FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker.

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker.
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jul 2010 23:08   

Witam wszystkich.

Chcia³bym zaprezentowaæ kolumny wykonane w³asnorêcznie na znanych i lubianych przetwornikach Tonsila GTC 16/40 (eksportowana do niemiec wersja GDN 16/50) i GDWK 10/80/19. Budowê zacz±³em w styczniu tego roku. Po zakoñczeniu postawi³em je w pokoju z kondensatorem 3,3µ wpiêtym szeregowo z GDWK ¿eby wygrzaæ g³o¶niki przez kilka dni przed budow± zwrotnic i przez ci±g³y brak czasu sta³y tak pó³ roku :) a¿ do teraz! Zwrotnica jest wa¿nym elementem zestawu, dlatego postanowi³em siê do niej przy³o¿yæ. Zacz±³em od rozpisania metod± symboliczn±, a skoñczy³em na mêcz±cych symulacjach. Nie mam odpowiedniego sprzêtu wiêc tylko na s³uch. W koñcu opracowa³em odpowiedni±, która odpowiada mi brzmieniowo. Nie ¿a³owa³em miedzi. Cewka na niskotonowe nawiniêta drutem Φ 1,3mm. ¯eby by³o ¶mieszniej zwrotnica po tylu moich próbach i testach jest praktycznie taka sama jak projekt Paw³a S. z elektrody. Widaæ ¿e go¶æ zna siê na rzeczy. Pozdrawiam serdecznie. Ró¿nica jedynie w t³umiku, poniewa¿ On zastosowa³ wysokotonowy SC10 a ja GDWK 10/80/19. Podaje link do Jego projektu-> http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=773083&highlight=zwrotnica+gdn+16%2F50&sid=

Kolumny wykona³em z p³yty wiórowej okleinowanej 18mm w kolorze ciemnego orzecha. £±czona na sam wikol (w miejscach ³±czeñ laminat jest zdarty, a od wewn±trz wklejone listewki mocuj±ce). Jak widaæ na jednym ze zdjêæ rogi wychodz± ca³kiem estetycznie. Zrobi³em w ten sposób kilka par kolumn. Ogólnie polecam t± metodê. Wymiary do 24x28x85. Strojenie 50Hz. Wyt³umione mat± t³umi±c±.

Brzmieniowo jestem z nich bardzo zadowolony. W pomieszczeniu tworz± piêkn± przestrzeñ. Szybkie niemêcz±ce wysokie tony i naturalny ¶rodek. Zwolenników potê¿nego basu nie zaspokoj±, ale zestaw uzupe³niaj± mi 2 subwoofery na GDN 30/80. Co do kosztów my¶lê ¿e ponad 500z³ wesz³o, jednak za oryginalne kolumny Tonsilowskie o podobnych parametrach zap³aci³ bym 3-4 razy wiêcej :)

Kilka zdjêæ:

Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker. Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker. Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker. Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker. Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker.
Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker. Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker. Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker.

Na wykresie "teoretyczny" obraz zwrotnicy z pominiêciem przesuniêæ fazowych i zmian impedancji g³o¶ników.
Back to top

flubber.trip
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 30 Jul 2010 23:50   

Re: Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker.

Witam. Bardzo ³adne kolumienki. Nie podobaj± mi siê te ³±czenia, ale jak kto lubi. Piszesz ¿e ³±czy³e¶ na sam wikol, czyli nie stosowa³e¶ wkrêtów, czy aby na pewno jest to wystarczaj±ce, nie rozlec± siê budy po latach?
Zadam jeszcze standardowe pytanie, czym to napêdzasz? ;]
Back to top

Marios221
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 31 Jul 2010 06:43   

Naprawdê bardzo podoba mi siê projekt i samo wykonanie.
Moje pytanie to jak z otworem Br.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jul 2010 06:43   

Back to top

Mitur23
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 31 Jul 2010 09:48   

Witam Twoja Metoda moze i dobra.. ale jednak wole skrêcaæ i pó¼niej fornirowaæ.. niz martwic Sie ,¿e jak upadnie labo cos ze mi pêknie..
Back to top

Joker2
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 10:16   

flubber.trip wrote:
...Piszesz ¿e ³±czy³e¶ na sam wikol, czyli nie stosowa³e¶ wkrêtów, czy aby na pewno jest to wystarczaj±ce, nie rozlec± siê budy po latach?
Zadam jeszcze standardowe pytanie, czym to napêdzasz? ;]

Jak ju¿ napisa³em zrobi³em kilka par takim sposobem i ¿adne siê nie rozlecia³y :D , a tak na powa¿nie to robilem testy "wytrzyma³o¶ciowe" na zrzynkach. Prêdzej drewno siê rozwarstwia w innym miejscu ni¿ puszcza na kleju. Dodatkowo w ¶rodku s± wklejone listewki wzmacniaj±ce 14mm. Napêdzam ró¿nie. Mam kilka wzmacniaczy, teraz przymierzam siê do jakiego¶ nowego wzmacniacza diy oko³o 100W na kana³. Bêdzie w sam raz do tych kolumn.

Marios221 wrote:
...Moje pytanie to jak z otworem Br.

Otwór ¶rednicy 7,5cm, d³ugo¶æ oko³o 8cm. Budy po oko³o 35l, co daje strojenie 50Hz. Próbowa³em z ni¿szymi strojami, jednak ostatecznie wola³em postawiæ na dynamikê.

Mitur23 wrote:
Witam Twoja Metoda moze i dobra.. ale jednak wole skrêcaæ i pó¼niej fornirowaæ.. niz martwic Sie ,¿e jak upadnie labo cos ze mi pêknie..

No zgadzam siê :) Tylko ¿e fornirowanie to wiêksze koszty. Trzeba po¶wiêciæ wiêcej czasu (najpierw mieæ czas) i rogi te¿ nie koniecznie wychodz± idealnie. Pó¼niej lakierowania parê warstw, a fornir lubi gdzie¶ siê tam zacz±æ odklejaæ... Efekt koñcowy jest ¶wietny, ale swoje trzeba zrobiæ. Zostawiam to bardziej cierpliwym ode mnie :) A co do wytrzyma³o¶ci nie ma co siê martwiæ. Te zrobi³em 1,5 roku temu http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1222359&highlight=kolumny+by+joker&sid= kolega jest bardzo zadowolony. Bardziej ba³em siê co do subwoofera, bo tam jednak drgania s± wiêksze, ale wszystko jest w porz±dku. Wikol to naprawdê mocny klej :)

Pozdrawiam.
Back to top

marti_944
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 31 Jul 2010 10:24   

Witam!

Projekt ³adny, estetyczny, wygl±da naprawdê.. hmm... elegancko ;)

Mam pewne pytanie: gdzie i za ile kolega kupi³ tak± p³ytê ?
No i tak sobie my¶lê, ¿e ³±czenie samym wikolem nie jest zbyt solidne. Przy mocniejszym uderzeniu (d¼wiêku) mo¿e siê rozlecieæ. Jak ju¿ bez wkrêtów od zewn±trz to mog³e¶ chocia¿ zapodaæ na te listwy w ¶rodku jakie¶ krótsze. No ogólnie - coby siê trzyma³o :]

Przy³±czam siê do pytania - czym napêdzasz ?

Pozdrawiam! \m/
Back to top

Joker2
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 Post from the author of the topic 31 Jul 2010 21:56   

marti_944 wrote:

...Mam pewne pytanie: gdzie i za ile kolega kupi³ tak± p³ytê ?
No i tak sobie my¶lê, ¿e ³±czenie samym wikolem nie jest zbyt solidne. Przy mocniejszym uderzeniu (d¼wiêku) mo¿e siê rozlecieæ. Jak ju¿ bez wkrêtów od zewn±trz to mog³e¶ chocia¿ zapodaæ na te listwy w ¶rodku jakie¶ krótsze. No ogólnie - coby siê trzyma³o :]

Przy³±czam siê do pytania - czym napêdzasz ?

Pozdrawiam! \m/

P³ytê kupi³em w Obi w Czêstochowie po oko³o 35z³ za metr kwadratowy. Kawa³ki dociête na wymiar, wiêc strasznie du¿o nie napracowa³em siê przy budowie :)

Co do wytrzyma³o¶ci to jak ju¿ pisa³em. Zapewniam ¿e s± masywne. A rozlecieæ od uderzenia d¼wiêku mog³a by siê kolumna 1000W :)

Napêdzam chwilowo Techniscem SU-Z25. W planach mam wzmacniacz diy. Jak narazie szukam czego¶ ciekawego, po g³owie chodzi mi symasym. Ostatecznie co¶ w stylu holtona, ale do¶æ zmodyfikowanego ;] Kiedy zrobiê obiecujê wrzuciæ na portal :)
Back to top

Tomq
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 01 Aug 2010 06:41   

Quote:
Podaje link do Jego projektu

To nie jest projekt Paw³a S. On tylko wklei³ schemat.

Zreszt± ta zwrotnica, któr± on poda³ jest skopana. Zestaw na tonsil 16/50/6 + visaton sc10n naprawdê ³adnie brzmi gdy na gdnie jest tylko cewka 1,5 mH, a na sc10n tylko rezystor 5,6R + kondensator 3,3 uF. Na tamtej zwrotnicy u mnie gra³o przeciêtnie. Ale to bylo do sc10n no i co kto lubi.

Jaka masz wypadkowa impedancji wooferow?

Ne wiem dlaczego obudowy te BRy s± tak "modne" i je¶li kto¶ robi kolumny to koniecznie musz± byæ w BR. Closed, TL, czy Open Baffle jako¶ nie ciesz± siê popularno¶ci±, a mo¿na uzyskaæ dziêki nim ciekawe efekty. A co do tych GDNów to przecie¿ te g³o¶niki graj± w obudowie wentylowanej strasznie s³abo. W 18-26 litrowej (na jeden g³o¶nik) dobrze wyt³umionej obudowie zamkniêtej basu jest du¿o i jest naturalny. No ale co kto lubi...

Doczepie siê te¿ do rozmieszczenia g³o¶ników - to ju¿ nie jest kwesti± gustu, w przeciwieñstwie do zagadnieñ, które porusza³em wy¿ej. G³o¶niki powinny byæ mo¿liwie jak najbli¿ej siebie, aby uzyskaæ spójno¶æ d¼wiêku i unikn±æ ewentualnych problemów ze zgraniem fazowym.
Nastêpna rzecz - wysokotonówki nie maj± podfrezowania. U siebie zauwa¿y³em znaczn± ró¿nice po zrobieniu frezów pod g³o¶nik wysokotonowy. Nie s± to jakie¶ fanaberie, tylko udowodnione zjawisko - http://diyakustyk.com/dyfrakcja.html#dyf

Co do u³o¿enia cewek w zwrotnicy, je¶li by³o ods³uchiwane z takim ich rozmieszczeniem, to ok. Nale¿y tylko pamiêtaæ, ¿e takie u³o¿enie powoduje ich wzajemny wp³yw n a w³asn± indukcyjnosc - http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Wizualnie wysz³o ca³kiem ³adnie, kolor jest jak najbardziej ok.
Próbowa³e¶ ich pod wzmacniaczem na Lmach? Jest jeszcze w Twoim posiadaniu?
Back to top

derytrus
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 01 Aug 2010 11:08   

Bardzo ³adne kolumny.

Mam pytanie w kwestii obróbki drewna - jak zerwa³e¶ laminat pod ³±czenia? Próbowa³em zeskrobaæ kawa³ek ze ¶cinków wiórowej, ale jestem w stanie od³amywaæ jedynie ma³e kawa³ki.
Back to top

jaromas
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 01 Aug 2010 22:46   

£adnie wysz³o, mam pytanie odno¶nie krawêdzi, po dociêciu na wymiar by³o widaæ go³y wiór-przykleili ci listwy w sklepie czy sam klei³e¶? je¶li sam to jak to robi³e¶? pozdrawiam
Back to top

Mitur23
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 02 Aug 2010 08:02   

a Ty nie dawa³e¶ wg ko³ków?.. Laminat mo¿na normalnie zeszlifowaæ.. ja zwykle Papier Gr.24 i jazda szlifierka k±tow±
Back to top

przemo-lukas
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 02 Aug 2010 08:47   

Co razi na pierwszy rzut oka, to z³e rozstawienie g³o¶ników. Pomiêdzy nimi s± zbyt du¿e odleg³o¶ci. Moim skromnym zdaniem w konstrukcjach dwu-dro¿nych jedynym rozs±dnym rozwi±zaniem jest uk³ad MTM. Natomiast TMM tylko i wy³±cznie w dwu i pó³-dro¿nych. Je¶li na wyg³uszenie obudowy zastosowa³e¶ tylko matê bitumiczn±, mo¿esz zastanowiæ siê jeszcze nad we³n±. Powinno to daæ s³yszaln± ró¿nicê. Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Aug 2010 08:47   

Back to top

Joker2
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 Post from the author of the topic 02 Aug 2010 18:57   

[quote="Tomq"]
Quote:
...
Zreszt± ta zwrotnica, któr± on poda³ jest skopana. Zestaw na tonsil 16/50/6 + visaton sc10n naprawdê ³adnie brzmi gdy na gdnie jest tylko cewka 1,5 mH, a na sc10n tylko rezystor 5,6R + kondensator 3,3 uF. Na tamtej zwrotnicy u mnie gra³o przeciêtnie. Ale to bylo do sc10n no i co kto lubi.

Jaka masz wypadkowa impedancji wooferow?
...

Nie wiem jak z sc10, ale z 10/80/19 ta zwrotnica jest ¶wietna :)
Wypadkowa impedancja g³o¶ników 8ohm. Wiem wiem, nie ³±czy siê g³o¶ników szeregowo ze wzglêdu na nierównomierno¶æ cewek, ale audiofilem nie jestem.
[quote="Tomq"]
Quote:
...

Ne wiem dlaczego obudowy te BRy s± tak "modne" i je¶li kto¶ robi kolumny to koniecznie musz± byæ w BR. Closed, TL, czy Open Baffle jako¶ nie ciesz± siê popularno¶ci±, a mo¿na uzyskaæ dziêki nim ciekawe efekty. A co do tych GDNów to przecie¿ te g³o¶niki graj± w obudowie wentylowanej strasznie s³abo. W 18-26 litrowej (na jeden g³o¶nik) dobrze wyt³umionej obudowie zamkniêtej basu jest du¿o i jest naturalny. No ale co kto lubi...

...

Dlatego ¿e obudowy TL, czy Open Baffle s± trudne do obliczenia. Trzeba mieæ do nich du¿e do¶wiadczenie. £atwo je skopaæ przez co koñcowe efekty na pewno nie bêd± ciekawe.

Je¶li chodzi o closed to konfigurowa³em tak 16/50 w budzie 25l dobrze wyt³umionej 3 lata temu.

Dlatego teraz postanowi³em z ciekawo¶ci sprawdziæ jak mój ulubiony g³o¶nik Tonsila zagra w BR.

[quote="Tomq"]
Quote:
...

Doczepie siê te¿ do rozmieszczenia g³o¶ników - to ju¿ nie jest kwesti± gustu, w przeciwieñstwie do zagadnieñ, które porusza³em wy¿ej. G³o¶niki powinny byæ mo¿liwie jak najbli¿ej siebie, aby uzyskaæ spójno¶æ d¼wiêku i unikn±æ ewentualnych problemów ze zgraniem fazowym.
Nastêpna rzecz - wysokotonówki nie maj± podfrezowania. U siebie zauwa¿y³em znaczn± ró¿nice po zrobieniu frezów pod g³o¶nik wysokotonowy. Nie s± to jakie¶ fanaberie, tylko udowodnione zjawisko - http://diyakustyk.com/dyfrakcja.html#dyf

...

Chêtnie wykona³ bym frezy pod wszystkie g³o¶niki, jak bym mia³ czym :) Robi±c je w warunkach domowych kombinuj±c tylko zniszczy³ bym wygl±d. Poza tym w testach które kolega przytoczy³ (dziêkujê za linka, bardzo ucz±ca stronka) bra³a udzia³ vifa 25tg. G³o¶nik z wy¿szej pó³ki dla którego mo¿na by siê pobawiæ we frezy. Kolejna kwestia, u mnie filtr g³o¶nika wysokotonowego ma stromo¶æ 12dB/okt. Wysoko¶æ 5mm g³o¶nika ponad p³aszczyznê obudowy powoduje do³ek na charakterystyki przy oko³o 3kHz <- u mnie g³o¶nik odgrywa t± czêstotliwo¶æ ju¿ -6dB, tak¿e frez dla mojego nieaudiofilskiego ucha móg³ by niczego nie zmieniæ. Nie mniej jednak dziêkujê za informacje, bo nie wiedzia³em o tym.

Co do ustawienia g³o¶ników to zgadzam siê ¿e powinny byæ w bli¿szych odleg³o¶ciach, jednak chcia³em ¿eby by³o równiutko i proporcjonalnie, wiêc wysz³o jak wysz³o :) tak jak napisa³ kolega przemo-lukas g³o¶niki powinny byæ w uk³adzie MTM. Te¿ o tym my¶la³em, ale ostatecznie zrobi³em wysokotonowy u góry. Bêdê m±drzejszy na przysz³o¶æ :) Z bliskiej odleg³o¶ci (pó³ metra) rzeczywi¶cie nie gra to ³adnie, jednak nikt nie s³ucha kolumn z tak bliskiej odleg³o¶ci. Powy¿ej metra graj± ¶wietnie.

Je¶li chodzi o pytania dotycz±ce obróbkê drewna. P³yty kupi³em dociête na wymiar, a krawêdzie oklei³em obrze¿em meblowym. Obrze¿e z drugiej strony ma naniesiony klej, który ³apie pod wp³ywem temperatury. Przykleja siê do drewna po przejechaniu ¿elazkiem. To co wystaje po obu stronach obci±³em no¿ykiem do tapet, a pó¼niej delikatnie wy³agodzi³em drobnym papierem ¶ciernym. Laminat od wewnêtrznej strony zdar³em za pomoc± szlifierki paskowej. Mo¿na równie¿ zrobiæ to samym papierem ¶ciernym, ale trzeba uwa¿aæ ¿eby nie powyszczerbiaæ krawêdzi. Jak robi³em to k³ad±c dwie p³yty obok siebie na p³askiej powierzchni, ³±cz±c i jad±c szlifierk± przez ¶rodek.

Dziêkujê za wszystkie opinie i podpowiedzi.
Back to top

Tomq
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 02 Aug 2010 21:55   

Quote:
Poza tym w testach które kolega przytoczy³ (dziêkujê za linka, bardzo ucz±ca stronka) bra³a udzia³ vifa 25tg. G³o¶nik z wy¿szej pó³ki dla którego mo¿na by siê pobawiæ we frezy.

Ja bawi³em siê we frezy dla sc10n (chyba ta sama klasa co 10/80/19) i ró¿nice jest s³ychaæ, in plus oczywi¶cie. Co do estetyki - masz racje bez odpowiednich narzêdzi jest bardzo trudno. Robi³em no¿em w LDFie i wysz³o do¶æ przecietnie - ale nie ¿a³uje, dla mnie estetyka schodzi na dalszy plan od wra¿eñ s³uchowych. Tyle na ten temat, bo wojny pt. "kolumna ma graæ czy wygl±daæ" widzia³em na forach ju¿ niejednokrotnie ;)
Natomiast je¶li pomy¶li siê o tym przed wykañczaniem kolumn to mo¿na sobie bardzo prosto poradziæ - na front nak³adamy cienka (ok 3 mm) p³yte hdf w której otwory o ¶rednicy kosza/panelu g³o¶nika zosta³y wyciête ju¿ wcze¶niej zwyk³ym no¿em - efekt http://obrazki.elektroda.net/58_1263647456.jpg Oczywi¶cie s± wady tego rozwi±zania, m.in "skazani" jeste¶my na jedn± g³êboko¶æ frezu oraz nie da siê zastosowaæ tego w przypadku metody któr± Ty u¿y³e¶ (gotowe fornirowane p³yty).

Quote:
Dlatego teraz postanowi³em z ciekawo¶ci sprawdziæ jak mój ulubiony g³o¶nik Tonsila zagra w BR.

I jak wra¿enia z porównania BR i Closed?

Quote:
Dlatego ¿e obudowy TL, czy Open Baffle s± trudne do obliczenia.

TL do obliczenia jest banalna (jeden prosty wzór), natomiast ca³a trudno¶æ tkwi w odpowiednim poprowadzeniu tunelu (kszta³t) i koñcowym dostrojeniu odpowiedni± ilo¶ci± materia³u t³umi±cego. OB to ju¿ wy¿sza szko³a jazdy. Ale np closed - czêsto spotykam siê z podej¶ciem w¶ród osób niesiedz±cych w temacie "to jako to bez BR , przecie¿ nie bêdzie basu!" (cytat z ¿ycia wziêty).

Co do ³±czenia p³yt - najlepszy efekt mo¿na uzyskaæ ³±cz±c p³yty które s± ¶ciête pod k±tem 45 stopni (z³o¿one tworz± k±t prosty). jednak w domowych warunkach chyba nie da siê tego tak równo wyci±æ.

Jakiej muzyki s³uchasz?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Aug 2010 21:55   

Back to top

Joker2
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 Post from the author of the topic 03 Aug 2010 17:17   

Tomq wrote:
...
Quote:

I jak wra¿enia z porównania BR i Closed?
...
Jakiej muzyki s³uchasz?

Ciê¿ko mi okre¶liæ. Wydaje mi siê ¿e w closed basu by³o wiêcej, mimo ¿e by³ tam tylko jeden g³o¶nik na kolumnê. Ale by³ inny. Mo¿e i nawet schodzi³ trochê ni¿ej ni¿ przy BR, natomiast w BR jest wiêcej wy¿szego basu, co nadaje kolumnie takiego impulsu i "mruczenia" :P

Kiedy przegl±da³em na elektrodzie tematy dotycz±ce doboru g³o¶ników, znalaz³em opiniê ¿e 16/50 marnuje siê w closed i mo¿e to trochê utkwi³o mi w pamiêci :) Niestety nie mogê znale¶æ tego w±tku ¿eby teraz przedstawiæ. Interpretacje zostawiam Wam :)

Co do muzyki jakiej s³ucham, kolumny nie maj± trudnego zadania bo nie jest wymagaj±ca :) G³ównie muzyka rozrywkowa. Czasem nastrojowo co¶ z wokalem na pierwszym planie, np. Sarah McLachlan.

Pozdrawiam.
Back to top

Tomq
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 03 Aug 2010 21:48   

A jak± zwrotnice mia³e¶ gdy by³ jeden g³o¶nik? Mo¿e ¶rednie tony by³y cofniête i dlatego subiektywnie odczuwa³o siê wiêcej basu? Z chêci± zobaczy³bym w±tek o marnowaniu siê tego g³o¶nika w closed :D U mnie w ok. 17m2 basu jest w sam raz, na pewno nie odczuwam jego braku.

Bawi³e¶ siê w ni¿sze strojenie?

BTW, ile wa¿± te kolumny?
Back to top

Mitur23
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 06 Aug 2010 19:29   

A subwoofery na Gdn 30/80 masz oryginalne czy regenerowane?
Back to top

herminator
Poziom 10
Poziom 10

Post#18 02 Nov 2010 13:00   

Generalnie bardzo fajnie jednak moim zdaniem g³o¶niki za daleko od siebie.
Back to top

bercikk89
Poziom 1
Poziom 1

Post#19 16 Jan 2011 21:21   

witam mam pytanko w ¶rodku kolumny dawa³e¶ jakie¶ wzmocnienia??
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Acoustics -> Kolejne kolumny pod³ogowe by Joker.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Kolumny Pod³ogowe £ukasza (7)
Kolumny pod³ogowe zlotnika (33)
Kolumny pod³ogowe by Brachu_sq8diett (23)
Kolumny Pod³ogowe > Nelik < (18)
Kolejne kolumny na Teslach. Made by SDP! (25)
Kolejne kolumny na Teslach (24)
Ods³uchy pod³ogowe GD 30/50 by Joker (16)
Kolumny pod³ogowe na GDN 25 xD (30)
Kolejne nadstawki w oparciu o przetworniki z kolumny eltron (7)

Page generation time: 0.167 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed