FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household small equipment -> Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 15:42   

Witam wszystkich,
po 20 latach pracy w odkurzaczu jak w tytule zablokował się wirnik silnika. Wymieniłem łożysko i silnik chodzi jak nowy. Mam jednak problem ze złożeniem układu turbin. Jest to typowy zespół spotykany w polskich odkurzaczach. Są tam 3 turbiny, z czego 2 jednakowe, 4 okrągłe podkładki, dwie tulejki z zazębieniami (jedna wyższa, druga niższa) i jedna tulejka gładka, montowana najbliżej górnego łożyska. Jest też nakrętka na gwintowany koniec wałka. Przy demontażu starałem się poukładać elementy w odpowiedniej kolejności, by później nie mieć problemów, jednak musiałem gdzieś popełnić błąd. Po wielu próbach złożenia układu turbin na najróżniejsze sposoby silnik zrobi pół obrotu i jego wałek blokuje się. Trudno potem odkręcić nakrętkę na wałku. Uruchamiam silnik bez osłony na turbiny, więc to nie ona blokuje. Czy ktoś może dysponuje rysunkiem złożeniowym, który pomógłby prawidłowo ustawić turbiny i przywrócic własciwą kolejność poszczególnych podkładek, tulejek itp.? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Back to top

PtasiorWro
Poziom 13
Poziom 13

Post#2 31 Jul 2010 08:24   

Re: Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika

Witam.
Tą największą turbinę (kierownice) wstawiasz pośrodku ona stoi w miejscu a dwie pozostałe tak żeby nic nie ocierało i gotowe:)
Wstaw foto to pomogę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 08:24   

Back to top

szwagros
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 31 Jul 2010 08:39   

Benjamin wrote:
Uruchamiam silnik bez osłony na turbiny, więc to nie ona blokuje.

To właśnie ta osłona ustala prawidłową pozycję kierownicy (największej nieruchomej turbiny).
Back to top

dzi_dziuś
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 31 Jul 2010 14:04   

Od strony łożyska: Gładka tulejka kołnierzem na zewnątrz silnik, na to jedna z 4 podkładek. potem turbinka jedna z tych 2 jednakowych. Na nią podkładka, potem tulejka z zazębieniami, zębami na zewnątrz silnika. Na nią duża turbinka (kierownica), dalej kolejna tulejka z zębami kołnierzem na zewnątrz silnika. Teraz podkładka, turbinka, podkładka, nakrętka i koniec. Osłona metalowa ma blokować kierownicę.
pzdr
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 14:04   

Back to top

Benjamin
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 19:54   

PtasiorWro wrote:
Witam.
Tą największą turbinę (kierownice) wstawiasz pośrodku ona stoi w miejscu a dwie pozostałe tak żeby nic nie ocierało i gotowe:)
Wstaw foto to pomogę.

Dołączam zdjęcia z przebiegiem montażu, przed założeniem pokrywy. Interesuje mnie szczególnie położenie tulejek zębatych na osi. Obawiam się, że tu coś pokręciłem. Czy powinny one nachodzić na siebie zazębieniami jak na ostatnim zdjęciu (aby lepiej pokazać, turbinę kierownicę celowo pominąłem)?

Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika

Dodano po 4 [minuty]:

dzi_dziuś wrote:
Od strony łożyska: Gładka tulejka kołnierzem na zewnątrz silnik, na to jedna z 4 podkładek. potem turbinka jedna z tych 2 jednakowych. Na nią podkładka, potem tulejka z zazębieniami, zębami na zewnątrz silnika. Na nią duża turbinka (kierownica), dalej kolejna tulejka z zębami kołnierzem na zewnątrz silnika. Teraz podkładka, turbinka, podkładka, nakrętka i koniec. Osłona metalowa ma blokować kierownicę.
pzdr

Dzięki za odpowiedź. Za tydzień wracam z urlopu, znów zabiorę się za ten silnik i wypróbuję sposób, który podałeś. Gdybyś mógł zerknąć na załączone zdjęcia w odpowiedzi koledze PtasiorWro. Chyba coś pomieszałem z tymi trzema tulejkami.
Back to top

dzi_dziuś
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 31 Jul 2010 20:49helpful post - solution   

Więc tak. kolejność montażu jest poprawna za wyjątkiem pierwszej od strony łożyska tulejki, ma być założona odwrotnie. Zęby mają w siebie wchodzić.
pzdr

Dodano po 15 [minuty]:

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 20:49helpful post - solution   

Back to top

Benjamin
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 22:10   

dzi_dziuś wrote:
Więc tak. kolejność montażu jest poprawna za wyjątkiem pierwszej od strony łożyska tulejki, ma być założona odwrotnie. Zęby mają w siebie wchodzić.
pzdr

Dodano po 15 [minuty]:

Rysunek wyjaśnia wszystko. Wielkie dzięki.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Household Services -> Household small equipment -> Odkurzacz Zelmer 500.3 (20-letni), złożenie silnika
Page 1 of 1
Similar topics
Odkurzacz Zelmer 1110.5 (6)
Odkurzacz Zelmer 1120 (2)
odkurzacz Zelmer 1030 (3)
Odkurzacz ZELMER (5)
Odkurzacz Zelmer (14)
Odkurzacz Zelmer Solaris 5000 -wymiana silnika (16)
Zelmer Predom typ 451 złożenie silnika. (12)
odkurzacz Zelmer 1020 (2)
odkurzacz zelmer aeromaster 2010 (3)
Odkurzacz Zelmer Meteor Electronic (7)

Page generation time: 0.053 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed