękuję za wypowiedzi
K.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 30 Jul 2010 13:16   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household dishwashers -> Zmywarka Bosch SGI 4902/07 spalił się drugi triak
Page 1 of 1
Similar topics
Zmywarka BOSCH SPS5462/06 - zatrzymujący się program (6)
Zmywarka Bosch SGI 4555/10 - nie suszy i nie grzeje (2)
zmywarka bosch SGI 33E15EU -uszkodzony moduł programatora (16)
Zmywarka BOSCH SGI 45N05EU - głośna praca? (5)
Zmywarka Bosch SGI 46E05EU/31 (10)
zmywarka Bosch Spi 6430 spalił się silnik (4)
Zmywarka BOSCH SGS 4902/12 (1)
Zmywarka BOSH SGI 4902/07 problem przy starcie (5)
Zmywarka BOSCH SGS 5602 - wylewa się woda (3)
Zmywarka BOSCH SPS 5122 - nie włącza się (3)

Page generation time: 0.089 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed